Selecteer een pagina
Hoe en wanneer aandelen verkopen

Wanneer verkoop je je aandelen? Er is heel wat geschreven over waarom en wanneer je het beste aandelen kunt kopen, maar over verkopen is veel minder te vinden. Er is ook geen eenduidig antwoord op te geven.

Wanneer je aandelen het beste kunt verkopen hangt geheel af van je strategie en van de reden waarom je de aandelen hebt gekocht. Wanneer je belegt koop je in principe aandelen voor de lange termijn.

Proberen de markt te timen (laag kopen en hoog weer verkopen), is heel erg lastig en iedere transactie levert weer transactiekosten op. De meest succesvolle particuliere beleggers handelen weinig en houden hun aandelen voor langere tijd vast. Maar wanneer verkoop je dan wel? En hoe doe je dat?

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Redenen om je aandelen te verkopen

Superbelegger Warren Buffett zegt altijd dat zijn favoriete beleggingstermijn ‘forever’ is. Maar ook hij verkoopt wel eens aandelen. Het is geen goed idee om op basis van sentiment te handelen, want dan heb je kans dat je je aandelen precies op het verkeerde moment verkoopt. Wat zijn dan wel goede momenten om je aandelen te verkopen?

Je komt bij het einde van je beleggingshorizon

Er wordt vaak geschreven dat je het beste kunt gaan beleggen voor langere termijn. Je belegt niet om volgend jaar een nieuwe auto te kopen, maar wel om over 15 jaar de studie van je kind te kunnen betalen of om extra geld te hebben wanneer  je met pensioen gaat.

Op een gegeven moment komt het einde van die beleggingshorizon in zicht. Dan is het verstandig om je belegde vermogen in de jaren ervoor alvast wat af te bouwen. Dit doe je om niet te afhankelijk te zijn van de beurskoersen van één specifiek moment. Beurscrashes kunnen hard gaan en je wilt niet vlak voordat de studie begint ineens de helft van je belegde geld kwijt zijn.

Wanneer er voor een pensioen belegd wordt door professionals, dan wordt in de jaren voordat het pensioen in moet gaan de portefeuille ook steeds iets minder risicovol gemaakt. Er worden bijvoorbeeld steeds wat aandelen verkocht en obligaties gekocht. Wanneer je zelf belegt kun je ook een dergelijk plan maken.

Net voor je pensioen moet je goed nadenken ga ik nog aandelen kopen of ga ik verkopen

Je portefeuille herbalanceren

Wanneer je je portefeuille opbouwt is het verstandig om je geld wat te spreiden over aandelen van verschillende bedrijven. Maar in de loop der tijd kan het gebeuren dat één van die bedrijven het veel beter doet dan de rest, waardoor die een te groot deel van je portefeuille gaat uitmaken. Dat maakt je portefeuille weer erg gevoelig voor koersbewegingen van dat ene bedrijf.

Het is dan ook nuttig om eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld jaarlijks, je portefeuille eens onder de loep te nemen en te kijken of de balans nog klopt. Het kan psychisch wel lastig zijn om een aandeel dat het goed doet te verkopen. Maar je gaat in dit geval niet al je aandelen verkopen, maar een deel, zodat je portefeuille weer wat beter in balans komt. 

Fundamentele veranderingen

Wanneer je belegt voor lange termijn heb je waarschijnlijk fundamenteel onderzoek gedaan om te beslissen welke aandelen je wilde kopen. In de loop der tijd kunnen deze fundamentele cijfers veranderen. Wanneer er grote veranderingen zijn, kan dit een reden zijn om de aandelen van een bedrijf te verkopen. Voor meer informatie lees dan ook mijn artikel over wat is fundamentele analyse.

Wanneer bijvoorbeeld de omzet keldert, of de winstmarge. Of het bedrijf stopt met het uitkeren van dividend, terwijl je juist bent gaan beleggen vanwege de inkomsten uit het dividend. Wanneer een bedrijf het dividend verlaagd of stopt met dividend uitkeren is dat sowieso meestal geen goed teken. 

Je hebt het geld nodig

Het kan natuurlijk ook simpelweg gebeuren dat je je aandelen moet verkopen omdat je het geld nodig hebt. In principe wordt aangeraden om alleen te beleggen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt. Maar er kunnen natuurlijk onverwachte omstandigheden optreden waardoor je het geld wel nodig hebt. Dan kun je beter je aandelen verkopen dan dat je je in de schulden moet steken. 

Je moet aandelen verkopen omdat je het geld nodig hebt.

Hoe werkt het verkopen van aandelen?

Het verkopen van aandelen werkt hetzelfde als het kopen van aandelen. Je verkoopt je aandelen vanuit je beleggingsrekening bij je broker. Je kunt dagorders geven tijdens de openingstijden van de beurs, maar doorlopende orders kun je ook daarbuiten opgeven.

Een order wordt alleen uitgevoerd tijdens de openingstijden van de beurs. Een dagorder vervalt wanneer hij aan het einde van de beursdag niet is uitgevoerd, een doorlopende order loopt (zoals de naam al zegt) door. De transactiekosten worden volgens dezelfde formule vastgesteld als de transactiekosten bij het kopen van aandelen.

Wanneer je hebt besloten om je aandelen te verkopen kun je een limiet order (limit order) geven of een bestens order (ook wel market order genoemd). Om verlies te voorkomen kun je een stop loss of een stop limiet order geven.

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Limiet order

Wanneer je een limiet order geeft voor het verkopen van aandelen, dan worden je aandelen verkocht voor het bedrag dat jij opgeeft, of voor een beter bedrag (beter voor jou). Hierbij weet je zeker dat je een minimumbedrag voor je aandelen krijgt wanneer je verkoopt. Maar je weet niet zeker of je je aandelen wel kwijtraakt tegen die prijs.

Het kan ook zijn dat de koers verder daalt en dat je verlies verder oploopt. Je kunt ook een limiet order instellen om je aandelen bij het behalen van een bepaald koersdoel te verkopen. 

Bestens order / market order

Een ander type order is de bestens order, in het Engels ook wel market order genoemd en deze naam wordt bij een aantal Nederlandse brokers ook gebruikt. Bij dit type order worden je aandelen direct verkocht tegen de op dat moment geldende marktprijs. Je weet dan wel zeker dat je je aandelen verkoopt, maar het kan wel zijn dat iets later op de dag de koers weer iets stijgt, waardoor je je aandelen gunstiger had kunnen verkopen. 

Stop loss en stop limiet orders

Stop loss en stop limiet orders kun je vooraf plaatsen om ervoor te zorgen dat je aandelen automatisch verkocht worden wanneer er een bepaalde daling plaatsvindt. Je kunt de stop loss bijvoorbeeld zo instellen dat je aandelen verkocht worden wanneer de koers zakt tot € 20.. Het verschil tussen een stop loss en een stop limiet order is vergelijkbaar met het verschil tussen een bestens en een limiet order.

Het kan gebeuren dat de sluiting van de koers op de ene dag nog boven je gewenste stop niveau is, maar dat het de volgende dag eronder opent. Stel: de koers sluit op maandag op € 21, maar na sluiting van de beurs volgt er nog slecht nieuws over het bedrijf, dan kan de koers op dinsdag op € 19 openen.

Wanneer je een stop loss order hebt gegeven van 20 euro, worden je aandelen voor € 19 verkocht om ervoor te zorgen dat je verlies niet op kan lopen. Wanneer je een stop limiet order voor € 20 had ingesteld, dan worden je aandelen niet verkocht. 


Belasting bij de verkoop van aandelen

In Nederland betaal je vermogensbelasting in box 3 over je belegde vermogen. Je hoeft over de winst bij verkoop alleen belasting te betalen in box 2 wanneer je een aanmerkelijk belang (meer dan 5% van de aandelen) in een bedrijf hebt. Dit zul je niet snel hebben wanneer je als particulier aandelen verkoopt van beursgenoteerde bedrijven. 

Transactiekosten

Zoals al een paar keer vermeld is in dit artikel betaal je bij het kopen en verkopen van aandelen transactiekosten. Het is dus verstandig om bij een broker te gaan beleggen die weinig transactiekosten rekent, want deze kosten zijn gewoon zonde van je geld. De internetbrokers zijn over het algemeen het goedkoopst. DEGIRO is onze persoonlijke favoriet. De transactiekosten zijn erg laag en het aanbod van beleggingsproducten is erg goed. DEGIRO heeft niet voor niets al 66 internationale awards gewonnen! 

DEGIRO heeft 86 internationale awards gewonnen voor hun platform
en bieden een van de laagste tarieven op de markt.

Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.