Kun je beter een auto leasen of kopen? Op deze vraag is geen kort en krachtig antwoord mogelijk. Wat voor jou het beste is hangt geheel af van je situatie.
Is de auto voor privé of zakelijk gebruik? Wil je een nieuwe of een gebruikte auto? Wil je meer dan 4 jaar met een auto doen, of heb je liever iedere paar jaar een nieuwe?
Een auto is een dure aanschaf. Lease je een auto, dan betaal je per maand. Vroeger waren leaseauto’s altijd auto’s van de zaak. Tegenwoordig heb je ook private lease, waardoor je privé ook in een mooie nieuwe leaseauto kunt rijden.
Privé auto leasen of kopen?
Een aantal jaar geleden was dit eigenlijk nog geen vraag. Je privé auto moest je zelf kopen. De vraag was toen vooral: nieuw of tweedehands? Een nieuwe auto is een stuk duurder en vooral de eerste jaren is de afschrijving hoog. Er wordt niet voor niks vaak gezegd dat je auto zodra je de showroom uit rijdt al minder waard is.
Het voordeel van een nieuwe auto is dat de onderhoudskosten in de eerste jaren laag zijn. Bij een tweedehands auto is het toch altijd maar de vraag hoe betrouwbaar de verkoper is en wat er in het verleden al met de auto is gebeurd.
Private lease
De laatste jaren is private lease in opkomst, waardoor je ook als particulier tussen leasen en kopen kunt kiezen. Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand. Dat bedrag is inclusief verzekering, onderhoud, wegenbelasting en reparaties. Alleen de benzine betaal je zelf, net zoals eventuele verkeersboetes en schoonmaakkosten.
Je sluit van tevoren een contract af met een bepaalde duur, vaak 4 of 5 jaar, op basis van het aantal kilometers dat je verwacht te rijden. Rijd je meer, dan betaal je bij, want dan is de afschrijving en slijtage hoger dan in het maandbedrag is opgenomen.
Voor- en nadelen
Het voordeel van private lease is dat je eigenlijk nergens naar hoeft om te kijken. In tegenstelling tot bij een zakelijke leaseauto hoef je geen belastingbijtelling te betalen, want je betaalt de auto zelf. Het nadeel is dat de auto van de leasemaatschappij blijft. Als je contract is afgelopen, dan moet je de auto weer inleveren.
Als je het liefst iedere 4 á 5 jaar een nieuwe auto wilt hebben, dan is dit geen probleem. Dan pakt private lease gunstig uit. Wanneer je (veel) langer met je auto wilt doen, dan is het gunstiger om een auto te kopen.
Zakelijke auto leasen of kopen
Het kan zijn dat je een zakelijke leaseauto krijgt van je baas. Dan betaal je belastingbijtelling wanneer je de auto ook privé gebruikt. Dit is over het algemeen een stuk goedkoper dan zelf een auto kopen, want de baas betaalt veel van de kosten en je betaalt zelf alleen maar wat extra belasting.
Maar hoe zit het als het om je eigen zaak gaat? Is het als ondernemer gunstiger om een auto te leasen of te kopen?
Het bedrijf waar je goedkoop zakelijk een auto kunt leasen is: Wittebrug lease.
Keuze 1:Zakelijk of privé rijden?
Als ondernemer moet je eigenlijk eerst de keuze maken of je een privé auto wilt waarmee je ook zakelijk rijdt, of andersom. Als je een zakelijke auto koopt of leaset en er ook privé in rijdt, dan betaal je privé belastingbijtelling over je zakelijke auto. Daar staat wel tegenover dat de kosten van de auto allemaal als zakelijke kosten mogen worden gerekend, waardoor ze aftrekbaar zijn van de winst van je onderneming.
Wanneer je zakelijk in je privéauto rijdt, dan kun je 19 cent per kilometer van je winst aftrekken. Paradoxaal genoeg kun je als je veel zakelijke kilometers maakt je auto beter privé bezitten. Je kunt dan ook nog een deel van de BTW-kosten aan de auto met je omzetbelasting verrekenen, naar rato van hoeveel je de auto zakelijk gebruikt. Rijd je 80% van je kilometers zakelijk, dan kun je ook 80% van de BTW-kosten van het onderhoud opvoeren.
Keuze 2: Indien zakelijk: auto leasen of kopen?
Wanneer je ervoor hebt gekozen om je auto ‘op de zaak’ te nemen, dan is de keuze tussen een auto leasen en kopen er nog steeds één waarbij verschillende factoren een rol spelen.
De eerste is de investering. Wil je een nieuwe auto, dan kost dat veel geld ineens wanneer je die koopt. Wanneer je voor een leaseauto kiest, betaal je iedere maand een vast bedrag. Zo kun je wat meer liquide middelen in je onderneming houden.
Een tweede factor is dat je bij een leaseauto precies weet waar je aan toe bent gedurende het leasecontract. Je hoeft je bijvoorbeeld niet druk te maken over de restwaarde aan het eind van het contract, wat wel van belang is als je een auto hebt gekocht en je wilt die inruilen. Ook heb je geen onverwachte kosten aan onderhoud.
Het nadeel is dat je wel voor een bepaalde duur aan een leasecontract vast zit. Wil je eerder opzeggen, dan zul je in de meeste gevallen een afkoopsom moeten betalen.
Keuze 3: Een gebruikte auto of een nieuwe?
Een zakelijke auto hoeft niet per sé nieuw te zijn. Je kunt ook een tweedehands auto leasen of kopen. Een tweedehands (of herinzet) leaseauto is meestal een vrij jonge auto waarvan het oorspronkelijke contract niet is afgemaakt, die je met korting kunt leasen.
De bijtelling voor je belastingaangifte gaat ook bij een tweedehands auto over de cataloguswaarde. Als het om een wat oudere auto gaat, dan is zakelijk rijden meestal niet voordelig. Een voordeel van een zakelijke occasion kan zijn dat hij nog in een oude bijtellingscategorie valt.
Het bijtellingspercentage staat voor 5 jaar vast vanaf het moment dat de auto in gebruik wordt genomen, oftewel het moment dat hij voor het eerst op naam wordt gesteld. De bijtelling voor een volledig elektrische auto was in 2018 en 2019 4%, in 2020 en 2021 8% en vanaf 2022 wordt het 16%. Lease of koop je zakelijk een volledig elektrische auto uit 2018 of 2019, dan heb je de gunstige bijtelling nog totdat de auto 5 jaar oud is.
Zakelijk rijden als zzp’er
Ook een zzp’er kan een auto zakelijk rijden. Voor een zzp’er geldt alles zoals hierboven beschreven is voor ondernemers. Voor een zzp’er geldt bij de keuze tussen een auto leasen of kopen waarschijnlijk nog meer dat het aankoopbedrag van een nieuwe auto een grote aanslag is op de reserves van je onderneming.
Er is ook nog de mogelijkheid om je privéauto op de zaak te zetten. Je zet dan de marktwaarde van de auto op je balans en je mag voortaan alle gemaakte kosten voor de auto van de belasting aftrekken. Privé ga je dan bijtelling betalen.
De bijtelling betaal je over de cataloguswaarde van de auto, dus over de nieuwwaarde en niet over de dagwaarde. Als je auto wat ouder is, is dat waarschijnlijk ongunstig en kun je beter je auto privé houden en 19 cent per zakelijk gereden kilometer van de belasting aftrekken.
Financial lease
Financial lease is een mogelijkheid voor ondernemers om een auto die je al gekocht hebt alsnog te leasen. Kort gezegd verkoop je je auto en lease je hem terug. Je hebt dan weer geld beschikbaar voor de korte termijn. Je kunt een auto ook direct via een financial lease constructie aanschaffen. Dan hoef je niet in één keer een grote investering te doen.
Dit is toch een ander soort constructie dan wanneer je een auto leaset van een leasemaatschappij. Bij financial lease heb je je auto aan het einde van het contract afbetaald en is het volledig jouw bezit. Dit is in tegenstelling tot het soort leasecontract zoals eerder in dit artikel is beschreven, waarbij je aan het eind van het contract met lege handen staat.
In deze constructie is de bank juridisch eigenaar van de auto, maar jij blijft economisch eigenaar. In de praktijk komt dat erop neer dat het meer lijkt op een gekochte auto, dan op een leaseauto. Je blijft zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en je betaalt de verzekering en wegenbelasting ook zelf.
De auto blijft ook als bezit op je balans staan, je kunt BTW terugvragen over de aanschafprijs van de auto en je kunt de auto zakelijk afschrijven. Financial lease kun je eigenlijk zien als een lening met je auto als onderpand.