Selecteer een pagina
Niet via een dealer maar als particulier ga ik mijn auto verkopen

Zelf je auto verkopen als particulier kan je meer opleveren dan wanneer je je auto aan een dealer verkoopt. Wanneer je namelijk je auto inruilt bij een dealer, dan wil de dealer er ook nog winst op maken.

Wanneer je de dealer er als tussenhandelaar tussenuit haalt door je auto zelf als particulier te verkopen, kan dat je veel meer geld opleveren.

Je kunt de prijs zo stellen dat het ook voor de koper aantrekkelijker is om rechtstreeks bij jou te kopen, door de prijs hoger te maken dan wat de dealer jou zou betalen, maar lager dan waarvoor hij hem zou verkopen.

Een auto (ver)kopen gaat wel om grote bedragen en voor beide partijen is het geen dagelijkse kost. Je moet dus als particuliere verkoper wel goed je best doen om te laten zien dat je betrouwbaar bent en dat jouw auto een goede koop is.


Tips om je auto als particulier online te verkopen

Er zijn verschillende manieren om je auto als particulier te verkopen. De populairste manier is via een online platform. Omdat een auto een grote aanschaf is waar je lang mee doet, zijn veel mensen best bereid om er een stukje voor te rijden.

Je kunt ook in het lokale krantje adverteren, maar daar bereik je een veel kleiner publiek mee. Online kun je een advertentie plaatsen op populaire websites zoals Marktplaats en Autoscout24. Wanneer je een advertentie gaat maken zijn er een aantal dingen die je kunnen helpen om betere resultaten te krijgen.

Maak goede foto’s

Maak voor de verkoop van je auto goede foto’s en maak er zeker niet te weinig. Fotografeer de buitenkant van de auto van alle kanten, zodat mensen de staat van de auto goed kunnen zien. Maak ook gedetailleerde foto’s van de binnenkant, zoals van het dashboard, de stoelen en de kofferbak. Heb je een onderhoudsboekje, maak daar dan ook een foto van.

Zorg dat je auto er perfect uitziet

Een auto ziet er veel aantrekkelijker uit wanneer hij schoon is en goed blinkt. Maak dus je auto goed schoon voordat je foto’s gaat maken. Poets de buitenkant, ook de wieldoppen, tot het glimt en stofzuig de binnenkant goed.

Was goed je auto zodat een hoge prijs krijgt als je hem gaat verkopen

Laat je auto keuren

Wanneer je auto recent gekeurd is, geeft dat de verkoper vertrouwen dat de auto op het moment van verkoop in goede staat is. Is de laatste keuring al bijna een jaar geleden, dan weet je als koper dat je al snel kosten zult hebben voor de auto. Dat maakt jouw auto minder aantrekkelijk om te kopen, zeker wanneer er veel auto’s van dat type te koop staan.

Wees zo compleet mogelijk met je informatie

Goede informatie, zoals de juiste kilometerafstand opgeven,  is belangrijk als je de auto verkoopt aan particulieren

Een auto is natuurlijk financieel een grote aanschaf, maar vergeet ook de emotionele kant niet. Wanneer je als particulier je auto zelf wilt verkopen, moet je echt het vertrouwen van de koper zien te winnen. De meeste mensen willen natuurlijk bovenal ook dat hun auto veilig is en hen niet in de steek laat.

Hoe meer informatie je je potentiële koper geeft, des te meer vertrouwen hij of zij krijgt in jouw auto. De basisgegevens zijn het type auto, de kilometerstand en het bouwjaar. Is de auto altijd bij een dealer onderhouden, vermeld dat dan.

Hetzelfde geldt voor extra’s die niet standaard bij het model horen. Hoe oud zijn de banden? Heb je er ook winterbanden bij die je mee verkoopt?

Stel een redelijke prijs

Voor de verkoop van je auto is de prijs een zeer belangrijke factor. Maak je de vraagprijs te hoog, dan zal niemand hem willen kopen. Maak je de prijs te laag, dan zijn mensen geneigd te denken dat er wat mis mee is. Kijk dus goed voor welk bedrag vergelijkbare auto’s te koop staan.

Houd er ook rekening mee dat het gebruikelijk is om nog wat te onderhandelen, dus stel de vraagprijs iets hoger dan wat je er daadwerkelijk voor wilt hebben.

Laat de proefrit vlekkeloos verlopen

Wanneer een potentiële koper een proefrit wil komen maken, zorg dan dat dit vlekkeloos verloopt. Zorg dat je auto er net zo schoon uitziet als op de foto’s, dat maakt een goede indruk. Zorg dat er ruim voldoende brandstof in de tank zit voor een proefrit.

Staat de auto al een tijdje stil omdat je zelf inmiddels al een andere auto hebt, maak dan zelf van tevoren even een testrit. Niets is zo ongemakkelijk als een auto die niet start omdat de accu leeg is vanwege het lange stilstaan. 

Als je de auto verkoopt aan particulieren, laat dan een proefrit vlekkeloos verlopen

Je auto gratis verkopen

Op de meeste online platforms waar je als particulier je auto kunt verkopen moet je betalen om te adverteren. Op Marktplaats kost het EUR 12,50 voor een advertentie voor een week. Dit is niet veel geld en Marktplaats heeft heel veel bezoekers.

Op autoscout24.nl heb je wel de mogelijkheid om je auto gratis te verkopen. Dit is ook een erg populaire website om auto’s te kopen en verkopen, waar ook veel dealers hun advertenties op zetten. 


Je auto verkopen via ‘Ik wil van mijn auto af’

Zelf je auto verkopen als particulier is meestal de optie die het meeste geld oplevert, maar je moet er wel zelf nog veel werk voor doen. Je moet zorgen dat je auto er tiptop uitziet, foto’s maken, een advertentie schrijven, de auto beschikbaar stellen voor proefritten en onderhandelen. En je betaalt vaak voor de advertentie op de website, terwijl je niet zeker weet of het gaat lukken om je auto te verkopen. 

Je kunt je auto ook verkopen via Ikwilvanmijnautoaf.nl. Deze manier levert meer op dan verkopen aan een dealer, maar minder dan wanneer je hem zelf verkoopt via een online platform. Maar het is dan ook een stuk minder werk. 

Hoe werkt Ikwilvanmijnautoaf

Je auto als particulier verkopen via ikwilvanmijnautoaf.nl is erg gemakkelijk. Je vult je kenteken en kilometerstand in en je moet een paar foto’s uploaden. De auto wordt op een afgeschermde veiling voor autodealers geplaatst en zij mogen bieden.

Omdat vele dealers mee kunnen bieden levert dit meestal meer op dan wanneer jij je auto zelf bij je lokale dealer aanbiedt. En een bijkomend voordeel is dat je als particulier je auto gratis kunt verkopen via ikwilvanmijnautoaf.nl. De kosten voor dit platform worden betaald door de dealers.


Na de verkoop

Hoe je je auto ook verkoopt, er moeten na het sluiten van de deal nog een paar zaken worden afgerond. De auto moet op naam worden gezet van de koper. Zolang de auto nog op jouw naam staat moet jij nog wegenbelasting betalen, worden eventuele boetes naar jou gestuurd en moet je nog verzekerd zijn.

Verkoop je je auto aan een dealer, dan regelt die dat meestal voor je. Zorg wel dat je dat zwart-op-wit krijgt in de vorm van een vrijwaringsbewijs. Verkoop je je auto zelf aan een particulier, dan kan je bij een kentekenloket de auto op naam van de ander over laten schrijven. Het is het handigst om daar samen met de koper heen te gaan.

Er zijn in Nederland zo’n 750 kentekenloketten, dus er is er altijd wel één in de buurt te vinden. Zorg dat je alle benodigde documenten bij je hebt! Nadat de auto is overgeschreven op naam van de koper kun je de verzekering beëindigen.