Selecteer een pagina
Hoe te beleggen in grondstoffen

Al het tastbare dat geproduceerd wordt komt voort uit grondstoffen. Beleggen in grondstoffen betekent dus dat je belegt in het begin van de productieprocessen van eigenlijk alles dat door de mens gemaakt wordt.

In een wereld dat meer en meer concurreert om schaarse grondstoffen is het dus slim om daar zelf in te gaan beleggen. In het verleden betekende dit dat je grote hoeveelheden grondstoffen kocht en dit weer verkocht aan een producent.

Alleen weggelegd voor de rijke handelaar dus. Maar, beleggen in grondstoffen is nog nooit zo toegankelijk geweest als vandaag. Er zijn meerdere, betaalbare manieren om te beginnen. In dit artikel leggen we uit hoe ook jij met succes kunt beleggen in grondstoffen.


Wat zijn grondstoffen


Voordat je kunt beleggen in grondstoffen, moet je eerst weten wat er bedoeld wordt met grondstoffen. De meesten denken bij grondstof meteen aan goud, zilver of andere metalen. En ja, deze ertsen en andere zoals platina, ijzer en koper zijn grondstoffen. Maar, in principe is elk bulkproduct dat aan het beginstadium ligt van een productieproces met als uiteindelijk doel een consumentenproduct, een grondstof. Dus ook koffiebonen, cacao, katoen, suiker, suikerbieten, graan, rijst, steenkool, aardolie, enzovoorts zijn allemaal grondstoffen.

Beleggen in grondstoffen is dus dynamisch en zeer divers. Je kunt ermee investeren in een groot aantal marktsectoren.

Wat zijn grondstoffen waarin je kunt beleggen

In deze tijd beleggen in grondstoffen


We worden ons steeds meer bewust dat, net als alles in het universum, ook onze aardbol een begrensde bron is. Zij is niet onuitputtelijk en vooral de al schaarse grondstoffen zullen op een gegeven moment opraken. Tot die tijd zullen de prijzen voor grondstoffen dus in de regel stijgen. Dit gaat gepaard met fluctuaties, soms dalend en soms stijgend.

Naarmate de grondstoffen slinken, zullen bedrijven en daarna hele landen gaan concurreren om wat er nog over is. Dit merk je nu al stevig en als er wat buitengewoons speelt op de markt (zoals een catastrofe of een oorlog) dan zie je de grondstofprijzen uit de pan schieten. Dat is over het algemeen slecht nieuws voor de consument. Denk bijvoorbeeld aan de benzineprijs aan de pomp als er weer eens iets op de oliebevoorrading drukt.

Maar voor jou als grondstof belegger betekent dit natuurlijk juist winst. Jij hebt al geïnvesteerd op de juiste plekken en profiteert nu hoe dan ook, of de vraag nou gestaag stijgt of dat de consument plotseling veel meer geld moet neerleggen voor een product waar deze grondstoffen een onderdeel van zijn.

Een tweede voordeel is dat grondstoffen nagenoeg ongevoelig zijn voor inflatie. Ze zijn waardevast. Dat klinkt raar als je kijkt naar de stijgende en dalende prijs van grondstoffen, maar dat komt omdat je kijkt naar een spiegelbeeld. Het is juist de waarde van het geld dat voor een groot deel wordt bepaald door grondstoffen en niet andersom. De koopkracht die jouw grondstoffen kapitaal heeft zal veel minder veranderen dan dat van je contante geld.


Hoe kun je beleggen in grondstoffen?


We leggen je de vier beste methodes uit om te beleggen in grondstoffen. Dit zijn de manieren waarop er al lange tijd met succes belegt wordt in alle grondstoffen die de mensheid aan de aarde onttrekt.

– Direct grondstoffen kopen


De oudste en meest directe manier om te beleggen in grondstoffen is door deze direct op te kopen. Je koopt dan een grote hoeveelheid grondstoffen op bij de producent (bijvoorbeeld een mijnbouwbedrijf of een plantage). Je zoekt dan een koper, een producent die er iets van gaat produceren en regelt de verscheping. Hier gaat natuurlijk erg veel geld in om en je bent een enorme investering nodig aan het begin om dit rendabel te maken.

Nog een nadeel kan zijn dat grondstoffen ook flink kunnen zakken in prijs. Er is normaal gesproken een stijgende trend te zien in grondstofprijzen. Maar vooral grondstoffen zijn vatbaar voor (politieke en natuurlijke) invloeden van buitenaf. Als je veel geld hebt zitten in een partij ijzererts en de prijs voor ijzer zakt plotseling, dan loop je al snel tegen grote verliezen aan.

Gelukkig kun je ook in kleinere hoeveelheden grondstoffen beleggen, met name als je belegt in edelmetalen. Beleggen in goud kan bijvoorbeeld al in hoeveelheden die je zelf met je eigen handen op zou kunnen tillen.

– Indirect in grondstoffen beleggen


In plaats van direct grondstoffen te kopen kun je ook indirect in deze grondstoffen investeren door in grondstof aandelen te beleggen. Je belegt dan bijvoorbeeld in een mijnbouwbedrijf, in een plantage of een olie concern. Je koopt de grondstoffen niet zelf, het bedrijf haalt deze uit de grond of produceert deze op plantages.

Ook grondstoffen zijn onderhevig aan vraag en aanbod en, als deze prijzen stijgen zullen ook de bedrijven erachter het beter doen. Een voordeel van indirect beleggen in grondstoffen is dat deze bedrijven vaak minder volatiel zijn dan de grondstoffen zelf. Ze zullen minder de neiging hebben om in prijs te zakken, want het zijn producerende bedrijven met reserves, hebben bijproducten en/of andere takken binnen het concern.

Een nadeel is dat als een bedrijf failliet gaat, het aandeel ook in één keer niks meer waard is. De grondstoffen zelf kunnen niet failliet gaan natuurlijk.

 Indirect in grondstoffen beleggen

– Beleggen in grondstof ETF


In plaats van te beleggen in individuele aandelen, kun je ook beleggen in grondstof ETF. Met ETF’s spreidt je je beleggingen veel beter over meerdere bedrijven. Dit is weer indirect beleggen in grondstoffen maar met een veel lager risicoprofiel. Als één van de bedrijven in de ETF failliet gaat, ben je niet je hele aandelenkapitaal direct kwijt. ETF zijn minder gevoelig voor plotselinge dalingen maar ook voor stijgingen. Er zijn meerdere ETF verkrijgbaar die de index (koers) van goud, zilver, olie en veel andere grondstoffen volgen.

– Speculeren op grondstoffen


Tot slot kun je ook speculeren op grondstoffen. In het verleden was dit de populairste sector om in te speculeren door middel van opties en futures. Maar tegenwoordig gebeurt speculeren op grondstoffen voornamelijk aan de hand van CFD (Contracts for Difference). Met een CFD koop je niet de grondstoffen zelf, maar sluit je een contract af met een broker voor de waarde van de gekozen grondstof.

Op een later moment “verkoop” (sluit) je dat contract weer en betaal je de originele waarde van het contract terug terwijl je de huidige waarde mag houden. Steeg de prijs in de tussen tijd, dan zit daar dus een winstverschil in die je mag houden.

Het mooie aan CFD is dat je een hefboom in kan zetten waarmee je met een hele kleine inleg, je winst kunt uitvergroten. Een verlies is natuurlijk ook uitvergroot en dus zijn CFD risicovolle beleggingen.


Waar kun je het beste in grondstoffen beleggen?


Als je geen eigen bedrijf hebt waarmee je grondstoffen koopt en verkoopt (en daar gaan we niet van uit), dan ben je een broker nodig waarmee je op de aandelenmarkt kunt gaan beleggen. De volatiliteit van grondstoffen betekent dat je een gedegen investeringsplatform nodig bent waarop je kunt gaan beleggen. Alleen die brokers met een groot aanbod verschillende grondstoffen (aandelen, ETF of CFD) en een website met uitgebreide informatievoorzieningen zijn hiervoor geschikt.

Wij raden daarom DeGiro aan voor het indirect beleggen in grondstoffen, omdat zij een enorm aanbod hebben aan grondstof-gerelateerde producten. Zo kun je er investeren in een groot aantal bedrijven die grondstoffen produceren, maar ook in een royaal aantal grondstof ETF.

Speculeren op grondstof CFD kun je het beste doen op eToro. Dit platform is gespecialiseerd in derivaten (CFD) en hebben een uitstekende real-time informatievoorziening over de actuele prijs, de historische koers en het handelsgedrag van de markt.


Conclusies over het beleggen in grondstoffen


Beleggen in grondstoffen is bijna net zo oud als de menselijke beschaving. Maar waar we vroeger de delfstoffen of opbrengst van een plantage zelf moesten kopen en verkopen, zijn er vandaag meer mogelijkheden. Deze mogelijkheden maken het betaalbaar om te beleggen in grondstoffen. De belangrijkste manieren om te beleggen in grondstoffen zijn:

  • Grondstoffen te kopen, bijvoorbeeld in bulk
  • Indirect in grondstoffen te beleggen, bijvoorbeeld in mijnbouwbedrijven
  • Grondstof ETF te kopen voor meer zekerheid maar minder rendement
  • Te speculeren op grondstoffen door middel van CFD.



Grondstoffen zijn schaars, ze raken op een gegeven moment op. Dit betekent dat de prijs van grondstoffen onvermijdelijk zal stijgen. Wel zijn grondstofprijzen volatiel en kunnen ze erg sterk stijgen of dalen. Dit komt doordat ze erg afhankelijk zijn van de natuur en van tal van geopolitieke situaties zoals oorlog.

Beleggen in grondstoffen doe je bij een goede broker die je de mogelijkheden biedt om op jouw manier te investeren. Voor indirecte beleggingen en voor ETF raden wij DeGiro aan. Wil je gaan speculeren op grondstof CFD, dan kun je het beste bij eToro terecht.