Selecteer een pagina
Beleggen in waterstof aandelen

Beleggen in waterstof betekent beleggen in de toekomst. Veel mensen horen de klok al luiden en zien waar de klepel hangt waar het gaat om groene energie. Ze beleggen daarom in waterstof aandelen.

De vinger wordt vaak gewezen richting de landbouw als de grootste vervuiler, maar de realiteit is dat de mobiliteit, het verkeer dus, een grotere vervuiler is als het gaat om broeikasgassen[bron]. De vraag naar schonere alternatieven voor de verbrandingsmotor blijft dus groeien.

Waterstof kan daarbij helpen, want het is een veel schonere manier om een auto of zelfs een vrachtwagen aan te sturen. Beleggen in waterstof aandelen is daarom een manier om op deze huidige trend in te spelen.

Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Wat is waterstof precies?


Waterstof is een moleculaire verbinding tussen twee waterstofatomen (H + H = H2). Water bevat dezelfde verbinding maar met één extra zuurstof atoom om het bekende H2O te vormen. Waterstof (H2) komt niet van nature voor op onze planeet en moet worden geproduceerd. De manier waarop dit gebeurt is door elektrolyse. Water wordt dan blootgesteld aan elektriciteit waardoor de twee waterstof atomen zich scheiden van het zuurstof atoom. De vrijgekomen waterstofgas is hoogst ontvlambaar en kan gebruikt worden als brandstof, bijvoorbeeld in auto’s.


Welke soorten waterstof zijn er?


Veel mensen denken dat beleggen in waterstof automatisch een groene belegging is. Alle waterstof is hetzelfde qua atomaire structuur, maar toch zijn er verschillen. De methode waarop waterstof wordt geproduceerd doet er toe of het daadwerkelijk een schone en groene alternatief is op fossiele brandstoffen. Er wordt elektriciteit gebruikt bij de productie van waterstof, als die elektriciteit zelf niet schoon is, dan verplaats je de vervuiling alleen maar naar een andere plek: je lost niks op. Waterstof wordt daarom in één van drie categorieën geplaatst.

Er zijn drie soorten waterstof om in te beleggen, grijze, blauwe en groene waterstof

– Grijze waterstof


Dit is pure waterstof productie waarbij vervuilende, niet groene energie wordt gebruikt. Het kan ook zijn dat de waterstof een bijproduct is van kolen gas of olie verhitting. Deze productiemethodes zijn zo vervuilend dat ze het gebruik van de geproduceerde waterstof teniet doen. Op deze manier beleggen in waterstof is het tegenovergestelde van groene beleggingen doen.

– Blauwe waterstof


Bij blauwe waterstof is de vrijgekomen waterstofgas een bijproduct van een ander productieproces. Dit productieproces kan gebruik maken van vervuilende energie maar de gewonnen waterstof, wat normaal gesproken vrij wordt gegeven aan de natuur, wordt opgevangen en kan alsnog worden gebruikt als brandstof. Deze methode is dus niet helemaal schoon, maar is wel schoner dan grijze waterstof omdat men namelijk twee dingen produceert met dezelfde elektriciteit: het beoogde product en de waterstof.

– Groene waterstof


De meest idealistische manier van beleggen in waterstof maakt gebruik van groene waterstof. Bij groene waterstof is het waterstofgas met alleen groene energie geproduceerd. Dit kan een bijproduct zijn, zoals met blauwe waterstof maar waarbij het bedrijf gebruikt maakt van groene energie. Het kan ook pure waterstofproductie zijn maar waarbij men weer gebruik maakt van groene energie. Bij 100% gebruik van groene energie is de CO2 uitstoot van groene waterstof bijna 0.


Waar wordt waterstof voor gebruikt?


Waterstof wordt vooral gebruikt in de brandstofcellen van waterstof auto’s. Een auto die rijdt op waterstof produceert geen CO2, alleen een beetje water. Er is ook belangstelling naar vrachtvervoer op brandstofcellen, maar helaas blijft dat nog een beetje achter. Het is helaas ook zo dat een groot deel van de gebruikte waterstof grijs is. Maar daar wordt wel hard aan gewerkt, vanuit de industrie en vanuit overheden.


Beleggen in waterstof aandelen


Je kunt op twee manieren beleggen in waterstof aandelen. De productie van waterstof zelf is één manier en de productie van brandstofcellen is de tweede. Verschillende bedrijven, groot en klein, investeren in waterstof of brandstofcellen.

Investeren in waterstof aandelen

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

– Beleggen in grote waterstof aandelen


De grote spelers op de energiemarkt zijn al jaren lang geïnteresseerd in waterstof als brandstof. Door te beleggen in grote waterstof aandelen maak je een veiligere keuze dan wanneer je kiest voor de kleinere aandelen. Wel zijn de grote bedrijven vaak ook bezig met andere soorten van energie, zoals fossiele brandstof. Hier is het dus een beetje geven en nemen. Populaire grote waterstof producenten zijn:

Royal Dutch Shell
De energiereus van de wereld en van (gedeeltelijk) Nederlandse bodem, doet al jaren onderzoek naar het gebruik van waterstof en brandstofcellen als alternatief voor fossiele brandstoffen. Shell produceert natuurlijk vooral olie en gas, dus op zich geen groen bedrijf. Maar de realiteit is dat we waarschijnlijk afhankelijk zullen zijn van grote energiebedrijven zoals Shell voor de ontwikkeling en productie van schone alternatieven. Zonder hun enorme infrastructuur zullen nieuwe ideeën nooit het laboratorium verlaten.

Toyota
De meeste Japanners rijden graag rond in compacte en zuinige auto’s en dan vooral ook een auto die jarenlang meegaat. Dat wisten we al van Toyota. Maar Toyota is ook de wereldleider waar het gaat om waterstof auto’s. Zij waren de eersten, in 2014, die een volledig op waterstof rijdende auto in productie namen. Van de Toyota Mirai werden er ongeveer 10.000 gemaakt, voornamelijk voor de Japanse markt. Nu investeren ze ook zwaar in grotere brandstofcellen, die bijvoorbeeld hele buurten of zelfs hele dorpen kunnen voorzien van stroom en warmte.

Hyundai
Vanuit het verre, maar hypermoderne Zuid-Korea is Hyundai toonaangevend waar het draait om elektrisch rijden en zuinige auto’s. Het bedrijf wil vanaf ongeveer 2030 waterstof auto’s gaan verkopen die voor 100% lopen op brandstofcellen (dus geen hybrides). Hiervoor zijn al grote miljardeninvesteringen gedaan, iets waar jij ook aan mee zou kunnen doen.

Daimler AG
Beter bekend van de Mercedes-Benz, Daimler valt in het hoge en hogere middensegment van personenwagens. De sociaal-economische klasse die klant is bij Daimler kan het zich veroorloven om een duurdere auto te kopen en dus, met nieuwere technologie aan boord. De vraag naar schone energie is ook het luidst bij deze klasse, reden dus voor Daimler om groene auto’s te produceren want daar is vraag naar.

– Beleggen in kleine waterstof aandelen


De kleinere producent van waterstof of brandstofcellen beperkt zich meestal geheel tot de productie van deze schone energie. Ga je beleggen in kleine waterstof aandelen, dan beleg je al snel veel groener dan wanneer je voor de grotere aandelen kiest. Je risico is daarmee natuurlijk wel weer een stuk hoger. Een kleiner bedrijf, vooral als het investeert in relatief nieuwe technologie, loopt eerder stuk dan Shell of Toyota. Populaire kleine waterstof aandelen zijn:

Nel ASA
Het Noorse Nel ASA is één van de groenste bedrijven ter wereld. Het bedrijf voorziet in de productie, opslag en distributie van groene waterstof. Nel ASA was het eerste bedrijf dat een asbestvrije electrolyser presenteerde en opereert al 20 waterstof stations (tankstations voor waterstof) in Noorwegen. Ook de eerste trein dat rijdt op waterstof is door Nel ASA gemaakt. Samen met een ander bedrijf in Amerika, werken ze aan waterstof vrachtwagens. Met Nel ASA kun je dus 100% groen beleggen in waterstof.

Powercell Sweden
Een dochteronderneming van Volvo, Powercell Sweden ontwikkelt en produceert “energielevering met minimale impact op het milieu”. Specifiek produceert Powercell brandstofcellen voor waterstof die krachtig genoeg zijn om zwaardere machinerie en voertuigen mee aan te kunnen drijven. Hun 1 Megawatt brandstofcel heeft bijvoorbeeld genoeg kracht om 100 huizen van energie te voorzien of om een kiepwagen de hele dag aan het werk te houden.

Plug Power
Plug Power bouwt brandstofcellen die bestaande elektrische accu’s (waar bijvoorbeeld elektrische auto’s op rijden) kunnen vervangen. Hoewel een elektrische auto minder vervuilend is dan een benzine auto, brengt de productie van de elektriciteit vaak toch vervuiling met zich mee. Ook bij de productie van de accu’s zelf is er sprake van relatief veel vervuiling door de mijnbouw en het gebruik van zware metalen.


De beste waterstof ETF


Naast aandelen in waterstof kun je ook beleggen in waterstof ETF. ETF (Exchange Traded Funds) zijn mandjes aandelen die je kunt kopen voor de gemiddelde prijs van alle aandelen in de ETF. Het is dus een goedkope manier om je risico te spreiden en om in één keer te beleggen in veel verschillende waterstof gerelateerde bedrijven. Een bekende ETF is de L&G Hydrogen Economy, dat bestaat uit alleen maar bedrijven die investeren in waterstof of zelf waterstof of brandstofcellen produceren. Grote namen die onderdeel zijn van deze ETF zijn onder andere Toyota, Daimler AG, Doosan Fuel Cell en Plug Power.


Waar moet je op letten als je gaat beleggen in waterstof


Beleggen in waterstof lijkt een beetje op korte termijn investeren. De grote bedrijven die hiermee bezig zijn, zijn pas relatief kort geleden begonnen. Vaak splitsen ze hun waterstof divisie ook af van het moederbedrijf. Ook voor kleine waterstof bedrijven geldt dat ze nog relatief jong zijn. Ook al waren het oude bedrijven, de investering in waterstof technologie zelf is relatief jong.

Houdt daarom de volgende 4 dingen goed voor ogen, afgezien van het normale proces van veilig beleggen:

Waar moet je op letten als je gaat beleggen in waterstof

– Spreiding van je waterstof aandelen


Zorg bij het beleggen in waterstof voor zoveel mogelijk spreiding van je aandelen. Het gaat om veel nieuwe bedrijven en nieuwe technologie. Het is haast gegarandeerd dat sommige van deze bedrijven failliet zullen gaan. Als je zwaar belegt in waterstof, zul je ook een keer verliezen incasseren. Veel mensen die denken defensief te investeren, beleggen dan in maar één of twee bedrijven, omdat ze denken dat dit de kans kleiner maakt dat hun gekozen bedrijf die ene is die failliet gaat.

Maar het tegendeel is waar. Hoe minder divers je portfolio, hoe meer risico je loopt. Mocht jouw ene gekozen bedrijf toch failliet gaan, dan ben je alles kwijt. Is het maar één van tig aandelen die je hebt, dan is de schade te overzien.

– Je wilt ook beleggen in waterstof concurrenten


Ook binnen de waterstofproductie vindt marktwerking plaats. Pas daarom bij je spreiding ook concurrentie beleggingen toe. Koop aandelen van twee of meer bedrijven die hetzelfde doen en dus concurrent van elkaar zijn. Je zet daarmee in op een groter marktsegment. Ook als één van de concurrenten failliet gaat, komt dit meestal ten goede van de andere bedrijven. De één zijn dood is de ander zijn brood en als jij geld gestoken hebt in zowel de één als de ander, dan win jij altijd.

– Houdt technologie nieuws in de gaten


Als je beleggen in waterstof serieus neemt, dan moet je technologie nieuws goed in de gaten houden. Nieuwe bedrijven vormen lucratieve mogelijkheden om te blijven beleggen in waterstof aandelen. Ook wil je natuurlijk gewoon in het algemeen op de hoogte blijven over de technologie en of het aanslaat. In plaats van elke dag alle kranten door te spitten, of je te abonneren op een wetenschappelijk tijdschrift, kun je je beter aansluiten bij een LinkedIn groep of pagina. Deze groepen geven je regelmatig updates op je eigen feed, waardoor je op de hoogte blijft van wat er allemaal gebeurt in de waterstof wereld. Dit geldt trouwens niet alleen voor waterstof. Je zou jezelf voor elke sector waarin je belegt op deze manier op de hoogte willen houden.

– Houdt rekening met volatiliteit


Er zit veel beweging in de waterstof sector. Er is een rap groeiende vraag en overheden zijn bereid om een steentje bij te dragen. Dit alles zorgt voor veel mogelijkheden en dus snelle groei. Maar waar snelle groei is ligt meestal ook een snelle daling op de loer. Waterstof bedrijven zijn vrij volatiel en kunnen grote golfbewegingen laten zien in hun aandelenkoers. Je moet er niet van opkijken als de waarde van je aandelen aanzienlijk stijgt en daarna weer stevig daalt.

Maar ook de waterstof branche toont een gestaag groeiende lijn. Waar je bij beleggen in waterstof vooral voor op moet passen is dat een daling een bedrijf niet funest wordt en deze ophoudt te bestaan. Daarom dus weer: spreiden, spreiden, spreiden!


Zo begin je met beleggen in waterstof


Om te kunnen beleggen in waterstof ben je een broker nodig. De meeste andere methodes van investeren, zoals een beleggingsfonds staan je niet toe om je te spitsen op waterstof. Deze investeren in een breed scala aan bedrijven en sectoren. Als je wilt beleggen in waterstof aandelen, dan zul je zelf een account bij een online broker moeten openen. De volgende stap is dan om je portfolio met aandelen (langzaam) op te bouwen.

– Kies de beste broker voor beleggen in waterstof


De eerste stap is het kiezen van een online broker voor het beleggen in waterstof. Niet alle brokers bieden een even breedt pakket aandelen en ETF aan. Maar het zijn vaak juist de minder bekende bedrijven waar je bij moet zijn als je wilt beleggen in waterstof. De broker met het grootste aanbod aan aandelen, inclusief waterstof aandelen en ETF is DeGiro. Andere brokers doen ook hun best om bij te benen, maar op dit moment is DeGiro nog steeds één van de beste brokers om te beleggen in waterstof (en alle andere sectoren).

– Stel een portfolio samen van waterstof aandelen


Bouw je portfolio waterstof aandelen gestaag op en kies daarbij waar je voor wilt gaan. Hoe je ook wilt beleggen in waterstof, er zijn genoeg mogelijkheden. Wil je 100% groen, dan beperkt de keuze zich al snel tot een kleine groep, relatief kleine bedrijven. Dit is een risicovolle belegging. Als je alleen maar geïnteresseerd bent in de financiële mogelijkheden van deze nieuwe technologie, dan is investeren in grote bedrijven juist de oplossing voor jou.

De meesten zullen er ergens tussen in zitten en zich er van bewust zijn dat de wereld niet van de ene op de andere dag kan veranderen.


DEGIRO heeft 86 internationale awards gewonnen voor hun platform
en bieden een van de laagste tarieven op de markt.

Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.