Selecteer een pagina
Wie is de beste broker voor beginnende belegger in Nederland

De beste broker kiezen is voor een beginnende belegger een hele opgave. Vooral als je nog niet zo veel ervaring en kennis hebt opgebouwd over de wereld van het beleggen en de aandelenmarkt. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer.

De keuzemogelijkheid is erg groot, maar van echt goede keuzes zijn er niet veel. Veel beginnende beleggers beginnen dan ook bij de verkeerde broker. In dit artikel beantwoorden we de vraag wat de beste broker is voor een beginnende belegger en of dat een broker in Nederland moet zijn.

We nemen meerdere mogelijkheden met je door met de voordelen van elke broker. Op die manier kun jij beginnen te beleggen met de beste broker voor jouw keuzes.


Wat is een broker?

Een broker, in het geval van beleggingen, is een dienst die namens jou aandelen koopt op de aandelenmarkt. Je kunt niet zomaar aandelen kopen want, je moet staan ingeschreven bij de beurs van dat land als effectenmakelaar. De particulier heeft deze inschrijving niet en is een tussenpersoon nodig, de broker. Je koopt via een broker dus aandelen en ETF op de markt. De beste broker biedt haar diensten natuurlijk online aan en voor jou lijkt het niet erg anders dan alsof je zelf op de aandelenmarkt aan het handelen was.

Er zijn veel online brokers te vinden in binnen- en buitenland. De ene broker is de andere niet en er kunnen enorme verschillen zijn. Zo is er geen broker die ingeschreven staat op alle beurzen ter wereld. In plaats daarvan zijn de beste brokers ingeschreven op de beurs van meerdere grotere economieën. Op die manier krijg jij een maximaal aanbod.

Ook zitten er grote verschillen in de kosten per broker. Aangezien een broker vrij weinig waarde toevoegt afgezien van informatievoorziening, kunnen de kosten per transactie laag blijven. Toch zijn er ook brokers die veel te hoge bedragen vragen voor hun geautomatiseerde dienst.


Beginnen met beleggen

Voor de beginnende belegger lijkt de beleggingswereld een jungle. Er zijn veel mogelijkheden maar ook zoveel risico’s dat het best af kan schrikken. Beleggers lossen dit op door zich te specialiseren in één soort belegging en kiezen daarvoor de beste broker die past bij hun keuzes. Op die manier wordt de beleggingswereld in één keer een stuk kleiner en blijkt hij helemaal niet zo moeilijk te zijn. Naarmate je meer ervaring krijgt in je gekozen financiële product (waar je in gaat beleggen) kun je je portefeuille uitbreiden met andere soorten beleggingen.

Op die manier raak je de weg nooit kwijt, maar je moet dan natuurlijk wel eerst een keuze maken. We geven je een overzicht van de meest populaire soorten beleggingen. In ons overzicht met de beste brokers voor beginnende beleggers staat ook voor wel soort beleggingen ze het meest geschikt zijn.

– Directe aandelen en ETF (Effecten)

Dit is de oudste manier van beleggen op de beurs, het kopen van aandelen in een bedrijf. Door aandelen te kopen wordt je (voor een heel klein deel) mede-eigenaar van het bedrijf. Als beloning voor je investering wordt er periodiek dividend uitgekeerd. Dividend is een percentage van de gemaakte winst over de periode ervoor. Meestal vindt deze uitkering elke maand, elk kwartaal of eens per jaar plaats. De aandeelhoudersvergadering (van grootaandeelhouders) stelt de dividenduitkering vast. Ze kunnen dit dus ook op 0% zetten, dan krijg je helemaal niks.

Dividend is natuurlijk niet de enige bron van inkomsten. De waarde van het aandeel kan ook groeien. Als je hem “laag koopt en hoog verkoopt”, dan heb je winst gemaakt. De strategie van de meeste beleggers bestaat uit zowel aandelen die periodiek dividend uitbetalen als ook aandelen die geen dividend uitbetalen maar die snel neigen te groeien.

ETF zijn mandjes van aandelen voor een prijs van de gemiddelde koers van alle aandelen in de ETF. Je kunt ETF ook direct kopen en verkopen op de beurs en je kunt dividend ontvangen uit ETF.

Je wilt als beginnende belegger aandelen en ETF kopen bij de beste broker

– Opties (Derivaten)

Met opties en andere derivaten koop je geen effecten maar sluit je een contract af om binnen een bepaalde tijd een hoeveelheid effecten te kopen of te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Je wordt dus geen eigenaar van aandelen of ETF en je krijgt geen dividend. Het is puur en alleen een afspraak tussen jou en je broker. Opties zijn een geavanceerd financieel product die je als beginner beter nog even kunt laten liggen. De beste brokers voor opties zijn dezelfde als voor directe aandelen. Veel banken zullen naast de directe aankoop ook opties aanbieden.

– CFD (Daytrading)

Contracts for Difference (CFD) lijken een beetje op opties. Je koopt geen directe aandelen maar sluit een contract af met een broker. Je opent (koopt) een contract voor de koers van een bepaald effect en op een later moment sluit (verkoop) je deze. Als de koers in de tussentijd is gestegen, heb je winst gemaakt. De naam Daytrading slaat op het feit dat je bij elke overnachting van je CFD, je broker een percentage van de waarde van de CFD moet betalen. Het is dus raadzaam om je CFD snel weer te verkopen, meestal dezelfde dag nog.

– Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een beheerde investering waar je geld op stort. De fondsbeheerder gaat jouw geld dan beleggen op de markt en vraagt daarvoor een commissie. Jij hebt dan geen of weinig omkijken meer naar het daadwerkelijke beleggen. Dit doen de professionals bij de fondsbeheerder. De beste broker voor een fondsbeheerder is er dus eigenlijk niet, je bepaalt namelijk niet zelf waarin geïnvesteerd wordt. Toch noemen we deze hier als een goed alternatief voor mensen die zelf niet actief willen gaan beleggen.

– Cryptocurrency

Crypto zijn razendpopulair en veel beleggers zien het als het alternatief voor de Forex (Foreign Currency Exchange), traditionele handel in aandelen of zelfs als de toekomstige plaatsvervanger van geld zoals we dat nu nog kennen. Cryptocurrency kunnen erg volatiel zijn en dit kun je als belegger gebruiken om snel, grote winsten te maken. De beste brokers voor Cryptocurrency specialiseren zich in het real-time lezen van de blockchains en je toegang geven tot zoveel mogelijk verschillende Cryptocurrency omdat je nooit weet welke nu weer gaat stijgen.

– Brokers in Nederland en in het buitenland

Voordat we ons storten op onze lijst met beste brokers, willen we het nog even over de locatie van de broker hebben. Brokers in Nederland worden gecontroleerd door het AFM (Autoriteit Financiële Markten) en dit biedt net iets meer zekerheid dat er niet gesjoemeld wordt met je geld of met de statistieken. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen risicovolle beleggingen zijn op brokers in Nederland. Het betekent wel dat deze brokers er niet over mogen liegen. We willen dit doortrekken naar alle brokers binnen de EU, die in principe dezelfde regels moeten navolgen als die van het AFM.

Ga je buiten de EU kijken dan kan het al snel heel anders worden. We kunnen hier dan ook geen uitspraken over doen.


De 6 beste brokers in Nederland voor een beginnende belegger

Zodra je weet waar je in wilt gaan beleggen kom je voor de keuze te staan: wat is de beste broker voor mijn beleggingen? In plaats van een grote lijst met verschillende brokers die eigenlijk allemaal hetzelfde doen, hebben we ons (bijna) beperkt tot alleen de beste brokers voor iedere belegging. We nemen hierbij de beginnende belegger in gedachten. De broker moet dus vriendelijk zijn voor de beginner, duidelijke regels en kosten hebben en het vooral mogelijk maken om met kleine stapjes (kleine bedragen) te beginnen.

De 6 beste brokers in Nederland voor een beginnende belegger

– 1 DeGIRO

Ons favoriete platform voor het beleggen in directe aandelen en ETF is DeGIRO. DeGIRO is van Nederlandse bodem en heeft een ongeëvenaard aanbod aan aandelen en ETF. Met alleen een online aanwezigheid kan DeGIRO je erg lage commissies aanbieden. Op een groot aantal aandelen en ETF, vooral die uit de Verenigde Staten, staat deze zelfs op 0 euro. Je kunt dus razend goedkoop of zelfs “gratis” beginnen met beleggen op de markt.

DeGIRO’s app is gemakkelijk te gebruiken en de layout van hun website is precies genoeg informatievoorziening zonder te druk te worden op het scherm. Ja, eToro voorziet je van meer informatie over het handelsgedrag op de markt, maar DeGIRO biedt geen daytrading aan dus is dit niet zo hard nodig.

De grootste attractie van DeGIRO is het brede aanbod. Als broker staat DeGIRO ingeschreven bij bijna alle beurzen ter wereld en je vindt er dus (bijna) alle aandelen en ETF die wereldwijd verhandelt worden. Hoewel andere brokers proberen bij te benen, blijft DeGIRO de beste broker voor het beleggen in aandelen en ETF.

  • De beste broker voor: directe aandelen en ETF

– 2 eToro

eToro is een sociaal handelsplatform, wat zoveel wil zeggen dat alle aankopen en verkopen publiek worden gedaan. Je kunt dus real-time meekijken met wat andere handelaren doen op het platform en zelfs deze beleggingen één op één overnemen. Op deze manier kunnen onervaren beleggers profiteren en leren van de ervaring van succesvolle beleggers. Deze beleggingsstrategie heet “Influencer Trading” en gaat verder dan alleen het beleggingsgedrag op eToro zelf.

Zo wordt ook Twitter goed in de gaten gehouden of bekende figuren zoals Elon Musk opmerkingen doen over de beurs, crypto of bepaalde bedrijven. Dit alles kan de prijs van een effect beïnvloeden.

Je kunt op eToro in directe aandelen en ETF beleggen maar ook daytrading in CFD is mogelijk. Dit maakt eToro een heel uitgebreid platform, misschien net wat aan de complexe kant voor de beginner. Gelukkig kun je de indeling van de user interface wel aanpassen om alle overbodige informatie weg te laten.

  • De beste broker voor: directe aandelen en ETF en CFD daytrading

– 3 Plus500

Dit platform spitst zich helemaal op CFD en daytrading. De erg gemakkelijk te gebruiken user interface is bij uitstek geschikt voor de beginnende daytrader. De grafieken zijn goed leesbaar en de regels zijn simpel en duidelijk. Voor daytrading is vooral een groot bereik van financiële producten erg belangrijk. Je kunt naast aandelen, ook op beurs index, grondstoffen en forex speculeren.

Het enige minpuntje is het ontbreken van voorlichting op het platform van Plus500. Andere platforms geven je wel een begincursus daytrading. Maar, we moeten natuurlijk wel in het achterhoofd houden dat alle brokers graag willen zien dat je bij hun blijft. Dus wij zien niet veel meerwaarde in een “eerlijke” cursus bij een bedrijf dat je graag als betalende klant houdt. Het is beter dat je deze kennis opdoet bij een onafhankelijke partij.

Plus500 bevindt zich in Israël maar staat onder toezicht van het FCA in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel dit geen EU is, is het FCA wel de strengste toezichthouder ter wereld.

  • De beste broker voor: CFD daytrading

– 4 BUX Zero

De beleggingsapp BUX Zero van ABN AMRO wint steeds meer terrein in Nederland en de EU. Je kunt via BUX Zero beleggen in directe aandelen en ETF maar ook Cryptocurrency kopen. Zoals de naam al doet vermoeden hanteert BUX Zero een 0% commissie op alle beleggingen. Als waarschuwing dat je moet wachten tot 4 uur in de middag voor de 0% commissie op alle Nederlandse aandelen en ETF. De Amerikaanse aandelen en ETF zijn altijd commissie-vrij te kopen en te verkopen.

Het aanbod op BUX Zero is bij lange na niet zo groot als bij DeGIRO, dat nog steeds onze favoriete broker is. Maar de eenvoud van de BUX Zero app is bijna ongeëvenaard en is naar onze mening de allermakkelijkste in gebruik.

  • De beste broker voor: directe aandelen en ETF en Cryptocurrency

– 5 Brand New Day

Brand New Day is eigenlijk geen broker maar een beleggingsfonds. Als je niet zelf actief wilt gaan beleggen, kun je “passief” beleggen via een beleggingsfonds. Brand New Day, van Nederlandse bodem, is een online beleggingsbank die het gemakkelijk en goedkoop maakt om te beleggen. De fondsbeheerder laat goede rendement resultaten zien tegen lage kosten. Brand New Day vraagt 0,15% voor hun “BND Wereld Indexfonds C-Hedged”.

Dit fonds heeft in 2021 een rendement (na kostenaftrek) van 22,86% behaald en de jaren daarvoor 12,34% en 25,18% respectievelijk. Voor een beleggingsfonds zijn dit uitmuntende resultaten, vooral als je bedenkt dat de meeste fondsbeheerders het gemiddeld juist slechter doen dan het marktgemiddelde.

Naast beleggingsrekeningen biedt Brand New Day ook pensioenproducten aan en kun je beleggen voor de toekomst van je kind of kinderen.

  • De “beste broker” voor passief beleggen

– 6 Bitvavo

Bitvavo is de beste broker en app voor de koop en verkoop van Cryptocurrency. Dit platform hanteert gemiddeld de laagste commissies en anders dan bij andere crypto brokers, wordt je zelf eigenaar van de cryptomunten die je koopt. Je Bitvavo account is tevens een wallet en je kunt je aangekochte crypto dus ook overmaken naar andere wallets. Bitvavo’s user interface is de gemakkelijkste om te gebruiken en te begrijpen.

Hoewel je ook kunt kijken naar CFD’s in Crypto (iets wat Bitvavo niet heeft) zijn bij verreweg de meeste crypto handelaren tevreden met Bitvavo als de beste crypto broker.

  • De beste broker voor: Cryptocurrency

Beleggen is niet moeilijk

Met beleggen beginnen is minder moeilijk dan het in eerste instantie lijkt. Alle financiële markten op de wereld werken hetzelfde, daar zijn afspraken over gemaakt. Zodra je weet wat een aandeel is, een ETF is en hoe een Optie werkt, kun je die kennis universeel toepassen op de wereldmarkt. De grondprincipes van veilig beleggen zijn ook niet erg moeilijk te begrijpen of toe te passen. Met de beste broker voor jouw favoriete beleggingsproduct, heb je het zo in de vingers.

Ondanks dat beleggen niet moeilijk is, zitten er wel risico’s aan vast. Je investeert je geld in bedrijven en die kennen ondernemersrisico. Als een bedrijf failliet gaat, dan ben je het geïnvesteerde geld in de regel kwijt. Maar een bedrijf hoeft niet failliet te gaan om voor problemen te zorgen. Een marktsector kan het slecht doen of de economie kan achteruit gaan waardoor jouw aandelen en ETF minder waard worden. Al deze risico’s kun je vermijden door te spreiden.