Selecteer een pagina
Energie vergelijken bespaart honderden euro’s per jaar

Energie vergelijken en daarna overstappen kan je honderden euro’s opleveren. Iedere energieaanbieder heeft andere tarieven, terwijl het voor de levering van je energie eigenlijk niet uitmaakt. Het gaat namelijk allemaal over hetzelfde netwerk, dat wordt onderhouden door de netbeheerder.

Het is dus niet zo dat je stroom bij een goedkopere leverancier vaker uit zal vallen. Er hoeft in je huis ook niks aan je aansluiting te veranderen.

Bij een mobiel abonnement heeft een goedkopere provider soms een minder goed netwerk waardoor je niet overal goed bereik hebt. Wanneer je van internetprovider overstapt moet je je oude modem terugsturen en een nieuwe installeren. Bij het overstappen van energieleverancier heb je met zulke ongemakken helemaal niet te maken. 


Waar moet je op letten bij energie vergelijken?

Je kunt heel makkelijk onafhankelijk energie vergelijken op een vergelijkingswebsite zoals Pricewise.nl. Ga je gewoon voor de goedkoopste, of ga je nog aanvullende voorwaarden selecteren, bijvoorbeeld alleen groene energie vergelijken. Je vult je adres in, uit hoeveel personen je huishouden bestaat en welke leverancier je nu hebt. Op basis van deze gegevens schat de website wat je huidige energieverbruik is.

Je kunt de vergelijking preciezer maken door even je jaaroverzicht van het afgelopen jaar erbij te pakken. Je persoonlijke situatie kan namelijk best veel afwijken van het gemiddelde. Ben je weinig thuis, dan verbruik je misschien veel minder dan gemiddeld. Heb je een elektrische auto, dan zal je verbruik waarschijnlijk juist veel hoger zijn. 

De energievergelijker rekent met de prijzen die jouw leverancier op dit moment hanteert, ze weten niet wat jouw huidige tarief is, dat hangt van je contract af. In principe kun je alleen overstappen wanneer je contract afloopt of wanneer je een variabel tarief hebt. Dus de vergelijking is eigenlijk met wat je komend jaar gaat betalen wanneer je niet overstapt. 


Hoe werkt overstappen?

Wanneer je overstapt na energie vergelijken via Pricewise.nl, dan wordt de overstap bijna helemaal voor je geregeld. Het contract bij de nieuwe leverancier wordt aangevraagd en je oude leverancier wordt opgezegd. Je moet hooguit je meterstand nog doorgeven. Valt je overstap samen met een verhuizing, dan moet je wel zelf de leverancier van je oude adres opzeggen. Meer over verhuizen staat verderop in dit artikel. 

Je kunt alleen boetevrij overstappen wanneer je huidige contract afloopt, of wanneer je een contract voor onbepaalde tijd hebt met variabele tarieven. Wanneer je contract afloopt kun je je nieuwe contract daar op aan laten sluiten. Wanneer je een contract voor onbepaalde tijd hebt, heb je meestal een opzegtermijn van 30 dagen.

Weet je niet zeker wat voor contract je hebt, of wanneer het afloopt? Dan kun je eenvoudig even bellen naar je huidige energieleverancier, of even inloggen op hun website. Dit is slechts enkele minuten werk en je kunt er mogelijk een hoge opzegboete mee besparen, dus dat is de moeite wel waard.

Opzegvergoeding

Wanneer je over wilt stappen terwijl je contract nog loopt, moet je mogelijk een opzegvergoeding betalen. Dit kan veel geld kosten, afhankelijk van hoe lang je contract nog loopt. Wanneer je contract nog minder dan drie maanden loopt, dan kun je kosteloos overstappen en sluit je nieuwe contract aan op het oude.

Maar met nog meer dan 3 maanden te gaan betaal je al 100 euro opzegboete wanneer je overstapt voor zowel gas als elektriciteit. Dit kan nog een stuk hoger worden wanneer de looptijd van je contract nog langer dan 1,5 jaar is. 


Overstappen bij verhuizing

Overstappen bij verhuizing kan een mogelijkheid zijn om de energie tarieven te gaan vergelijken

Je zou misschien denken dat een verhuizing een mooi moment is om over te stappen, dus je gaat er even goed voor zitten om energie te vergelijken. Dit gaat helaas niet altijd op. Een verhuizing is niet standaard een reden om een nog lopend contract op te zeggen. Het lopende contract kun je gewoon mee verhuizen. Je moet je verhuizing natuurlijk wel doorgeven bij je energieleverancier.

Je zult meestal ook wel een periode van overlap hebben, zeker wanneer er flink geklust moet worden. Kondig je verhuizing, als dat nog kan, van tevoren bij je energieleverancier aan en geef van zowel je oude als je nieuwe woning binnen 5 dagen na de sleuteloverdracht de meterstanden door. 

Loopt je contract toevallig af, of heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan is een verhuizing natuurlijk een uitgelezen moment om energie tarieven te vergelijken en over te stappen. Bij een verhuizing word je niet automatisch afgemeld bij je oude leverancier wanneer je overstapt. Het opzeggen van het contract van je oude adres moet je zelf doen. 

Wanneer je verhuist zal je energieleverancier, of je nou overstapt of niet, een nieuw maandvoorschot voor je vaststellen. Dit voorschot is niet gebaseerd op jouw eigen verbruik, maar op het verbruik van vorige bewoners van de woning. In de meeste gevallen wordt dit ook nog afgerond naar boven, omdat de energieleverancier wil voorkomen dat je aan het einde van het jaar een naheffing moet betalen.


Overstappen met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan kun je de hoeveelheid energie die door de zonnepanelen opgewekt wordt gewoon invullen bij het energie vergelijken. Op het jaaroverzicht van je energieleverancier staat uitgesplitst hoeveel stroom je hebt verbruikt en hoeveel daarvan van je zonnepanelen kwam.

Dit werkt alleen goed wanneer je minstens een jaar zonnepanelen hebt, want de opbrengst verschilt erg per jaargetijde. Heb je je zonnepanelen korter dan een jaar? Dan kun je de schatting van de jaaropbrengst die de installateur je gegeven heeft gebruiken. 

Wekken jouw zonnepanelen meer stroom op dan je zelf verbruikt? Dan loont het de moeite om goed naar de voorwaarden van de energieleverancier te kijken, want de vergoeding voor teruggeleverde elektriciteit verschilt per leverancier. 

Heb je zonnepanelen vergeet dan niet de opgewekte stroom in te vullen bij het energie vergelijken

Maak van energie vergelijken een jaarlijkse routine!

Wanneer je energie gaat vergelijken lijken de verschillen misschien klein. De op-een-na-goedkoopste is misschien maar een euro per maand duurder dan de allergoedkoopste. Wanneer je je er nu goed in verdiept verwacht je misschien niet dat er over een jaar weer grote verschillen zijn. Toch is het wel slim om ieder jaar weer energie te vergelijken en waarschijnlijk ook ieder jaar over te stappen.

Bij overstappen bieden de meeste aanbieders een eenmalige korting, die wordt verrekend over het hele eerste jaar. Het tweede jaar zal het dus zeker duurder worden. Deze korting over het eerste jaar verschilt per energieleverancier en kan oplopen tot 250 euro. Jaarlijks overstappen loont dus zeker de moeite en deze besparing is makkelijk verdiend. Sluit wanneer je overstapt dus een contract van één jaar af en niet van drie jaar. 


Zakelijk energiecontract

Ook op je zakelijke energierekening kun je besparen door energietarieven te vergelijken. Zorg er wel voor dat je bij de energievergelijker de zakelijke variant kiest, want voor bedrijven gelden er andere tarieven dan voor particulieren. Heb je een bedrijf aan huis, dan kun je kiezen of je voor particuliere of zakelijke energie kiest. In de meeste gevallen ben je goedkoper uit wanneer je voor particulier kiest.