Een ETF kopen is een goede optie om op een veilige en goedkope manier te kunnen beleggen. Voorheen kon je alleen individuele aandelen kopen waar veel meer risico aan zat. Het alternatief was een beleggingsfonds met hoge kosten of om te gaan handelen in derivaten zoals Opties.
Door ETF te kopen investeer je gelijktijdig in een groot scala verschillende aandelen en/of andere financiële producten tegen zeer lage kosten. Dat maakt het kopen van ETF een lucratief en modern alternatief voor het kopen van directe aandelen.
We leggen in dit artikel uit wat een ETF is en hoe je de beste ETF kiest om te kopen via de beste broker.
Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Wat is beleggen in ETF?
Eerst een korte uitleg over wat een ETF (kort voor “Exchange Traded Fund”) is. Een ETF is een beheerd mandje aandelen of andere financiële producten zoals staatsobligaties. Net als met een beleggingsfonds, beheerd een fondsbeheerder de inhoud van de ETF. De index (prijs) van de ETF is de gemiddelde waarde van alle aandelen waaruit zij bestaat. Op die manier beslaat een ETF dus een heel breed scala aan bedrijven maar blijft de prijs naar verhouding erg laag.
Vergelijk dit met een beleggingsfonds, waar de beheerder iedere beleggingsrekening moet beheren en van het geld aandelen (en ETF trouwens) koopt. Dat is een hoop meer werk en dus veel hogere kosten.
– ETF Thema’s
Een ETF wordt opgebouwd aan de hand van een “thema”. Het thema slaat op welk soort bedrijven deel uitmaken van de ETF. Zo kan een ETF de index van de grootste bedrijven van een land of regio volgen (S&P500, Top-600 EU), maar ook andere thema’s zoals “Healthcare” of “Developing Economies” komen voor. Je kunt dus investeren in verschillende thema’s en daarmee je investering enorm verspreiden.
Welke ETF moet ik kopen?
Je weet nu wat ETF zijn, maar welke ETF moet je kopen? De hoofdgedachte achter ETF kopen is spreiding. Door je risico te spreiden verklein je de kans om een deel van, of je gehele inleg te verliezen. Met directe aandelen betekende dit een enorme investering, maar met ETF’s is dit al heel goedkoop bereikbaar; ook als je weinig geld hebt om te investeren. Technisch gezien kan ook een ETF “failliet” gaan aangezien de beheerder failliet kan gaan. Hoewel een ETF een stuk veiliger is als aandelen in een enkel bedrijf, moet je dus ook investeren in meerdere verschillende ETF.
We leggen eerst uit hoe de ISIN-code werkt. Hiermee kun je verschillende ETF die op elkaar lijken uit elkaar houden. Daarna kijken we naar 3 dingen bij het kiezen van een ETF; zijn thema en beheerder, de beurs en zijn historie. Op basis van deze drie eigenschappen bepaal je of je een ETF wilt kopen.
– ISIN-code van een ETF
Elke ETF heeft zijn eigen, unieke ISIN code. Hiermee identificeert elke beurs ter wereld een uniek financieel product. In veel gevallen is het niet nodig om naar de ISIN-code te kijken. Als je weet welke ETF je wilt kopen kun je deze meestal (bij je broker) gemakkelijk weer terugvinden zonder de code. Maar aangezien er ook veel ETF zijn die op elkaar lijken is het handig om te weten hoe de ISIN-code werkt. Je kunt dan twee soortgelijke ETF’s beter uit elkaar houden.
We leggen de code uit aan de hand van een voorbeeld. De volgende ISIN-code is voor de zeer bekende Vanguard – All World Index. Dit is een erg populaire ETF in Nederland en internationaal.
– EAM | VWRL | IE00B3RBWM25 | EUR
- De eerste drie letters (EAM) noemen de beurs waarop de ETF wordt verhandelt. In dit geval de Euronext Amsterdam.
- Het tweede set letters (VWRL) is de afkorting die op de beurs en op de stock ticker wordt weergegeven. Hiermee kun je ook snel zoeken.
- De derde alfanumerieke reeks (IE00B3RBWM25) is de identificatienummer voor het internationale computer systeem.
- De laatste drie letters (EUR) betreffen de valuta waarin de ETF wordt verhandelt, in dit geval natuurlijk de euro.
– Thema en Beheerder
Er zijn een enorm aantal thema’s beschikbaar om uit te kiezen. Ook zijn er al heel wat beheerders die ETF’s uitgeven. Je wilt in je portfolio een gedegen spreiding tussen zowel verschillende thema’s en verschillende beheerders. De volgende “categorieën” komen niet officieel voor bij brokers. Het is onze eigen indeling om ons, en jou, te helpen om een veilig en divers portfolio van ETF’s te kopen.
- Regio Top Sectoren: deze sectoren beslaan een heel land, een heel continent of zelfs de hele wereld. Ze bestaan uit de top bedrijven van die regio. Populaire voorbeelden zijn de All-World van Vanguard, de S&P500 van iShares en de Top-600 EU van iShares. Deze gelden als veilige investeringen en tonen meestal een groei net iets hoger dan het beursgemiddelde.
- Dividend Thema’s: deze bestaan uit bedrijven die een hoog dividend uitkeren. Pure dividend thema’s kijken niet naar welke bedrijven het zijn of wat er geproduceerd wordt. Er wordt alleen gekeken naar dividendhistorie. Een populaire ETF hierin is de All-World-Dividend van Vanguard.
- Groei Thema’s: dit zijn ontwikkelende landen, regio’s of industriën. Er ligt hier veel groeipotentieel op de relatief korte termijn. Meestal wordt hier uitgegaan van een land of regio (zoals “Brasil” of “Asia Developing Economy”). Ontwikkelende industrieën zijn altijd moeilijk in te schatten en vallen al snel onder de noemer speculatie.
- Specifieke Thema’s: specifieke thema’s richten zich op een specifieke industrie. Je kunt hierbij denken aan “Renewable Energy” of “Healthcare”. Als je je betrokken voelt bij een industriesector of je weet er wat van af dan kun je hierin gaan investeren.
Wij houden er een redelijk gemiddeld risicoprofiel op na waarbij wij 50% investeren in regio sectoren, 20% in dividend thema’s en 15% elk voor groei, en specifieke thema’s (dit is geen advies).
Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
– Beurzen waar je een ETF kunt kopen
De beurs waarop een ETF wordt verhandeld kan van invloed zijn op je keus. Let er vooral op dat je niet 2 dezelfde ETF’s koopt maar op verschillende beurzen (zie ISIN-code). Je hebt dan onnodig hetzelfde product aangeschaft. Om verwarring te voorkomen kun je het beste kiezen om alleen zaken te doen op maar één of twee verschillende beurzen. In Nederland kiezen beleggers dan om op de EAM hun ETF te kopen.
– Historie
De vorige twee (of eigenlijk vier) onderwerpen gingen om het diverser maken van je portfolio. ETF kopen op zich is al een goede manier om je portfolio diverser te maken, maar om je nog meer spreiding en zekerheid te geven ben je op zoek gegaan naar verschillende ETF: in verschillende thema’s en bij verschillende beheerders. Voordat je overgaat tot het kopen van ETF kijk je op het laatst naar de historie.
Bij je broker vindt je bij elke ETF een grafiek van de in het verleden behaalde resultaten. Natuurlijk, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Maar een doorgaans stijgende trend in de grafiek biedt je de beste kansen op toekomstig succes. Hierbij zul je merken dat bepaalde thema’s steevast stijgen, zoals landen en regio’s, terwijl andere een stuk volatieler kunnen zijn (ze stijgen en dalen met grote sprongen). Vooral bij ontwikkelende economieën en nieuwe industrie kan dit laatste het geval zijn. Bij de verstandige belegger in ETF maken deze dan ook een kleiner deel uit van de portefeuille.
De beste broker voor ETF
Er zijn veel brokers waar je ETF bij kunt kopen. De meeste bieden maar een bescheiden selectie aan ETF aan waar je uit kunt kiezen. Dit heeft meestal te maken de beursnotering. Het is die broker alleen toegestaan om op een beperkt aantal beurzen (soms maar één) te handelen. Andere brokers vragen een commissie op de koop en verkoop van ETF. De hoogte van de commissie kan sterk variëren van een paar cent, tot een percentage van het verhandelde bedrag.
De voorkeur gaat daarom altijd uit naar een broker die zowel een groot aantal ETF aanbiedt maar die ook lage commissies hanteert. Onze voorkeur gaat uit naar DEGIRO. ETF kopen bij DEGIRO is bijna altijd tegen 0% commissie. Voor meer dan 200 verschillende ETF betaal je bij DEGIRO dus niks anders dan alleen de prijs van de ETF zelf.
ETF beleggen 5 tips
Hier zijn nog 5 tips voor het beleggen in ETF. Ga ze door voordat je begint met ETF kopen.
- Houdt je altijd aan de regels van veilig beleggen.
- Investeer bij niet meer dan 3 ETF beheerders voor hetzelfde thema. Vaak bestaan deze ETF’s uit veel dezelfde bedrijven. Met 2 of 3 beheerders in één thema ben je voldoende beschermt tegen de gevolgen van faillissement van een van de beheerders. Investeer daarnaast liever in andere themas!
- Ga voor een spreiding tussen regio top thema’s en dividend thema’s. Hoe meer je voor dividend gaat, hoe “aggresiever” je portfolio.
- Pas op met groeiende marktsegmenten (zoals “developing economy”) in groei thema’s. Deze markten zijn vaak erg volatiel en ook een ETF heeft hiertegen weinig waarborg.
- ETF zijn voor de lange termijn. Kom je dus ETF tegen met een hefboom, zoals bij daytrading, dan koop je een derivaat en niet de ETF zelf. Pas hier mee op.
DEGIRO heeft 86 internationale awards gewonnen voor hun platform
en bieden een van de laagste tarieven op de markt.
Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?
Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.