Selecteer een pagina

Financieel Onafhankelijk Worden

financieel onafhankelijk

Doorwerken tot je 67e, of misschien wel nog langer, de meeste mensen moeten er niet aan denken. Toch voelen we ons afhankelijk van onze baan en ook van de grillen van de overheid. Maar je kan er ook voor zorgen dat je niet meer afhankelijk bent van je baan en dat je kan stoppen wanneer je dat zelf wilt. Dit doe je door financieel onafhankelijk te worden.


Financieel onafhankelijk zijn – werken of stoppen onder je eigen voorwaarden

Financieel onafhankelijk worden klinkt te mooi om waar te zijn voor veel mensen. Toch is het echt mogelijk, en niet alleen voor de steenrijken. In Amerika is er zelfs een hele community rond ontstaan en noemen ze het FIRE, Financial Independence, Retire Early. Oftewel financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen.

Overigens wil niet iedereen vroeg met pensioen, maar is het ook de wens om financieel onafhankelijk te worden om uiteindelijk onder je eigen voorwaarden te werken of te stoppen met werken.


Financiële onafhankelijkheid – eerst hard werken, daarna oogsten

Financieel onafhankelijk worden gaat niet vanzelf. De meeste mensen zitten niet in de positie dat ze zo veel verdienen dat ze al jong kunnen gaan rentenieren. Er wordt vaak gezegd dat je eerst moet zaaien en daarna kan je pas gaan oogsten.

Als jouw inkomen niet zo hoog is kan je al snel gaan denken dat financiële onafhankelijkheid voor jou niet mogelijk is. Wanhoop echter niet, ook met een baan met een modaal inkomen is het mogelijk om financieel onafhankelijk te worden.


Word rijk met meerdere inkomstenbronnen

Financieel onafhankelijk word je het snelst wanneer je meerdere inkomstenbronnen hebt. Onderzoek heeft aangetoond dat het grootste deel van de self-made miljonairs inkomsten hebben uit drie of meer bronnen. In Nederland zijn we geneigd om te zeggen dat je zuiniger moet gaan leven wanneer je geld wilt sparen. En dat is natuurlijk een goede eerste stap, waarbij het mes aan twee kanten snijdt: naast de mogelijkheid om meer te sparen, zul je ook eerder financieel onafhankelijk zijn wanneer je gewend bent om van minder geld te leven. Maar aan besparen zit een grens. Aan je inkomen verhogen zit dit in principe niet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het makkelijk is. Om een extra inkomstenbron op te bouwen moet er wel geïnvesteerd worden. Dit kan een geldinvestering zijn, maar dat hoeft niet. Het kan ook gaan om een investering in tijd.


Beleggen: Laat je euro’s voor je werken

Mensen die financieel onafhankelijk zijn halen vaak een inkomen uit beleggingen, bijvoorbeeld in aandelen. Als je belegt laat je je geld voor je werken. Dit is een vorm van passief inkomen, geld verdienen zonder er iets voor te hoeven doen. Je kunt geld verdienen door de waardestijgingen van je beleggingen. Daarnaast betalen veel bedrijven dividend aan aandeelhouders.

Het kiezen van goede beleggingen is een kunst op zich. Gemiddeld levert beleggen in aandelen een rendement van 8% op. Dit is vele malen meer dan het gemiddelde rendement op een spaarrekening. Hoe hoger het rendement, hoe sneller je financiële onafhankelijkheid bereikt. Hierbij speelt de factor tijd een belangrijke rol.

Het effect van rendement op rendement werd door Albert Einstein ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Met een jaarlijks rendement van 8% is een eenmalige inleg van EUR 1.000 na 20 jaar gestegen tot EUR 4.661 en na 30 jaar tot EUR 10.063. Bij een jaarlijks rendement van 2% is dezelfde inleg na 20 jaar gestegen tot EUR 1.486 en na 30 jaar tot EUR 1.811. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe beter.

– Ontdek hoe je kunt [verdienen met beleggen]


Ondernemen – een eigen bedrijf starten

Financieel onafhankelijk worden gaat een stuk sneller wanneer je ondernemer wordt. Als je werkt voor een baas, dan ruil je eigenlijk je tijd voor geld. Je kunt misschien onderhandelen over een hoger salaris, of meer gaan werken, maar je zult naar verwachting niet in korte tijd heel veel meer gaan verdienen. Als ondernemer heb je veel meer mogelijkheden.

Voor financiële onafhankelijkheid is het gunstigst om werk te gaan doen waarbij je niet per gewerkt uur betaald wordt. Een simpel voorbeeld: Stel je gaat een hondenuitlaatservice beginnen. Als je zelf de honden gaat uitlaten, dan zit er een limiet aan hoeveel honden je uit kunt laten en op een gegeven moment zit je vol. Je kan ook iemand in dienst nemen die de honden uitlaat. Je betaalt degene die voor je werkt minder dan wat de klant jou betaalt en het verschil is je winst.

Er zit in principe geen grens aan hoeveel mensen je voor je kan laten werken. Je kunt je diensten zelfs uitbreiden naar meerdere steden. Dit klinkt natuurlijk eenvoudiger dan het is. Je zult niet vanaf dag één honderden klanten hebben en kapitalen verdienen. Grote kans dat je in eerste instantie wel zelf met de honden loopt. Maar de groeipotentie is er wel.

Wil je nog meer weten over [hoe je een bedrijf moet beginnen] lees dan verder


Blijvend geld verdienen met eenmalig werk

Om financieel onafhankelijk te worden is het ook fijn om een inkomstenbron te hebben die in principe oneindig door kan gaan, ook als je er geen werk meer in steekt. Een voorbeeld hiervan is het schrijven van een boek. Je schrijft het één keer, maar je kunt er nog jarenlang geld aan verdienen doordat het kan blijven verkopen.

Muzikanten kunnen aan een grote hit ook jarenlang geld verdienen, soms levenslang, doordat ze iedere keer als hun hit op de radio gedraaid wordt of gestreamd wordt er geld aan verdienen. Nou is niet iedereen een goede schrijver of muzikant, maar het principe dat je iets één keer creëert wat daarna geld op blijft leveren is breder toepasbaar.

YouTube

financieel onafhankelijk worden

Een mooi voorbeeld van blijvend geld verdienen met eenmalig werk is YouTube. De maker van de filmpjes ontvangt een deel van de advertentie inkomsten. Dus iedere keer dat iemand jouw video bekijkt verdien je een beetje geld.

Je hoeft niet eens iets bijzonders te kunnen. Zelfs filmpjes van mensen die iets uit de verpakking halen en uittesten (unboxing video’s) zijn mateloos populair. Je kunt ook nadenken over wat jij kan, maar wat lang niet iedereen kan, maar wellicht wel wil leren. Dit kan iets zijn vanuit je beroep, of vanuit een hobby. Deze ‘how-to’ video’s worden ook veel bekeken.

Het maken van YouTube video’s is ook bijna risicoloos. Je kunt ze maken met je smartphone. Er zijn vele gratis videobewerkingsprogramma’s en een YouTube account kost je ook niks. Je kunt er zo veel of weinig tijd aan besteden als je wilt, dus je kunt het rustig uitproberen in je vrije tijd en je gewone baan houden. Het enige wat je eraan kwijt bent is je tijd.

Ontdek hoe ook jij [YouTuber] kunt worden


Affiliate Marketing

Affiliate marketing kan ook een mooie inkomstenbron zijn op weg naar financiële onafhankelijkheid. Hiervoor heb je wel een website nodig. Op deze website kan je advertenties of affiliate links plaatsen voor bepaalde producten. Wanneer deze producten via jou worden verkocht ontvang je een bepaald percentage commissie. Het enige wat jij eigenlijk doet is de koper naar de verkoper leiden.

De meest succesvolle affiliate marketeers maken een website over een specifiek onderwerp en zorgen voor advertenties of links naar producten die op hetzelfde onderwerp betrekking hebben. Affiliate marketing vergt een kleine financiële investering, omdat je er een website voor nodig hebt. Maar je hebt al een website voor enkele euro’s per maand. Verder is het ook vooral een tijdsinvestering voor het creëren van een goede website. Ook dit kan prima een extra inkomstenbron zijn voor naast je gewone baan.

– Lees verder als je meer wilt weten over [Affiliate Marketing]


Online cursussen ontwikkelen

Online cursussen zijn ook een zeer goede inkomstenbron op de weg naar financiële onafhankelijkheid. Met een online cursus wordt hier een vooraf opgenomen cursus bedoeld, die iedere cursist kan kijken wanneer het hem of haar uitkomt. Meestal is het een serie video’s met nog wat documenten als naslagwerk.

Een term die hierop van toepassing is, is ‘schaalbaarheid’, oftwel, het kunnen toepassen op grotere schaal. In het eerdere voorbeeld van de hondenuitlaatservice zit er een limiet aan hoeveel honden je zelf uit kan laten, maar als je anderen voor je laat werken kan je op veel grotere schaal gaan werken. Als je gewone cursussen geeft, dan is er vaak een maximum aan het aantal cursisten per keer. Bij online cursussen is dat er niet. En eenmaal gemaakt, kun je er geld aan blijven verdienen. En ondertussen kun je verder werken aan je volgende cursus op weg om financieel onafhankelijk te worden.

Maatos

Je kunt ieder onderdeel van het ontwikkelen en verkopen van je online cursus natuurlijk zelf doen. Maar het ontwikkelen en beheren van je eigen platform kan best een drempel zijn om eraan te beginnen. Je website moet veilig zijn, je moet betaalgegevens verwerken en je moet zorgen dat mensen je cursus vinden. Je kunt je cursus ook aanbieden op een al bestaand platform. Maatos is zo’n platform.

Iedereen kan leraar worden op Maatos. Als je via zo’n platform werkt hoef je alleen maar te zorgen voor je eigen cursus. Zorg uiteraard wel dat wat je maakt van goede kwaliteit is. Zo scoor je goede reviews en zullen nieuwe cursisten je sneller vertrouwen.

Deze inkomstenbron vergt vooral een tijdsinvestering. Voor het maken van het cursusmateriaal is alleen een computer echt vereist. Goede kwaliteit audio zorgt voor een prettigere ervaring voor de cursist, dus een goede microfoon is ook een pre. Dit hoeft echter niet veel meer dan honderd euro te kosten.

Mogelijk heb je ook een programma nodig waarmee je kan opnemen wat je op je eigen beeldscherm doet, bijvoorbeeld wanneer je wilt laten zien hoe je een website maakt of wanneer je bepaalde software wilt demonstreren. Hier zijn vaak gratis varianten voor, meestal hebben die wel een beperking ten opzichte van de betaalde varianten, maar ze kunnen wel geschikt zijn om mee te beginnen. En voor ander videomateriaal is vaak de beeldkwaliteit van een goede smartphone voldoende.

– Lees  hoe je een [online cursus] kunt maken


Dropshipping

Een andere goede inkomstenbron om financieel onafhankelijk te worden is dropshipping. Dropshipping is eigenlijk het online verkopen van spullen van andere webwinkels of groothandels. Jij maakt een webshop, maar als iemand bij jou bestelt wordt de order direct naar de leverancier gestuurd. De leverancier stuurt het product dan rechtstreeks naar de klant, voorzien van een pakbon met jouw logo.

Financieel onafhankelijk worden

Dropshipping is een vorm van ondernemen met weinig risico. Je hoeft zelf namelijk geen voorraden in te kopen waarvan je niet weet of je ze kwijt zult raken. Je moet wel een webshop hebben, maar de kosten daarvan zijn relatief klein. Let er wel op dat jij wel formeel de verkoper bent. Als er iets mis is met het product, dan ben jij formeel het aanspreekpunt.

Dropshipping is ook weer zo’n mooie schaalbare business. Het grootste deel van de afhandeling gaat gewoon langs je heen. Je kunt zoveel verschillende producten aanbieden als je wilt en ook een groot volume omzetten, zonder dat je zelf ooit in een magazijn of personeel hoeft te investeren.

Om te beginnen met dropshipping is vooral een tijdsinvestering vereist. De financiële investering is gering, je kunt al een webshop hebben voor minder dan 10 euro per maand. Je moet echter wel op zoek naar dropshipleveranciers. En het belangrijkste is wel dat je klanten naar je webshop moet weten te krijgen. Het promoten van je webshop is het allerbelangrijkste om succesvol te zijn, dus dit zal ook de grootste tijdsinvestering vergen.

– Ontdek hoe je een [eigen dropshipping webshop] kunt starten


Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed wordt veel gedaan door mensen die financieel onafhankelijk zijn. Er zijn twee manieren om geld te verdienen met vastgoed. De eerste is een woning kopen met achterstallig onderhoud, het pand opknappen en met winst weer verkopen. Dit wordt wel gedaan door mensen die zelf heel erg handig zijn en het relatief goedkoop zelf uit kunnen voeren. Dit is echter niet wat hier wordt bedoeld met beleggen in vastgoed.

Wanneer je financieel onafhankelijk wilt worden is het de bedoeling om een inkomstenstroom op te bouwen die je uit kunt breiden zonder er meer voor te hoeven werken. Bij beleggen in vastgoed is dat dus: een pand kopen en huur incasseren.

Het is duidelijk dat dit een inkomstenbron is waar eerst een geldinvestering voor gedaan moet worden. Het kan echter wel goedkoper dan je denkt. Een bank is doorgaans best bereid om een pand bestemd voor verhuur voor 80% te financieren. Dan moet je dus alsnog die 20% wel zelf kunnen investeren. De huur die je ontvangt moet wel genoeg zijn om de hypotheek, belastingen en onderhoud te kunnen betalen. Daarnaast moet het natuurlijk nog wat winst opleveren.

Er zijn verschillende categorieën beleggingen in vastgoed. Naast woningen voor verhuur kun je ook beleggen in kantoren, winkels en vakantiehuizen. Beleggen in vastgoed is zeker niet risicoloos. Is je pand een periode niet verhuurd, dan gaan de kosten toch door. Dat kan je flinke maandlasten opleveren. Ook ben je als eigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud. Het hebben van ‘slechte’ huurders is ook een risico.

Om te gaan beleggen in vastgoed moet je je eerst echt goed inlezen. Er zijn veel aspecten om rekening mee te houden. Daarnaast is bij beleggen altijd het advies om risico’s te spreiden. Dit geldt voor beleggen in vastgoed net zozeer. Een hele portefeuille zelf opbouwen vergt echter flink wat vermogen.

Beleggen in vastgoedfondsen

Om financieel onafhankelijk te worden hoef je niet per se  rijk te zijn. Er is ook een manier om met een kleiner vermogen te beleggen in vastgoed.  Het is namelijk ook mogelijk om te beleggen in vastgoedbeleggingsfondsen.

Er zijn veel verschillende vastgoedfondsen op de markt. Met zo’n fonds kun je ook profiteren van mogelijkheden die voor een particuliere vastgoedbelegger niet zo makkelijk toegankelijk zijn, zoals panden in opkomende landen, of complete winkelcentra. Met een fonds ben je automatisch voorzien van spreiding, maar door te beleggen in verschillende fondsen kun je je portefeuille nog verder verbreden. Vastgoedfondsen keren doorgaans een ruim dividend uit.

Er zijn een paar vastgoedfondsen die zelfstandig aan de beurs genoteerd zijn. Dit zijn bijvoorbeeld Wereldhave en NSI (Nieuwe Steen Investments). Maar verreweg het grootste deel van de vastgoedfondsen zitten bij vermogensbeheerders zoals Robeco of Nationale Nederlanden. Let wel op: er zijn investeringsfondsen die een minimuminleg van EUR 100.000 vragen. De kans is groot dat je dan belegt buiten het toezicht van de AFM.

De theorie is dat mensen die een dergelijk vermogen beleggen er wel verstand van hebben, maar hier wordt ook misbruik van gemaakt. Is het beloofde rendement te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook en dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen.

– Lees verder hoe je kunt beleggen in [vastgoed en vastgoedfondsen]


Geld verdienen aan crowdfunding

Wanneer je financieel onafhankelijk wilt worden, dan is het van belang om een goed rendement te krijgen op vermogen. Hoe hoger je rendement, des te harder je vermogen groeit. Om een hoog rendement te krijgen zul je moeten investeren. Crowdfunding is een goede investeringsmogelijkheid, die een hoog rendement oplevert. Veel projecten bieden een rente van 5 tot wel 8%.

met crowdfunding financieel onafhankelijk worden

Bij crowdfunding leen jij je geld uit aan een ondernemer, die het gebruikt voor zijn bedrijf. Dit kan van alles zijn. Het openen van een nieuw restaurant bijvoorbeeld, maar het kan ook het uitbreiden van een al bestaand bedrijf zijn.

De ondernemer heeft een bepaald bedrag nodig en dit bedrag wordt bij elkaar gebracht door een groep investeerders. Iedereen kan zelf bepalen hoeveel hij wil investeren. Meestal is er een bepaalde termijn waarvoor het bedrag opgehaald moet zijn en als dat is gelukt gaat het project door.

Er is natuurlijk altijd een kans dat de ondernemer failliet gaat en je niet terug kan betalen. Een hoger risico en een hoger rendement gaan altijd hand in hand.

Er zijn verschillende crowdfunding platforms. Het bekendste Nederlandse platform is geldvoorelkaar.nl. Bij dit platform verstrek je als investeerder een lening. De looptijd en de rente staan al van tevoren vast.

Het crowdfunding platform dat wereldwijd het bekendst is, is Kickstarter. Dit platform werkt echter heel anders. Bij Kickstarter verstrek je namelijk geen lening maar geef je geld in ruil voor een beloning. Meestal is dit het product waarvoor de financiering wordt aangevraagd.

Eigenlijk is dat meer voorfinanciering van een nog te creëren product. Het kan erg leuk zijn om als eerste nieuwe coole gadgets te hebben, maar het is geen investering die je helpt om financieel onafhankelijk te worden.

Alles wat je moet weten om een [Crowdfunding actie te starten]


Een vakantiewoning kopen om te verhuren

Een andere inkomstenbron die je in kunt zetten om financieel onafhankelijk te worden is het verhuren van een vakantiewoning.

Er zijn aanbieders waar je een huisje in een vakantiepark kunt kopen en waar de verhuur verder allemaal wordt geregeld. Er zijn aanbieders die je een vast rendement bieden, maar er zijn ook aanbieders waarbij het rendement variabel is op basis van daadwerkelijke verhuur.

Het gaat om een grote investering, dus lees de kleine lettertjes goed voordat je begint. Moet je zelf nog voor het onderhoud betalen, of zit dat al in bij de fee die je aan het park betaalt? Als het een al bestaand park is, ga er dan zelf ook eens op vakantie. Is het zoals beloofd? Zou je er zelf op vakantie willen?

Bij het kopen van een vakantiewoning en het verhuren ervan horen natuurlijk ook belastingregels. Verdiep je daar goed in, want er zijn veel uitzonderingsgevallen. In principe wordt een vakantiewoning als vermogen gezien en valt het in box 3. Daar moet je de WOZ-waarde opgeven per 1 januari van het voorgaande jaar.

Als je een lening af moet sluiten om het vakantiehuis te kopen, dan kan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Als je er een ondernemingsactiviteit van maakt, dan moet je de inkomsten van de verhuur opgeven aan de belastingdienst. Voor de BTW geldt dat je geen BTW hoeft te betalen wanneer je de woning minder dan 140 dagen per jaar verhuurt.

– Lees ook de Blog over [een vakantiewoning kopen voor verhuur of eigen gebruik]


Vaste lasten verlagen

Op weg naar het financieel onafhankelijk worden is het belangrijk om je vaste lasten zo laag mogelijk te houden. Het verlagen van je vaste lasten is een mes dat aan twee kanten snijdt: wanneer je lage lasten hebt kun je meer sparen, waardoor je financiële onafhankelijkheid sneller kunt bereiken. Tegelijkertijd heb je met lagere lasten ook minder spaargeld nodig om te kunnen stoppen met werken.

Er zijn verschillende lasten die je kunt verlagen. De woonlasten zijn voor de meeste mensen hun hoogste vaste kostenpost. Om die te verlagen kun je rigoureuze maatregelen nemen om goedkoper te gaan wonen. Bijvoorbeeld verhuizen naar een kleinere woning of een goedkopere regio. Wanneer je een koopwoning hebt kun je je woonlasten ook verlagen door versneld af te lossen.

Je verzekeringen zijn ook een kostenpost waar vaak veel op te besparen valt. Veel verzekeringen kosten per maand niet zo veel, dus lijkt het niet de moeite om er tijd aan te besteden om enkele euro’s per maand te besparen. Wanneer je dit voor al je verzekeringen doet, dan loont de besparing op jaarbasis toch best de moeite. Vergelijk niet alleen losse verzekeringen, maar kijk ook of verzekeraars pakketkortingen aanbieden. Wanneer je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar onderbrengt, dan krijg je vaak korting op het hele pakket.

– Ontdek de mogelijkheden om ook jouw [vaste lasten te verlagen]


Het verlagen van je hypotheek

Hoe lager je maandlasten, des te sneller kun je financieel onafhankelijk worden. Voor veel mensen is hun hypotheek de hoogste maandelijkse kostenpost. Die kun je op verschillende manieren verlagen. Wanneer je een hogere hypotheekrente betaalt dan de tarieven op dit moment, dan kun je je hypotheek oversluiten om zo een lagere rente te krijgen. Dit levert wel een boete op, die het in de meeste gevallen de moeite niet waard maakt.

Een andere optie is rentemiddeling, waarbij die boete als het ware wordt uitgesmeerd over de looptijd. Dit levert alleen lagere maandlasten op wanneer je nieuwe looptijd langer is dan de rentevaste periode die je nu nog had. Houd er wel rekening mee dat niet alle geldverstrekkers rentemiddeling aanbieden.

Is je huis veel in waarde gestegen? Zoek dan eens op wat je risico-opslag is. De meeste hypotheekverstrekkers hanteren een risico-opslag bovenop je hypotheekrente die afhangt van de waarde van het huis. Als je woning in waarde is gestegen sinds het moment dat je je hypotheek afsloot, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een lagere risico-opslag, wat je maandlasten verlaagt. Informeer bij je hypotheekverstrekker hoe je hiervoor in aanmerking kunt komen.

Je kunt je hypotheeklasten ook verlagen door simpelweg extra af te lossen. Wanneer je extra aflost kun je meestal kiezen tussen lagere maandlasten of een kortere looptijd. Let er wel op dat je minder rente gaat betalen, dus dat je ook minder hypotheekrenteaftrek krijgt. Kijk ook goed in de voorwaarden van je hypotheek hoeveel je boetevrij extra mag aflossen.


Bijverdienen met een ouderwets bijbaantje, of een hippe side hustle

In Amerika zijn zogenaamde ‘side hustles’ heel populair. Dit is een wat mooiere naam voor een bijbaan. Ook volwassenen doen aan side hustles. Bijvoorbeeld jong afgestudeerden, die nog moeten groeien op de carrièreladder, maar die wel gebukt gaan onder een hoge studieschuld.

Vanwege de afschaffing van de basisbeurs zullen in Nederland de afgestudeerden ook steeds meer met schulden aan hun volwassen leven beginnen. Maar ook mensen die wat ouder zijn kunnen een bijbaan nemen. Bijvoorbeeld om versneld hun schulden af te lossen, of om te sparen om financieel onafhankelijk te worden. Er zijn veel mogelijkheden voor een bijbaan, dus zoek iets uit wat bij jou past.

Reclame op je auto

Wanneer je een auto hebt, kun je je laten betalen om rond te rijden met reclames van bedrijven op je auto. Dit wordt ook wel reclame rijden genoemd. In principe gaat het als volgt: je meldt je aan via de website van het reclamebedrijf, je vult in wat voor auto je hebt, waar je woont, hoeveel kilometer je per jaar rijdt en afhankelijk daarvan krijg je een aanbod. Dit zal nooit een inkomen zijn dat je gewone baan kan vervangen, denk aan maximaal EUR 200,- per maand.

Wanneer je zoekt naar bedrijven die je betalen voor reclame op je auto, kom je uit op voornamelijk oude artikelen en het grootste deel van de websites waar naar verwezen wordt bestaat niet eens meer. Het lijkt erop dat reclame rijden een ding uit het verleden is, slechts een enkel bedrijf bestaat nog, maar het is niet duidelijk of die nog echt actief zijn.

Wat wel zeker nog mogelijk is, is reclame op een (private) lease auto. Dit gaat via de leasemaatschappij. Als je hiervoor kiest lease je een auto met reclamestickers erop in ruil voor enkele tientjes korting per maand.

auto reclame om financieel onafhankelijk te worden

Enquêtes afnemen

Een ander voorbeeld van een bijbaan is het afnemen van telefonische enquêtes. Bij CATI@HOME kun je vanuit huis aan de slag met het telefonisch afnemen van enquêtes van TNS NIPO. Zelf kun je bepalen hoeveel je werkt. Minimaal twee dagdelen per week moet je werken en de tijden van de dagdelen zijn vastgesteld.

Je kunt jezelf indelen bij de dagdelen. De dagdelen zijn de ochtend, middag of avond, dus afhankelijk van jouw situatie kun je zelf bepalen wanneer je werkt. Een thuisblijvende moeder kan even wat uurtjes meepakken als de kinderen naar school zijn. Als je studeert, of je wilt wat extra geld verdienen naast je normale baan, dan zijn de avonduren voor jou misschien juist interessant.

Producten testen en enquêtes invullen

Een andere manier om wat extra geld te verdienen is met het testen van producten en het invullen van enquêtes. Dat zijn dan wel twee verschillende dingen, maar vaak worden ze aangeboden op dezelfde platforms. Het soort producten dat je kunt testen zijn vaak het soort dingen dat je in de supermarkt kunt kopen, zoals snacks, wasmiddelen en persoonlijke verzorgingsmiddelen. Vaak krijg je hier niets of weinig voor betaald, maar krijg je wel het product gratis thuisgestuurd en dat mag je houden.

Enquêtes invullen is ook een populaire manier om wat bij te verdienen. Hier zijn behoorlijk wat verschillende platforms voor in Nederland. Je kunt je natuurlijk bij meerdere platforms inschrijven, dan krijg je ook meer vragenlijsten aangeboden om in te vullen en dan kan je er ook meer mee verdienen. Let wel op, niet ieder platform betaalt daadwerkelijk geld.

Sommige platforms geven je een kadobon, in plaats van geld op je rekening. Prima natuurlijk wanneer dat een kadobon is van een webshop waar je ook vaak wat koopt. Maar het kan je ook stimuleren om iets te kopen wat je anders niet gekocht had. Als je doel is om financieel onafhankelijk te worden kan het geld beter richting het aflossen van een schuld of het opbouwen van een beleggingsportefeuille gaan en dat kan nou eenmaal niet met een kadobon.

Lees ook de Blog over [32 manieren om snel geld te verdienen]