Selecteer een pagina
Begin al op jonge leeftijd met het maken van een een financiële planning

In welke levensfase je ook bent, het is een goed idee om een financiële planning te hebben. Hierbij denk je al eens na over welke grote uitgaven je in de toekomst moet of wil doen.

Bij veel dingen denk je al snel ‘daar heb ik nog tijd genoeg voor, daar ga ik over een paar jaar wel voor sparen, wanneer ik wat meer geld over heb’.

Het is verleidelijk om zo te denken over dingen die nog ver in de toekomst zijn, zoals sparen om eerder te kunnen stoppen met werken, of sparen voor de studies van je kinderen terwijl ze nog heel klein zijn. Maar over een paar jaar heb je waarschijnlijk ook niet spontaan geld over.

En juist als je vroeg begint met sparen hoef je maar kleine bedragen per maand opzij te zetten om je doelbedrag uiteindelijk te bereiken. Hoeveel dat dan moet zijn, dat bepaal je in je financiële plan.

Inzicht in huidige bezittingen en schulden

Het startpunt van je financiële plan is een overzicht van je huidige bezittingen en schulden. Hoeveel saldo heb je op je bankrekening(en) en eventuele spaarrekeningen en beleggingsrekeningen. En hoeveel schulden heb je?


Overzicht inkomsten en uitgaven

De tweede stap is een overzicht van je huidige inkomsten en vaste lasten. Reken hierbij alles mee, ook de dingen die je per jaar of kwartaal betaalt of ontvangt. Deze posten reken je om naar een maandbedrag. Bij de vaste lasten horen ook al je abonnementen en lidmaatschappen.

Je houdt nu een bedrag over dat je per maand te besteden hebt. Hier doe je je boodschappen van, koop je kleding, benzine, etc. Voor het overzicht is het goed om van de laatste drie tot zes maanden op een rijtje te zetten hoeveel je hebt uitgegeven aan deze variabele kosten. Had je deze bedragen verwacht? Of schrik je ervan?


Overzicht pensioen

Overzicht pensioen

Het is tegenwoordig ook heel makkelijk om een overzicht te hebben van het inkomen dat je kunt verwachten na je pensionering. Je kunt met je DigiD inloggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl om te zien wat je kunt verwachten aan AOW en aan het pensioen dat je al opgebouwd hebt.

Je krijgt ook ieder jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van je pensioenfonds opgestuurd waar in staat wat je kunt verwachten als je in hetzelfde tempo doorgaat met pensioen opbouwen. Nu kan je beoordelen of dit voldoende is, of dat je je oude dag ook in de financiële planning moet opnemen. Lees hier meer over zelf extra pensioen opbouwen.


Doelen opstellen voor je financiële planning

Als je een overzicht hebt kun je over je doelen na gaan denken. Wat zou je allemaal in de toekomst willen doen waar je geld voor nodig hebt? Wil je een sabbatical van een half jaar om een wereldreis te maken? Wil je EUR 25.000 sparen voor de studies van je kinderen? Wil je op je 60e kunnen stoppen met werken? Of misschien heb je een wat bescheidener doel.

Misschien wil je je dit jaar eens geen zorgen hoeven maken over hoe je de Sinterklaaskadootjes gaat betalen door er het hele jaar al geld voor opzij te zetten. Denk ook aan minder leuke dingen, bijvoorbeeld een potje of een verzekering voor je uitvaart, zodat je je nabestaanden niet met problemen opzadelt. Lees hier meer over hoeveel een uitvaart kost.

Doelen opstellen voor je financiële planning

Maak je doel SMART

Als je je doelen wilt halen is het belangrijk om ze SMART te formuleren. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Wanneer je doel is om te sparen voor een andere auto, kun je het bijvoorbeeld als volgt SMART formuleren:

Over 4 jaar wil ik EUR 10.000 hebben gespaard om mijn auto te kunnen vervangen. Dit doe ik door er iedere maand EUR 150 voor te sparen, plus ieder jaar mijn eindejaarsuitkering.

Zo is het duidelijk wat je wilt gaan doen, wanneer je het gaat doen en hoe je het gaat doen. Zo zorg je ervoor dat je je financiële planning ook waar gaat maken.


Zorg voor een noodfonds

In je financiële planning kun je het beste ook een noodfonds opnemen. Dit is geld dat je opzij zet voor onverwachte gebeurtenissen. Zo komen niet meteen al je spaardoelen in gevaar wanneer er iets onverwachts gebeurt. Over het algemeen wordt een buffer van 3-6 keer je maanduitgaven aangeraden. Zo kun je een tijdje vooruit wanneer je onverwachts je baan verliest of bij een andere onverwachte gebeurtenis.

Wanneer je je dan geen zorgen hoeft te maken over geld, dan kun je meer energie besteden aan het oplossen van het probleem. Wanneer je nu helemaal geen buffer hebt, dan is het opbouwen van dit noodfonds ook een onderdeel van je financiële plan.

Als je een financiële planning maakt zorg dan voor een noodfonds voor bijvoorbeeld een kapotte wasmachine

Maak budgetten en onderzoek waar je kunt besparen

Als je al je doelen SMART hebt geformuleerd, dan weet je nu hoeveel je iedere maand moet sparen voor elk doel. Maar als je verder niet op je uitgaven let is de kans groot dat dat sparen niet helemaal gaat lukken. Probeer met het inzicht dat je nu hebt budgetten voor je variabele lasten op te stellen. Hoeveel wil je maximaal per week uitgeven aan boodschappen?

Hiervoor een budget met jezelf afspreken kan enorm helpen om minder onnodige impulsaankopen te doen. Hetzelfde geldt voor zaken als kleding en etentjes. Als je je spaardoelen wilt halen, maak dan de bedragen die je wilt sparen direct nadat je je inkomen hebt ontvangen over naar je spaarrekening. Nog beter: maak er een automatische overboeking van. Als er minder geld op je betaalrekening staat, leef je automatisch de rest van de maand wat zuiniger.

Blijf ook onderzoeken waar je kunt besparen. Kijk aan het eind van het jaar of overstappen van ziektekostenverzekering gunstig is. Bekijk hier de prijsverschillen en doe je voordeel. Kijk ook jaarlijks of je huidige energieleverancier nog de voordeligste is. Vergelijk de prijzen van energieleveranciers. Of misschien kun je besparen door je hypotheek over te sluiten?


Update je planning regelmatig

Het is belangrijk om je financiële plan af en toe, bijvoorbeeld jaarlijks, weer even te bekijken. Zo kan je zien of je nog op het juiste pad bent en of het nog voldoet. Er zullen dingen gebeuren in je leven die van invloed zijn op je financiële planning.

Een financieel plan is er niet om er voortaan star aan vast te houden, maar om je te helpen om te plannen en je doelen te bereiken. Maar je doelen mogen gerust in de loop der tijd veranderen. Een financiële planning voor een gezin ziet er natuurlijk heel anders uit dan voor een alleenstaande.