Selecteer een pagina

Geld investeren in vastgoed

4 apr 2020

kleine woningen onder een vergrootglas voor geld investeren in vastgoed

Geld investeren in vastgoed, dat klinkt als iets dat alleen voor miljonairs is weggelegd. Toch zijn er ook goede mogelijkheden om te investeren in vastgoed wanneer je geen groot kapitaal tot je beschikking hebt.

Wanneer je geld gaat beleggen in vastgoed levert dat doorgaans een goed en stabiel rendement op, bijvoorbeeld aan huurinkomsten. Maar net als bij alle andere soorten beleggingen zijn er geen garanties.

Er zijn verschillende soorten vastgoed waarin geïnvesteerd kan worden. Zo zijn er onder andere woningen voor verhuur, winkelpanden, kantoren, industriële panden of vakantiehuisjes.

Je kunt je geld investeren in vastgoed door zelf te kopen, maar je kunt ook beleggen via een vastgoedfonds. Zo zijn er mogelijkheden voor ieder budget.


Geld investeren in vastgoed: rendement

De belangrijkste reden om te gaan beleggen in vastgoed is het rendement. Wanneer je een pand aankoopt om deze te gaan verhuren, dan begin je eigenlijk direct met rendement maken.

Wanneer je geld op een spaarrekening zet, dan zorgt inflatie ervoor dat je spaargeld steeds minder waard wordt. De rente op een spaarrekening is vaak al onvoldoende om voor de inflatie te compenseren en zeker niet als je ook nog vermogensbelasting moet betalen. Huren zijn vaak gekoppeld aan de inflatie, dus het is heel normaal om de huur jaarlijks te verhogen met het inflatiepercentage.

Naast de huuropbrengst kan het pand waarin je hebt geïnvesteerd ook nog in waarde stijgen. Dat is het tweede soort rendement dat je kan maken. Hier heb je natuurlijk pas wat aan op het moment dat je je belegging verkoopt. De vastgoedmarkt kan stijgen en dalen. Wanneer je geduld hebt kun je in een goedkope periode investeren in vastgoed en dat maakt zowel je huurrendement als je verkooprendement hoger.

Wanneer je als particulier begint met geld investeren in eigen vastgoed, dan zijn kleine woningen zeer geschikt. Deze kunnen verhuurd worden aan studenten, alleenstaanden en stellen zonder kinderen of aan senioren. Kleine woningen zijn vaak gunstig geprijsd en ook zeer gewild in de huurmarkt.


Hefboomwerking met geleend geld

Wanneer je een woning koopt om zelf in te wonen kun je daar geld voor lenen bij een bank. Dat geldt ook wanneer je geld wilt investeren in vastgoed en een woning koopt voor de verhuur. Meestal stelt een bank dan wel aanvullende eisen.

hefboomwerking bij geld investeren in vastgoed

Er wordt vanuit gegaan dat een verhuurd pand wat minder goed wordt onderhouden dan een eigen woning, dus dat het bij verkoop misschien wat minder oplevert. Maar een lening van 80% van de woningwaarde is vaak wel mogelijk. Door een lening af te sluiten wordt het rendement op je eigen ingelegde geld hoger.


Een voorbeeld:

Je koopt een appartment van 250.000 euro en je kan het verhuren voor 1000 euro per maand, dus 12.000 euro per jaar. Dan heb je een rendement van 4,8% per jaar.

Stel dat je de helft van dit bedrag leent tegen een rente van 3% per jaar. Je investeert zelf dus ook nog 125.000 euro. Je opbrengst is nog steeds 12.000 euro per jaar. Je rentekosten zijn 3.750 euro per jaar. Je winst is 8.250 euro per jaar. Dat is een rendement van 6,6% per jaar. Dit wordt een hefboomeffect genoemd.

Als je wel 250.000 euro tot je beschikking hebt om te investeren zou je op deze manier 2 appartementen kunnen kopen voor de verhuur en een winst van 16.500 euro per jaar maken. Er zit natuurlijk ook een risico aan. Wanneer je pand leegstaat moet je wel de rente aan de bank betalen en lopen je kosten door zonder dat je je inkomsten ontvangt.


Bijkomende kosten

Het hierboven berekende rendement van geld investeren in vastgoed is wel een iets te optimistisch scenario. Als eigenaar ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud en dat gaat ten koste van je rendement. Als je geluk hebt, heb je nette huurders die er jarenlang blijven wonen. Toch zal een schilderbeurt eens in de zoveel tijd wel nodig zijn. Is de verwarming stuk, dan bellen ze jou.

Ben je zelf handig en heb je veel tijd, dan kunnen veel klussen misschien voor weinig geld zelf gedaan worden. Is dit niet het geval, dan moet je het laten doen. Je kunt zelfs het hele beheer van het pand uitbesteden aan een organisatie die het onderhoud regelt en nieuwe huurders zoekt wanneer het nodig is, maar dit gaat wel ten koste van je rendement.

geld onder het vergrootglas

Geld beleggen in een vastgoedfonds

Ook als je 80% van de waarde van een pand kunt lenen heb je nog een flink bedrag nodig om een beleggingspand te kopen. Het is ook verstandig om je investeringen te spreiden en beleggen in één pand is natuurlijk geen spreiding, hoewel het wel het begin kan zijn van een diverse portefeuille.

Wanneer je geld hebt geïnvesteerd in een pand zit het ook behoorlijk ‘vast’. Als je het op korte termijn toch nodig hebt kan het lastig zijn om het snel te verkopen. In slechte economische tijden staan panden vaak lange tijd te koop.

Deze nadelen van geld investeren in vastgoed zijn grotendeels op te lossen door te beleggen in een vastgoedfonds. Dit is een beleggingsfonds dat in vastgoed investeert. Geld beleggen in zo’n heeft veel voordelen. Helemaal zonder geld investeren in vastgoed is niet mogelijk, maar je kunt wel met weinig geld beginnen.

Een aandeel in een vastgoedfonds kost in de meeste gevallen een paar tientjes tot een paar honderd euro. Ook geeft een fonds je toegang tot markten waar je als particulier niet makkelijk in kan beleggen. Kantoorpanden zijn voor particulieren meestal niet haalbaar, terwijl er wel goede rendementen in te behalen zijn. Via vastgoedfondsen is dit wel mogelijk. Hetzelfde geldt voor panden in andere landen, of zelfs andere werelddelen.

Beleggen in het SynVest Dutch Real Estate Fund

Wie is SynVest?

SynVest is een beleggingsinstelling en belegt in Nederlands en Duits vastgoed, aandelen en obligaties.

Sinds dit jaar (2020) is SynVest begonnen met het Dutch Real Estate Fund. Dit fonds is een mix van vastgoed, gezondheidscentra, buurtwinkelcentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoren door heel Nederland.

Het totaalrendement is gemiddeld 7,8% per jaar over een periode van 7 jaar. Dit is een prognose per jaar uitgedrukt. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Je bepaalt zelf hoeveel je wilt beleggen. Het is al mogelijk te beleggen in de fonds met een eenmalige inleg van €2.500,- of een maandelijkse inleg van € 100,- met als voorwaarde dat er na 2 jaar tenminste €2.000,- in dit fonds is gestort.

Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee!
De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

SynVest valt onder toezicht van de AFM en werkt volgens de richtlijnen van de AIFMD.


Spreiden met vastgoedfondsen

Met een vastgoedfonds heb je je investering automatisch al wat gespreid, maar de meeste vastgoedfondsen hebben toch wel een specialisatie. Sommige fondsen beleggen vooral in winkels en andere juist in kantoren. Het ene fonds investeert vooral in Europa en het andere juist in Azië. Als je je geld goed wilt spreiden is het verstandig in verschillende vastgoedfondsen te beleggen.


Rendement van een vastgoedfonds

Ieder vastgoedfonds heeft een ander rendement. In opkomende markten kan de waarde van het vastgoed zelf snel stijgen, terwijl het in Westerse landen vaak wat stabieler is. Gemiddeld is het rendement wel lager dan wanneer je zelf direct geld in vastgoed gaat investeren.

Maar een ander voordeel van een vastgoedfonds is dat je er weinig omkijken naar hebt. Het onderhoud, het zoeken van huurders, het wordt allemaal gedaan. Dit kost natuurlijk ook geld en dit gaat ten koste van het rendement. Maar wanneer je het als eigenaar van een pand zelf moet doen gaat daar weer veel tijd in zitten.

Boeken over vastgoed

Wil jij meer weten over vastgoed, dan zijn onderstaande boeken interessant om te lezen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *