Een auto is een grote aanschaf. Niet iedereen heeft het geld op zijn rekening om dit in één keer te kunnen betalen. Daarom kan het noodzakelijk zijn om geld te lenen om een auto te kunnen kopen.
Er zijn verschillende manieren om geld te lenen voor een auto. Je kunt vaak bij de dealer een lening afsluiten. Maar hoewel het erg handig lijkt om dit daar meteen te regelen, is het meestal niet de beste keuze.
Andere opties zijn een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij alle opties wordt de lening bij het BKR geregistreerd, dus het kan gevolgen hebben voor een latere hypotheekaanvraag. In dit artikel staan de voor- en nadelen van de verschillende opties.
Waarom zou je geld lenen voor een auto?
Geld lenen voor een auto, is dat wel verstandig? Er zijn veel mensen met de mening dat je geen geld moet uitgeven dat je niet hebt. Dat gaat echter niet altijd op, het is niet zwart-wit. Je kunt best geld uitgeven wanneer je weet dat je het zeker gaat krijgen.
Als je pas net begonnen bent met werken, dan heb je waarschijnlijk nauwelijks spaargeld. Als je een auto nodig hebt voor je werk, dan zul je wat geld moeten lenen. Of misschien heb je net je spaargeld aan iets anders uitgegeven en gaat dan je auto kapot. Zo zijn er allerlei situaties te bedenken waarin je een auto nodig kan hebben, waar je op dat moment niet genoeg spaargeld voor hebt.
Het belangrijkste om je af te vragen is hoeveel extra maandlasten je erbij kunt hebben om de aflossing en de rente van je autolening te betalen. Kom je nu al nauwelijks rond, maar heb je echt een auto nodig, dan kun je beter voor een goedkope tweedehands auto gaan. Houd je per maand genoeg geld over, maar heb je om wat voor reden dan ook op dit moment niet genoeg spaargeld, dan hoef je je geen zorgen te maken.
Een doorlopend krediet afsluiten
Bij veel banken en andere kredietverstrekkers kun je een doorlopend krediet aanvragen. Bij een doorlopend krediet spreek je een maximumbedrag af dat je mag lenen en dit kan je opnemen wanneer je wilt. Je hoeft ook niet alles op te nemen. Zodra je geld opneemt ga je wel rente en verplichte aflossing betalen, maar wat je hebt afgelost kun je later ook weer opnemen.
Je kunt een doorlopend krediet gebruiken om een auto aan te schaffen. Maar wees dan verstandig en gebruik dit krediet niet om steeds weer andere gaten te dichten. Want dan kun je uiteindelijk het probleem krijgen dat je auto alweer aan vervanging toe is, maar dat je nog steeds je krediet niet afgelost hebt. En dan wordt het erg lastig om weer een andere auto te kopen. Een tweede nadeel van een doorlopend krediet is dat de rente variabel is, dus je weet niet van tevoren hoeveel rente je uiteindelijk zult betalen.
Een persoonlijke lening afsluiten
Veel mensen die geld lenen voor een auto doen dat via een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening krijg je een bedrag gestort zodra de lening is goedgekeurd. Je spreekt de looptijd van tevoren af en de rente ligt ook al voor de hele looptijd vast, dus je weet precies wat je maandlasten gedurende de hele looptijd zullen zijn.
Bij een persoonlijke lening kun je altijd boetevrij extra aflossen. Hiermee verkort je de looptijd en bespaar je rente. Eenmaal afgelost geld kun je niet weer opnieuw opnemen als je het tijdens de looptijd toch nog nodig blijkt te hebben, dus wees niet te enthousiast met extra aflossen. Een persoonlijke lening kun je bij je eigen bank afsluiten, maar ook via een andere kredietverstrekker. Vergelijk eerst de rentes en de voorwaarden om de beste deal te vinden voor jouw situatie.
Een lening afsluiten via de autodealer
Wanneer je een auto koopt kun je ook bij de dealer een lening afsluiten. De voorwaarden hiervoor verschillen per dealer en zijn vaak wat ingewikkelder dan bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Soms hebben dealers een lagere rente, maar dan zitten er wel aanvullende voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat je maar de helft van het bedrag kunt lenen. In andere gevallen is de rente juist hoger.
Een groot nadeel van een lening afsluiten via de dealer is dat de auto van de dealer blijft totdat de auto volledig is afbetaald. Loop je een betalingsachterstand op, dan kan de dealer de auto makkelijker weer terug eisen.
Autolening en BKR-registratie
Een lening voor een auto wordt altijd geregistreerd bij het BKR. Het doel van het BKR (bureau krediet registratie) is het voorkomen van problematische schulden. Zij houden het overzicht van alle schulden die je hebt. Wanneer je een nieuwe lening wilt aangaan zal de kredietverstrekker altijd een overzicht bij het BKR opvragen van de leningen die je hebt. Zo wordt voorkomen dat je meer leningen opstapelt dan je kunt aflossen.
Bij de aanvraag van een hypotheek hebben je andere uitstaande leningen invloed op het maximaal te lenen bedrag. Dat kan flink schelen. Ben je van plan om in de komende paar jaar een huis te kopen, dan is het misschien verstandig om geen autolening af te sluiten wanneer dit niet per se nodig is.
Misschien is het een optie om een goedkopere auto te kopen of nog wat langer door te sparen. Ook een private lease constructie wordt bij het BKR geregistreerd, dus dat is geen alternatief wanneer een toekomstige hypotheek de reden is om niet te willen lenen.
Let op: een BKR-registratie is niet hetzelfde als een BKR-codering. Een registratie is slechts een overzicht van je schulden. Een codering kun je krijgen wanneer je een betalingsachterstand hebt. Een BKR-registratie heeft dus invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen.
Met een BKR-codering kun je mogelijk helemaal geen leningen meer krijgen. Wanneer de betalingsachterstand is opgelost blijft de codering nog 5 jaar zichtbaar, dus zo lang kan het ook nog invloed hebben bij aanvragen van nieuwe leningen.
Let op! Geld lenen kost geld.