Selecteer een pagina
Een grafkist behoord ook bij de kosten van een uitvaart

De kosten van een uitvaart zijn gemiddeld EUR 6.500 – EUR 11.000. De kosten hangen sterk af van de wensen van de overledene.

Zo zijn de kosten van een crematie (gemiddeld EUR 6.500 – EUR 8.000) een stuk lager dan de kosten van een begrafenis (gemiddeld EUR 8.500 – EUR 11.000). De kosten zijn verder afhankelijk van de hoeveelheid gasten en hoe uitgebreid de uitvaart is.

Veel mensen denken liever niet na over de kosten van een uitvaart, of denken dat de kosten veel lager zijn. Toch is het belangrijk om er tijdens je leven al over na te denken, want anders zadel je je nabestaanden met een probleem op.

In dit artikel lees je hoe je op meerdere manieren de kosten voor je begrafenis of crematie vooraf zeker kunt stellen.


Wat zijn de kosten voor een uitvaart

De kosten voor een uitvaart bestaan uit verschillende onderdelen, die samen de totale prijs bepalen. Kosten waaraan je moet denken zijn:

 • basiskosten (de formaliteiten die geregeld moeten worden door de uitvaartverzorger en het bespreken van alle wensen)
 • opbaren
 • vervoer
 • kist
 • bijeenkomst in uitvaartcentrum of kerk
 • catering voor na de bijeenkomst
 • rouwadvertentie
 • bloemen
 • rouwkaarten
 • condoleanceregister
 • grafsteen of urn
De kosten voor het vervoer en de bode worden betaald door de uitvaartverzekering

Uiteraard zijn niet al deze onderdelen verplicht en van een aantal onderdelen hangen de kosten ook af van het aantal gasten. Wil je een goede schatting van de kosten van de uitvaart die je zelf zou willen? Je kunt de gemiddelde kosten van de uitvaart die aan jouw wensen voldoet berekenen met deze tool.


Wie betaalt de kosten voor een uitvaart?

In principe betaalt de overledene de kosten van de uitvaart zelf. Veel mensen hebben hiervoor een uitvaartverzekering. Dit kan een kapitaalverzekering zijn, waarbij er een afgesproken bedrag wordt uitgekeerd waarmee de nabestaanden de uitvaart kunnen betalen.

Het kan ook een naturaverzekering zijn, waarbij de standaardonderdelen van een uitvaart door de verzekering vergoed worden. Bij een naturaverzekering kunnen ook aanvullende pakketten worden afgesloten.

Wanneer er geen verzekering is, of de verzekering vergoedt niet genoeg, dan worden de kosten van de uitvaart betaald uit de boedel van de overledene. Oftewel, het geld dat de overledene nalaat. De kosten van de uitvaart gaan voor de erfenis. Dus pas als de kosten van de uitvaart zijn betaald kan wat overblijft als erfenis worden uitgekeerd.

Wat als er niet genoeg geld is?

Als er niet genoeg geld wordt uitgekeerd door de verzekering, of er is niet genoeg geld in de boedel van de overledene, dan zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de kosten. De uitvaartondernemer maakt de afspraken met de nabestaanden en uiteindelijk is degene die zijn handtekening zet op de papieren van de opdracht verantwoordelijk voor de betaling.

Wanneer er niet genoeg geld is, zijn de nabestaanden niet verplicht om alle wensen van de overledene uit te voeren en de kosten zelf op zich te nemen. Wanneer je dus zelf de kosten voor je eigen uitvaart niet goed regelt, kan het zijn dat je begrafenis of crematie een stuk soberder uitvalt dan je bedoeling was.


Zijn de kosten voor een uitvaart fiscaal aftrekbaar?

De kosten voor de uitvaart mogen afgetrokken worden van het bedrag waarover erfbelasting betaald moet worden. Dit geldt voor de normale kosten voor een uitvaart, zoals de verzorging van de overledene, rouwkaarten, bloemen, rouwadvertentie, kist, urn of graf en de huur van de aula.

Wanneer er een uitvaartverzekering was mogen alleen de kosten afgetrokken die niet door de verzekering gedekt werden. De kosten voor de uitvaart die de familie of andere nabestaanden eventueel zelf maken mogen niet van de eigen inkomstenbelasting worden afgetrokken.

De kosten van een uitvaart zijn aftrekbaar

Sparen voor je uitvaart

Wanneer je hebt uitgerekend wat de kosten zijn voor de uitvaart die je zelf zou willen, dan kun je gaan sparen voor je eigen uitvaart. Wanneer je genoeg geld bij elkaar spaart weet je zeker dat je nabestaanden niet voor de kosten op hoeven te draaien. Het kost natuurlijk wel wat tijd om zo’n bedrag te sparen.

Bij een onverwacht vroegtijdig overlijden kan het zijn dat je nabestaanden alsnog voor de kosten opdraaien. Wanneer je een verzekering afsluit ben je vanaf dag 1 verzekerd, zelfs als je pas een tientje aan premie hebt betaald.


Wat kost een uitvaartverzekering?

Een goede manier om ervoor te zorgen dat je familie niet voor de kosten van jouw uitvaart opdraait is het afsluiten van een uitvaartverzekering. Hoe duur een uitvaartverzekering is hangt af van het bedrag waarvoor je verzekerd wilt zijn en hoe oud je bent wanneer je de verzekering afsluit.

Ben je al 70 wanneer je de verzekering afsluit, dan betaal je per maand vele malen meer voor een uitvaartverzekering dan wanneer je de verzekering afsluit wanneer je 30 bent. Ook hangt de premie af van hoe lang je premie wilt betalen.

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om ervoor te kiezen om premie te betalen tot je 65e. De andere optie is om te betalen totdat je overlijdt. Wanneer je premie betaalt tot je 65e, betaal je tot die tijd per maand meer, maar wellicht in totaal minder als je heel oud wordt.

Bijna iedereen kan een uitvaartverzekering afsluiten. Je kunt ook al een verzekering afsluiten voor je kinderen. Alleen wanneer je al ouder dan 75 bent is het meestal niet meer mogelijk om een gewone uitvaartverzekering af te sluiten waarbij je per maand premie betaalt. Een koopsom uitvaartverzekering is dan nog wel mogelijk.

Ook wanneer je ernstige gezondheidsproblemen hebt kan het zijn dat je geen gewone uitvaartverzekering meer kunt afsluiten.

De kosten voor een uitvaart kun je voor het gehele gezin afsluiten bij een uitvaartverzekering

Koopsom uitvaartverzekering

Wanneer je weet hoeveel je nodig hebt voor de kosten van je uitvaart en je hebt genoeg spaargeld, dan kun je ook kiezen voor een koopsom uitvaartverzekering. Je verzekert dan het geldbedrag dat je nodig hebt voor de uitvaart en je betaalt de premie in één keer.

In principe hoort het bedrag dat je in deze kapitaalverzekering hebt opgebouwd tot je vermogen in box 3, maar tot een bepaalde drempel hoef je dit niet aan te geven. Deze drempel is EUR 7.232 in 2020 en deze wordt ieder jaar iets verhoogd.

Een koopsom uitvaartverzekering is op iedere leeftijd af te sluiten, ook wanneer je de 75 al bent gepasseerd. Ook kun je deze uitvaartverzekering vaak nog afsluiten wanneer je al ernstig ziek bent.


Wat dekt een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van de uitvaart tot het verzekerde bedrag. Bij de meeste verzekeraars wordt het verzekerde bedrag jaarlijks geïndexeerd, want anders is het verzekerde bedrag wellicht niet meer toereikend op het moment van overlijden.

Bij een naturaverzekering zijn vooraf afgesproken diensten verzekerd, met soms nog een bedrag erbij voor extra’s. De belangrijkste reden om een uitvaartverzekering af te sluiten is natuurlijk om zeker te weten dat de kosten voor je begrafenis of crematie betaald kunnen worden.

Maar bij een naturaverzekering helpt de verzekeraar je nabestaanden ook met het regelen en verzorgen van de uitvaart. Wil je een niet-standaard uitvaart, bijvoorbeeld een begrafenis in het buitenland, dan kun je beter een geldbedrag verzekeren dan een naturaverzekering nemen.