Hoe koop je aandelen

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Aandelen kopen hoe doe je dat?

Misschien ben je aan het overwegen om aandelen te kopen. Dit is geen gekke keuze, want aandelen verhandelen is een spannende en goede manier van werken waar je als je het slim aanpakt behoorlijk mee kunt verdienen.

Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk, aandelen kopen? Het is per slot van rekening niet zo dat er een winkel is waar je naar binnen loopt om een pak aandelen te halen.

We leggen je uit waar je allemaal op moet letten als je aandelen wilt kopen.

Inhoudsopgave


Wat zijn aandelen?

Als je een aandeel hebt in een bedrijf, dan betekent dit dat jij een klein stukje van het betreffende bedrijf in je bezit hebt. Aandelen zijn eigendomsbewijzen van een bedrijf maar elk aandeel heeft wel een waarde die grotendeels wordt bepaald door het eigen vermogen en de winst van het bedrijf.

Je kunt aandeelhouder zijn van een Besloten Vennootschap (BV), vaak voorkomend is dit een familiebedrijf  of van een Naamloze Vennootschap (NV).

De aandelen van een  Naamloze Vennootschap zijn in tegenstelling tot een Besloten Vennootschap in  beginsel  vrij overdraagbaar. Veel  van deze bedrijven (NV) zijn beursgenoteerd.


Zelf aandelen kopen

Nu je weet wat aandelen zijn en je er ook van overtuigd bent dat jij ze wilt kopen, is het natuurlijk nog even de vraag waar je deze aandelen precies kunt kopen.

Via een financiële instelling (broker) kunt je online handelen in aandelen. Er zijn heel veel aandelenbeurzen waar in deze waardepapieren wordt gehandeld. Denk bijvoorbeeld aan bekende namen als Euronext, NYSE/Nasdaq, London Stock Exchange en Xetra.


Waar moet je op letten bij aandelen kopen?

Je moet er bij het kopen van aandelen goed op letten dat je niet al je pijlen op één of slechts enkele doelen richt. Het kan natuurlijk heel goed gaan bij een dergelijk bedrijf maar als het een keer misloopt is in één klap je hele aandelenpakket niets meer waard.

Je kunt beter het risico bij het handelen in aandelen zoveel mogelijk spreiden. Als het dan een keer niet goed gaat bij het ene bedrijf, is het altijd mogelijk dat successen bij een ander bedrijf de klap voor je opvangen.

Verdiep je dan ook goed in het bedrijf waar je aandelen van wilt kopen, zodat je het risico om al je winsten op je aandelen verliest verkleint.


Soorten aandelen

Er zijn meerdere soorten aandelen die je kunt kopen. Het is belangrijk om van tevoren te weten wat de verschillen zijn zodat je een goede keuze maakt voor de aandelen die je zelf het meest interessant vindt. Effectief zijn er vijf verschillende soorten aandelen te onderscheiden.

  • De gewone aandelen; deze geven je een deel van de winst van een bedrijf op de momenten dat dit bedrijf ertoe besluit om winst uit te keren.
  • Preferente aandelen; hiermee heb jij als belegger een aantal voordelen ten opzichte van andere aandeelhouders. Je hebt bijvoorbeeld eerder recht op dividend dan de ‘gewone’ aandeelhouders.
  • Cumulatief preferente aandelen; dit zijn bijna dezelfde aandelen als preferente aandelen maar geven extra recht op dividend uitbetalingen van eerdere jaren indien die nog niet zijn uitbetaald.
  • Prioriteitsaandelen; dit zijn aandelen waarbij jij als aandeelhouder meer zeggenschap hebt bij het bedrijf waar je in investeert. Een voorbeeld hiervan is dat houders van prioriteitsaandelen als eerste het recht hebben om een nieuwe bestuurder of commissaris voor te dragen.
  • Winstaandelen; Winstaandelen zijn niet hetzelfde als gewone aandelen. Deze aandelen geven alleen recht op een deel van de winst. De houder van winstaandelen heeft geen stemrecht in de vennootschap.

keuzemogelijkheid aandelen kopen

Welke keuzemogelijkheden heb je om aandelen te kopen?

Ga je zelf aandelen kopen en weet je al waarin je gaat beleggen? Als je zelf aandelen koopt dan moet je keuzes maken maar is jouw keuze wel goed doordacht. Is dit aandeel wel van een winstgevend bedrijf en heb ik wel een goede spreiding in mijn beleggingsportefeuille.

Het kan zijn dat je deze keuzes niet wilt of kunt maken. Dan zou je als goed alternatief kunnen gaan beleggen in een beleggingsfonds of gaan index beleggen.

Beleggingsfondsen hebben vaak meerdere bedrijven van verschillende sectoren in portefeuille. Hierdoor heb je minder risico, het verlies van het ene bedrijf wordt deels weer gecorrigeerd door de winst van een ander bedrijf.

Beleggingsfondsen beleggen niet alleen in bedrijven maar ook in obligaties,vastgoed, duurzame energie etc.

Als je op een andere en goedkope manier in meerdere sectoren wilt gaan beleggen dan zou je indexbeleggen (ETF) kunnen overwegen. Een ETF volgt de onderliggende waarden van een product die ook al op de beurs worden verhandeld zoals de AEX en AMX  index.

Met een ETF zal je zeker  geen hoger rendement kunnen behalen dan de index zelf. Als de index 3% daalt dan daal jij ook 3%  en andersom bij het stijgen van de index.Het voordeel in het beleggen  van een ETF ook wel Tracker genoemd is dat je deze doorlopend kunt verhandelen en dat je op een eenvoudige manier een gespreide portefeuille kunt samenstellen.

Een ETF is dus eigenlijk gewoon een eenvoudiger en goedkoper beleggingsfonds dat precies de onderliggende waarden volgt.


Waar je het allemaal voor doet: dividend en koerswinst

Wanneer je hebt besloten om aandelen te kopen, dan doe je dit natuurlijk om hier geld mee te verdienen. Dit doe je door middel van het krijgen van dividend en door de koerswinst die je krijgt op de aandelen.

Dividend is het geld dat een bedrijf als winstuitkering aan haar beleggers uitkeert. Dit kan uitgekeerd worden als geld, maar het kan ook uitgekeerd worden in nog meer aandelen van het betreffende bedrijf.

Koerswinst ontstaat als de aandelen die je hebt gekocht van een bedrijf meer geld waard worden. Hierdoor is het belangrijk om je goed in te lezen in wat een bepaald bedrijf in het verleden voor resultaten heeft behaald, maar ook om eens goed te bekijken hoe de toekomstplannen voor het bedrijf er uitzien.


Basisprincipes voor beleggers

Er is een aantal basisprincipes waar je als aandeelhouder het beste goed op kunt letten. We zetten ze even voor je op een rijtje.

  1. Spreid je beleggingen zo veel mogelijk. We hebben het eerder gezegd: richt je niet op maar een enkel bedrijf om daar aandelen van te kopen of een paar bedrijven. Als je een pakket hebt met meerdere bedrijven en fondsen, dan kunnen tegenvallers bij het ene bedrijf veel makkelijker worden opgevangen.
  2. Probeer je kosten zoveel mogelijk te minimaliseren. Beleggingskosten kunnen hoog zijn. Zoek de juiste financiële dienstverlener (broker) en beleggingsproducten.
  3. Let er goed op dat er ook aandelen en fondsen zijn waar je beter niet in kunt beleggen. Ga niet impulsief in op aanbiedingen die eigenlijk al te mooi lijken om waar te zijn.
  4. Ontwikkel een lange termijn visie. Als je een aandeel voor langere termijn aanhoudt dan heb je een grotere kans op succes.
  5. Zorg dat je alleen belegt in dingen die je ook echt begrijpt. Dat klinkt logisch en dat is het natuurlijk ook. Als jij belegt in aandelen of fondsen waarvan je eigenlijk niet goed weet wat ze inhouden, dan is de kans ook groter dat je hier geld op gaat verliezen.

Welke aandelen moet je kopen?

Tja, misschien wel de belangrijkste vraag: welke aandelen moet je nou eigenlijk kopen?

Je kunt in verschillende sectoren aandelen kopen zoals de industrie, de bouw, detail- en groothandel, gezondheidszorg, uitzendbureaus etc.
Voordat je aandelen gaat kopen is het verstandig deze eerst onder de loep te nemen doormiddel van een fundamentele en technische analyse.


wat is fundamentele analyse?

De fundamentele analyse is een hulpmiddel om te kunnen beoordelen hoe “financieel” gezond een bedrijf is. Aan de hand van de gerealiseerde cijfers van een bedrijf kun je analyseren wat de intrinsieke waarde oftewel de werkelijke waarde van een aandeel is.

Deze gegevens zijn een goede basis om te kunnen beoordelen welk aandelen koopwaardig zijn. 


technische analyse

En wat is technische analyse?

De technische analyse richt zich op de vraag wanneer ik aandelen moet kopen of verkopen en wanneer. Doormiddel van grafieken van historische koersen probeer je inzicht te krijgen in welke richting de koers van een aandeel zich in de loop van de tijd zal gaan bewegen.

Goede software om een technische analyse te kunnen uitvoeren is die van Trading Navigator Methode van Harm van Wijk.


Hoe ga je om met risico’s?

Beleggen en investeren is nooit helemaal zonder risico’s. Een bedrijf of bepaalde fondsen kunnen er nog zo goed uitzien, er is altijd een kans dat het op een gegeven moment verkeerd loopt met een bepaald bedrijf. Dan is het natuurlijk de vraag hoe je daarmee omgaat.

Besluit je om meteen je aandelen te verkopen als het minder loopt, of neem je het risico en houd je de aandelen aan, met de kans dat er een positieve omslag komt? Beleggen is risico’s nemen waarbij het nemen van risico’s net als in het dagelijks leven vaak beloond wordt

Zelf een Technische analyse maken?

KOOP dan goede en betrouwbare software

Ga DIRECT naar de Trading Navigator Methode

Hieronder staan enkele interessante boeken over beleggen in aandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *