Selecteer een pagina
Aandelen kopen hoe doe je dat?

Hoe koop je aandelen op de beurs is een veel gestelde vraag voor beginnende beleggers? Misschien overweeg jij ook om aandelen te kopen. Dit is geen gekke keuze, want aandelen verhandelen is een spannende en goede manier van werken waar je als je het slim aanpakt behoorlijk mee kunt verdienen.

Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk, aandelen kopen? Het is per slot van rekening niet zo dat er een winkel is waar je naar binnen loopt om een pak aandelen te halen.

We leggen je uit waar je allemaal op moet letten als je aandelen wilt kopen.


Wat zijn aandelen?

Als je een aandeel hebt in een bedrijf, dan betekent dit dat jij een klein stukje van het betreffende bedrijf in je bezit hebt. Aandelen zijn eigendomsbewijzen van een bedrijf. Maar elk aandeel heeft wel een waarde die grotendeels wordt bepaald door het eigen vermogen en de winst van het bedrijf.

Je kunt aandeelhouder zijn van een Besloten Vennootschap (BV), vaak voorkomend is dit een familiebedrijf  of van een Naamloze Vennootschap (NV).

De aandelen van een  Naamloze Vennootschap zijn in tegenstelling tot een Besloten Vennootschap in  beginsel  vrij overdraagbaar. Veel  van deze bedrijven (NV) zijn beursgenoteerd.


Hoe koop je aandelen en waar doe je dat?

Wanneer je zelf aandelen wilt kopen moet je eerst een beleggingsrekening openen. Dit kun je het beste doen bij een online broker. Eén van de populairste brokers in Nederland is DEGIRO en naar onze mening ook één van de beste effectenmakelaars in Europa.

Bij DEGIRO zijn de kosten voor aandelen kopen en verkopen vaak lager dan wat andere brokers rekenen in Nederland, dat kan best veel schelen. Een rekening openen gaat eenvoudig en snel. Wanneer je een beleggingsrekening hebt geopend kun je eenvoudig via IDeal geld storten vanaf je gewone betaalrekening. Ben je nog niet helemaal zeker van je zaak, dan kun je eerst de lessen van beleggersacademie van DEGIRO volgen.

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Het plaatsen van een order

Aandelen kopen en verkopen doe je door middel van een order. Wanneer je een aandeel aanklikt om het te gaan kopen, dan zie je een bied en een laatprijs. Dat zijn de orders die op dat moment geplaatst zijn. De biedprijs is wat andere kopers bieden, de laatprijs is de prijs waarvoor anderen op dit moment bereid zijn hun aandelen te verkopen. Je kunt bij het kopen van een aandeel kiezen uit een limit order (of limiet order) of een market order (of bestens order)

Limit order/limiet order

Wanneer je kiest voor een limit order (of limiet order in het Nederlands) kies jij zelf wat je biedt voor de aandelen. Wanneer dit lager is dan de huidige laatprijs, dan wordt je order niet direct uitgevoerd, maar pas wanneer iemand bereid is zijn aandelen voor die prijs te verkopen.

Op een dag zijn er vaak kleine schommelingen in de prijs, dus je kunt dit gebruiken om de aandelen met een beetje korting te kopen. Maar het kan ook zijn dat jouw prijs niet bereikt wordt en dan wordt je order niet uitgevoerd. Heb je voor een dagorder gekozen, dan vervalt je order aan het einde van de dag wanneer die niet is uitgevoerd.

Wanneer je kiest voor een doorlopende order dan blijft de order gewoon staan voor de volgende dag. Het risico bij een limit order is dat de koersen omhoog gaan en dat jouw order niet wordt uitgevoerd. Wil je het aandeel echt hebben, dan moet je de volgende dag mogelijk meer betalen om het alsnog te krijgen.  

Market order/bestens order

Wanneer je voor een market order (of bestens order, afhankelijk van of jouw broker Nederlandse of Engelse termen gebruikt) kiest, dan wordt jouw order direct uitgevoerd voor de beste prijs die op dat moment op de markt mogelijk is. Meestal betaal je dan de laatprijs die je in je scherm ziet. Bij een market (of bestens) order weet je in ieder geval zeker dat je order uitgevoerd zal worden.

Koop je een klein aantal aandelen en zie je bij de huidige laat- en biedprijzen juist hoge volumes, dan loop je weinig risico. Wil je een heel groot aantal aandelen kopen en is je order met de gunstigste prijs nog niet helemaal vervuld, dan gaat het systeem verder met aandelen kopen voor de op-een-na-gunstigste prijs en zo verder totdat je hele order is vervuld. Je gaat dan, zoals dat heet, het hele orderboek door. Ben je een kleine particuliere belegger, dan is het risico van een market order niet zo groot. Hoe de ordertypes werken bij het verkopen van aandelen kun je hier lezen.


Waar moet je op letten bij aandelen kopen?

Je moet er bij het kopen van aandelen goed op letten dat je niet al je pijlen op één of slechts enkele doelen richt. Het kan natuurlijk heel goed gaan bij een dergelijk bedrijf maar als het een keer misloopt is in één klap je hele aandelenpakket niets meer waard.

Je kunt beter het risico bij het handelen in aandelen zoveel mogelijk spreiden. Als het dan een keer niet goed gaat bij het ene bedrijf, is het altijd mogelijk dat successen bij een ander bedrijf de klap voor je opvangen.

Verdiep je dan ook goed in het bedrijf waar je aandelen van wilt kopen, zodat je het risico om al je winsten op je aandelen verliest verkleint.


Soorten aandelen

Er zijn meerdere soorten aandelen die je kunt kopen. Het is belangrijk om van tevoren te weten wat de verschillen zijn zodat je een goede keuze maakt voor de aandelen die je zelf het meest interessant vindt. Effectief zijn er vijf verschillende soorten aandelen te onderscheiden.

  • De gewone aandelen; deze geven je een deel van de winst van een bedrijf op de momenten dat dit bedrijf ertoe besluit om winst uit te keren.
  • Preferente aandelen; hiermee heb jij als belegger een aantal voordelen ten opzichte van andere aandeelhouders. Je hebt bijvoorbeeld eerder recht op dividend dan de ‘gewone’ aandeelhouders.
  • Cumulatief preferente aandelen; dit zijn bijna dezelfde aandelen als preferente aandelen maar geven extra recht op dividend uitbetalingen van eerdere jaren indien die nog niet zijn uitbetaald.
  • Prioriteitsaandelen; dit zijn aandelen waarbij jij als aandeelhouder meer zeggenschap hebt bij het bedrijf waar je in investeert. Een voorbeeld hiervan is dat houders van prioriteitsaandelen als eerste het recht hebben om een nieuwe bestuurder of commissaris voor te dragen.
  • Winstaandelen; Winstaandelen zijn niet hetzelfde als gewone aandelen. Deze aandelen geven alleen recht op een deel van de winst. De houder van winstaandelen heeft geen stemrecht in de vennootschap.

keuzemogelijkheid aandelen kopen

Welke keuzemogelijkheden heb je om aandelen te kopen?

Ga je zelf aandelen kopen en weet je al waarin je gaat beleggen? Als je zelf aandelen koopt dan moet je keuzes maken maar is jouw keuze wel goed doordacht. Is dit aandeel wel van een winstgevend bedrijf en heb ik wel een goede spreiding in mijn beleggingsportefeuille.

Het kan zijn dat je deze keuzes niet wilt of kunt maken. Dan zou je als goed alternatief kunnen gaan beleggen in een beleggingsfonds of gaan index beleggen.

Beleggingsfondsen hebben vaak meerdere bedrijven van verschillende sectoren in portefeuille. Hierdoor heb je minder risico, het verlies van het ene bedrijf wordt deels weer gecorrigeerd door de winst van een ander bedrijf.

Beleggingsfondsen beleggen niet alleen in bedrijven maar ook in obligaties,vastgoed, duurzame energie etc.

Als je op een andere en goedkope manier in meerdere sectoren wilt gaan beleggen dan zou je indexbeleggen (ETF) kunnen overwegen. Een ETF volgt de onderliggende waarden van een product die ook al op de beurs worden verhandeld zoals de AEX en AMX  index.

Met een ETF zal je zeker  geen hoger rendement kunnen behalen dan de index zelf. Als de index 3% daalt dan daal jij ook 3%  en andersom bij het stijgen van de index. Het voordeel in het beleggen van een ETF ook wel Tracker genoemd is dat je deze doorlopend kunt verhandelen en dat je op een eenvoudige manier een gespreide portefeuille kunt samenstellen.

Een ETF is dus eigenlijk gewoon een eenvoudiger en goedkoper beleggingsfonds dat precies de onderliggende waarden volgt.

Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Waar je het allemaal voor doet: dividend en koerswinst

Wanneer je hebt besloten om aandelen te kopen, dan doe je dit natuurlijk om hier geld mee te verdienen. Dit doe je door middel van het krijgen van dividend en door de koerswinst die je krijgt op de aandelen.

Dividend is het geld dat een bedrijf als winstuitkering aan haar beleggers uitkeert. Dit kan uitgekeerd worden als geld, maar het kan ook uitgekeerd worden in nog meer aandelen van het betreffende bedrijf.

Koerswinst ontstaat als de aandelen die je hebt gekocht van een bedrijf meer geld waard worden. Hierdoor is het belangrijk om je goed in te lezen in wat een bepaald bedrijf in het verleden voor resultaten heeft behaald. Maar ook om eens goed te bekijken hoe de toekomstplannen voor het bedrijf er uitzien.


Basisprincipes voor beginnende beleggers

Er is een aantal basisprincipes waar je als aandeelhouder het beste goed op kunt letten. We zetten ze even voor je op een rijtje.

  1. Spreid je beleggingen zo veel mogelijk. We hebben het eerder gezegd: richt je niet op maar een enkel bedrijf om daar aandelen van te kopen of een paar bedrijven. Als je een pakket hebt met meerdere bedrijven en fondsen, dan kunnen tegenvallers bij het ene bedrijf veel makkelijker worden opgevangen.
  2. Probeer je kosten zoveel mogelijk te minimaliseren. Beleggingskosten kunnen hoog zijn. Zoek de juiste financiële dienstverlener (broker) en beleggingsproducten.
  3. Let er goed op dat er ook aandelen en fondsen zijn waar je beter niet in kunt beleggen. Ga niet impulsief in op aanbiedingen die eigenlijk al te mooi lijken om waar te zijn.
  4. Ontwikkel een lange termijn visie. Als je een aandeel voor langere termijn aanhoudt dan heb je een grotere kans op succes.
  5. Zorg dat je alleen belegt in dingen die je ook echt begrijpt. Dat klinkt logisch en dat is het natuurlijk ook. Als jij belegt in aandelen of fondsen waarvan je eigenlijk niet goed weet wat ze inhouden, dan is de kans ook groter dat je hier geld op gaat verliezen.

Welke aandelen moet je kopen?

Tja, misschien wel de belangrijkste vraag: welke aandelen moet je nou eigenlijk kopen?

Je kunt in verschillende sectoren aandelen kopen zoals de industrie, de bouw, detail- en groothandel, gezondheidszorg, uitzendbureaus etc.
Voordat je aandelen gaat kopen is het verstandig deze eerst onder de loep te nemen doormiddel van een fundamentele en technische analyse.


wat is fundamentele analyse?

De fundamentele analyse is een hulpmiddel om te kunnen beoordelen hoe “financieel” gezond een bedrijf is. Aan de hand van de gerealiseerde cijfers van een bedrijf kun je analyseren wat de intrinsieke waarde oftewel de werkelijke waarde van een aandeel is.

Deze gegevens zijn een goede basis om te kunnen beoordelen welk aandelen koopwaardig zijn. 


technische analyse

En wat is technische analyse?

De technische analyse richt zich op de vraag wanneer ik aandelen moet kopen of verkopen en wanneer. Doormiddel van grafieken van historische koersen probeer je inzicht te krijgen in welke richting de koers van een aandeel zich in de loop van de tijd zal gaan bewegen.

Goede software om een technische analyse te kunnen uitvoeren is die van Trading Navigator Methode van Harm van Wijk.


Hoe ga je om met risico’s?

Beleggen en investeren is nooit helemaal zonder risico’s. Een bedrijf of bepaalde fondsen kunnen er nog zo goed uitzien, er is altijd een kans dat het op een gegeven moment verkeerd loopt met een bepaald bedrijf. Dan is het natuurlijk de vraag hoe je daarmee omgaat.

Besluit je om meteen je aandelen te verkopen als het minder loopt, of neem je het risico en houd je de aandelen aan, met de kans dat er een positieve omslag komt? Beleggen is risico’s nemen waarbij het nemen van risico’s net als in het dagelijks leven vaak beloond wordt

DEGIRO heeft 86 internationale awards gewonnen voor hun platform
en bieden een van de laagste tarieven op de markt.

Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Hieronder staan enkele interessante boeken over hoe koop je aandelen.