Selecteer een pagina

Zelf iets maken van hout: het bespaart geld én houdt je hersens gezond

28 nov 2020

Zelf Iets maken van hout bespaart je veel geld

Zelf iets maken van hout is leuk en het bespaart ook nog eens geld. Wanneer je zelf iets maakt kun je het precies naar je eigen smaak maken. En ook in de afmetingen die precies passen bij jouw huis of tuin.

Wanneer je naar nieuwe meubels op zoek bent, dan heb je toch vaak ongeveer in je hoofd wat je wilt hebben. Vervolgens is het een hele zoektocht om precies datgene te vinden dat je in je hoofd had.

Hoe handig zou het zijn als je het zelf zou kunnen maken? En hout biedt veel meer mogelijkheden dan alleen meubels. Wat dacht je van mooie decoratie, of zelf speelgoed maken voor je eigen kinderen?


Zelf maken, een tegenwicht voor het snelle tijdperk

Zelf dingen maken wordt weer steeds populairder. En dat is niet voor niets. Het biedt een beetje tegenwicht in deze snelle maatschappij. Een maatschappij waarin producten steeds sneller worden afgedankt. Een maatschappij waarin we steeds weer iets nieuws willen en waarbij steeds goedkopere producten van steeds slechtere kwaliteit van de andere kant van de wereld komen.

Wanneer je iets zelf maakt, dan heb je iets unieks. Je kiest met zorg de materialen waarmee je gaat werken, want als je ergens veel tijd in gaat steken, dan wil je dat het lang mee gaat. Wanneer je zelf iets leuks of moois maakt van hout, dan heb je er eigenlijk dubbel plezier van: wanneer je het maakt en wanneer je het gebruikt.

Iets maken van hout is goed voor je hersens

Met je handen werken is goed voor je mentale gezondheid. Wanneer je op deze manier met iets creatiefs bezig bent, dan leidt dat je gedachten af van zorgen en spanningen. Het kan uitdagend zijn, waardoor je je aandacht er volledig op gericht moet houden. Het geeft je ook een doel en wanneer dit doel bereikt is geeft dat grote voldoening en een positief gevoel over jezelf.

Deze voordelen hebben de meeste creatieve bezigheden. Een extra voordeel van iets maken met hout is dat het ook je hersens stimuleert. Je bent bezig met ruimtelijk inzicht, meten, rekenen en problemen oplossen. Dit houdt je hersens fit. 

Goedkoop iets maken

zelfs van houten pallets kun je iets maken

Om iets te maken van hout hoef je helemaal niet veel geld uit te geven. Er zijn verschillende kwaliteiten hout, waar je ook verschillende prijzen voor betaalt.

Je kunt zelfs dingen maken van het hout van pallets, waar je soms zelfs gratis aan kunt komen. Met een beetje schuurwerk kan je daar best nog iets moois van maken. Het doel van je werk maakt natuurlijk wel uit.

Voor een houten kistje dat je wilt gebruiken om wat rommeltjes in op te ruimen stel je andere eisen aan de kwaliteit hout dan wanneer je een hoogslaper voor één van je kinderen wilt maken. 

Steigerhouten meubels

Op dit moment zijn steigerhouten meubels erg populair. Steigerhout is een goedkope houtsoort, die erg geschikt is om zelf iets van te maken. Omdat het niet duur is, is steigerhout een goede houtsoort wanneer je voor het eerst iets van hout gaat maken. Het is wat minder erg wanneer er iets mislukt of wanneer je een plankje verpest.

En wanneer je werkstuk af is, heb je een steigerhouten meubel voor een fractie van de prijs van wat je er in een winkel voor betaalt. Het is overigens niet zo dat steigerhout alleen voor beginners is. Ook professionals werken ermee en je ziet het veel terug in winkels.

Meubels waarop je het meest kan besparen

Aan sommige meubels geven we behoorlijk veel geld uit, terwijl het materiaal van die meubels niet zo heel erg duur is. Een aantal van deze meubels zijn prima zelf te maken. Een voorbeeld hiervan is een loungeset voor in de tuin. Maak je die zelf, dan bespaar je zo honderden euro’s. Ook kasten voor in huis, met verschillende vakjes en laatjes en deurtjes kun je prima zelf maken.

Het is wat moeilijker dan een tuinbankje, maar je kunt het wel helemaal indelen zoals je het zelf handig vindt en het geeft ontzettend veel voldoening. Ook tafels zijn relatief duur, terwijl de materiaalkosten niet zo hoog zijn. Wanneer je een goede bouwtekening hebt (link naar alinea over bouwtekeningen), dan is het goed te doen om zelf deze meubels te maken van goede kwaliteit. 

Een houten tuinset kun je zelf ook wel maken

Basis gereedschap

Wanneer je voor het eerst iets gaat maken van hout, dan is het verstandig om met iets kleins en redelijk simpels te beginnen. Zo kun je de technieken goed onder de knie krijgen en wanneer je je een keer vergist, dan heb je niet voor veel geld aan materialen verspilt. Wanneer je voor het eerst iets gaat naaien begin je ten slotte ook niet met een trouwjurk. 

Wanneer je met kleine, simpele projecten begint kun je ook af met een basisset gereedschap. Je hoeft niet meteen een complete werkplaats in te richten. Zo kun je eerst kijken of deze hobby wel iets voor jou is. Gereedschap om mee te beginnen is:

 • Zaag
 • Boor (mag ook een handboor zijn wanneer je nog geen boormachine hebt)
 • Hamer (of klauwhamer)
 • Rolmaat
 • Winkelhaak
 • Lijmklemmen
 • Schroevendraaiers
 • Waterpas

Wanneer je aan grotere en moeilijkere projecten gaat werken kun je stap-voor-stap gereedschap erbij kopen wanneer dit nodig blijkt te zijn. Je kunt ook eerst wat lenen of huren om van duurdere spullen verschillende merken uit te proberen.

Basis gereedschap om iets te maken van hout

Werken met bouwtekeningen

Wanneer je gaat beginnen met iets maken van hout is het verstandig om te gaan werken met bouwtekeningen. Op een goede bouwtekening staat stap-voor-stap aangegeven wat je moet doen. Wanneer je een bouwtekening van een ervaren timmerman gebruikt weet je ook zeker dat de constructie stevig is en klopt.

Ook de benodigde materialen staan op een goede bouwtekening aangegeven. Zo weet je zeker dat je er niet halverwege achter komt dat je weer naar de bouwmarkt terug moet voor een onderdeeltje. Ook alle afmetingen staan duidelijk op een bouwtekening weergegeven. 

Freds bouwtekeningen

Verreweg het meest uitgebreide pakket van bouwtekeningen is die van timmerman Fred. Fred heeft een set samengesteld van maar liefst meer dan 10.000 bouwtekeningen. Wat je ook voor leuks wilt maken van hout, Fred heeft er een bouwtekening van.

De bouwtekeningen zijn verdeeld in tientallen categorieën. Of je nu een hondenhok wilt maken of een paardenstal, een schildersezel of een tuinstoel, Fred heeft er een bouwtekening voor. Freds bouwtekeningen zijn zeer geschikt voor beginners die iets willen maken van hout. Maar voor de meer gevorderde klusser zitten er ook genoeg projecten met meer uitdaging tussen.

Freds bouwtekeningen pakket met volop ideeën om iets te maken van hout

Dit is wat je krijgt:

 • Meer dan 10.000 verwerkbare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn
 • Bij alle bouwtekeningen zit een duidelijke handleiding  zodat je begrijpt hoe het in elkaar zit en hoe jij dit zelf stapsgewijs kunt maken
 • Elke bouwtekening heeft ook een materiaallijst . Dit is heel handig want hierdoor weet je precies welke materialen je nodig hebt en hoeveel. Dat bespaart je dus veel onnodige kosten!

Koop Direct  Freds Bouwtekeningen pakket

Geld verdienen met houten spullen

Zelf iets maken van hout is heel erg leuk, maar op een gegeven moment ben je wel voorzien van meubels en tuinmeubilair. Maar natuurlijk kun je de dingen die je maakt ook gaan verkopen. Houten meubels nemen natuurlijk erg veel ruimte in en je wilt niet straks je hele schuur vol hebben staan met spullen die niemand wil kopen.

Grotere meubels kun je wel op bestelling maken. Je kunt een website maken, waarop je foto’s zet van de spullen die je zelf hebt gemaakt, bijvoorbeeld de dingen die je in je eigen huis hebt staan. Daarmee kunnen potentiële klanten zien wat je kunt. Je kunt dan tekeningen maken van de meubels die nog meer bij jou te bestellen zijn. Met Freds bouwtekeningen kun je zo een heel assortiment samenstellen van dingen waarvan je weet dat jij ze kunt maken. 

Duurzame spullen

Duurzaamheid is een trend waar je ook goed op in kunt spelen. Steeds meer mensen willen spullen van natuurlijke materialen die lang mee gaan, in plaats van plastic. Ook houten speelgoed wint weer aan populariteit. Wanneer je houten spullen wilt gaan verkopen die je zelf hebt gemaakt, denk dan ook aan spullen die geschikt zijn om kado te geven. Wanneer je hout gebruikt met een FSC keurmerk, dan speel je perfect in op de duurzame trend.

Leuke hobby met je kind

Het is ook heel erg leuk om samen met je kind iets van hout te maken. De meeste kinderen hebben enorm creatieve ideeën. Er is ook speciaal kindergereedschap op de markt, zodat kinderen echt mee kunnen helpen met gereedschap dat bij hen goed in de hand ligt. Kinderen zijn heel trots als ze ergens zelf mee geholpen hebben, al is het maar met een paar spijkertjes erin slaan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *