Selecteer een pagina
beleggen in goud

Beleggen in goud is al eeuwen lang een populair middel om je kapitaal te vergroten. Dit edele metaal behoudt van nature zijn waarde wanneer andere producten juist in prijs verlagen.

Vooral in recente jaren is in goud beleggen een middel geworden om jezelf in te dekken tegen inflatie en recessie. Maar, goud is duur en vooral toch iets voor de allerrijksten onder ons?

Dat is niet waar. Er zijn tegenwoordig veel manieren waarop je kunt beleggen in goud en dat hoeft niet veel te kosten. In dit artikel leren wij jou hoe ook jij kunt beginnen met beleggen in goud.


Waarom in goud beleggen


De belangrijkste reden om in goud te beleggen is zijn waardevastheid. Waar veel andere financiële producten, inclusief geld, sterk in waarde kunnen schommelen, klampt goud zich aan zijn prijs vast. Vroeger was goud zo ongeveer het enige middel waar je in kon beleggen. Alle andere producten waren onderhevig aan en werden geruild voor goud. Ook als je iets met geld kocht of iets verkocht voor geld, dan ruilde je in principe nog steeds voor goud.

Geld is nu al een tijdje niet meer gepaard aan de goudstandaard. Maar toch behoudt het edelmetaal nog steeds zijn lucratieve eigenschappen waardoor beleggen in goud een goed idee kan zijn.

– In goud investeren als hedge voor inflatie


Een traditionele tijd waarin men gaat beleggen in goud is tijdens periodes van sterke inflatie. Ook als het echt slecht gaat met de economie, wat trouwens bijna altijd het resultaat is van inflatie, wordt in goud beleggen gezien als een veilige keuze. Het geld wordt dan ondergebracht in het stabiele edelmetaal, totdat de inflatie of de economie weer aantrekt.

Ook goud doet het trouwens meestal niet erg goed als de inflatie hoog is. Je moet dan geen hoog rendement of zelfs een gemiddeld rendement verwachten. Wat het wel doet is dat het de waarde van je kapitaal beter beschermt dan wanneer je het nog in aandelen of ETF had zitten, of wanneer je het gewoon op de spaarrekening had geparkeerd. In goud beleggen is dan vooral een overlevingsstrategie. Hier zijn de historische resultaten voor goudprijs en inflatie voor de Amerikaanse dollar [bron]:

[goud en inflatie afbeelding]

Als de inflatie stijgt (en je kapitaal dus minder waard wordt), stijgt ook de goudprijs heel iets mee (je kapitaal wordt dus meer waard). Het effect is niet echt fenomenaal te noemen en je zult waarschijnlijk nog steeds iets aan koopkracht in moeten boeten als je je goud verkoopt. Maar ten opzichte van de inflatie kun je je koopkrachtverlies toch voor een groot deel verhelpen door in zulke tijden in goud te beleggen.

– Beleggen in goud voor de lange termijn


Wil je rijk worden door in goud te beleggen? Dan zul je moeten gaan voor de lange termijn. Met lange termijn bedoelen we dan ook de hele lange termijn. Net als alle andere financiële producten, fluctueert ook goud in waarde. Dit heet volatiliteit. Voor goud is deze volatiliteit betrekkelijk laag, vooral in tijden van economische recessie. Dat betekent ook dat de waardestijging erg langzaam kan zijn. We hebben het hier over een termijn van 30 jaar of nog langer. Sterker nog, de prijs voor goud is nagenoeg hetzelfde gebleven tussen 1980 en 2010[bron].

[goudprijs afbeelding]

Dat goud een op en neer beweging van ongeveer 30 jaar laat zien is geen toeval. De economische grote curve is ook ongeveer 30 jaar. In die tijd gaat de wereldeconomie op en neer. Aangezien veel mensen hun geld beleggen in goud als het slecht gaat, waardoor de goudprijs dus stijgt, laat de goudprijs een spiegelbeeld zien van de economische curve.

De slimme investeerder begint dus in goud te beleggen als het economisch relatief goed gaat. De goudprijs is dan lager. Na ongeveer 15 tot 20 jaar gaat de economische curve omlaag, men investeert in goud als alternatief en de goudprijs stijgt. Het ligt dan aan jou wanneer je precies je goud verkoopt. Traditionele wijsheid stelt dat je je goud net na de recessie verkoopt, als de economie aantrekt en de goudprijs daalt. Je kunt je kapitaal op dat moment beter liquide hebben om goedkoop te investeren in een aantrekkende markt.


Beleggen in goud, de mogelijkheden


Je kunt op vier manieren investeren in goud. Dit kan door te beleggen in goudmijnen (of zilvermijnen natuurlijk), door te investeren in fysiek goud of door in goud aandelen te beleggen. We leggen iedere manier wat uitvoeriger uit, maar het principe is niet veel anders dan investeren in aandelen.

– In goud aandelen beleggen


De populairste manier om te beleggen in goud is door de koop van goud aandelen. Specifiek genomen bedoelen we hiermee Goud ETF. Een ETF is een mandje aandelen met een specifiek onderwerp. In dit geval zijn dit dus allemaal, of overwegend, goud gerelateerde aandelen. Wil je meer weten over wat ETF zijn, lees dan ons artikel Wat is een ETF.

De beste plek om in goud aandelen te beleggen is bij DeGiro. Bij DeGiro kunt je goedkoop en vaak zelfs gratis, in goud aandelen beleggen. Het voordeel van een online broker als DeGiro is dat je zelf beslist waarin je investeert. Je bent ook geen enorm kapitaal nodig om te beginnen.

– Investeren in fysiek goud


Investeren in fysiek goud betekent gewoonweg goud kopen en bewaren. Je kunt gouden sieraden kopen maar ook goudbaren. Je denkt bij goudbaren misschien aan de hele grote uit de films, maar ze zijn er ook in veel kleinere gewichten. Deze goudbaren zijn meestal verpakt in plastic om er voor te zorgen dat ze niet beschadigt raken. Je betaalt en krijgt betaalt per gewicht en elke kras betekent een vermindering van de waarde.

Het voordeel van investeren in fysiek goud is dat je je kapitaal in huis kunt bewaren. Je bent dan onafhankelijk van de bank. De meeste mensen bewaren hun goud echter wel in een kluisje bij de bank, of thuis in een kluis.

Het grote nadeel van fysiek goud is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de opslag. Goud is zwaar en bovendien, bij diefstal ben je het natuurlijk kwijt. Omdat goud gemakkelijk is om te smelten, is het zo verdwenen in het criminele circuit en ben je het meestal gewoon kwijt. Je kunt hiervoor een verzekering afsluiten en je normale inboedelverzekering dekt (grote) goudvoorraden meestal niet.

– Beleggen in zilver- of goudmijnen

fysiek in goud beleggen


Het oude Amerikaanse gezegde luidt: “in a gold rush, sell shovels”. Dus, in plaats van direct goud te kopen (fysiek of in ETF), koop je directe aandelen in bedrijven die goud delven. Vaak bezitten deze bedrijven meerdere mijnen en niet alleen in goud maar ook in zilver.

Goud is nog steeds een fysiek product, een delfstof dat iemand uit de grond moet zien te trekken. Als er een grote vraag is naar goud, dan ligt dat goud dus ook ergens opgeslagen. Een grotere vraag, vraagt een groter aanbod. De waarde van goudmijnen groeit daarom meestal mee met de vraag naar goud.

Het voordeel van beleggen in zilver- en goudmijnen is dat het daadwerkelijk, producerende bedrijven betreft. Deze zijn meestal beter bestand tegen waardedaling als de goudvraag eenmaal tempert. Vooral in onze digitale tijd stijgt de vraag naar goud eigenlijk altijd gestaag. Je kunt ook op DeGiro veel mijnbouw bedrijven vinden die goudmijnen beheren om op die manier in goud te beleggen.


Conclusies over beleggen in goud


In goud beleggen is in ieder geval niet alleen voor de allerrijksten weggelegd. Het kopen van goud ETF of directe aandelen in goudmijnen is voor iedereen te doen. Vooral bij een online broker als DeGiro, waar het gemakkelijk en goedkoop wordt gemaakt om te beginnen kan iedereen in goud beleggen.

In goud beleggen wordt meestal gedaan als hedge tegen inflatie of recessie of voor langdurig waardebehoud van het kapitaal. Het verwachte rendement is dan ook niet spectaculair. De echte winst bij het beleggen in goud is hoeveel verlies je uit de weg gaat door tijdens slecht weer je kapitaal op te bergen in dit edele metaal.