Prioriteitsaandelen zijn een bijzonder type aandelen. Normaal gesproken krijgen aandeelhouders zeggenschap en dividenduitkeringen naar rato van het aantal aandelen dat ze bezitten.
Iemand met 1000 aandelen krijgt dus 10 keer zoveel dividend als iemand met 100 aandelen en heeft bij een aandeelhoudersvergadering een 10 keer zo zware stem. Er zijn twee uitzonderingen: prioriteitsaandelen en preferente aandelen. Dit artikel gaat over prioriteitsaandelen.
Meer zeggenschap
Bezitters van de prioriteitsaandelen hebben meer zeggenschap dan de bezitters van gewone aandelen. Wat deze zeggenschap inhoudt verschilt per bedrijf en is vastgelegd in de statuten. Voorbeelden zijn:
- Beslissen over het aanstellen van bestuurders
- Veto’s over bepaalde beslissingen
- Beslissen over het verkopen van onderdelen van het bedrijf
- Beslissen over de toekomst van het bedrijf
Oprichters of overheid
Wanneer er prioriteitsaandelen zijn bij een bedrijf, dan zijn die vaak in handen van de oprichters. Door middel van prioriteitsaandelen kunnen zij meer zeggenschap houden over de richting van het bedrijf.
In het verleden zijn bedrijven wel eens prooi geworden van een vijandige overname. Wanneer er prioriteitsaandelen zijn, is dat een stuk minder interessant. Ook zijn bedrijven wel eens door hedgefunds opgekocht en vervolgens in stukken opgeknipt en weer verkocht. ABN Amro is daar een berucht voorbeeld van. Bezitters van prioriteitsaandelen kunnen dit voorkomen.
Ook kan de overheid prioriteitsaandelen houden wanneer een staatsbedrijf wordt verkocht. Toen KPN geprivatiseerd werd en naar de beurs ging, heeft de overheid een prioriteitsaandeel gehouden, omdat ze KPN essentieel vonden voor de communicatie in Nederland. Op deze manier kon worden voorkomen dat KPN in buitenlandse handen viel. Dat is ook twee keer gelukt. Inmiddels heeft de overheid het prioriteitsaandeel verkocht.
Niet op de beurs
Prioriteitsaandelen worden niet op de beurs verhandeld. Het kan als particuliere belegger wel interessant zijn om te onderzoeken of er prioriteitsaandelen van een bedrijf zijn uitgegeven. Dat betekent namelijk dat jij als gewone aandeelhouder minder invloed hebt. Of misschien vind je het juist wel gunstig dat een bedrijf beschermd is tegen activistische aandeelhouders en vijandige overnames.
Lees ook dit gerelateerde artikel