Selecteer een pagina

Wat is uitgifte van aandelen? (Aandelenuitgifte)

Wat is uitgifte van aandelen (Aandelenuitgifte)

Uitgifte van aandelen (ook wel aandelenemissie genoemd) is het uitgeven van nieuwe aandelen in een BV of NV. Bij een aandelenuitgifte worden de aandelen verkocht door het bedrijf zelf. Hiermee wordt geld opgehaald voor het bedrijf. Degene die het aandeel koopt wordt daarmee mede-eigenaar van het bedrijf.

De uitgifte van aandelen gebeurt via een notaris. Om aandelen uit te geven hoef je niet meteen naar de beurs te gaan. De meeste aandelen worden onderhands verkocht. Alleen hele grote bedrijven gaan naar de beurs. Er zijn ook bedrijven die aandelen uitgeven voor hun medewerkers, om de betrokkenheid bij het bedrijf te vergroten.

Aandelenuitgifte op de beurs: initial public offering


Wanneer een bedrijf voor het eerst aandelen uitgeeft via de beurs wordt dit een initial public offering (IPO) genoemd. Bij een IPO koop je de aandelen rechtstreeks van het bedrijf. Alle handel die daarna plaatsvindt via de beurs is het verkopen van de ene aandeelhouder aan de andere. Daar krijgt het uitgevende bedrijf zelf niks meer van.

Een beursgang is vaak bedoeld om kapitaal op te halen om verder mee te kunnen investeren. Maar soms wordt het ook gebruikt omdat de oprichters van het bedrijf aandelen willen verkopen om hun vermogen dat in het bedrijf zit om te zetten in besteedbaar geld.

Wat is een claimemissie?


Soms besluit een bedrijf extra aandelen uit te geven, omdat het extra geld nodig heeft. Dit is ongunstig voor de huidige aandeelhouders, want wanneer er meer aandelen op de markt komen, wordt ieder aandeel minder waard. Dat wordt verwatering van de aandeelhouderswaarde genoemd.

Om de huidige aandeelhouders hiervoor te compenseren krijgen ze vaak het recht om bij zo’n extra uitgifte zelf ook aandelen bij te kopen, voor een gunstigere prijs. Dit wordt een claimemissie genoemd. Wil je dit niet, dan kun je deze claim (de mogelijkheid om de aandelen goedkoper te kopen) weer verhandelen op de beurs. Dit moet wel gebeuren voordat de emissie van de aandelen plaatsvindt.