Wanneer je in Nederland een huis koopt betaal je overdrachtsbelasting. Voor particuliere woningen is de overdrachtsbelasting 2%. Dit betaal je via de notaris op het moment van de overdracht.
Vroeger was de overdrachtsbelasting 6% voor alle soorten panden. Vanwege een crisis op de woningmarkt heeft de overheid in 2011 besloten om de overdrachtsbelasting voor woningen tijdelijk te verlagen, om het aantrekkelijker te maken om een huis te kopen.
Deze tijdelijke verlaging is later permanent gemaakt, dus nu zijn er verschillende tarieven voor de overdrachtsbelasting voor een huis of een zakelijk pand.
Overdrachtsbelasting op een huis kun je niet lenen
De maximale hypotheek is 100% van de waarde van de woning. Dus je mag niet meer lenen dan de woning waard is, zelfs al zou je op basis van je inkomen wel meer kunnen lenen. Alle bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting, moet je dus zelf betalen.
Voor een huis van EUR 250.000 is de overdrachtsbelasting al EUR 5.000. Naast de overdrachtsbelasting komen er altijd nog extra kosten bij, zoals de kosten voor de notaris. In de meeste gevallen willen kopers ook nog wel wat opknappen aan een huis. En als je een starter bent zal je misschien ook nog al je meubels moeten kopen. Een goedgevulde spaarrekening is dus wel noodzakelijk wanneer je een huis wilt gaan kopen.
K.k. en v.o.n., wat heeft dat met overdrachtsbelasting te maken?
Overdrachtsbelasting hoef je alleen te betalen wanneer je een bestaande woning koopt. Koop je een nieuwbouwwoning, dan ben jij de eerste eigenaar van het huis, dus hoef je ook geen overdrachtsbelasting te betalen. Dan koop je de woning ‘vrij op naam’ (v.o.n.).
Bij een al bestaand huis moet er wel overdrachtsbelasting betaald worden. Dit moet betaald worden door de koper en dit heet ‘kosten koper’ (k.k.). De afkortingen v.o.n. en k.k. die je op Funda en in advertenties achter de prijs van een woning ziet staan geven dus aan of er wel of geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden.
Overdrachtsbelasting voor jongeren
Vanaf 1 januari 2021 geldt er een uitzondering voor de overdrachtsbelasting voor jongeren van 18 t/m 34 jaar. Wanneer je binnen deze leeftijdsgroep valt op het moment van de overdracht bij de notaris hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Je moet wel zelf in het huis gaan wonen. Overigens geldt deze regeling niet alleen voor starters, maar ook voor doorstromers in de leeftijd 18 t/m 34 jaar. Lees ook het artikel over overdrachtsbelasting starters.