Selecteer een pagina

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Wat is een annuïteitenhypotheek?

De annuïteitenhypotheek is een erg populaire hypotheekvorm. Sinds 2013 krijg je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek alleen nog hypotheekrenteaftrek wanneer je in 30 jaar je hypotheek volledig aflost. Dit kan onder andere met een annuïteitenhypotheek. Dit is, samen met de lineaire hypotheek, de enige hypotheekvorm waarbij je volledige hypotheekrenteaftrek krijgt.

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?


Wanneer je een annuïteitenhypotheek hebt, betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan je hypotheekverstrekker. Dit wordt een annuïteit genoemd. Een deel van dit bedrag is rente en het andere deel is aflossing. In de eerste jaren van je hypotheek betaal je veel rente en weinig aflossing. Doordat je hypotheekschuld iedere maand wat daalt, betaal je de maand erna iets minder rente en los je wat meer af. In het laatste jaar bestaat bijna je hele maandbedrag uit aflossing.

Wat is precies een annuïteitenhypotheek en hoe werkt die?

Een rekenvoorbeeld


Stel, je hebt een hypotheek van EUR 250.000, met een rentepercentage van 2,5% en een looptijd van 30 jaar. Dan zijn je bruto hypotheeklasten EUR 987,81 per maand.

– Maand 1 betaal je EUR 520,83 rente en EUR 466,98 aflossing.
– Maand 2 betaal je EUR 519,86 rente en EUR 467,95 aflossing.
………
– Maand 300 betaal je EUR 117,76 rente en EUR 870,05 aflossing.
– Etc.

(aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend en is indicatief)

Gevolgen voor hypotheekrenteaftrek


Met een annuïteitenhypotheek heb je de volledige looptijd recht op hypotheekrenteaftrek, maar je hypotheekrente daalt wel iedere maand. Daardoor wordt je hypotheekrenteaftrek ook steeds wat lager, waardoor je netto hypotheeklasten steeds wat stijgen. In het laatste jaar betaal je nauwelijks rente meer, maar bijna alleen nog aflossing. Over het algemeen stijgen salarissen ieder jaar een paar procent, dus zal het geen probleem zijn wanneer je netto hypotheeklasten ook wat stijgen.

Annuïteitenhypotheek berekenen


De maandlasten van een annuïteitenhypotheek kun je niet zo heel eenvoudig zelf berekenen in een Excelsheet. Gelukkig zijn er op internet websites die dit voor je kunnen doen. Je hoeft slechts enkele gegevens in te vullen en je krijgt een mooi overzicht. Een voorbeeld van zo’n berekening vind je op berekenhet.nl


Lees ook dit artikel