Selecteer een pagina
Neem een makelaar voor het verkopen van jouw huis

Je huis verkopen kun je het beste doen met een makelaar uit de buurt. Je huis verkopen is best spannend. Het is iets wat je hooguit enkele keren in je leven doet en het gaat om een groot bedrag.

Waarschijnlijk ben je in die periode toch al druk met alles wat bij je verhuizing komt kijken. Het is daarom verstandig om bij de verkoop van je huis een makelaar in te schakelen. Die is deskundig en kan je veel werk uit handen nemen. Ook is hij niet emotioneel betrokken bij het proces, wat een groot voordeel kan zijn bij de onderhandelingen.

Een goede makelaar kent de lokale markt, stelt de waarde van de woning vast, verzorgt de rondleiding en weet potentiële kopers te bereiken. Het kost natuurlijk ook wat, maar een goede makelaar verdient zichzelf makkelijk terug.


Wat kost een makelaar

Tegenwoordig is het, door internet, ook mogelijk je huis te verkopen zonder makelaar. Toch kiest nog steeds 90% van de mensen voor het inschakelen van een verkoopmakelaar. Dat is natuurlijk niet voor niets, maar het kost ook wat.

wat kost een verkoop makelaar voor een huis

De meeste verkoopmakelaars rekenen een courtage voor de verkoop van een huis. Dit is een commissie op basis van de het verkoopbedrag. Op deze manier heeft de makelaar er zelf ook belang bij om een zo hoog mogelijk bedrag uit de onderhandeling te halen. Een gebruikelijke courtage is 1,5%.

Maar afhankelijk van de regio zijn er ook makelaars die een stuk goedkoper werken. Soms zelfs maar voor 1,0 of 1,25%. Veel makelaars werken tegenwoordig op basis van ‘no cure, no pay’. Oftewel, je hoeft pas te betalen wanneer de verkoop succesvol is afgerond.

Vergelijk verschillende makelaars

Of je 1,5% of 1,0% courtage betaalt voor de verkoop van je huis is een flink verschil. Maar dat wil niet zeggen dat je altijd financieel beter uit bent met de goedkoopste. Een makelaar die je huis voor een flink hoger bedrag kan verkopen maakt dit verschil in kosten ruimschoots goed.

Maar een goedkopere makelaar hoeft niet per sé een minder goede makelaar te zijn. Het kan ook een ervaren makelaar zijn die net voor zichzelf begonnen is, vanuit huis werkt en nog geen secretaresse heeft. Dan heb je een stuk lagere kosten.

Wanneer je verschillende offertes opvraagt, vergelijk dan dus niet alleen de kosten. Kijk ook naar het huidige aanbod van deze makelaars. Hoe zijn de foto’s? Hoe zijn de teksten? Zijn ze actief op social media? Welke van deze makelaars geeft je het meest vertrouwen?

Handen schudden met de makelaar voor de verkoop van de woning

Voordelen van het inschakelen van een makelaar voor de verkoop van je huis

De kosten van een makelaar is de belangrijkste reden voor mensen om hun huis zelf te verkopen of via een goedkope internetmakelaar. Maar in de meeste gevallen ben je financieel juist een stuk gunstiger uit wanneer je je huis verkoopt via een lokale makelaar.

Een ervaren makelaar kan beter onderhandelen dan jijzelf, omdat hij beter weet wat je huis waard is en omdat hij (of zij natuurlijk) niet emotioneel betrokken is. De hogere verkoopopbrengst compenseert meestal ruimschoots de kosten van de makelaar, dus ben je financieel juist beter af. Maar er zijn nog meer voordelen van het verkopen van je huis via een makelaar uit de buurt.

Een reële waardebepaling

Bij het verkopen van je huis komt veel kijken. Het begint al met het vaststellen van de waarde van je huis. Je wilt er natuurlijk niet te weinig voor krijgen, maar je wilt ook niet zo’n hoge vraagprijs dat er niemand meer komt kijken.

Het blijkt dat het voor huiseigenaren erg lastig is om de waarde van hun eigen woning in te schatten. Een makelaar weet hoe hij een huis moet taxeren en kan daardoor een reële vraagprijs vaststellen.

Een makelaar weet hoe hij een huis moet promoten

Een huis promoten is niet alleen een kwestie van een ’te koop’ bord in de tuin zetten en het aanmelden voor Funda. Een goede makelaar weet hoe hij de vertrekken in je huis het gunstigst kan fotograferen.

Mooie foto van een vertrek van een woning gemaakt door de makelaar voor verkoop huis

Niet alleen de foto’s zijn belangrijk, dat er een goede tekst bij staat is ook zeer relevant. Een ervaren makelaar uit de buurt weet als geen ander hoe hij niet alleen het huis, maar ook de aspecten die te maken hebben met de ligging gunstig kan omschrijven voor een mogelijke koper.

Voor serieuze geïnteresseerden maken makelaars vaak nog een mooie folder. En een ‘ouderwetse’ makelaar heeft vaak een etalage in een winkelstraat, waar veel mensen langslopen. Hoeveel mensen werpen niet een blik op deze te koop staande huizen?

En vergeet niet dat makelaars vaak een groot netwerk hebben. Ze weten vaak al welke mensen op zoek zijn naar een nieuwe woning. Heeft een koper al een ander huis bezichtigd, maar was dat het net niet? Dan kan de makelaar hem mooi op jouw huis wijzen.

Juridische zaken

Een full-service makelaar neemt je ook een stuk van het regelwerk omtrent de verkoop van je huis uit handen. Zo stelt hij de koopovereenkomst op nadat er een mondeling akkoord is bereikt.

Koopovereenkomst ondertekenen met de verkoopmakelaar van je huis.

Een makelaar meet voor de verkoop van je huis ook alle vertrekken op met de juiste meetmethode. Zo kun je nooit een conflict krijgen met de koper over onjuiste informatie.

Mochten er zaken onverhoopt mislopen, bijvoorbeeld dat de koper de waarborgsom niet op tijd bij de notaris heeft gestort, dan handelt de makelaar deze zaken ook voor je af.


Een lokale full-service makelaar versus een internetmakelaar

In plaats van een full-service makelaar uit de buurt kun je ook een internetmakelaar inschakelen. Dat is een stuk goedkoper, maar die doet dan ook minder voor je. Bij een internetmakelaar betaal je een vast bedrag voor een vast pakket, bijvoorbeeld het maken van foto’s en het plaatsen op Funda.

De bezichtigingen, de onderhandelingen en het verkoopcontract moet je zelf regelen. Wanneer je een full-service makelaar uit de buurt inschakelt voor de verkoop van je huis doet hij alles voor je. Een rondleiding geven door een huis is zo makkelijk nog niet.

Bovendien is het voor kijkers fijner als ze door een onafhankelijk persoon rondgeleid worden, dan kunnen ze meer vrijuit praten. En een lokale makelaar weet niet alleen beter wat een reële vraagprijs is in jouw buurt, maar hij weet ook wat er in jouw buurt de laatste tijd daadwerkelijk betaald is. Een lokale makelaar kan je dus goed adviseren hoe je het beste op een bod kunt reageren.

En is de deal gesloten, dan regelt je verkoopmakelaar ook het koopcontract. En mochten er onverhoopt dingen misgaan in het proces, bijvoorbeeld de koper lijkt de hypotheek niet op tijd rond te krijgen, dan kan een full-service makelaar je ook daarbij helpen. Je hebt in een periode dat je gaat verhuizen ten slotte al wel genoeg aan je hoofd.