Selecteer een pagina

7 Tips om je mindset te veranderen

11 jun 2020

je mindset veranderen

Je mindset veranderen.

‘Whether you think you can or you can’t, you’re right’. Dit is een bekende uitspraak van Henry Ford. Deze uitspraak heeft alles met je mindset te maken. Of je nu denkt dat je iets wel kan, of juist niet, je geest zorgt er wel voor dat je gelijk krijgt.

Mensen met een growth mindset denken vaak in kansen. Als je iets niet kunt, dan kun je het leren. Dit is in tegenstelling tot een fixed mindset. Mensen met deze mentaliteit geloven meer in aangeboren talenten en als je iets niet kunt, dan is dat nou eenmaal zo.

Het is geen verrassing dat mensen met een growth mindset succesvoller zijn. En het goede nieuws is, je kunt je mindset veranderen.


Het begint in de kindertijd

Er is veel onderzoek gedaan naar mensen met de growth mindset en de fixed mindset. Het blijkt dat de oorsprong al ligt in de vorm van de complimenten die je als kind krijgt. Krijg je als kind meer complimenten over je vaardigheden (zoals: je bent slim, je kunt goed tekenen), dan is de kans groot dat je een fixed mindset ontwikkelt.

Krijg je complimenten over je inzet (zoals: je hebt goed je best gedaan), dan is de kans groter dat je een growth mindset ontwikkelt. De tweede groep heeft onbewust de boodschap gekregen dat het goed is dat ze ergens hun best voor doen en dat ze niet alles zomaar kunnen.


Je kunt je mindset veranderen door te trainen

Je kunt nu weinig meer veranderen aan de complimenten die je als kind kreeg. Wat wel kan, is je mindset veranderen. Dit kan op iedere leeftijd, als je het maar wilt. Het gaat echter niet vanzelf, je moet er moeite voor doen.

Wanneer je nieuwe vaardigheden of nieuwe gewoontes wilt aanleren, worden er in je brein nieuwe neurale verbindingen aangemaakt. Hoe meer deze verbinding gebruikt wordt, hoe sterker hij wordt. Dit werkt eigenlijk net zoals bij spieren. Hoe meer je traint, hoe beter het gaat. Wanneer je voor het eerst gaat hardlopen verwacht je ook niet meteen een marathon te lopen.

Maar wanneer je consistent blijft trainen is de kans groot dat je het doel om een marathon uit te lopen uiteindelijk wel haalt. Bij mensen met een growth mindset geldt dit hun hoofd voor alles. Als ze zien dat iemand iets kan wat zij niet kunnen, dan denken ze ‘als ik mijn best doe, kan ik dat ook leren’. Merk jij bij jezelf dat je een fixed mindset hebt? Dan kun je die mentaliteit veranderen met de volgende tips.

Je mind trainen om van mindset ter veranderen

Tip 1: Leer genieten van het proces, niet alleen van het resultaat

Lijkt pianospelen je alleen leuk als je het niveau hebt van een concertpianist? Dan zul je weinig plezier halen uit het oefenen van je lessen. Wellicht zijn je eerste lessen wat saai, maar al snel kun je best een leuk deuntje spelen. Niet van het niveau dat mensen in de rij gaan staan voor een kaartje waarschijnlijk. Maar je merkt bij les 10 al een hele vooruitgang ten opzichte van les 1.

Geniet lekker van het spelen, wees trots op jezelf dat je groeit. Positieve gedachten zijn essentieel voor het veranderen van je mindset. In dit voorbeeld kun je pianospelen vervangen voor iedere andere nieuwe vaardigheid die je wilt leren, voor je hobby of je werk.


Tip 2: Laat je inspireren door anderen

Het lezen van succesverhalen kan zeer inspirerend zijn wanneer je je mindset wilt veranderen. Veel succesvolle mensen lezen graag biografieën van andere succesvolle mensen. Je zult merken dat geen enkel succesverhaal een rechtstreekse route naar de top is geweest. Geloven in jezelf is een belangrijk onderdeel van een growth mindset en de weg naar succes.


Tip 3: Ga uitdagingen aan

Door altijd in je comfortzone te blijven zul je je ook niet ontwikkelen. Je kunt boeken lezen zoveel je wilt, je ontwikkelt je pas wanneer je ook iets met die inspiratie gaat doen. Wat vind je eng, maar zou je graag willen durven? Dat hoeft niet meteen iets groots te zijn, zoals uit een vliegtuig springen, maar misschien die buur die je beter zou willen leren kennen eens voor een drankje uitnodigen.

Of naar je baas toe stappen om ronduit te vragen welke vaardigheden je volgens hem of haar zou moeten ontwikkelen om naar een hogere salarisschaal te kunnen groeien. In de avonduurtjes starten met je droombedrijf, in plaats van op de bank hangen en series of sport kijken. Dingen waarbij je kunt falen, of afgewezen kunt worden, zijn ontzettend spannend om te doen.

Maar wat is nou echt het ergste wat er mis kan gaan? Is dit echt iets onoverkomelijks, waardoor je het helemaal maar uit de weg gaat? Of is dit een risico dat je best kunt nemen, omdat je de beste uitkomst nou eenmaal ook nooit zult krijgen zonder het te proberen? Om je mindset te veranderen moet je niet in angsten blijven hangen, maar uitdagingen aangaan. Anders zul je die successen ook nooit bereiken.


Tip 4: Laat je limiterende overtuigingen los

Heb je ooit een baby gezien die wilde leren lopen? De eerste keer valt de baby meestal na één of twee stapjes. Toch is er geen enkele baby die dan denkt ‘dat lopen, dat kan ik helaas niet’. De baby blijft net zo lang proberen totdat hij kan lopen. De ene baby leert het wat sneller dan de ander, maar uiteindelijk leren alle kinderen lopen (tenzij een aandoening dat verhindert).

Pas later in ons leven krijgen we allemaal zogenoemde ‘limiting believes’, limiterende overtuigingen, opgelegd. We worden in een hokje gestopt op basis van onze schoolresultaten. Een dubbeltje wordt nooit een kwartje, wordt ons gezegd. Maar er is geen enkele ouder die tegen een baby zegt ‘nou, dat lopen is niks voor jou, je kunt beter wat anders gaan proberen’. Als baby worden we eigenlijk allemaal geboren met een growth mindset.

Wat we de grote mensen om ons heen zien doen, doen we na, net zo lang tot we het ook kunnen. Al gaat dat gepaard met heel wat vallen en opstaan. Nooit komt het in een baby op dat hij misschien geen talent heeft voor lopen en maar moet stoppen met proberen. Wil je je mindset veranderen, laat dan je limiterende overtuigingen los. Laat anderen je niet vertellen wat jij wel en niet kunt. Als je iets wilt bereiken, werk ervoor en geef niet op.

believe in yourself voor een growth mindset

Tip 5: Stel doelen, maar wees realistisch

Om te groeien en je mindset te veranderen is het essentieel om doelen te stellen. Maak bij je doel een realistisch plan en een deadline. Stel doelen op die niet afhankelijk zijn van anderen. Stel, je wilt influencer worden op Instagram, dan wil je natuurlijk volgers krijgen. Maar voor het doel ‘1000 volgers erbij in een maand’ ben je afhankelijk van anderen.

Verdiep je in de dingen die je kunt doen om meer volgers te krijgen en maak daar je doel van. Bijvoorbeeld: iedere dag een mooie foto plaatsen met een leuke omschrijving; zelf 1000 mensen gaan volgen; iedere dag 5 comments plaatsen. Dat zijn doelen waar je zelf invloed op hebt om ze te halen. En een doel halen geeft motivatie om door te gaan.


Tip 6: Zoek een partner om samen mee te groeien

Dit hoeft niet je liefdespartner of een zakelijke partner te zijn. Maar gewoon iemand die ook zijn doelen wil bereiken. Misschien is het voor de één een eigen bedrijf starten, terwijl het voor de ander 10 kilo afvallen is. Plan wekelijks een telefoontje om samen te bespreken welke doelen van de afgelopen week je hebt bereikt en wat je doelen voor volgende week zijn.

Wanneer je aan een ander vooraf je doelen vertelt, dan zul je je meer gemotiveerd voelen om ze te bereiken. Het is zeker ook mogelijk om je mindset in je eentje te veranderen, maar wanneer je je naar iemand moet verantwoorden zul je misschien nog wat harder je best doen.


Tip 7: Investeer in jezelf

Wanneer aan succesvolle, rijke, mensen wordt gevraagd wat hun beste investering is geweest, noemen ze meestal een investering in zichzelf. Een opleiding die ze gevolgd hebben, een therapeut die ze bezocht hebben om jeugdtrauma’s te verwerken of een coach die ze ingehuurd hebben. Een investering in jezelf is de beste investering die je kunt doen.

Met professionele begeleiding bereik je vaak zoveel meer dan met doe-het-zelven, dat je de kosten dubbel-en-dwars terugverdient. En dat je er geld aan hebt uitgegeven motiveert je extra om je best te doen, want je wilt wel waar voor je geld. Misschien kun je beginnen met een mindset training, waarin je een extra oefeningen leert voor een positieve mindset.


Cursus Blijvend Zelfvertrouwen

eCursus Blijvend Zelfvertrouwen

Geloof in jezelf en ga de uitdaging aan! Gemakkelijk, snel en effectief.
Nu Tijdelijk met 3 extra e-boeken. 

Normale prijs 189, nu voor 49 – (Dit is een tijdelijke aanbieding)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *