Opgelicht worden, dat kan iedereen gebeuren. Vroeger kon je de mails van oplichters nog makkelijk herkennen aan de vele taalfouten. Die tijd is inmiddels wel voorbij.
Ook weten de meeste mensen wel dat hun bank nooit via de mail om inloggegevens zal vragen. Maar de oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen steeds nieuwe manieren.
Je krijgt een bericht via Whatsapp met de profielfoto van een familielid erbij. Je wordt gebeld door de bank met een telefoonnummer dat ook echt van jouw bank is. Iemand koopt iets via Marktplaats en laat je op zijn telefoon zien dat het betaald is, maar het wordt nooit bijgeschreven. in dit artikel lees je hoe deze oplichters te werk gaan en hoe je kunt voorkomen dat je erin trapt.
Opgelicht via spoofing
Bij spoofing wordt er een truc gebruikt om als het ware een andere identiteit aan te nemen. Je krijgt bijvoorbeeld een mail met als afzender het e-mailadres van een bekende, maar daar komt de mail in het echt helemaal niet vandaan. Er zijn mensen voor grote bedragen opgelicht via telefoonnummerspoofing.
Ze werden gebeld door hun bank dat hun rekening werd gehackt. Het telefoonnummer wat ze in hun scherm zagen was ook echt het telefoonnummer van hun bank. Zelfs de naam die de zogenaamde medewerker gebruikte was een naam van iemand die echt bij die bank werkt.
Ze werden overgehaald om hun spaargeld op een zogenaamde kluisrekening van De Nederlandse Bank te zetten, totdat het probleem was opgelost. Je raadt het al, weg was al het spaargeld. En omdat je het zelf hebt overgemaakt krijg je niks terug.
Hoe kun je dit herkennen
Deze vorm van oplichting is moeilijk te herkennen. Het telefoonnummer lijkt van je bank en degene die je aan de lijn hebt vertelt je dingen die een ander eigenlijk niet kan weten. Ze zetten slimme psychologische trucs in om je vertrouwen te krijgen.
Als je de volgende dingen goed in je achterhoofd houdt, dan kun je deze (en andere vormen) van oplichting wel voorkomen:
- De bank vraagt je nooit om geld over te maken naar een andere rekening.
- Een bankmedewerker vraagt je nooit naar je inloggegevens of pincode.
- De bank stuurt nooit een e-mail of sms met een link naar internetbankieren.
- De bank zal nooit je PIN-pas op komen halen of je vragen hem op te sturen.
Oplichting via Whatsapp
Je krijgt een berichtje van een bekende met de mededeling dat hij of zij snel geld nodig heeft. Het is een onbekend telefoonnummer, maar daar geeft hij of zij wel een reden voor. De profielfoto klopt wel. Vervolgens krijg je een betaalverzoek. Deze vorm van oplichting wordt vaak toegepast bij mensen met volwassen kinderen die niet meer thuis wonen. Want natuurlijk zul je je kind altijd helpen.
Deze truc werkt vaak goed, doordat de oplichter via social media kanalen veel weet. Zo komt hij ook aan de profielfoto. Soms worden er zelfs geluidsfragmenten van social media gehaald, zodat je wel die bekende stem hoort als je even belt of het wel klopt.
Deze vorm van oplichting is wel vrij makkelijk te voorkomen. Je kunt degene die zegt hulp nodig te hebben even bellen op het telefoonnummer dat je zelf in je adresboek hebt staan. Is zijn of haar telefoon echt kapot, dan merk je dat vanzelf.
Oplichters weten tegenwoordig ook Whatsapp te hacken, zodat de berichten niet eens van een ander nummer afkomstig zijn. Bel iemand dus altijd even op als je via Whatsapp een berichtje krijgt of je wat geld over kunt maken.
Marktplaats
Er zijn meerdere manieren waarop mensen via Marktplaats worden opgelicht. Hieronder staan een paar manieren van oplichting via Marktplaats omschreven.
Pakketje komt nooit aan
De verkoper biedt in zijn advertentie de optie ‘ophalen of verzenden’, maar woont zogenaamd op een plek waar je het niet snel op zal komen halen. Bijvoorbeeld op één van de Waddeneilanden.
Je vraagt dus om het te verzenden, maakt geld over, maar het pakketje komt helaas nooit aan en van de verkoper hoor je niks meer. Om dit te voorkomen biedt Marktplaats tegenwoordig de optie ‘gelijk oversteken’, waarbij zij het geld in bewaring houden totdat jij aangeeft dat je het hebt ontvangen.
Koper betaalt via nep-app
Je verkoopt iets duurs en de koper wil het graag hebben, maar hij heeft niet zoveel contant geld bij zicht. Hij (of zij) vraagt eerst waar jij bankiert en hij blijkt bij een andere bank te zitten. Het lijkt alsof hij zijn app voor internetbankieren opent, maar het is een nep-app. Hij laat zien hoe hij het overschrijft.
Vanwege de vertraging van het overschrijven naar een andere bank kun jij nog niet zien of het is aangekomen. Tegen de tijd dat jij door hebt dat je opgelicht bent is de koper er al lang met jouw dure spullen vandoor. Dit kun je voorkomen door alleen contant geld te accepteren of zelf een Tikkie of ander betaalverzoek te sturen.
Een koper vraagt 1 cent betaling van jou
Je hebt een koper voor je spullen, maar de koper wil graag weten of jij wel betrouwbaar bent. Daarom vraagt de koper via een Tikkie of een andere betaalomgeving een betaling van 1 cent van jou. Zogenaamd om te kunnen controleren of jij betrouwbaar bent. Je komt op een goed nagemaakte Tikkie- of creditcard website, waarmee de oplichter jouw gegevens kan verkrijgen.
Oplichting in het buitenland
Het kan iedereen overkomen, ervaren reiziger of niet, opgelicht worden in het buitenland. Het is niet altijd te voorkomen, maar er zijn een aantal bekende trucs die je zeker kunt vermijden.
Wissel nooit geld met iemand op straat. Ze bieden een gunstigere koers dan officiële kantoren, maar zelfs al sta je er met je neus bovenop, toch blijkt als je het later natelt dat je te weinig geld hebt gekregen.
Of je huurt een auto of scooter waar al wat beschadigingen op zitten. Als je die vervolgens inlevert willen ze jou op laten draaien voor de schade. Bewijs dan maar eens dat die beschadigingen er al waren. Bij betrouwbare maatschappijen krijg je altijd een formuliertje mee waar op staat aangetekend welke schades er al zijn. Controleer dit ook meteen en als je nog meer schades vindt, meldt die direct bij de verhuurder.
Dit zijn een aantal manieren waarop mensen worden opgelicht. Als trucs te bekend worden zullen oplichters wel weer nieuwe manieren verzinnen en die worden steeds moeilijker te herkennen. Wees altijd op je hoede, zeker wanneer er gevraagd wordt wat over te maken.