Selecteer een pagina
Starters jonger dan 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting meer

Om jongeren weer een kans te geven op de woningmarkt wordt de overdrachtsbelasting voor starters vanaf 1 januari 2021 afgeschaft. De overdrachtsbelasting voor een woonhuis is normaal gesproken 2%, als je er tenminste zelf ook in gaat wonen. Dat is best een fors bedrag.

Je mag maximaal 100% van de waarde van de woning lenen, dus de overdrachtsbelasting moet je zelf kunnen betalen. Dit is voor starters, die nog niet lang werken, vaak een probleem. Vanaf 1 januari 2021 hoeven jongeren (18 t/m 34 jaar) geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Dat maakt het voor starters een stuk makkelijker om een woning te kopen.

Deze regeling geldt niet alleen voor starters, maar ook voor doorstromers in deze leeftijdscategorie. Je mag alleen nog niet eerder van deze vrijstelling gebruik hebben gemaakt.


Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt wanneer je een onroerende zaak koopt of krijgt. Onder onroerende zaken vallen bijvoorbeeld woningen, bedrijfspanden en grond. Deze belasting betaal je via de notaris op het moment van de overdracht. 

Voor 2011 was de overdrachtsbelasting 6%. Om de huizenmarkt in 2011 uit het slop te trekken is toen besloten de overdrachtsbelasting voor woningen te verlagen naar 2%. De bedoeling was dat deze verlaging tijdelijk zou zijn en na een jaar weer naar 6% zou gaan. Maar uiteindelijk is de verlaging gebleven en is de overdrachtsbelasting voor woningen definitief 2% geworden.

Tegelijkertijd is het maximale bedrag dat je voor een woning mag lenen in stapjes verlaagd, totdat het uiteindelijk 100% van de marktwaarde werd. Sindsdien is de overdrachtsbelasting een obstakel voor starters geworden, omdat je het niet meer mee mag financieren met je hypotheek.

De overdrachtsbelasting voor zakelijke panden is wel al die tijd 6% gebleven. Vanaf 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting voor zakelijke panden 8%.


Speciale regeling overdrachtsbelasting voor starters

Voor jongeren kan het behoorlijk lastig zijn om een huis te kopen. Je hypotheek mag niet hoger zijn dan de waarde van de woning, dus alle bijkomende kosten moet je met je eigen spaargeld kunnen betalen. Met 2% overdrachtsbelasting ben je voor een huis van € 250.000 al € 5.000 kwijt.

Als je nog niet zo lang werkt, heb je nog weinig tijd gehad om zoveel spaargeld op te bouwen. Als je toch op jezelf wilt gaan wonen kom je al snel in een dure huurwoning in de vrije sector terecht, waardoor veel sparen er ook niet meer in zit. 

Gelukkig heeft de overheid besloten om het vanaf 1 januari 2021 voor jongeren wat makkelijker te maken om een huis te kopen. Ben je jonger dan 35 jaar, dan hoef je geen overdrachtsbelasting meer te betalen. 

geen overdrachtsbelasting starters jonger dan 35 jaar

Starters van 35+ en doorstromers onder de 35.

Op de infographic op rijksoverheid.nl staat met grote letters ‘Geen overdrachtsbelasting voor starters’. Maar lees je het pamflet, dan blijkt dat dat niet helemaal klopt. Er is een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor jongeren onder de 35 jaar. Ben je een starter van 35 jaar of ouder, dan geldt deze vrijstelling niet voor jou.

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting geldt niet alleen voor starters. Ook doorstromers onder de 35 kunnen vanaf 1 januari 2021 gebruik maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. De voorwaarde is wel dat je maar eenmalig gebruik mag maken van de vrijstelling. Heb je dus eerder een huis gekocht waarvoor je wel overdrachtsbelasting hebt betaald, dan kun je als jongere doorstromer ook gebruik maken van de regeling. 


Voorbeeld: Stel met verschillende leeftijden

Maar hoe zit het dan als je met z’n tweeën een huis koopt en de één is wel jonger dan 35 jaar en de ander niet? Dan moet degene die niet in aanmerking komt voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting over zijn of haar deel van de woning wel overdrachtsbelasting betalen. In de praktijk komt het er dan op neer dat er 1% overdrachtsbelasting moet worden betaald. 

Wanneer de regeling straks langer bestaat kan het ook gaan voorkomen dat van een stel de één al eerder gebruik heeft gemaakt van de regeling en de ander nog niet. Ook dan zal de vrijstelling alleen gelden voor degene die er nog niet eerder gebruik van heeft gemaakt, waardoor er maar 1% betaald hoeft te worden.

Hij is 36 en zij is 34 jaar en betalen dan 1 procent overdrachtsbelasting

Voorbeeld: Jongere koopt woning om te verhuren

Woningen worden ook vaak gekocht als belegging. Je kunt de woning verhuren en zelf ergens anders goedkoper gaan wonen. Wanneer je een woning koopt om te verhuren, dan kun je geen gebruik maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting, ook niet als starter van onder de 35. Je moet er echt zelf gaan wonen om de vrijstelling te gaan krijgen. Wanneer je een woning koopt om te verhuren moet je zelfs 8% overdrachtsbelasting betalen.


Voorbeeld: Ouders kopen woning voor hun kind

Het gebeurt wel eens dat ouders een huis kopen voor hun kind. Als alleenstaande is het best lastig om een huis te kopen. De ouders zijn dan vaak al in de situatie dat ze hun eigen huis hebben afbetaald, of lage woonlasten hebben met een hoog inkomen. Heel logisch dus, dat je je kind dan wilt helpen.

Helaas komen de ouders in deze situatie niet in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters. De regeling geldt alleen als de koper degene is die er gaat wonen. Wanneer ouders een woning voor hun kind kopen betalen ze vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting.