Selecteer een pagina
Je wisselgeld gebruiken om te beleggen met Peaks

De app Peaks maakt beleggen voor iedereen toegankelijk. Met een spaarrente die al jarenlang rond het nulpunt ligt wordt het steeds aantrekkelijker om te gaan beleggen. Maar toch is de stap om te beleggen voor veel mensen best groot.

Het idee dat beleggen iets is voor rijke mensen en dat het ingewikkeld is, leeft bij veel mensen nog steeds. Peaks brengt daar verandering in. Met de app Peaks kun je beleggen met kleine bedragen, je wisselgeld, en zonder ingewikkelde termen.

Peaks is een onderdeel van RABO-bank, maar inmiddels kun je deze app ook gebruiken wanneer je bij een andere bank bankiert. Deze app maakt beleggen toegankelijk voor een groter publiek. Maar hoe zit het met het rendement en met de kosten wanneer je gaat beleggen met Peaks?


Geïnspireerd op de ‘piekenpijp’

Vroeger hadden veel mensen een zogenaamde piekenpijp in huis. Dit was een lange, doorzichtige, plastic buis waar je regelmatig de guldens (pieken) die je in je portemonnee had zitten in stopte. Wanneer je wekelijks je wisselgeld in deze buis stopte, spaarde je ongemerkt en zonder moeite een aardig bedrag bij elkaar. Was je buis vol, dan had je een paar honderd gulden. Daar kon je toch best wat leuks mee doen.

Vroeger had men een zogenaamde piekenpijp.   De Peaks beleggen app noemt zichzelf daarom ook wel de piekenpijp 2.0

De app Peaks noemt zichzelf ook wel de piekenpijp 2.0. Via deze app kan je alles wat van je bankrekening wordt afgeschreven naar boven afronden en het verschil wordt belegd. Pin je in de supermarkt voor EUR 15,20 aan boodschappen, dan wordt dit afgerond op EUR 16 en gaat er 80 cent naar de app. Bij Peaks beleg je dus met je wisselgeld. Dit is natuurlijk niet zo veel, maar over een langere periode telt dit behoorlijk op. Naast je wisselgeld kun je ook nog een vast bedrag per maand inleggen, of een eenmalige inleg doen.


Hoe belegt Peaks

Bij Peaks kun je je geld beleggen in geselecteerde indexfondsen. In zo’n indexfonds zijn meestal honderden verschillende aandelen of obligaties opgenomen, waardoor je automatisch goed gespreid belegt. Peaks belegt alleen in duurzame fondsen waarin geen aandelen in de tabaksindustrie, wapenindustrie en kernenergie zitten. Ook zijn bedrijven die betrokken zijn bij kinderarbeid, schending van mensenrechten of die ernstige milieuschade veroorzaken uitgesloten.

Peaks beleggen

Het rendement bij Peaks

Wanneer je bij Peaks gaat beleggen kun je kiezen uit 4 profielen. Welk profiel je kiest is afhankelijk van hoeveel risico je bereid bent om te nemen en hoe lang je wilt beleggen. Het profiel met het minste risico heet ‘mild’ en belegt 30% in aandelenfondsen en 70% in obligatiesfondsen. Deze beleggingsmix heeft een verwacht rendement van 3,2% per jaar.

Het profiel met het meeste risico heet ‘heet’ en belegt 90% in aandelenfondsen en 10% in obligatiefondsen. Dit profiel heeft een gemiddeld rendement van 6,5% per jaar. De profielen ‘pittig’ en ‘scherp’ zitten daar tussenin.

Het profiel dat je kiest moet passen bij je risicobereidheid, maar ook bij hoe lang je je geld wilt beleggen. Aandelen leveren gemiddeld meer op, maar de koersen schommelen ook veel heftiger, waardoor je op de kortere termijn (minder dan 5 jaar) best verlies kunt maken. Een mix met veel aandelen is dus gunstiger wanneer je belegt voor een langere termijn, maar risicovoller op kortere termijn.

Een mix met veel obligaties is stabieler qua rendement, maar levert gemiddeld minder op. Wil je je geld binnen enkele jaren weer opnemen, dan kun je beter een profiel met weinig risico nemen, want dan is de kans veel kleiner dat je het na 2-3 jaar met verlies moet opnemen.

Peaks rendement  geïllustreerd als een man die de planten water geeft en waar dan geld aan groeit

De kosten van beleggen bij Peaks

Beleggen met Peaks is de eerste drie maanden gratis. Daarna kost het 0,99 EUR per maand en 0,5% over de gemiddelde waarde van je beleggingen per jaar.

Naast deze vaste kosten betaal je ook iedere keer transactiekosten wanneer je beleggingen aankoopt of juist verkoopt. Deze kosten zijn 0,03% – 0,05% per transactie. Hoeveel het precies is, is afhankelijk van het fonds. Ook worden er fondskosten in rekening gebracht door de beleggingsfondsen. Deze kosten worden door het fonds al verwerkt in het rendement, dus dit betaal je niet aan Peaks.


Ervaringen met beleggen bij Peaks

Peaks maakt beleggen laagdrempelig en maakt het ook makkelijk om met een klein bedrag te gaan beleggen. Alleen is het wel handig om toch met een eenmalige inleg van een paar honderd euro te beginnen, want bij de minimale inleg van 1 euro per dag zijn de kosten van 0,99 euro per maand anders lange tijd hoger dan je rendement.

Net als bij alle beleggingen moet je er wel tegen kunnen dat je portfolio ook langere tijd op ‘verlies’ staat. Meestal wordt aangeraden om niet te vaak naar de stand van je beleggingen te kijken, want de schommelingen van dag-tot-dag kunnen behoorlijk groot zijn. Je belegt voor lange termijn, dus vaak de koers bekijken geeft alleen maar onrust.

Bij de app van Peaks moet je wel wekelijks even inloggen, omdat je per week aan moet geven of je je wisselgeld wilt inleggen, of dat je de inleg van die week wilt tegenhouden. Daardoor krijg je toch vaak de huidige stand van je portefeuille onder ogen.

Geen negatieve reviews te vinden

Dit is eigenlijk ook het enige wat op Peaks valt aan te merken. Verder zijn alle reviews van Peaks heel erg positief. Een scepticus zou kunnen zeggen dat dat alleen maar komt doordat je zelf 5 euro krijgt wanneer een nieuwe klant zich met jouw code aanmeldt.

Er zijn zat bedrijven die op deze manier klanten werven, maar wanneer het een scam is met slechte klantenservice en waar je nooit een cent terugziet van je inleg, dan zijn daar altijd talloze reviews van te vinden. Van Peaks vind je die niet, zelfs niet als je ernaar zoekt.


Risico’s van beleggen

Wanneer het gaat over beleggen is een kleine waarschuwing over de risico’s altijd op zijn plaats. Beleggen met Peaks kent dezelfde risico’s als beleggen bij ieder ander platform. De koersen van beleggingen kunnen erg heen en weer gaan, dus op zekere momenten kunnen je beleggingen minder waard zijn dan je inleg.

Beleg dus altijd met geld dat je kunt missen en dat je niet verwacht op korte termijn nodig te hebben. Bij Peaks wordt niet belegd in complexe producten waarbij je deels met geleend geld belegt en je zelfs meer dan je inleg kunt kwijtraken. Je loopt dus niet meer risico dan je ingelegde bedrag en ook dat zul je in de praktijk bij een indexfonds nooit geheel verliezen.

Peaks