Selecteer een pagina
Voor je oude dag kun je gaan pensioen beleggen

Pensioen beleggen kun je om verschillende redenen gaan doen. Je kunt gaan beleggen om daarmee vermogen op te bouwen om je pensioen later aan te kunnen vullen. Of om een gat te kunnen overbruggen om eerder met pensioen te kunnen gaan.

Wanneer je geen pensioen opbouwt via je werkgever, dan zul je iets voor jezelf moeten regelen en dan is beleggen voor je pensioen de meest rendabele mogelijkheid. Beleggen kent risico’s, maar wanneer je hier verstandig mee omgaat, kun je van de rendementen op de beurs profiteren, zonder je pensioen in de waagschaal te stellen.

Wanneer je geen pensioen opbouwt bij je werkgever, dan kun je ook fiscaal vriendelijk pensioen beleggen. Dit houdt in dat je pensioeninleg aftrekbaar is van de inkomstenbelasting én dat het niet meetelt voor je vermogensbelasting.


Waarom zou je beleggen?

Voor veel mensen klinkt beleggen bijna hetzelfde als gokken. Wanneer je spaart heb je zekerheid, wanneer je belegt kan je geld ook minder waard worden. Dat wil je toch niet voor je pensioen? 

Wanneer we naar de historie kijken, dan zijn er altijd periodes dat de beurskoersen omhoog gaan en periodes dat de koersen omlaag gaan. Maar gemiddeld over een langere periode levert beleggen een rendement van 7% per jaar op. Daar zitten jaren met verlies bij, maar ook jaren met hele hoge winsten. 

Sparen levert, historisch gezien, altijd een lager rendement op dan beleggen. En op dit moment zijn de spaarrentes al jarenlang heel erg laag. Hierdoor bestaat je vermogensopbouw eigenlijk alleen uit je ingelegde geld. Van het rente-op-rente effect profiteer je nauwelijks.

De rente is al jarenlang lager dan de inflatie, waardoor je er in koopkracht zelfs op achteruit gaat. Dit is geen goed plan wanneer je spaart om er in de toekomst van te leven. Wanneer je zelf pensioen op wilt bouwen, dan is beleggen veel verstandiger dan sparen.

ga je voor je pensioen sparen of ga je beleggen?

Maandelijkse inleg

Om het verschil tussen sparen en beleggen te illustreren volgt hier een rekenvoorbeeld. 

Stel: je doel is om over 30 jaar € 1.000.000 te hebben voor je pensioen en je hebt nu nog niks. Wanneer je belegt met een gemiddeld rendement van 7% per jaar, dan moet je vanaf nu ongeveer € 850 per maand opzij gaan zetten.

Wanneer je echter spaart met een gemiddeld rendement van 2% per jaar, dan moet je vanaf nu ongeveer € 2030 per maand opzij gaan zetten. Dit enorme verschil is de kracht van het rente-op-rente effect. 


Risico afbouwen

Wanneer je gaat beleggen voor je pensioen is je grootste nachtmerrie natuurlijk dat er vlak voor je pensioendatum een beurscrash is waardoor de helft van je vermogen verdampt. In dat geval zul je langer door moeten werken, of je moet het met veel minder geld doen dan gepland. Of je zorgt ervoor dat dit je niet gaat gebeuren. 

In de fase van vermogensopbouw is het verstandig om voor de beleggingscategorie te kiezen die je het meeste rendement oplevert, namelijk aandelen. Dit kun je het beste doen door goed te spreiden, door bijvoorbeeld te beleggen in ETFs.

Wanneer je pensioendatum dichterbij komt, dan kun je het vermogen dat in aandelen zit langzaam stapsgewijs gaan afbouwen naar een beleggingscategorie met minder schommelingen, bijvoorbeeld obligaties. Je kunt dit door een vermogensbeheerder laten doen, maar je kunt dit ook zelf doen. Zo profiteer je jarenlang van de kracht van de aandelenbeurs, maar voorkom je dat een ongunstige beursdip je pensioen verpest.


Leven van dividendinkomen

Een andere strategie bij beleggen voor je pensioen is om ernaar te streven om van je dividendinkomen te gaan leven. De meeste bedrijven keren een deel van hun winst uit aan hun aandeelhouders, in de vorm van dividend. De meeste bedrijven streven er ook naar om hun dividend jaarlijks wat te verhogen.

Het zijn vooral de wat oudere, gerenommeerde bedrijven die dividend uitkeren. Jonge bedrijven investeren hun winst meestal volledig terug in hun bedrijf om door te kunnen groeien. Gevestigde bedrijven, die hun groeipotentieel al grotendeels benut hebben, keren hun winst deels uit.

Een mogelijk doel van beleggen voor je pensioen is om van de dividenduitkeringen te gaan leven. Je hoeft dan nooit een aandeel te verkopen, dus hoef je je ook een stuk minder druk te maken over de grillen van de beurs. De strategie om aandelen te verkopen en obligaties te gaan kopen wanneer je pensioendatum in de buurt komt gaat dan ook niet op. 

Een dividenduitkering is echter nooit gegarandeerd. Een bedrijf moet wel winst maken om dividend uit te kunnen keren. Wanneer het slecht gaat met een bedrijf, dan kan de dividenduitkering verlaagd of zelfs geschrapt worden. Het is verstandig om je beleggingen te spreiden, zodat je van een aantal verschillende bedrijven dividend krijgt. En het is ook verstandig om te spreiden over verschillende sectoren.

Banken keren bijvoorbeeld traditioneel een vrij hoog dividend uit, maar wanneer er een financiële crisis is worden alle banken hierdoor geraakt. Zorg dat je ook bedrijven bezit die minder gevoelig zijn voor economische schommelingen, zoals bijvoorbeeld supermarkten, energiebedrijven en farmaceutische bedrijven. 

Leven van dividendinkomen

Pensioen beleggen met je jaarruimte

Wanneer je geen pensioen opbouwt via een werkgever, bijvoorbeeld omdat je ondernemer bent, of omdat je werkgever dat niet aanbiedt, dan heb je ruimte om zelf fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen. Je kunt niet onbeperkt fiscaal voordelig vermogen opbouwen. Er zit een limiet aan, die heet je jaarruimte. Die limiet is onder andere afhankelijk van je inkomen. Je kunt je jaarruimte berekenen op de website van de belastingdienst. 

Speciale rekening nodig

Wanneer je jaarruimte hebt en dus fiscaal voordelig vermogen voor je pensioen kunt opbouwen, kun je ervoor kiezen om dit geld te gaan beleggen. Je kunt dit geld niet zomaar beleggen waar je wilt. Hier moet je een speciale pensioenrekening voor openen. Je kunt ook niet zomaar geld opnemen van deze rekening wanneer je het eerder nodig hebt.

Het geld staat in principe vast tot je pensioendatum, of maximaal 5 jaar eerder of later. Je krijgt het dan ook niet ineens uitgekeerd, maar in periodieke uitkeringen. Een beetje zoals bij een normaal pensioenfonds dus. Wanneer je meer wilt weten over de ins en outs van een fiscaal voordelig pensioenproduct, lees dan ook ons artikel over banksparen voor je pensioen.

Aanbieders

Er zijn in Nederland een beperkt aantal aanbieders van pensioen beleggen met belastingvoordeel. Aanbieders met aantrekkelijke tarieven zijn Brand New Day en DEGIRO. 

Bij Brand New Day heet het product pensioenrekening beleggen. Wanneer je voor het standaard model kiest, dan hoef jij alleen maar te kiezen hoeveel risico je wilt nemen. Je kunt uit 5 profielen kiezen van zeer defensief tot zeer offensief. Hiermee wordt bepaald welk percentage van je vermogen in aandelen en welk percentage in obligaties wordt belegd.

Je kunt ook automatisch laten herbalanceren. Dit gebeurt wanneer door koersstijgingen of -dalingen de percentages niet meer zijn zoals bij je profiel past. Ook wordt het risico automatisch afgebouwd wanneer je pensioendatum nadert. Wanneer je niet in zo’n model wilt beleggen, maar zelf wilt kiezen waarin je belegt, dan is het aanbod van fondsen waaruit je kan kiezen wel vrij beperkt. 

DEGIRO werkt niet met dit soort modellen. Bij DEGIRO heb je volledige vrijheid om te beleggen in alle fondsen en ETF’s die zij aanbieden en zelfs in losse aandelen. Je hebt hier dus veel meer mogelijkheden, maar je moet het ook echt zelf doen. Een DEGIRO pensioenrekening staat los van een gewone beleggingsrekening.

Wanneer je met je jaarruimte wilt beleggen voor je pensioen bij DEGIRO, moet je er een aparte rekening voor openen. Hierop staat je geld geblokkeerd. Ook voor de uitkeringen gelden dezelfde regels als voor andere speciale pensioenproducten. Hierover staat meer uitgelegd in het artikel https://beleggenmetwinst.nl/banksparen-pensioen/.