Technische analyse -deel 1-

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Visuele technische analyse

The trend is your friend’ is het motto van technisch analisten.

Er zijn drie soorten trends in de prijzen van aandelen, een stijgende, een dalende, of een zijwaartse trend. Het doel van technische analyse van aandelen is het inschatten van de trend en het vinden van het moment van de trendbreuk. Hierdoor kun je het juiste moment vinden om aandelen te kopen, of juist te verkopen.

Beleggen met technische analyse pas je toe om op korte termijn van koersstijgingen te profiteren, of winst te nemen als koersdalingen inzetten. Dit is tegengesteld aan fundamentele analyse, wat wordt ingezet om aandelen te beoordelen voor lange termijn beleggingen. Technische analyse wordt ook veelvuldig gebruikt voor de handel in opties.

Dit hoofdstuk  met betrekking tot de uitleg over technische analyse is verdeeld over 3 artikelen.


Wat is technische analyse?

Inhoudsopgave


Visuele Technische Analyse

Technische analyse aandelen: het principe

Technisch analisten geloven dat de koers van een aandeel alle informatie die relevant is voor de markt al bevat. Ze geloven dat koersbewegingen zich herhalen, vanwege het gedrag van beleggers.

Daarom wordt er naar de koersbewegingen en handelsactiviteit van het verleden gekeken om een voorspelling te maken van de toekomst. Hiermee wordt er een trend vastgesteld.

Het doel is om momenten van trendbreuken in te kunnen schatten op basis van grafieken. Dit wordt ook wel visuele technische analyse genoemd. Hiertegenover staat kwantitatieve technische analyse, op basis van indicatoren die uitgerekend kunnen worden.


Soorten grafieken

Lijngrafiek

De basis van technische analyse zijn de grafieken met koersbewegingen uit het verleden. De grafieksoort die je het meest tegenkomt op websites met aandeleninformatie is de lijngrafiek.

Hieronder staat de lijngrafiek van het aandeel Aegon in de periode van 29 juli 2019 tot 21 november 2019. In een lijngrafiek zijn alleen de slotkoersen per dag aangegeven.

technische analyse
Aegon – lijngrafiek ( aan dit plaatje kunnen geen rechten worden ontleend )

Staafgrafiek

De staafgrafiek (barchart) geeft een stuk meer informatie. Hieronder staat de staafgrafiek Aegon van dezelfde periode.

technische analyse
Aegon – staafgrafiek ( aan dit plaatje kunnen geen rechten worden ontleend )

De verticale lijn verbindt de hoogste koers van de dag met de laagste koers van de dag. Het horizontale streepje naar links is de openingskoers en het horizontale streepje naar rechts is de slotkoers. Deze grafiek geeft een stuk meer informatie.

Het is vaak ook nog mogelijk om de lijnen gekleurd te maken, groen voor een positieve dag en rood voor een negatieve. Dat is ook al te zien aan de openings- en slotkoers, maar het kan visueel wat duidelijker zijn.

Kaarsgrafiek

De Engelse naam van de kaarsgrafiek is candlestick chart. Ook in het Nederlands wordt deze term vaak gebruikt.

technische analyse
Aegon – kaarsgrafiek ( aan dit plaatje kunnen geen rechten worden ontleend )

Het gekleurde stuk verbindt de openingskoers met de slotkoers. Ook hier is groen weer een positieve dag, waarbij de slotkoers de bovenkant van het gekleurde stuk is en de openingskoers de onderkant. En bij de rode candlesticks is het andersom.

De stokjes die uitsteken geven de hoogste en de laagste koers van de dag aan. Als een kaarsgrafiek in zwart-wit wordt weergegeven, dan wordt een positieve dag weergegevens als een open box (alleen een buitenlijn) en een negatieve dag met een zwarte opgevulde box.

De kaarsgrafiek bevat eigenlijk dezelfde informatie als de staafgrafiek, maar de manier van weergeven maakt het volgens technisch analisten makkelijker om de trend te herkennen.


Hoe gebruik je de grafieken?

Het vaststellen van een trend gebeurt door naar de toppen en de bodems van de koers te kijken. Er wordt een lijn getrokken langs te toppen en een lijn langs de bodems. Zo kun je gemakkelijk zien of er sprake is van een stijgende, dalende, of gelijkblijvende trend.

technische analyse
Aegon – stijgende trend ( aan dit plaatje kunnen geen rechten worden ontleend )

Stijgende trend
In het voorbeeld van Aegon is de laatste maanden een stijgende trend te zien. Tussendoor zijn er wel dalingen, maar als de nieuwe bodem steeds hoger ligt dan de vorige bodem, dan is de trend er een van een stijgende koers.

Op dezelfde manier worden de dalende en de zijwaartse trend vastgesteld. Het hoeft dus niet zo te zijn dat de koers iedere dag stijgt, of iedere dag daalt, maar het gaat om de schommelingen in de periode waarin je geïnteresseerd bent.

De onderste lijn, die de bodems met elkaar verbindt, wordt het steunniveau genoemd. De bovenste lijn wordt het weerstandsniveau genoemd.

Trendbreuk
Het wordt interessant voor technisch analisten wanneer de koers door de trendlijnen heen gaat, oftewel, wanneer de weerstand wordt gebroken of de koers door de bodem zakt.

technische analyse
ING – trendbreuk ( aan dit plaatje kunnen geen rechten worden ontleend )

In deze grafiek van het aandeel ING van 21 mei 2019 tot 21 november 2019 is er in begin juli eerst een gelijkblijvende trend te zien, met op een gegeven moment op eind juli een duidelijke trendbreuk, waar de koers met een hoog volume door het steunniveau gaat.

Voor technisch analisten is het moment dat de koers de het steunniveau doorbreekt het moment om een aandeel te verkopen.


Hoe gebruik je technische analyse?

Technische analyse wordt door verschillende beleggers verschillend gebruikt. Beleggers voor de korte termijn screenen aandelen op basis van technische analyse om te kijken welke er geschikt zijn om op dat moment in te handelen.

Een korte termijn kan zelfs zo kort zijn dat de aankoop en verkoop van een aandeel op dezelfde dag plaatsvinden. Dat wordt daytraden genoemd. Daytraders analyseren dan ook de grafieken met de koersschommelingen van binnen een dag, of misschien een paar dagen en niet van weken of zelfs maanden.

Beleggers die aandelen willen kopen voor langere termijn hebben op basis van fundamentele analyse al besloten welke aandelen ze willen kopen. Zij gebruiken technische analyse om het juiste moment om in te stappen te bepalen.

Technische analyse boeken
Wanneer je wat dieper de technische analyse in wilt en de details beter wilt begrijpen, dan is het aan te raden om er ook een of meerdere boeken over te lezen.

In ‘Beleggen voor Dummies‘ is er één hoofdstuk aan technische analyse gewijd. Als Engels geen probleem is, dan is ‘Technical analysis for dummies‘ zeker een aanrader.

Ook in het Nederlands zijn er enkele boeken over technische analyse geschreven. Bijvoorbeeld het boek ‘Beleggen met technische analyse‘ van H.J. Geels en ‘Praktijkgids indicatoren’ van Rombout H. Kerstens. Het boek ‘Beter beleggen‘ van Robert Baars gaat over technische analyse en fundamentele analyse.


Hoe begin je zelf met technische analyse?

Er zijn verschillende platformen waarop je technische analyses kunt uitvoeren. Op een aantal websites die koersinformatie bieden kun je ook zelf technische analyse uitvoeren. De mogelijkheden op gratis platforms zijn doorgaans wel beperkt tot een paar basistechnieken. Het is ook belangrijk om te weten dat er een vertraging van 15-20 minuten in de koersinformatie zit op gratis platforms.


Technische analyse software

Zelf beleggen op basis van technische analyse kan wel tijdrovend zijn. Om te bepalen welke aandelen op welk moment gunstig zijn om te kopen moet je dagelijks vele grafieken beoordelen. Alleen de AEX bevat al 25 verschillende aandelen, maar ook buiten de AEX en zeker ook buiten Nederland zijn interessante beleggingskansen die door de handel via internet allemaal binnen handbereik zijn.

Het is nagenoeg ondoenlijk om dit allemaal in de gaten te houden en te analyseren. En als je aandelen eenmaal hebt gekocht moet je ook goed in de gaten houden wanneer het verkoopmoment komt. Gelukkig is er ook speciale software die dit voor je kan doen.


Een goed voorbeeld hiervan is Trading Navigator Methode. Deze software is gemaakt door een zeer ervaren vermogensbeheerder en is gebaseerd op wetenschappelijk bewezen beleggingsmodellen, waardoor het je makkelijker wordt gemaakt om zonder emotie te handelen. Dit systeem geeft je simpelweg aankoop signalen en verkoop signalen, zonder dat je zelf nog allerlei analyses uit hoeft te voeren.


Software nodig voor Technische Analyse?

Nu tijdelijk van €1997,-  voor € 497,- incl.  8 bonussen waaronder een online training

Ga DIRECT naar Trading Navigator Methode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *