Technische analyse -deel 2-

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Technische-analyse-MA

Als je al wel eens analyses van een technisch analist hebt gezien, dan denk je waarschijnlijk aan een grafiek met de koers met daar wat lijntjes langs. Dit lijkt vrij subjectief en het hangt ook erg af van de termijn waar je naar kijkt.

Dit is de visuele technische analyse, die ook wel chartreading wordt genoemd. Deze techniek vereist wel wat ervaring. Er zijn ook een aantal kwantitatieve indicatoren, die kunnen helpen met het bepalen wanneer je het best aandelen kan kopen of verkopen.

Deze indicatoren worden berekend en zijn dus wat objectievere maatstaven. Hieronder staan er een paar omschreven. Let op: vaar niet blind op 1 indicator. Probeer er een paar die je goed begrijpt te combineren. En vergeet niet dat toekomst voorspellen onmogelijk is, ook op basis van analyse.

Dit hoofdstuk  met betrekking tot de uitleg over technische analyse is verdeeld over 3 artikelen.


Inhoudsopgave


Kwantitatieve technische analyse

In dit artikel worden de Engelse namen van de indicatoren genoemd, omdat dit het meest gebruikelijk is bij de technische analyse.

Technische analyse en de moving average (MA)

De moving average (MA) is het voortschrijdend gemiddelde van de aandelenkoers van een aantal dagen. De 50-daagse MA, ook wel weergegeven als MA(50), is de gemiddelde slotkoers van de afgelopen 50 dagen. Over hoe meer dagen je dit gemiddelde berekent, hoe vlakker de lijn wordt.

De koers van dag-tot-dag kan vrij grillig zijn. Als de koers van een aandeel boven de MA ligt, dan is de trend positief en als de koers van het aandeel onder de MA ligt wordt het als negatief gezien. Wanneer de koers van het aandeel door de MA lijn gaat, kan dit gezien worden als een koop- of verkoopmoment. Dit werkt vooral bij een stijgende of dalende trend.

Als de koers van een aandeel in een zijwaartse trend zit, dan zal de MA ongeveer gelijk zijn aan de gewone koers, maar vanwege koersschommelingen van dag-tot-dag zal de koers de lijn van de MA vaak kruisen en dus ook veel valse signalen geven.

Neem je voor de moving average een korte of een lange MA?

Over hoeveel dagen je de MA uitrekent hangt af van je beleggingshorizon. Een korte en lange MA hebben allebei voor- en nadelen. Als je een korte MA volgt, bijvoorbeeld MA(10) kun je veel valse signalen krijgen, maar als je een lange MA volgt kan je juist goede momenten missen.

Een veelgebruikt alternatief is het combineren van een korte MA met een lange MA. Dit wordt een dual moving average genoemd. Bij een dual moving average heb je het probleem van valse signalen een stuk minder, omdat in de korte MA de dag-tot-dag schommelingen een stuk minder invloed hebben dan wanneer je naar de gewone koers kijkt.

In de onderstaande grafiek staat de dual moving average van het aandeel Heineken van de periode november 2018 – november 2019.

Technische analyse
Heineken grafiek met MA indicator ( aan dit plaatje kunnen geen rechten worden ontleend )

In deze grafiek is de blauwe lijn de gewone koers. De rode lijn is de MA(10) en de paarse lijn is de MA(50). De aankoop- en verkoopsignalen zijn als de MA(10) en de MA(50) elkaar kruisen. Het nadeel van het gebruik van de MA als indicator is dat de MA altijd een vertraging heeft, want het is een gemiddelde van de vorige dagen.

Als de MA(10) en de MA(50) elkaar kruisen, dan is een deel van de stijging of daling al achter de rug. Met name dalingen kunnen erg snel gaan als er slecht nieuws gepresenteerd wordt, dus soms is de koers al bijna op een dieptepunt als de MA(10) en MA(50) elkaar kruisen.


Technische analyse  en de exponential Moving Average (EMA)

De MA die in de vorige alinea’s wordt beschreven wordt ook wel eens de SMA, simple moving average, genoemd. Dit is ook het ‘eenvoudig’ uitgerekende voortschrijdend gemiddelde. Het nadeel van dit gemiddelde is de vertraging, waardoor je belangrijke signalen pas te laat kunt krijgen. Een alternatief voor technische analyse met de SMA is de EMA, exponential moving average.

Dit is een exponentieel gewogen voortschrijdend gemiddelde, waarbij de meest recente dagen zwaarder meetellen dan de koersen van de eerdere dagen. Als er sterke stijgingen of dalingen van de koers zijn, dan stijgt of daalt de EMA harder mee dan de SMA, waardoor er minder vertraging zit in de koop- en verkoopsignalen.

De EMA is een hele populaire indicator voor technische analyse. De EMA wordt als indicator hetzelfde gebruikt als de MA. Je bepaalt een korte- en langetermijn EMA, bijvoorbeeld EMA(20) en EMA(50). Wanneer de kortetermijn EMA de langetermijn EMA kruist wordt dat als aankoop- of verkoopsignaal gezien, afhankelijk van de richting.


Technische analyse  en de relative Strength Index (RSI )

De relative strength index (RSI) is ook een veel gebruikte indicator voor technische analyse. De RSI is een indicator die het momentum van de markt aangeeft. De RSI schommelt tussen de waarden 0 en 100. De waarde wordt doorgaans berekend over de afgelopen 14 dagen.

Daarbij wordt gekeken hoe groot de procentuele stijging van de koers was op de positieve dagen en de procentuele daling van de koers op de negatieve dagen. Als de stijgingen gemiddeld veel groter zijn dan de dalingen (bijvoorbeeld stijgingen van gemiddeld 1% per positieve dag en dalingen van gemiddeld 0,5% per negatieve dag), dan zal de waarde hoog zijn. En als de dalingen groter zijn dan de stijgingen, dan zal de waarde laag zijn.

Wanneer de stijgingen veel groter zijn dan de dalingen, dan zal het aandeel op een gegeven moment ‘overbought’, te veel gekocht, raken. Daarna wordt dan weer een daling verwacht. Omgekeerd is een lage waarde een indicatie dat een aandeel ‘oversold’, te veel verkocht, is geraakt.

Welke waarde wordt aangeraden voor de RSI?

Over het algemeen wordt een waarde van boven de 70 aangeraden als indicatie dat een aandeel overbought (en overgewaardeerd) is en als de RSI onder de 30 komt wordt dat gezien als een indicator dat een aandeel oversold (en ondergewaardeerd) is.

ING-(RSI)
ING grafiek met RSI indicator ( aan dit plaatje kunnen geen rechten worden ontleend )

In de bovenstaande grafiek van het aandeel van ING van 28-11-2018 – 29-11-2019 is te zien dat wanneer de RSI boven de 70 komt, het overeenkomt met een piek in de koers en dat een RSI onder de 30 overeenkomt met een dip in de koers. In maart en april zijn er 2 pieken.

Na de eerste keer dat de RSI boven de 70 komt is er een daling, waarna de koers weer verder stijgt tot de volgende piek. En vanaf het moment dat de RSI in mei onder de 30 komt, daalt de koers eerst nog een stuk verder voordat er weer een stijging begint.


Wanneer kan je het beste aandelen kopen of aandelen verkopen?

Er is geen enkele indicator die altijd gegarandeerd winst oplevert. Beide indicatoren die hierboven beschreven zijn geven vaak goede aan- of verkoopsignalen, maar beide kunnen ook valse signalen geven. Veel beleggers combineren verschillende indicatoren voor een beter resultaat.

Als de RSI aangeeft dat het een goed moment is om aandelen te kopen, dan kun je het aandeel gaan volgen om te kijken of de EMA dat ook aangeeft. Als het een omslagmoment in de koers is geweest, dan zal de EMA een aantal dagen later ook een aankoopsignaal geven. Maar vergeet niet: vertrouwen komt te voet en gaat te paard, en zo gaat het ook met de koersen van aandelen.

Voor verkopen is het ook goed om naar de indicatoren te kijken, maar omdat er ook bij de EMA vertraging in zit kan een aandeel al flink gedaald zijn voordat het verkoopsignaal van de RSI wordt bevestigd met de dual EMA. Het is altijd verstandig om ook een automatische stoploss in te bouwen, zodat er geen onverwachts groot verlies kan optreden.


Software nodig voor Technische Analyse?

Nu tijdelijk van €1997,-  voor € 497,- incl.  8 bonussen waaronder een online training

Ga DIRECT naar Trading Navigator Methode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *