Selecteer een pagina

Vakantiewoning kopen voor de verhuur of eigen gebruik

8 mei 2020

vakantiewoning kopen voor verhuur

Een vakantiewoning kopen voor de verhuur is een goede investering. Je kunt een vakantiewoning kopen waar je zelf je vakanties in door wilt brengen en het de rest van de tijd verhuren, of je kunt het echt puur als belegging kopen.

Bij het kopen van een vakantiewoning voor de verhuur moet je op een aantal dingen letten. Staat de woning op eigen grond, of moet je jaarlijks nog huur betalen voor de grond?

Als de vakantiewoning in een park staat, wat zijn dan de kosten die je aan het park moet betalen? Hoe zit het met de belasting? Lees je voordat je een vakantiewoning koopt om te verhuren dus goed in.

Een vakantiewoning kopen

Bij het kopen van een vakantiewoning voor de verhuur (een manier om financieel onafhankelijk te worden) zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Ten eerste de financiering. Misschien kun je de vakantiewoning geheel met eigen geld betalen, dat is prima en weinig vaste lasten zijn gunstig voor je rendement.

Het is ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten om een vakantiewoning te kopen. Je kunt dan alleen niet de hypotheekrente van de belasting aftrekken, zoals bij een hypotheek voor een woonhuis. Houd daar rekening mee wanneer je aan het rekenen gaat of een vakantiewoning kopen voor de verhuur rendabel is.


Kopen met of zonder eigen grond

Wanneer je een vakantiewoning koopt, dan wordt niet in alle gevallen de grond er ook bij verkocht. Vakantiewoningen zonder eigen grond zijn meestal goedkoper, maar je moet wel jaarlijks een huurprijs of erfpacht betalen voor de grond. Een vakantiewoning op huurgrond is een constructie die je vaak vindt op campings.

Het gaat dan vaak om een stacaravan of een chalet die in principe verplaatsbaar is. Je betaalt jaarlijks huur voor de grond in de vorm van een jaarplaats. Een vakantiewoning op erfpachtgrond is een constructie die vaak voorkomt bij organisaties zoals Staatsbosbeheer. Het contract voor de erfpacht wordt vaak voor een langere periode afgesloten, bijvoorbeeld 30 jaar, en per jaar betaald.


De aankoop en de belastingdienst

Bij aanschaf van een vakantiewoning voor de verhuur moet je BTW betalen wanneer het een nieuwe woning betreft. Ook wanneer het vakantiehuis pas minder dan twee jaar geleden in gebruik is genomen betaal je BTW.

De BTW hiervoor valt in het hoge tarief (21%) en mag niet teruggevraagd worden. In deze situatie hoeft geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Wanneer je een vakantiewoning koopt die meer dan twee jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen betaal je 8 procent overdrachtsbelasting. Dit is dus meer als bij een normale woning.

Wanneer het een nieuwbouw vakantiewoning betreft en je hebt BTW betaald, dan kun je die (deels) terugkrijgen wanneer je de woning verhuurt. Om voor deze regeling in aanmerking te komen moet de woning voor minimaal 140 dagen per jaar worden verhuurd. Daarna wordt gekeken naar de verhouding tussen verhuur en eigen gebruik, gedurende 10 jaar.

Ieder jaar wordt 10% van de betaalde BTW verrekend. Stel, je hebt in totaal EUR 20.000 BTW betaald, en in het eerste jaar heb je 75% van de tijd de woning verhuurd en het 25% van de tijd zelf gebruikt: dan kun je voor dat jaar 75% van 10% van de betaalde BTW terugvragen, EUR 1.500 dus.


Verhuur vakantiewoning en de BTW

In principe is de BTW die afgedragen moet worden over de verhuur inkomsten van een vakantiewoning 9%. Er is echter wel een regeling voor kleine ondernemers: de kleineondernemersregeling, oftewel de KOR. Wanneer je omzet minder is dan EUR 20.000 per jaar kun je ervoor kiezen om mee te doen aan deze regeling.

Je moet je wel bij de belastingdienst aanmelden voor deze regeling met een formulier. Wanneer je wordt geaccepteerd word je vrijgesteld van het betalen van BTW over je omzet. Je kunt dan ook geen BTW terugvragen voor je inkoop.


De inkomstenbelasting

Wanneer je een vakantiewoning gaat kopen voor de verhuur, dan valt de waarde van de vakantiewoning voor de inkomstenbelasting in box 3. Hiervoor maakt het niet uit of de woning wel of niet verhuurd wordt en hoeveel van de tijd. In principe hoef je de inkomsten uit de verhuur niet op te geven voor de inkomstenbelasting (de vermogensbelasting in box 3 is ten slotte al de belasting op het mogelijke rendement).

Wanneer het echt een ondernemersactiviteit wordt moet er wel inkomstenbelasting betaald worden. Dit staat los van het ondernemer zijn voor de BTW, dat ben je wanneer je de woning meer dan 140 dagen verhuurd. Maar het is mogelijk dat je voor de BTW wel ondernemer bent, maar voor de inkomstenbelasting niet. Voor wanneer het als ondernemersactiviteit wordt gezien is geen heel duidelijk regel.

Wanneer je één vakantiewoning hebt en die via een park verhuurt, wordt het nog niet als ondernemersactiviteit gezien. Wanneer je zelf veel (ondernemers)werk doet, zoals marketing om huurders te trekken, onderhoud en het opstellen van huurcontracten, dan kan je wel als ondernemer voor de inkomstenbelasting worden gezien. De grens is hier niet zo duidelijk, dus bij twijfel kun je het best een fiscaal adviseur inschakelen.


Een vakantiewoning in een vakantiepark

Wanneer je een vakantiewoning wilt kopen voor de verhuur is het verreweg het handigst om een huisje te kopen in een vakantiepark. Het verhuren van een vakantiehuis is wel ander werk dan het verhuren van een normale woning. Wekelijks nieuwe gasten die ergens de sleutel op moeten halen, het moet schoongemaakt worden tussendoor, er moet beddengoed klaarliggen, etc.

In een vakantiepark is dat allemaal al goed geregeld en heb je er weinig omkijken naar. Vaak zijn er in zo’n vakantiepark ook faciliteiten die gasten trekken, zoals een zwembad, restaurant en speeltuin. Zo’n vakantiepark regelt die zaken natuurlijk niet voor niks. Er moeten meestal vaste lasten aan het park afgedragen worden, of een percentage van de omzet. Verdiep je dus goed in de voorwaarden van het park voordat je ergens aan begint.


Een vakantiewoning in Nederland kopen

Een vakantiewoning op een park.

De meeste organisaties verkopen de vakantiewoningen in hun eigen parken. Je kunt kiezen tussen een vakantiewoning kopen voor verhuur, eigen gebruik, of een combinatie. Wanneer je ervoor kiest de woning niet zelf te gebruiken, dan kun je er zelfs voor kiezen om te investeren in een vakantiewoning met een aantrekkelijk  *vast rendement. Dan weet je precies waar je aan toe bent en in het rendement zit alles al verwerkt. Je hebt dus geen extra kosten meer voor klein onderhoud en dergelijke.

Wanneer je de woning ook zelf wilt gebruiken is een vast rendement niet mogelijk. Dan krijg je rendement op basis van de verhuuropbrengst. De vaste lasten moet je dan los betalen, maar het is ook mogelijk dat de opbrengst gunstiger is dan een vast rendement.

En vergeet het voordeel niet dat je eigen vakanties een stuk goedkoper uitvallen dan wanneer je zelf ergens anders iets gaat huren. Wanneer je een vakantiewoning wilt kopen voor de verhuur, dan is een vakantiewoning van de hieronder staande organisaties een goede keus!

*vast – verschilt per park

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *