Selecteer een pagina
Review CashFlow Box vastgoed cursus garageboxen

In vastgoed beleggen is een populair en betrekkelijk veilige manier om een hoog rendement te halen. Prijzen van vastgoed stijgen doorgaans en tussen de tijd van aankoop en verkoop kun je het geïnvesteerde bedrag terugverdienen door de verhuur. Maar het gaat bij vastgoed om grote bedragen en een complexe markt. Een vastgoed cursus kan je op weg helpen.

In dit artikel beoordelen we de CashFlow Box vastgoed cursus die zich toespitst op de aankoop, verhuur en verkoop van garageboxen.

Na het lezen van dit artikel kun je zelf objectief beoordelen of het volgen van een vastgoed cursus iets voor jou is. Je weet dan ook of specifiek de CashFlow Box vastgoed cursus voor jou voordeel brengt en wat ons oordeel is over deze cursus.


Waarom garageboxen verhuren slim is


Vastgoed is duur en het kopen van woningen voor de verhuur is voor de meeste beleggers geen optie. Bij garageboxen liggen de prijzen veel lager. Er is ook een bijna onuitputtelijke vraag naar meer en meer opslagruimte. De garagebox is allang niet meer alleen de plek waar je je auto stalt. Particulieren met een hobby en e-commerce bedrijven zonder pand zijn twee veel voorkomende huurders van garageboxen. Een laagdrempelig en lucratieve manier om in vastgoed te beleggen is dus garageboxen. Maar ook hier gelden veel regels en zijn er valkuilen die je door het volgen van een vastgoed cursus kunt ontlopen.


Over de CashFlow Box vastgoed cursus

Sandra van Cashflow Box die de videotrainingen geeft
Foto: Sandra van de Cashflow Box cursus


De CashFlow Box cursus legt een methode uit om in garageboxen te investeren en daaruit een hoog rendement te halen. We volgen Sandra, die door middel van een 11-delige video cursus (in totaal meer dan 4 uur) alles uitlegt over de vastgoedwereld waar het draait om garageboxen. Naast de diepgaande video cursus kun je de slides van elke video downloaden als naslagwerk. Bij de video’s komen downloadbare tools, zoals rekentools, om het leven makkelijker te maken. Kort samengevat bestaat de vastgoed cursus dus uit:

  • 11 video cursussen
  • Downloadbare slides van elke cursus
  • Alle rekentools die je nodig bent
  • Links naar belangrijke webresources
11 video cursussen over investeren van vastgoed garageboxen

Opbouw en structuur van de vastgoed cursus


De CashFlow Box cursus is opgedeeld in 4 hoofdthema’s die logisch zijn ingedeeld. Logisch betekent hier in welke volgorde je de informatie in de praktijk nodig bent. Je wordt dus meegenomen op een “pad” zoals een nieuwe investeerder die zou bewandelen. De cursus functioneert hier als een kaart die juiste weg toont en alle valkuilen omzeilt.

De cursus begint met een oriëntatiefase, waarin je jezelf op de markt en alle verschillende mogelijkheden oriënteert. Daarna ga je aan het rekenen welke mogelijkheden voor jou geschikt zijn. Vervolgens ga je nadenken over jouw stijl van investeren en wat voor jou de prettigste oplossingen zijn uit alle mogelijkheden die je hebt. Dan wordt er overgegaan op het reilen en zeilen van de aankoop, verhuur en verkoop.

Aan het einde van de vastgoed cursus ben je in staat om zelf de juiste garageboxen te vinden die je een hoog rendement opleveren.


Onderwerpen die in de vastgoed cursus voorkomen


De volgende onderwerpen komen in de CashFlow Box vastgoed cursus voor. Dit is geen volledige lijst met alle subonderwerpen en kleine weetjes en persoonlijke ervaringen die gedeeld worden. Daarvoor is dit artikel bij lange na niet lang genoeg (we zouden een boek moeten schrijven dan). Maar je krijgt wel inzicht waar investeren in garageboxen om draait.

– Soorten garageboxen en voor- en nadelen van ieders


Er wordt ingegaan op de twee soorten garageboxen voor een investeerder. Je kunt gaan voor een nieuwe of voor een bestaande garagebox. Een nieuwe box betekend meestal dat hij nog gebouwd moet worden, nog in aanbouw is of nog nooit verhuurt is. Zodra hij een keer verhuurt is wordt het een bestaande box. Er zitten voor- en nadelen aan beide boxen en ook verschillende BTW regels bij de aan- en verkoop.

– Vinden van een garagebox om te verhuren


Sandra neemt je mee op een “live” zoektocht naar garageboxen. Ze zoekt op FUNDA naar willekeurige, echte advertenties en legt uit hoe je goede kandidaten vindt en hoe je de mindere boxen vermijdt. Zo wordt er gekeken naar prijs, locatie, BTW, erfpacht, VvE kosten en wat de voor- en nadelen van al deze optie zijn.

Ook toont zij hoe je secundair onderzoek doet buiten de FUNDA advertentie om, zoals het vinden en begrijpen van de precieze koopinformatie. Om je te helpen krijg je een handige vragenlijst die je stelt aan de verkoper/makelaar tijdens een telefoongesprek.

Garageboxen om in te investeren

– Aankoop en BTW aankoop garageboxen


De aankoop en de BTW over de aankoop kent een aantal verschillende regels. Zo zitten er verschillen tussen nieuwe of bestaande boxen waar het draait om BTW. Zo hoeft er over bestaande garageboxen die 10 jaar of langer in het bezit is geweest van een belegger geen BTW meer betaalt te worden. De precieze regels worden duidelijk en overzichtelijk weergegeven.

– Rendement en Financiering van garageboxen


Stapsgewijs en aan de hand van voorbeelden wordt de financiering uitgelegd en hoe je rendement afweegt tegen Cashflow. Verschillende manieren van financiering, inclusief Crowdfunding, worden besproken en wat de voor- en nadelen zijn. Een hypotheek afsluiten voor een garagebox heeft ook een aantal kleine regels die wij in eerste instantie niet wisten.

Er wordt ook gekeken naar reëel haalbare rendementen en hoe zich dit verhoudt tot je Eigen Vermogen. Netto rendement, na aftrek van de kosten, staat hier centraal. De CashFlow Box cursus neemt een rendement van ongeveer 8,5% per jaar aan. Dit is naar ons weten een zeer realistische verwachting.

– Risico’s verkleinen en vermeiden


Een volledige video cursus wordt besteed aan het verkleinen van de risico’s. Er wordt ingegaan op algemene risicospreiding, zoals niet alles op één paard wedden maar door te spreiden over meerdere soorten vastgoed maar ook andere vormen van investeren. Garageboxen zijn dus, volgens deze vastgoed cursus, een ONDERDEEL van de spreiding, niet je enige inkomen.

Er wordt ook ingegaan op leegstand en hoe huurgaranties, verspreide aankopen en boxen die verspreid staan over het land jou daartegen kunnen beschermen. De doorlooptijd (tijd dat het gemiddeld duurt voordat alle boxen op een park zijn verhuurd) is 6 maand tot 2 jaar. De cursus legt je uit wat je daaraan kunt doen en hoe je hiermee omgaat als het toch gebeurt dat je niet alle boxen weet te verhuren.

De omgang met huurders wordt besproken en hoe je dit het beste persoonlijk kunt doen. Ook als je niet persoonlijk aanwezig kunt zijn biedt de cursus je andere opties. Er wordt ook ingegaan op illegale activiteiten zoals wiettelers en lachgas flessen, wat de risico’s daarvan zijn, hoe je deze risico’s vermindert en wat je moet doen als het toch gebeurt. Een niet onbelangrijk onderwerp is natuurlijk wanbetalers en hoe je daarmee snel en efficiënt omgaat.

Sandra geeft je bij deze onderwerpen ook veel tips en delft diep uit haar eigen praktijkervaringen.

– Passief en Actief verhuren


Bij passief verhuren laat je de gehele verhuur over aan een park. Het parkbeheer zal je boxen dan gaan verhuren en je sluit je verplicht aan bij de VvE van het park. Bij actief verhuren ga je zelf reclame maken en neem je ook alle administratie op je. Je komt te weten hoe dit allemaal precies in zijn werk gaat. Weer worden hints en tips gegeven waar je het beste terecht kunt en wat je kunt verwachten. Zo blijkt dat, bijvoorbeeld, Marktplaats helemaal geen goede plek is om je garagebox te verhuren.

– BTW en facturering aan de verhuurder


De regels voor het factureren richting de verhuurder worden doorgenomen. Sandra laat je zien hoe je heel gemakkelijk in Word of Google Documents een rechtsgeldige factuur maakt die je kunt versturen naar je klant en die je op kunt nemen in je administratie. De vastgoed cursus voorziet ook in de berekening van de verhuurprijs inclusief BTW.

– BTW aangifte doen


Als je een garagebox verhuurt moet je BTW innen en deze afdragen aan de belastingdienst. Je bent dan ondernemer voor de BTW. Je krijgt precies aangeleerd hoe je je BTW aangifte invult voor je verhuuropbrengsten.

In deze cursus uitleg over btw afdracht bij vastgoed

– Vermogensbelasting in BOX 3 en WOZ-waarde uitleg


De vermogensbelasting wordt berekent op basis van de WOZ-waarde van al je bezittingen. Wanneer je wel of niet vermogensbelasting betaalt ligt aan je totale vermogen en of je wel of geen fiscaal partner hebt. Waar je op moet letten en hoeveel vermogensbelasting je kunt verwachten wordt overzichtelijk uitgelegd. Je krijgt ook een handige rekentool om de totale WOZ-waarde van je bezittingen bij te houden. Tot slot wordt er nog besproken hoe je de WOZ-waarde van je bezittingen mogelijk kunt verminderen, waardoor je dus minder of misschien helemaal geen vermogensbelasting meer betaalt.

– Je garagebox verkopen


Aan de hand van verschillende verkoop scenario’s wordt er tijdens de vastgoed cursus duidelijk gemaakt hoe de verkoop van een garagebox er uit ziet. Wanneer kun je het beste verkopen en hoe werkt dat met aflopende erfpacht? Ook wordt de administratie van de verkoop volledig belicht.


Juistheid en openheid van zaken


Na het volgen van de volledige CashFlow Box vastgoed cursus hebben we heel wat opgestoken. Veel dingen wisten we zelf al maar dat is voor jou als lezer alleen maar goed, het verifieert de juistheid van de cursus. Naar alle overige informatie hebben we veel naslagwerk gedaan en we kunnen geen onjuistheden vinden. De CashFlow Box vastgoed cursus is dus een kloppend verhaal.

Een teken aan de wand van een oneerlijke online cursus zijn meestal de beloftes die gedaan worden. “Volg deze cursus en verdien een miljoen in een jaar,” en dergelijke fantastische verwachtingen zijn verkooppraat die er niet op uit zijn om jou te helpen. Behalve dan om je van je geld af te helpen.

De CashFlow Box vastgoed cursus gaat daarentegen diep in op voor- en nadelen van nieuwe en bestaande garageboxen, is hier eerlijk en open over en verkoopt geen ideaalbeeld. De potentiële rendementen die gehanteerd worden in de rekenvoorbeelden zijn zeer reëel en haalbaar. Sandra is ook eerlijk over haar eigen ervaringen met de doorlooptijd en hoe de huurgarantie korter was dan het krijgen van huurders voor een paar van haar boxen. Er wordt dus geen succes gegarandeerd verhaal opgehangen.

Er wordt op een open manier gesproken over de risico’s, ook met betrekking tot geld lenen. Maar ook over de gevaren op de markt, door bijvoorbeeld verhuur parken die eigenlijk alleen maar bouwen om boxen te verkopen aan beleggers zoals jij. Bouwen, bouwen en nog eens bouwen is dan belangrijker voor hun dan marktonderzoek naar potentiële huurders.


Eindoordeel vastgoed cursus CashFlow Box