Selecteer een pagina
De zorgverzekering is een verplichte verzekering in Nederland

Verplichte verzekeringen

Wij Nederlanders zijn een volk dat erg gehecht is aan zekerheid. We sparen relatief veel en we verzekeren veel. Daar voelen we ons veilig bij.

De bedragen die wij uitgeven aan verzekeringen horen tot de hoogste ter wereld. Daar moet wel bij gezegd worden dat wij behoorlijk veel uitgeven aan onze zorgverzekering, terwijl dat in veel andere landen op een andere manier geregeld is, bijvoorbeeld via de belasting.

Maar welke verzekeringen zijn nou verplicht om te hebben? En welke verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel verstandig? Uiteraard hangt het van jouw situatie af. In dit artikel wordt het op een rijtje gezet.


Zorgverzekering: de enige verzekering die voor iedereen verplicht is.

In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar en ouder verplicht om een zorgverzekering te hebben. Kinderen onder de 18 kunnen gratis met één van hun ouders worden meeverzekerd. De zorgverzekering is voor de meeste Nederlanders ook meteen de duurste verzekering die ze hebben.

Het voordeel van een verplichte zorgverzekering is tweeledig: Doordat iedereen verzekerd is worden de lasten ook over de hele bevolking verdeeld en niet alleen over de zieken. En doordat iedereen verzekerd is komt ook niemand in de problemen wanneer hij of zij onverwachts een ernstige ziekte of een ongeluk krijgt.

Een operatie kost veel geld en wordt betaald door de zorgverzekering

WA autoverzekering: verplicht wanneer je een auto hebt.

WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. De WA verzekering is een verzekering die de schade dekt die je aan anderen aanbrengt. Wanneer je een auto hebt ben je verplicht een autoverzekering te hebben met ten minste WA dekking. De schadelasten die door een auto-ongeluk kunnen ontstaan kunnen gigantisch zijn.

Wanneer bij een ongeluk een nog jong persoon blijvend invalide raakt en nooit meer zal kunnen werken, dan kan de schadevergoeding die je moet betalen zelfs in de miljoenen lopen. Goed dus dat zo’n verzekering verplicht is.

Een WA autoverzekering dekt niet de schade aan je eigen auto, daarvoor kun je een all-risk verzekering of WA + beperkt casco autoverzekering afsluiten. Bij een nieuwe auto wordt meestal een all-risk verzekering geadviseerd. Bij een al wat oudere auto is beperkt casco aan te raden en voor een auto die zelf bijna niks meer waard is alleen WA.

Een deuk in de auto van een ander wordt betaald uit de verplichte autoverzekering

Ongevallen- of schadeverzekering inzittenden

Aanvullende verzekeringen die nog bij een autoverzekering kunnen worden afgesloten zijn een ongevallen inzittenden verzekering of een schadeverzekering inzittenden. De eerste verzekering keert een vast bedrag uit wanneer jijzelf of een andere inzittende in je auto bij een ongeluk invalide raakt of overlijdt.

Deze uitkering is een vast bedrag en is onafhankelijk van wie er schuldig is aan het ongeval. Daardoor kan deze verzekering snel uitkeren. Doordat de uitkering een vast bedrag is kan deze lager zijn dan de werkelijke schade.

Een schadeverzekering inzittenden dekt alle schade aan inzittenden bij een ongeval, meestal met een maximum van 1.000.000 euro. Deze verzekering dekt zaken als letselschade, medische kosten, smartengeld en in het ergste geval de uitvaart. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht.

Hij overlapt deels met de zorgverzekering (medische kosten) van degene die gewond raakt en de WA verzekering van de tegenpartij in het ongeval. Wanneer de bestuurder zelf de veroorzaker is van het ongeval valt de schade aan inzittenden niet onder zijn WA verzekering. Daarvoor is deze verzekering dan wel nuttig.


Opstalverzekering, verplicht bij afsluiten hypotheek

Je opstal, dat is eigenlijk je huis plus alle spullen die vastzitten aan je huis, zoals de keuken en de badkamer. Een opstalverzekering verzekert je woning tegen schade die veroorzaakt wordt door brand, inbraak, bliksem of storm. De basis van de verzekering is de herbouwwaarde van je huis.

Bij bliksem ben je verzekerd. Een opstalverzekering is daarom  verplicht door de hypotheekverstrekker

Formeel is een opstalverzekering niet verplicht om te hebben. Een hypotheekverstrekker zal het wel als voorwaarde stellen om de lening te geven. Logisch ook, want zij hebben een onderpand nodig voor de lening.

Ook wanneer je geen hypotheek nodig hebt is het alsnog verstandig om zo’n verzekering af te sluiten. Bij een appartement is de opstalverzekering vaak al geregeld via de VvE, die een verzekering voor het hele pand afsluit.


Persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel verstandig

Een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering, formeel aansprakelijkheidsverzekering particulieren (afgekort AVP), is niet verplicht, maar het is wel verstandig om af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten van de schade die jij zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld een deuk in een auto waar je met je fiets tegenaan valt.

Deze verzekering dekt ook schade die jij niet zelf veroorzaakt, maar waar jij wel voor verantwoordelijk bent. Bijvoorbeeld schade veroorzaakt door je hond of door een dakpan die van het dak waait. Je kunt je hele gezin op één keer polis. De consumentenbond vindt het eigenlijk wel een morele verplichting om een AVP te hebben.


De inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is ook geen verplichte verzekering, maar wel een verstandige om te hebben. Je inboedel bestaat uit alle losse spullen die je in huis hebt, alles wat niet onder de opstalverzekering valt dus. Dat kan bij elkaar wel een flink bedrag waard zijn.

Een inboedelverzekering is niet verplicht maar dekt wel schade bij diefstal

De inboedelverzekering dekt diefstal en schade door diefstal, brand, bliksem of storm. Voor een aantal spullen die in de categorie ‘diefstalgevoelig’ valt is er vaak een maximumbedrag verzekerd. Onder diefstalgevoelige inboedel vallen spullen die een hoge waarde hebben en makkelijk mee te nemen zijn.

Hieronder vallen bijvoorbeeld dure fotoapparatuur, sieraden en elektronica. De maximale verzekerde waarde van sieraden kan bijvoorbeeld 5.000 euro zijn, terwijl het totale verzekerde bedrag 200.000 euro is. Heb je veel diefstalgevoelige inboedel, dan kun je daar wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.


Verplichte verzekeringen voor zzp’ers

Op dit moment zijn er geen verzekeringen die verplicht zijn voor alle zzp’ers. In het huidige pensioenakkoord is wel afgesproken dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers verplicht gaat worden. Dit zal waarschijnlijk in 2024 ingaan.

Ondanks dat het niet verplicht is, is een AOV wel zeer verstandig om af te sluiten. Het is eigenlijk de enige manier om je inkomen op peil te houden wanneer je ziek wordt als zzp’er.

De meest voorkomende reden om deze verzekering niet af te sluiten is omdat het een erg dure verzekering is en omdat mensen niet verwachten arbeidsongeschikt te raken. Maar ook jonge en gezonde mensen kunnen onverwachts getroffen worden door een ziekte of door een ongeval.

Verzekeringen afhankelijk van je branche

Voor sommige beroepsgroepen is het hebben van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) wettelijk verplicht. Dit is belangrijk in beroepen waarin (kleine) fouten wel grote financiële gevolgen kunnen hebben. Volgens de wet moeten accountants, advocaten, architecten en notarissen verplicht een BAV afsluiten.

Maar ook voor andere zzp’ers kan een BAV zeer verstandig zijn. Wanneer je als ict’er bijvoorbeeld een webshop voor een klant bouwt, maar het project loopt vertraging op, dan kan de klant jou verantwoordelijk houden voor de financiële schade van het later open gaan van de webshop. Voor medici is een BAV vreemd genoeg niet verplicht, maar eigenlijk wel onmisbaar.

Naast de BAV zijn er nog een paar verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten als ondernemer, afhankelijk van het soort bedrijf. Een aantal zijn er vergelijkbaar met wat je privé ook afsluit. Bijvoorbeeld een opstalverzekering voor je pand en een inventarisverzekering. Werk je vanuit huis, dan kan het zijn dat je gewone inboedelverzekering je zakelijke spullen niet dekt.

Heb je een webshop met een voorraad aan huis, sluit dan ook een voorraadverzekering af. Een zakelijke rechtsbijstandsverzekering is ook geen overbodige luxe. De premie daarvan is o.a. afhankelijk van de branche waarin je werkt.