Wat is een ETF?
ETF staat voor Exchange Traded Fund. Dat zegt waarschijnlijk nog niet zo veel. Dit betekent dat het een beleggingsfonds is dat aan de beurs verhandeld kan worden. Dit is in tegenstelling tot een ‘normaal’ beleggingsfonds.
Van een traditioneel beleggingsfonds wordt eenmaal per dag de waarde vastgesteld op basis van de waarde van de aandelen en andere investeringen van het fonds. Op dat moment worden ook de orders uitgevoerd tegen die waarde.
Een ETF kan gedurende de gehele openingstijd van de beurs verhandeld worden. Dat een ETF beursgenoteerd is maakt een ETF heel toegankelijk om in te beleggen.
Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?
Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Wat is het verschil tussen een ETF en een traditioneel beleggingsfonds?
Een ETF is in veel opzichten hetzelfde als een traditioneel verhandeld beleggingsfonds. Een ETF heeft bezittingen, dit kunnen aandelen zijn, maar ook obligaties, vastgoed, goud of grondstoffen. Je kunt een aandeel of participatie kopen in het fonds, wat jou aandeelhouder van het fonds maakt.
Het verschil met een traditioneel beleggingsfonds zit hem dus in de verhandelbaarheid op de beurs. De waarde van alle aandelen in een gewoon beleggingsfonds bij elkaar is precies de waarde van de portefeuille van het fonds, de Net Asset Value. Die wordt dagelijks vastgesteld en daarmee ook de waarde per aandeel.
Omdat een ETF verhandelbaar is op de beurs kun je ook meer of minder bieden. De bezittingen van een ETF zijn bekend, dus het is onlogisch om teveel te bieden, maar wanneer een categorie erg populair wordt kan het wel voorkomen.
Is een ETF hetzelfde als een indexfonds?
Een indexfonds is een beleggingsfonds dat een specifieke index volgt. Een indexfonds wordt ook wel een ’tracker’ genoemd, afgeleid van het Engelse werkwoord ’to track’, wat ‘volgen’ betekent. Het beheren van een indexfonds gaat grotendeels automatisch, waardoor de beheerskosten voor het fonds laag zijn.
De definities voor ETF’s en indexfondsen zijn dus niet hetzelfde. Maar het een sluit het ander niet uit. De meeste indexfondsen zijn verhandelbaar op de beurs en zijn dus tegelijkertijd ook ETF’s. Maar niet alle ETF’s zijn ook indexfondsen.
ETF’s zijn wel begonnen met indexfondsen, dus vroeger waren ETF en indexfonds (of tracker) wel verschillende namen voor hetzelfde. Maar sinds 2008 mochten er ook actief beheerde ETF’s gecreëerd worden. De meerderheid van de ETF’s zijn nog steeds indexfondsen.
Wat is het voordeel van beleggen in een ETF?
Het grote voordeel van ETF’s is dat ze heel makkelijk verhandelbaar zijn. Met een beleggingsaccount bij een online broker heb je toegang tot alle ETF’s die verhandelbaar zijn op de beurzen waarbij je broker is aangesloten. Dat zorgt ervoor dat je kunt handelen in duizenden ETF’s tijdens de volledige openingstijden van de beurs.
De online broker DEGIRO maakt het nog aantrekkelijker. Zij hebben een selectie van 200 ETF’s waar je zonder transactiekosten kunt beleggen. Dit noemen zij hun kernselectie
lees de voorwaarden op de site van DEGIRO. In deze kernselectie kun je één keer per maand een transactie uitvoeren zonder transactiekosten te betalen en onder bepaalde voorwaarden ook nog een tweede. Dit is erg aantrekkelijk, want je transactiekosten gaan ten koste van je rendement. Omdat de transactiekosten meestal een minimum bedrag hebben, neemt dat zeker bij lage bedragen al een flinke hap uit je rendement. 2 euro transactiekosten op een inleg van 50 euro is meteen al 4% verlies dat je eerst goed moet maken voordat je winst gaat maken. Met deze kernselectie waarin je gratis kunt beleggen biedt DEGIRO een uniek voordeel aan kleine beleggers.
Hoe kun je weten of een beleggingsfonds een ETF is?
Bij veel ETF’s zit de afkorting ‘ETF’ ook ergens in de naam van het fonds. Als dat zo is weet je zeker dat je met een ETF te maken hebt. Er zijn ook veel ETF’s die dit niet hebben, dus het omgekeerde is niet per definitie waar. Als er geen ‘ETF’ in de naam staat, dan kan het beleggingsfonds wel een ETF zijn. Als je dan meer wilt weten zul je verder moeten zoeken.
De internationale website Morningstar biedt ontzettend veel informatie over beleggingsfondsen. Er is ook een Nederlandse versie beschikbaar. Op de website van Morningstar kun je fondsen zoeken in de categorie ‘Beleggingsfondsen’ of ‘ETF’s. Binnen die categorieën kun je via de fondsenscreener weer selecteren waar je naar op zoek bent. Je kunt bijvoorbeeld selecteren of je een fonds in een bepaalde regio zoekt. Ook kun je selecteren op fondsen met een bepaald dividendrendement of met een lage kostenfactor.
Als je op een andere manier een fonds hebt gevonden waarin je geïnteresseerd bent, dan is Morningstar nog steeds een goede bron om uit te vinden of het een ETF is of niet. Ieder fonds heeft een unieke code, de ISIN genoemd. Deze kun je intypen in de zoekfunctie van Morningstar.
Als je het fonds gevonden hebt, dan is een van de eerste dingen die je ziet de kerngegevens. Als het fonds een ETF is, dan staat er in de kerngegevens aan welke beurs het genoteerd is. Dit staat in de regel boven de ISIN. Staat deze regel er niet, dan is het geen ETF.
Waar let je op als je in ETF’s wilt gaan beleggen?
Er zijn ETF’s in alle soorten en maten, dus de eerste stap is om goed na te denken over het doel van je beleggingen. Hoeveel risico ben je bereid te lopen? Heb je een specifieke categorie in gedachten waarin je wilt beleggen? Bijvoorbeeld vastgoed, aandelen, obligaties of grondstoffen? Vind je het belangrijk om dividenduitkeringen te ontvangen? Wil je beleggen in een specifieke sector of regio? Is duurzaamheid een thema voor je?
Het kan zijn dat je wilt gaan beleggen in vastgoed in Azië. Google en de website justetf.com zijn goede startpunten om te gaan zoeken. Zoek wel in het Engels, anders loop je veel informatie mis. Wanneer je een fonds hebt gevonden is het belangrijk om de factsheet of kerninformatie te bekijken. Hierin staat de belangrijkste informatie van het fonds.
Dit zijn o.a. het rendement van de afgelopen jaren, de 10 belangrijkste posities van het fonds en de kosten van het fonds. De kosten van het fonds zijn een belangrijke factor om mee te wegen. De kosten gaan namelijk af van je rendement. Kosten van 0,3% of van 1,5% lijken allebei wel weinig, maar als je daardoor een rendement van 4,7% of 3,5% per jaar overhoudt, dan maakt het op lange termijn echt behoorlijke impact.
Hogere kosten zijn alleen gerechtvaardigd als een fonds op lange termijn een veel hoger rendement heeft dan de index, maar dat is zelden het geval.
Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Risico’s van beleggen in ETF’s
Beleggen kent altijd risico’s, zo ook het beleggen in ETF’s. Een ETF zal geen hoger resultaat behalen dan de onderliggende waarden maar ook geen lager resultaat. Het risico dat je loopt is zeer afhankelijk van in hoeveel verschillende ETF’s je belegt en in welke.
Als je in ETF’s belegt met veel bezittingen buiten de EU-zone, dan heb je een valuta-risico. Als al je bezittingen buiten EU-landen zijn en de koers van de euro daalt, dan kan de waarde van je portefeuille dalen, terwijl alle bezittingen zelf in waarde gelijk blijven.
Met een ETF is je portefeuille automatisch al meer gespreid dan wanneer je losse aandelen van één bedrijf koopt. Hoe waardevol deze spreiding is hangt van de ETF af. Een ETF met aandelen van de 500 grootste ondernemingen wereldwijd is een stuk beter gespreid dan een ETF met alleen maar vastgoed in Azië, zelfs als dat vastgoedfonds ook 500 verschillende deelnemingen bezit.
De schommelingen in het laatste fonds kunnen veel extremer zijn en dat kan beide kanten op gaan. Dus ook wanneer je in ETF’s belegt moet je goed op de spreiding letten.
DEGIRO heeft 86 internationale awards gewonnen voor hun platform
en bieden een van de laagste tarieven op de markt.
Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?
Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.