Selecteer een pagina
Een koopwoning heeft wat meer woonlasten dan een huurwoning

Je woonlasten bestaan waarschijnlijk voor het grootste deel uit wat je betaalt aan huur of hypotheek. Maar onder de noemer ‘woonlasten’ vallen nog meer zaken, namelijk je energiekosten, gemeentelijke belastingen, onderhoudskosten en servicekosten (deze komen voornamelijk voor bij appartementen).

Een koopwoning heeft wat meer woonlasten dan een huurwoning. Bij een koopwoning moet je alle onderhoudskosten zelf betalen, terwijl bij een huurwoning een deel van de onderhoudskosten door de verhuurder betaald moet worden.

Ook zijn er verschillen bij de gemeentebelasting. Een huurder betaalt bijvoorbeeld wel afvalstoffenheffing, maar de onroerendzaakbelasting (OZB) is voor de eigenaar van de woning. Heb je een koopwoning, dan betaal je beide belastingen. Wie de rioolheffing betaalt verschilt per gemeente. De belasting voor de waterzuivering is meestal voor de bewoner.


Woonlasten berekenen

Wanneer je denkt aan je woonlasten, denk je waarschijnlijk vooral aan wat je aan huur of hypotheek betaalt. Dat is ook waarschijnlijk waar je naar kijkt wanneer je wilt gaan verhuizen. Maar wanneer je gaat verhuizen, dan is je kale huur of je netto hypotheeklast niet het enige wat gaat veranderen. Je kunt niet alles precies van tevoren weten, maar je kunt wel schattingen maken, zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.  

Zelf je eigen woonlasten berekenen

Gemeentelijke belastingen

De gemeentelijke belastingen kunnen behoorlijk verschillen per gemeente. Wanneer je verhuist naar een andere gemeente heeft dit dus effect op je woonlasten. Zo kunnen je woonlasten dus veranderen, zelfs als je verhuist naar een huis dat ongeveer even duur is.

Op de website van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) kun je de verschillen tussen verschillende woonplaatsen bekijken. Op hun website kun je zien wat je waar betaalt. Je kunt hier allerlei gegevens invullen, zoals of je een huur- of koopwoning hebt en hoe groot je huishouden is.

Zo kun je de gemeentelijke lasten voor verschillende gemeentes vergelijken. Je kunt ook invullen of je een auto hebt, want de wegenbelasting hoort dan wel niet bij de woonlasten, maar die is wel per provincie verschillend. Dus ook je wegenbelasting kan veranderen wanneer je verhuist. 

De gemeentelijke belastingen betaal je meestal per jaar. Wil je je woonlasten per maand bereken? Dan deel je de gemeentelijke lasten simpelweg door 12. Je kunt maandelijks alvast wat geld opzij zetten, zodat je genoeg hebt om ze te kunnen betalen wanneer de jaarlijkse rekening weer op de mat valt.

Energiekosten

Energiekosten (gas en elektriciteit) horen ook bij de woonlasten. Bij de meeste huishoudens worden die al per maand afgeschreven, dus het is makkelijk om ze op te nemen in de berekening van je woonlasten.

Wil je je energiekosten van een toekomstig huis berekenen, omdat je wilt weten wat je totale woonlasten na verhuizing zullen zijn? Vul dan een energievergelijker in zoals Pricewise. Dit geeft slechts een schatting, want energieverbruik kan nogal verschillen per huishouden, maar het is beter dan niks. Waarschijnlijk zal dit wel het voorschot zijn dat je het eerste jaar zult betalen, totdat jouw eigen energieverbruik is vastgesteld.

Onderhoud

De kosten van het onderhoud van je woning vallen ook onder je woonlasten. Bij een huurwoning zullen de meeste onderhoudskosten door de verhuurder betaald worden. Wil je zelf een ander kleurtje op je muur, of een nieuwe vloer, dan zul je dit zelf moeten betalen. Maar de grotere zaken, zoals het schilderwerk aan de buitenkant of zelfs vervanging van het dak is voor de eigenaar. 

Bij een koopwoning ben je in principe overal zelf verantwoordelijk voor. Heb je een koopwoning in een appartmentencomplex, dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen zijn kozijnen aan de buitenkant een ander kleurtje schildert. Het schilderwerk voor de buitenkant moet door alle eigenaren samen geregeld worden.

Voor dit soort gezamenlijke onderhoudskosten is er een Vereniging van Eigenaren (VvE) en daarvoor betaal je een VvE bijdrage. Ook de servicekosten voor een lift of de energierekening van de verlichting in de gang zitten in deze bijdrage. 

De kosten voor het onderhoud van je woning kunnen heel wisselend zijn van jaar tot jaar. De buitenboel schilderen doe je misschien gemiddeld één keer per vijf jaar, een nieuwe keuken, vloer of een nieuwe badkamer doe je waarschijnlijk nog minder vaak. Deze kosten komen niet vaak voor, maar zijn wel heel hoog. Wil je in je budget voor je woonlasten alvast rekening houden met de onderhoudskosten van je woning? Reken dan ongeveer 1% van de waarde van je woning per jaar. 

De buitenboel schilderen valt ook onder de woonlasten

Woonlasten verlagen

Op de meeste van je woonlasten heb je zelf best wel invloed. En wanneer je je woonlasten weet te verlagen, profiteer je daar iedere maand van. 

Hypotheek

Wanneer de huidige rentestand lager is dan wat jij aan hypotheekrente betaalt, dan kun je je hypotheeklasten waarschijnlijk verlagen. Je kunt je hypotheek oversluiten, maar wanneer je nog in de rentevaste periode zit zul je waarschijnlijk wel een boete moeten betalen. Deze boete kan het voordeel meteen weer ongedaan maken. 

Je kunt ook kiezen voor rentemiddeling. Je zet dan je rente opnieuw vast, met een einddatum die later is dan je huidige einddatum. Er wordt dan een nieuwe rente uitgerekend die je vanaf de volgende maand meteen gaat betalen. Dit werkt natuurlijk alleen als je huidige rentevaste periode niet loopt tot de einddatum van de hypotheek. 

Wanneer de huidige waarde van je woning veel hoger is dan je huidige hypotheekschuld, dan kan mogelijk je risico-opslag omlaag, waardoor je hypotheekrente ook daalt. 

Wil je weten wat voor jou mogelijk is? Vraag dan advies bij bijvoorbeeld hypotheekadviseur.nl

Je kunt je maandelijkse hypotheeklasten ook verlagen door extra af te gaan lossen. Je bespaart dan ook op de rente die je betaalt. Het valt misschien tegen hoeveel je maandlasten erdoor omlaag gaan, maar die kosten bespaar je vanaf dat moment dan wel voor de rest van de looptijd van je hypotheek. 

Door extra aflossen verlaag je de hypotheekkosten

Huur

Je huur kun je eigenlijk heel moeilijk verlagen. Woon je in een sociale huurwoning en is je inkomen erg omlaag gegaan, vergeet dan niet om dit door te geven, want misschien kun je wel hogere huurtoeslag krijgen. Een andere manier om je huur te verlagen is door te gaan verhuizen. Dit is misschien een beetje rigoreus, maar wanneer je altijd geldzorgen hebt is het misschien wel een goede oplossing en het kan een hoop stress schelen. En klein wonen is helemaal hip en duurzaam. 

Energiekosten

Op je energiekosten heb je in ieder geval wat meer invloed op dan op je gemeentelijke lasten en je huur, die je alleen maar kunt veranderen door te verhuizen. Ten eerste kun je je energiekosten verlagen door over te stappen. Doe dit bij voorkeur jaarlijks, want bij overstappen krijg je meestal een eenmalige korting die kan oplopen tot 250 euro. Je kunt een goede vergelijking maken van energiekosten bij verschillende aanbieders zoals pricewise.nl Meer over overstappen van energieleverancier lees je in dit artikel.

De tweede manier om je woonlasten te verlagen via je energiekosten is door je energieverbruik te verlagen. Tips hiervoor staan in dit artikel.