Selecteer een pagina
Beleggen in aandelen hoe begin je?

Sparen levert al jarenlang nauwelijks iets op, daardoor hebben steeds meer particulieren interesse in beleggen in aandelen.

Beginnen met beleggen in aandelen is spannend, want aandelenkoersen kunnen ook dalen. Daarom is het verstandig om eerst wat meer over beleggen in aandelen te leren voordat je eraan begint.

Wanneer je de risico’s en de mogelijkheden kent, kun je betere keuzes maken. Want beleggen is ook verstandig. De spaarrente houdt nu al jarenlang de inflatie niet eens bij. Hierdoor wordt je spaargeld ieder jaar zelfs een beetje minder waard. Het rendement op aandelen is gemiddeld 8% per jaar, dat bereik je met sparen nooit. Beleggen in aandelen is vooral geschikt om te doen met geld dat je in principe 5 jaar of langer kunt missen.

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren, met als doel winst te behalen. Investeren in aandelen is wel bekend, maar je kunt ook beleggen in obligaties, vastgoed of kunst. En als je er echt verstand van hebt kun je zelfs beleggen in wijn, stripboeken, LEGO (echt waar!) of andere collectors items. Dit worden alternatieve beleggingen genoemd.

Beleggen in aandelen is een toegankelijke manier van beleggen en de markt is ook een stuk transparanter dan die van de alternatieve beleggingen. Je kunt bij aandelen op twee manieren winst behalen. Je kunt winst behalen wanneer de koers van het aandeel stijgt. Dit wordt de ‘ongerealiseerde winst’ genoemd zolang je het aandeel niet verkoopt. En de tweede manier is door de uitkering van dividend. Dit is een deel van de winst van het bedrijf dat aan de aandeelhouders wordt uitbetaald.


Wat zijn aandelen?

Wanneer je aandelen koopt, word je een stukje eigenaar van een bedrijf. Een heel klein stukje, want grote beursgenoteerde bedrijven als Shell en Unilever hebben miljoenen of zelfs miljarden aandelen uitstaan. Vroeger waren aandelen nog echt van papier en werden ze meestal in de kluizen van banken bewaard. Tegenwoordig bestaan aandelen alleen nog digitaal. Wanneer je gaat beleggen in aandelen zie je je aandelen dus alleen in de account van je beleggingsrekening terug.


Handelen via de beurs

Wanneer je gaat investeren in aandelen doe je dat via de beurs. Om te kunnen kopen en verkopen op de beurs heb je een beleggingsrekening nodig. Je bent het voordeligst uit wanneer je een beleggingsrekening opent bij een internetbroker, zoals DEGIRO. Het openen van een rekening is gratis en je kunt beginnen met handelen zodra je geld op deze rekening hebt gestort.

Wanneer je aandelen koopt of verkoopt moet je wel transactiekosten betalen. Deze kosten verschillen per broker. DEGIRO is een broker met zeer gunstige transactietarieven. Let goed op deze kosten van het beleggen, want meer kosten betekent minder rendement.

Bij een broker kun je aandelen kopen en verkopen

Hoe kies je in welke aandelen je wilt beleggen?

Het uitkiezen van de aandelen die je wilt kopen is waarschijnlijk de moeilijkste stap wanneer je wilt beginnen met investeren in aandelen. Het is belangrijk om niet al je geld in hetzelfde aandeel te stoppen. Het is verstandig om je geld te spreiden over verschillende aandelen.

Wanneer je wilt beginnen met een klein bedrag, dan kun je ervoor kiezen om dat wel in één aandeel te stoppen, omdat je anders wel erg veel transactiekosten moet betalen. Maar wanneer je bijvoorbeeld een maand later weer een bedrag wilt beleggen, kies dan een ander aandeel. Zo kun je in de loop der tijd alsnog een gespreide portefeuille opbouwen. 

Kijk ook naar sectoren en landen

Wanneer je je geld wilt spreiden over verschillende aandelen, zorg dan ook dat je spreid over verschillende sectoren en het liefst ook nog verschillende landen. Als je bijvoorbeeld aandelen koopt in ABN-Amro, ING en Aegon, dan heb je wel gespreid over verschillende bedrijven, maar dan zit al je geld in de bankensector. Wanneer er iets gebeurt dat deze hele sector raakt, dan zullen de koersen van al deze aandelen zakken.

Wanneer je in verschillende sectoren belegt, dan loop je minder risico. Met de coronacrisis zagen we bijvoorbeeld dat de aandelen in KLM onderuit gingen, maar met een bedrijf als Ahold ging het juist goed. 

Sectoren waarin je kunt beleggen zijn:

  • Technologie
  • Vastgoed
  • Financiële bedrijven
  • Grondstoffen
  • consumptiegoederen
  •  Luxeconsumptie
  • Energie
  • Nutsbedrijven
  • Telecom
  • Gezondheidszorg
  • Industrie

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Aandelen analyseren

Voordat je aandelen koopt is het verstandig om naar wat cijfers van deze aandelen te kijken. Voor analyse van aandelen zijn er twee stromingen, de fundamentele analyse en de technische analyse.

Fundamentele analyse

Bij fundamentele analyse kijk je naar een aantal basiscijfers (fundamenten) van het bedrijf. Bijvoorbeeld de omzet, winst, winst per aandeel, dividend en solvabiliteit. Deze cijfers zijn terug te vinden in de financiële rapportages van de bedrijven zelf. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht deze te publiceren op hun website.

Deze rapportages worden elk kwartaal, of elk half jaar gepubliceerd. Daardoor zijn de cijfers soms al wat achterhaald. Zoek daarom voordat je gaat beleggen ook nog of er nieuws is geweest over dit bedrijf. Je kunt meer lezen over fundamentele analyse in dit artikel.

Technische analyse

Bij technische analyse wordt niet naar de fundamentele cijfers van een bedrijf gekeken, maar alleen naar het koersverloop. Technische analisten zijn ervan overtuigd dat alle beschikbare informatie al in de beurskoers verwerkt is en dat veel koersbewegingen voortkomen uit beurssentiment.

Wanneer er niks aan de hand is, schommelt een koers meestal tussen bepaalde waarden, de trend. De trendbreuken zijn de interessante momenten, dit kunnen goede aan- of verkoopmomenten zijn. Technische analyse is complex en er zijn boeken over volgeschreven. Als je er iets meer over wilt weten kun je dit artikel lezen.

Over het algemeen is technische analyse meer geschikt voor handelen op korte termijn. Maar je kunt het ook combineren met fundamentele analyse om een gunstig instapmoment te bepalen voor aandelen die je op basis van je fundamentele analyse wilt kopen. 

Technische analyse als hulpmiddel om te kunnen beleggen in aandelen

Beleggingsstrategie

Voordat je begint met beleggen in aandelen is het verstandig om na te denken over wat je doel is en wat je strategie moet zijn om dat doel te bereiken. Wil je bijvoorbeeld investeren in aandelen voor een aanvullend inkomen vanuit dividend? Of wil je een bedrag opbouwen wat je over een aantal jaar opneemt voor de studie van je kinderen?

Heb je het geld niet echt nodig en ben je bereid grotere risico’s te lopen voor een hoger rendement? Of wil je liever investeren in stabiele aandelen van gerenommeerde bedrijven?

Dividendbeleggen

Wanneer je vooral wilt beleggen in aandelen voor een inkomstenstroom vanuit dividend, dan noem je dit toepasselijk ‘dividendbeleggen’. Deze manier van beleggen is populair om een aanvullend pensioen op te bouwen. Je probeert bij deze strategie aandelen te kiezen die een stabiel rendement uitkeren, het liefst al meer dan 10 jaar ieder jaar een hoger dividend.

Er zijn ook zogenaamde dividend aristocraten die al minstens 25 jaar dividend uitkeren en het ieder jaar verhogen. Bij beleggingen zijn resultaten uit het verleden nooit een garantie voor de toekomst, maar je kunt je kansen wel wat hoger maken door dit soort bedrijven te kiezen. 

Groeibeleggen

Bij groeibeleggen probeer je juist te beleggen in aandelen die nog veel groeipotentieel hebben. Dit zijn bij voorkeur jonge bedrijven. Je had enorme winsten kunnen maken wanneer je bedrijven als Facebook, Google of Netflix in de begintijd had gekocht. Aandelen van deze bedrijven kennen wel veel risico.

Start-ups worden vaak opgebouwd met veel schulden en pas wanneer een bepaalde omvang is bereikt kan de winstmachine gaan draaien. Er zijn natuurlijk ook talloze voorbeelden van start-ups die dat moment nooit bereikt hebben en roemloos ten onder zijn gegaan. 

Groeibeleggen in aandelen

Beleggen in aandelen met ETF’s

In plaats van in beleggen in individuele aandelen, kun je ook beleggen in ETF’s, exchange traded funds. Dit zijn beleggingsfondsen die in een groot aantal aandelen beleggen. Vaak volgt een ETF een index. Bij een MSCI World ETF wordt in de bedrijven van de MSCI World Index belegd.

Als je een aandeel in dit fonds koopt, beleg je automatisch een beetje in al deze bedrijven. Zo heb je je geld meteen goed gespreid over meerdere aandelen. Er zijn ETF’s met verschillende thema’s en verschillende regio’s, bijvoorbeeld dividend aandelen Europa of vastgoed Azië. Meer over beleggen in ETF’s lees je hier.

DEGIRO heeft 86 internationale awards gewonnen voor hun platform
en bieden een van de laagste tarieven op de markt.

Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.