Selecteer een pagina

Beleggen met weinig geld. Hoe doe je dat?

26 aug 2021

Zoek een goedkope broker om te beleggen met weinig geld

Je hebt weinig geld maar wilt beleggen. Dat kan dus niet, want beleggen is alleen weggelegd voor de rijken. Toch? Niet waar! Veel mensen weten het niet maar beleggen of investeren met weinig geld is de norm.

De meeste beleggers hebben niet veel geld om te investeren. Ze sparen voor hun pensioen of gewoon voor erbij. Daarbij volstaat een kleine maandelijkse investering al.

Bedragen van 100 euro per maand of een begin investering van 10 euro zijn al voldoende om te beginnen met beleggen. Hoe je dit effectief doet leggen we je uit in dit artikel.

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Hoeveel kun je investeren als je weinig geld hebt?


Je moet roeien met de riemen die je hebt, zo luid het spreekwoord. Vooral als je het niet erg breed hebt moet je eerst kijken naar wat er mogelijk is. Kijk naar wat je wel hebt en niet naar wat je mist. Dan kun je op zoek gaan naar oplossingen die werken voor jou. Stel jezelf de volgende vragen en kom met concrete antwoorden, dat wil zeggen bedragen:

  • Hoeveel geld kun je nu investeren zonder in de problemen te raken?
  • Hoe hoog is je maandelijkse inkomen?
  • Hoeveel gaat er maandelijks vanaf aan kosten?


Het verschil tussen deze bedragen zijn je begin investering en je maandelijkse investering. Maar om veiliger te werk te gaan kun je het beste 8% van je inkomen elke maand stallen op een spaarrekening als reserve. Zo bouw je een potje op, mocht je bijvoorbeeld zonder werk komen te zitten. Een rekenvoorbeeld:

Je hebt op dit moment 153,- op je bankrekening en er zijn deze maand geen rekeningen meer. Je hebt een netto inkomen van €1775,- per maand (1950 bruto) en er gaat maandelijks €1500,- aan lasten vanaf, inclusief boodschappen.

Je kunt dus verwachten dat je spaargeld met (1775 – 1500) 275,- stijgt. Trek hier 8% van je loon vanaf voor je reservepot, (1775 x 0.08) 142,-. Dan blijft er 275 – 142 = 133,- per maand over om te investeren.

Je begin investering is wat je op dit moment hebt, minus je reserve voor deze maand. In dit geval dus: 153 – 133 = 20,-.

Sta niet te lang stil bij je begin investering, deze is veel minder belangrijk dan je maandelijkse investering!


Is handelen met hefbomen in CFD verstandig?

Investeren met een klein bedrag door handelen met hefbomen


Een erg populaire manier om te investeren met weinig geld is de handel in CFD. CFD (Contracts for Difference) zijn derivaten waarmee je voor een klein bedrag een contract met een veel hogere waarde af kunt sluiten. Derivaten zijn financiële instrumenten met een onderliggend product als waarde, meestal een aandeel. Je wordt dus geen eigenaar van dat aandeel. Het is alleen een afspraak tussen jou en je broker dat je contract de waarde heeft van dat aandeel.

Je betaalt de broker op het moment dat je een contract afsluit voor de waarde van het onderliggende product. Op een later moment ‘verkoop’ je je contract terug aan de broker. Als je gelijk had en het aandeel is gestegen in waarde heb je winst behaalt. Had je het verkeerd dan verlies je juist geld.

Met een hefboom (leverage) kun je de waarde van je contract opschroeven. Je betaalt dan een fractie van de daadwerkelijke waarde van de CFD. Met een hefboom van bijvoorbeeld 50 kun je een contract van 500,- afsluiten voor een inleg van 10,-. Je kunt dus enorme winst maken met een klein bedrag. Maar als je de plank misslaat moet je enorm bij betalen. CFD zijn dus geen veilige investering als je weinig geld hebt.


Beleggen met je wisselgeld


Stel je hebt echt weinig geld om te investeren, maar je betaalt de meeste zaken via de bank. Dan kun je ideaal beleggen met je wisselgeld. Met een app zoals Peaks worden alle bedragen die je overmaakt naar boven toe afgerond. Een kop koffie van 1,60 wordt dus 2 euro, de extra 40 cent wordt automatisch overgemaakt naar de app. Op die manier vul je je fonds mondjesmaat aan. Dit gaat niet erg snel, maar alle beetjes helpen en over de lange termijn kan het aardig oplopen.

Peaks is onderdeel van de Rabobank, dus je zit gewoon veilig bij een beleggingsfonds van een gerenommeerde bank. Omdat de Rabobank het fonds actief beheerd hoef je zelf ook geen beleggingen te doen. Je hoeft overigens geen klant bij de Rabobank te zijn wil je gebruik maken van Peaks. Naast je wisselgeld kun je ook maandelijks een inleg overmaken. Voor meer informatie over Peaks kun je ons artikel “Je wisselgeld beleggen met Peaks” lezen.


Zelf online beleggen met weinig geld


Je kunt zelf online beleggen met een hele kleine maandelijkse investering. Als je zelf gaat beleggen dan moet je je realiseren dat de tijd je vriend is. Hoe langer je beleggingen de tijd krijgen, hoe meer geld je verdient. Zelfs een hele bescheiden investering kan veel geld opleveren als je lang genoeg wacht. Hoe minder geld je te investeren hebt, hoe meer tijd je zult moeten investeren. Lange termijn investeringen werken door het rente-op-rente effect.

Rente-op-rente: je investeert 100,- per maand met een historische rente van 6%. Je investeert al je rendement terug met de aankoop van meer aandelen. Na een looptijd van 20 jaar heb je in totaal 24.100,- geïnvesteerd. Maar je kapitaal is 52.497,- waard. Door het rente-op-rente effect is de waarde dus niet met 6% over 24100 gestegen maar met 218%!

De formule voor rente-op-rente is K (1 + r/12)^(12t). K is je begin kapitaal, r is de historische rente en t is de totale looptijd in jaren.

Spreid je beleggingen


Beleggen kent risico’s en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Mensen die alles verliezen waren meestal bezig met een vorm van investeren dat hoge risico’s met zich mee brengt, zoals de handel in CFD. Ook investeren ze dan in een hele beperkte collectie aandelen. Je kunt je risico het beste omlaag halen door hem te spreiden. Beleg kleine beetjes in verschillende bedrijven, bedrijfstakken en ETF. Als één bedrijf dan failliet gaat ben je niet alles in één keer kwijt.

Als je weinig geld hebt beleg dan met kleine beetjes in verschillende bedrijven

Zoek naar een betrouwbare online broker


Voor online beleggers is het vinden van een betrouwbare online broker heel belangrijk. Er zijn veel brokers te vinden online die hun diensten aanbieden. Maar veel van deze brengen verborgen kosten met zich mee of zijn ronduit niet te vertrouwen. Een belangrijk criterium waar je naar kunt kijken is de standplaats van de broker, met andere woorden uit welk land komen ze? Brokers uit West-Europese landen, zoals Nederland, Duitsland, België, enzovoorts, moeten allemaal voldoen aan EU regels waar ze niet onderweg komen.

Beleggen met DEGIRO


Er zijn veel apps en online brokers die het mogelijke maken om tegen hele lage tarieven te beleggen. Onze beste keuze is het beleggingsplatform van DEGIRO. DEGIRO is een betrouwbare online broker gevestigd in Duitsland. Je kunt er beleggen met hele kleine bedragen en de tarieven zijn heel laag. Je hebt er naast aandelen ook toegang tot een groot scala aan ETF’s en beleggingsfondsen.


Conclusie: beleggen met weinig geld


Je kunt beleggen met weinig geld en er een succes van maken. Als je weinig geld hebt zul je dit goed moeten maken door meer tijd te investeren. Door kleine maandelijkse investeringen langere tijd te laten staan kun je alsnog een geweldig resultaat halen. Wil je meer weten over hoe jij kunt beginnen met beleggen in aandelen? Lees dan ons artikel “Hoe begin je met beleggen in aandelen?”.

DEGIRO heeft 86 internationale awards gewonnen voor hun platform
en bieden een van de laagste tarieven op de markt.

Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *