Selecteer een pagina
betalen met de beste credit card over de hele wereld

Het kan erg handig zijn om een creditcard te hebben. In het buitenland kun je bijna overal betalen met een creditcard. Het huren van een auto is vaak zelfs niet mogelijk zonder creditcard.

Daarnaast geeft een creditcard je vaak ook nog verzekeringen. Bestel je op internet en betaal je met je creditcard? En komt je bestelling niet aan? Dan ben je in veel gevallen verzekerd en krijg je je geld terug.

Ook zijn er creditcards met spaarprogramma’s waarmee je voor gratis vliegtickets kunt sparen. Er zijn behoorlijk wat verschillende kaarten. Wat is de beste creditcard?

Welke creditcard kun je in jouw situatie het beste aanvragen? Voordat je zomaar de kaart aanvraagt die je bij je eigen bank kunt krijgen, kun je beter eerst een aantal verschillende creditcards vergelijken om te zien welke het beste bij jou past.


Wat is een creditcard?

Een creditcard is niet hetzelfde als de betaalpas van je bankrekening. Credit is het Engelse woord voor krediet en wat je met een creditcard koopt, koop je eigenlijk op afbetaling. Meestal worden de aankopen die je met je creditcard hebt gedaan aan het eind van de maand afgeschreven, maar je kunt ook kiezen voor gespreid betalen. Dat is handig wanneer je iets wilt kopen waar je op dit moment geen geld voor hebt, maar je betaalt wel een hoog rentepercentage.

De meeste Nederlanders die een creditcard hebben, hebben deze omdat een creditcard bijna overal ter wereld wordt geaccepteerd als betaalmiddel. Bij reservering van een hotel moet je vaak je creditcardnummer opgeven als borg. Een auto huren in het buitenland is meestal onmogelijk zonder creditcard. Ook online aankopen kunnen vaak met een creditcard betaald worden.


De drie grote aanbieders

Wanneer je op zoek gaat naar een creditcard om mee te betalen, dan vind je veel verschillende aanbieders. Maar als je kijkt naar de logo’s op de kaarten, dan blijkt dat ze bijna allemaal bij één van de drie grote creditcard maatschappijen vandaan komen. Op de kaart van de ANWB prijkt bijvoorbeeld het logo van VISA en de creditcard van de Bijenkorf is een Mastercard. Naast Visa en Mastercard is American Express een grote aanbieder.

Betalen met de beste credit card

Visa

Visa is wereldwijd de meest geaccepteerde creditcard. Met deze creditcard kun je betalen in webshops en dan zijn je online aankopen 180 dagen verzekerd. Je kunt hem ook als pinpas gebruiken om te betalen in winkels en je kunt er zelfs contactloos mee betalen.

Met een Visa creditcard is het ook de mogelijk om geld op te nemen bij een geldautomaat, maar dan betaal je 4% transactiekosten. Je bestedingslimiet kun je instellen, maar die hangt ook af van je inkomen. Normaal gesproken betaal je je bestedingen per maand af, maar je kunt ook kiezen voor gespreid betalen. Houd er rekening mee dat je dan een hoge rente betaalt over het nog openstaande bedrag.

In Nederland kun je de Visa creditcard bij veel verschillende aanbieders aanvragen. Bijvoorbeeld via de ANWB, Rabobank (alleen gold), SNS of ASN. Voor al deze aanbieders geldt dat je daar klant (of lid) moet zijn. Ben je bij geen van deze bedrijven klant, dan kun je de Visa World Card aanvragen.

Mastercard

Met Mastercard kun je wereldwijd op iets minder plaatsen betalen dan met Visa, maar je kunt er nog steeds op heel veel plaatsen mee terecht. De voorwaarden van een Mastercard zijn gelijkwaardig aan die van Visa. Je aankopen zijn ook 180 dagen verzekerd, voor geld opnemen met je creditcard betaal je 4% kosten en contactloos betalen is ook mogelijk.

In Nederland is de Mastercard de meest gebruikte creditcard. Dat komt omdat je de Mastercard kunt krijgen bij je betaalrekening bij ABN Amro, ING en Knab. Bij Rabobank is de basiskaart een Mastercard en wanneer je een Gold card hebt (met een hogere bestedingslimiet) kun je kiezen. De Mastercard Classic is niet gebonden aan een betaalrekening bij een bank.

In Nederland kan je het beste met de Visa of mastercard winkelen

American Express

American Express is echt een andere kaart dan Visa en Mastercard. Met deze creditcard kun je op veel minder plaatsen betalen en zeker in Nederland wordt American Express maar op weinig plaatsen geaccepteerd.

Je kunt deze kaart niet bij je bank krijgen, maar bij American Express zelf. Online wordt American Express ook een stuk minder vaak geaccepteerd dan Visa en Mastercard. Met deze creditcard kun je niet gespreid betalen en het is ook een van de duurste creditcards.

Ondanks de opsomming van nadelen, kan American Express een hele gunstige creditcard zijn om te hebben. Een van de grote pluspunten van deze creditcard is het bonuspunten programma. Iedere aankoop die je betaalt met deze creditcard levert punten op, die je kunt inwisselen voor producten of vliegtickets. Dit is waarschijnlijk de beste creditcard voor mensen die veel reizen.

Met de Flying Blue American Express creditcard krijg je punten voor iedere vlucht met KLM, Air France of een van hun sky partners. Wanneer je je reis met deze creditcard betaalt heb je ook een extra ongevallenverzekering en toegang tot Global Assist, wereldwijde noodhulp.


Betalen met een prepaid creditcard

Om een gewone creditcard aan te vragen heb je een bepaald minimum inkomen nodig. Wat je met je kaart betaalt is eigenlijk een kortdurende lening, die je aan het einde van de maand terug moet betalen. Om geen risico te lopen zal de verstrekker van de kaart een bewijs van je inkomen willen zien.

Wanneer je niet aan het minimuminkomen kunt voldoen, kun je ook een prepaid creditcard nemen. Dit kan handig zijn wanneer je een online aankoop wilt doen die je alleen met een creditcard kunt betalen of om te betalen in het buitenland. Om met een prepaid creditcard te kunnen betalen moet je eerst geld op de kaart zetten. Eigenlijk is het geen echte creditcard, want je betaalt er niet mee op krediet. Een prepaid creditcard wordt ook wel een debetcard genoemd.


Verschillen tussen ‘gewone’ en prepaid creditcards

Er zijn een aantal verschillen tussen gewone creditcards en prepaid creditcards. Met prepaid kaarten zijn je aankopen meestal niet verzekerd, je kunt niet gespreid betalen en de meeste kun je niet gebruiken als borg bij autohuur of om een hotel mee te reserveren. Ook zijn de kosten anders.

Bij een gewone creditcard betaal je een bedrag per jaar. Bij prepaid creditcards verschilt het erg per aanbieder. Er kunnen kosten gerekend worden voor de aanschaf van de kaart, er kunnen kosten gerekend worden voor het opladen van de kaart en er kunnen zelfs kosten worden gerekend wanneer de kaart langere tijd niet wordt gebruikt. Omdat iedere prepaid creditcard andere voorwaarden heeft, is het nog belangrijker om goed naar de voorwaarden te kijken.


Prepaid creditcard van Mastercard

Mastercard biedt zijn eigen prepaid creditcard aan. Dit is op dit moment de beste prepaid creditcard. Met deze prepaid kaart kun je overal betalen waar Mastercard wordt geaccepteerd. De kaart heeft een eigen IBAN en je laadt hem op door geld op deze rekening te storten. Ook anderen kunnen op deze rekening storten. Handig wanneer je in het buitenland in de problemen komt.

Bij bijvoorbeeld diefstal of fraude komt je normale betaalrekening niet in gevaar, omdat de kaart aan zijn eigen IBAN is gekoppeld. Natuurlijk moet je nog steeds de kaart zo snel mogelijk blokkeren, want je wilt het saldo van je kaart natuurlijk ook niet kwijtraken.


Anonieme prepaid creditcard

Vroeger kon je een prepaid creditcard geheel anoniem aanvragen. Sinds de aanslagen van 2001 in de Verenigde Staten mogen geen anonieme creditcards meer worden uitgegeven. Ook aanbieders van prepaid creditcards moeten bepaalde persoonsgegevens vragen en bepaalde aankoopgegevens vastleggen.

De enige optie voor een volledige anonieme creditcard is een bitcoin creditcard, maar met deze creditcard kun je alleen betalen op plaatsen waar bitcoins worden geaccepteerd. Maar deze kaarten zijn over het algemeen duur en de aanbieders ervan zijn meestal zeer dubieus. Maar met een prepaid creditcard voorkom je in ieder geval dat je bank al je transacties kent.