Hoe kun je bitcoins kopen? Dat vraag je je misschien wel eens af wanneer je hoort hoeveel geld sommige mensen ermee verdienen. Bitcoin (afgekort BTC) was de eerste, en nog steeds de populairste, cryptovaluta.
Bij bitcoins horen ingewikkelde technische termen, zoals blockchain, mining en cryptohashing. Gelukkig hoef je dat niet allemaal te begrijpen om bitcoins te kunnen aanschaffen.
Wat je wel moet weten is wat een wallet is en hoe en waar je bitcoins kunt kopen en verkopen. Het is ook erg belangrijk om te weten hoe je je bitcoins goed beschermt tegen hackers. En hoe kun je geld verdienen aan deze cryptomunt? Lees er alles over in dit artikel.
Wat zijn bitcoins?
Bitcoin is een digitale valuta. Er zijn geen echte munten en biljetten in omloop. Het idee is bedacht door een persoon of groep met het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De bedoeling van deze digitale valuta is dat er geen overheidsbemoeienis of regulering aan te pas komt en dat je er anoniem mee kunt betalen over de hele wereld.
In plaats van overheidsregulering is er een database waarin alle transacties worden bijgehouden, de blockchain. Er zijn meerdere mensen die kopieën van deze blockchain bijhouden, waardoor het transparant is en er geen fraude mee kan plaatsvinden. Naast dat er geen overheidsbemoeienis bij komt kijken, komt er ook geen bank aan te pas.
Er zijn inmiddels veel plaatsen waar je daadwerkelijk met bitcoins kunt betalen, maar ze worden nog meer gebruikt als belegging. Bitcoins kopen als belegging heeft als doel ze later weer voor meer geld te verkopen. Dit zou je ook speculeren kunnen noemen.
De wallet
Wallet betekent letterlijk portemonnee en zonder wallet kun je geen bitcoins kopen. Deze digitale wallet heeft wel een wat langere gebruiksaanwijzing dan een gewone portemonnee. Je kunt een wallet voor bitcoin of andere cryptovaluta het best vergelijken met een e-mail adres.
Je hebt een public key en een private key. Zo’n key is een lange reeks cijfers en letters zonder logica. De public key is als je e-mail adres. Deze kun je aan mensen geven en daar kunnen ze dan de bitcoins naartoe sturen. De private key is als je wachtwoord. Om in je wallet te kijken en zelf betalingen te doen heb je de private key nodig. Het is essentieel dat je private key bij niemand anders terecht kan komen. Er zijn verschillende soorten wallets, elk met voor- en nadelen.
Wallet direct op je computer
Een van de opties is een desktop wallet. Deze installeer je op de harde schijf van je computer. Je kunt er dan ook alleen vanaf je computer bij. Wanneer je een groot bedrag aan bitcoins hebt, kun je er zelfs een aparte computer voor gebruiken, die je in principe niet voor internet gebruikt. Hierdoor is de kans dat je wallet gehackt wordt bijzonder klein. Zorg wel voor een back-up, voor het geval je computer crasht.
Een desktop wallet op een aparte computer is het meest geschikt als het om grote waarde aan bitcoins gaat, waarmee je niet vaak transacties doet. Alleen wanneer je iets met je bitcoins gaat kopen (of een andere transactie gaat doen), sluit je je computer aan op internet.
Wallet op papier
Bij een papieren wallet print je je public en private key nadat ze zijn gegenereerd. Naast de lange codes kun je er ook een QR-code bij printen, dat maakt het wat makkelijker om bitcoins te kopen, verkopen of ermee te betalen.
Een papieren wallet heeft als voordeel dat hij van afstand niet door hackers te verkrijgen is. Het nadeel is wel dat papier erg kwetsbaar is. Raak je je papiertje kwijt, dan heb je geen toegang meer tot je geld. Je kunt er meerdere uitprinten en op verschillende plekken bewaren, maar dat maakt je weer wat kwetsbaarder bij inbraak.
Hardware wallet
Hardware wallets worden door veel mensen als de veiligste manier gezien. Een hardware wallet is een aparte opslag voor je keys. Het lijkt erg op een USB-stick. Je verbindt het apparaatje alleen met je computer wanneer je een transactie wilt doen en verder bewaar je het op een veilige plaats.
Zo’n hardware wallet kost natuurlijk wel wat geld, maar dat kan wel de moeite zijn, zeker wanneer je voor een wat grotere waarde bitcoins wilt kopen. Zorg ook voor een back-up, mocht je device toch een keer crashen.
Online wallet
Een online wallet is de makkelijkste manier wanneer je wilt beginnen met bitcoins kopen. Je hoeft er niks voor te installeren en je kunt er eenvoudig bij. Je public en private key zijn opgeslagen bij je provider, dus het risico dat je ze kwijtraakt is kleiner dan bij de vorige opties.
Het nadeel is dat je voor de beveiliging afhankelijk bent van je provider en dat zo’n webaccount makkelijker te hacken is. Zorg dus wel voor een zeer sterk wachtwoord en tweestapsverificatie. Het wordt over het algemeen gebruikt om kleinere bedragen op te slaan waarmee ook vaker gehandeld wordt.
Mobile wallet
Met een wallet app op je telefoon heb je je bitcoins altijd bij je. Dat is makkelijk wanneer je iets met bitcoins wilt kopen. Je kunt ook op ieder moment bitcoins kopen en verkopen, daarvoor hoef je niet thuis achter je eigen pc te zitten. Dat is handig wanneer je geld wilt verdienen aan het handelen in bitcoins, een goede manier om van de soms hevig schommelende koersen te profiteren.
Het nadeel van een app is dat het iets minder veilig is, omdat je telefoon bijna altijd met internet verbonden is.
Bitcoins kopen
Nadat je je wallet hebt aangemaakt kun je bitcoins kopen. Er zijn verschillende platforms om bitcoins te kopen, ook in Nederland. Nou hoef je helemaal niet per se je bitcoins te kopen in Nederland, het voornaamste voordeel is dat de websites in het Nederlands zijn en dat je met Ideal kunt betalen. Er zijn verschillende manieren om bitcoins te kopen.
Een online wisselkantoor – broker
Je kunt bitcoins kopen bij een online wisselkantoor, oftewel een exchange. Net als een gewoon wisselkantoor rekent een bitcoin exchange verschillende koop- en verkoopprijzen. Het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs is hun winst. Via een online wisselkantoor is de makkelijkste manier om BTC te kopen.
Vergelijk voordat je daadwerkelijk gaat kopen de verschillende exhanges met elkaar. De koersen kunnen behoorlijk verschillen. Je wilt natuurlijk wel zo goedkoop mogelijk bitcoins kopen, anders begin je al met verlies. De transactiekosten kunnen ook behoorlijk verschillen per aanbieder. Bij goede online wisselkantoren kun je kiezen uit een aantal verschillende betaalmethoden, zoals Paypal, IDeal en credit card.
Een online ruilbeurs – exchange
Een andere plaats waar je je BTC kunt kopen is een exchange, dit is een online ruilbeurs of marktplaats. Hier is niet het platform zelf de handelaar, maar het brengt kopers en verkopers bij elkaar op. De kosten voor de cryptomunten zelf zijn hier doorgaans lager dan bij een wisselkantoor, maar het proces is wat ingewikkelder.
Een exchange is meer geschikt voor ervaren gebruikers die er niet voor terugschrikken dat het wat ingewikkelder is. Het is de moeite om je daarin te verdiepen wanneer je meer wilt handelen, omdat de kosten lager zijn. Een broker is geschikter voor beginners en mensen die niet te veel willen handelen, maar bitcoin willen kopen om langdurig aan te houden en pas over jaren met (veel) winst te verkopen.
Alles-in-één
Er zijn ook aanbieders waar je alles op hetzelfde platform kunt regelen. Je hebt dan je online wallet op dezelfde plek als waar je je bitcoins kunt kopen en verkopen. Bitavo is zo’n platform. Bitavo is de goedkoopste exchange van Nederland met handelskosten van maximaal 0.25%. Zo’n platform is heel geschikt wanneer je begint met handelen in cryptocurrency en wanneer je niet in hele grote bedragen handelt.
Het is dan wel veel eenvoudiger dan het hebben van een desktop of hardware wallet, maar het heeft grotere risico’s qua veiligheid. Lees alles wat je kunt vinden over het platform, niet alleen de reviews op hun eigen website. Kies zeker een platform met tweestapsverificatie (2-factor-authentication in het Engels, vaak afgekort als 2FA). Dat is een heel stuk veiliger dan alleen een wachtwoord.
Geld verdienen aan bitcoins
De meest voorkomende manier om geld te verdienen aan BTC en andere cryptocurrency is om ze te kopen en op een later moment voor meer geld te verkopen. Je moet dus proberen goedkoop bitcoins te kopen en duur te verkopen. Niemand kan de toekomst voorspellen, dus je kunt nooit zeker weten wanneer je in moet stappen.
Het kan altijd zijn dat je precies op een hoogtepunt instapt en dat het daarna niet meer zo hoog wordt. Eind 2017 was een bitcoin bijna $20.000 waard en zo hoog is het tot nu toe (mei 2020) nooit meer geworden. Om in bitcoin te gaan handelen moet je er dus tegen kunnen dat je ook verlies kunt maken. Doe dit, net als beleggen, met geld dat je niet binnenkort nodig hebt en doe dit ook niet met een te groot deel van je vermogen.
Microjobs
Er zijn ook nog andere manieren om geld te verdienen aan BTC. Er zijn platforms waar je bitcoins kunt verdienen met het uitvoeren van microjobs, bijvoorbeeld het klikken op een advertentie. De verdiensten zijn erg laag, maar als je tijd over hebt en je laat het geld in je account staan, dan zou het je tijd toch waard kunnen zijn als de waarde van de BTC erg stijgt.
Mining
Je kunt ook zelf bitcoins gaan ‘minen’. Dit is technisch vrij moeilijk en het levert weinig op. Je hebt er een computer met een goede processor voor nodig die ook altijd aan staat. Afhankelijk van de koers kan het zijn dat de kosten voor de elektriciteit van je computer de opbrengst al overstijgen.
Boeken over het kopen van Bitcoins
Hieronder staan enkele interessante boeken over het beter begrijpen van bitcoins.