Selecteer een pagina

Gebruikte auto leasen?

17 dec 2021

Private lease gebruikte auto

Je bent een auto nodig en je wilt hem leasen. Ga je dan een nieuwe of een gebruikte auto leasen? Maar ex-lease bakken zijn toch allemaal afgetrapte wagens, waar het de vorige “eigenaar” niet uitmaakte wat er daarna met de auto gebeurd, horen we je al denken.

Maar een gebruikte auto leasen is nog niet zo’n gek idee. De waarheid is dat de meeste private lease occasions helemaal niet zo oud zijn. Sommige zijn eigenlijk zo goed als nieuw maar worden voor een veel kleiner bedrag geleased. Hoe kan dit? We zoeken het uit en geven antwoord op de vraag waarom een private lease occasion niet zo heel veel hoeft te verschillen van een nieuwe lease wagen.


Waarom een private lease?


Privé een auto leasen heeft mogelijk nog meer voordelen dan een zakelijke lease. Je hebt privé niet te maken met de belastingdienst, de wegenbelasting is al bij de leaseprijs inbegrepen en van bijtelling is natuurlijk al helemaal geen sprake. Alle kosten op benzine, schoonmaak en verkeersboetes na zijn gedekt door de lease. Voor jouw is het alleen maar instappen en wegwezen.

– Geen omkijk naar onderhoud


Veel mensen onderschatten de onderhoudskosten aan een auto. Voor een middenklasse auto liggen deze al gauw op 70,- per maand. Maar deze kosten komen natuurlijk niet mooi verdeeld. De onderdelen van een auto houden niet geleidelijk op met werken. Er gaat plotseling wat stuk en de rekening komt ineens. Daar komt nog de jaarlijkse APK bij. Die staat in veel gevallen wel geadverteerd als “gratis”, maar de garagehouder vindt altijd wel wat om in rekening te brengen als jouw auto eenmaal op hun brug staat.

Rij je veel, dan komen de kleine en grote beurt ook sneller om de hoek kijken. De controles alleen al zijn gauw tussen de 200,- en 400,-. Net als bij de APK worden er eigenlijk altijd wel dingen gevonden die aan vervanging toe zijn, meer extra kosten dus.

Ga je een nieuwe of gebruikte auto leasen, dan heb je hier geen omkijken meer naar. Je leasebedrijf stelt je op de hoogte waar en wanneer je de wagen naar toebrengt voor de APK, een beurt of een reparatie. Al die kosten zijn ook voor hun. Voor jouw is het heenrijden, even wachten en weer wegrijden met een auto die geheel in orde is.

Geen onderhoud bij een tweedehands auto leasen

– Elke paar jaar een “nieuwe” auto


Bij leasen krijg je om de paar jaar, meestal 4 of 5, een nieuwe auto om in te rijden. Ook bij een private lease occasion wordt de auto regelmatig verwisseld voor een nieuwere. Als je graag in nieuwe auto’s rijdt, dan is leasen bij uitstek een kostenbesparende oplossing voor jou. Na 5 jaar stijgen de onderhoudskosten van een auto aanzienlijk. Denk aan de distributieriem, de banden, accu, remblokken of zelfs de remschijven zelf, een grote beurt, en nog tal van andere slijtage gevoelige onderdelen die snel in de papieren kunnen gaan lopen.

Als je voor dat moment een nieuwe auto koopt dan ontloop je deze kosten. Maar nieuwe auto’s zijn duur en de waarde van een nieuwe auto vermindert in de eerste twee jaar het hardst. Private lease is dan een goedkopere oplossing dan je eigen wagen als occasion verkopen en een nieuwe auto kopen bij de dealer.


Waarom juist een private lease occasion?


Waarom zou ik een gebruikte auto leasen als ik ook een nieuwe kan leasen? We zeiden je net dat de onderhoudskosten van een auto stijgen na het vijfde levensjaar. Deze onderhoudskosten worden natuurlijk doorberekend in de leaseprijs. Dit is de reden waarom veel leasewagens nieuwe auto’s zijn. De leasemaatschappij koopt de auto’s gloednieuw en verdient een deel van het aankoopbedrag terug met de lease. De winst wordt gemaakt met de verkoop van de leasewagen als occasion. Toch kan een private lease occasion goedkoper zijn dan een nieuwe auto leasen, en aanzienlijk goedkoper zelfs!

– Lagere waarde, hoger onderhoud


Het hogere onderhoud wordt voor een deel opgevangen door de lagere waarde. Een lagere waarde drukt de leaseprijs naar beneden. Als jij de auto theoretisch zou leasen tot het jaar van laatste afschrijving, dan zou de leasemaatschappij aan de auto hebben verdient. Er zit voor hun dus niet veel haast bij. Het is alleen zo dat de meeste klanten geen te oude of gebruikte auto willen leasen tegen een soortgelijke prijs als een nieuwe auto.

– Een private lease occasion is meestal ook een nieuwe auto


Het kleine geheim om goedkoop een gebruikte auto te leasen is dat ook de private lease occasion vaak een nieuwe auto is. Niet helemaal nieuw, maar een jaar of misschien twee jaar. Dit zijn dan auto’s die al een keer geleased zijn maar waarbij de vorige eigenaar de lease niet meer kon betalen en de auto weer in moest leveren. De auto is dus eigenlijk alleen in technische zin een occasion omdat hij al een keer geleased is. Hij is voor de rest nagelnieuw.

Om toch nog aan deze auto’s te verdienen wordt hij wederom geleased maar vaak tegen een aanzienlijk lager maandbedrag. Kijk daarom bij een private lease occasion hoe oud de wagen precies is en hoe lang hij al geleased is. Is hij twee jaar of jonger, dan kun je goed besparen op je leaseplan en toch in een mooie, zo goed als nieuwe, auto rijden.

– Goedkoper een gebruikte auto leasen


Leasemaatschappijen kunnen nieuwe auto’s op grote schaal inkopen. Hierdoor kunnen ze korting krijgen op de stukprijs per auto. Dit vertaalt zich naar scherpe leaseprijzen en verklaart voor een deel waarom een private lease in veel gevallen goedkoper kan zijn dan zelf eigenaar worden van de auto. Dit kan bij een private lease occasion weer niet. Als een leasemaatschappij een occasion koopt om te leasen hebben ze geen voordeel gehad van groots inkopen. Niet alle private lease occasions zijn dus bij voorbaat goedkoper dan een nieuwe private lease.

Om goedkoper een gebruikte auto te leasen is het dus van belang dat de auto nieuw is aangeschaft door de leasemaatschappij maar dat de vorige lease niet helemaal is afgemaakt. Alleen dan kan en zal de private lease occasion goedkoper uitvallen.


Na de private lease occasion eigenaar worden van de auto


Als de lease op je auto afloopt heb je meestal één van de volgende drie opties:

  • Dezelfde private lease verlengen (met mogelijk een nieuwe wagen)
  • Een nieuwe private lease afsluiten voor een andere (goedkopere of duurdere) auto. Dit zou dan een private lease occasion kunnen zijn.
  • Afzien van een nieuwe private lease occasion en zelf een auto kopen


Ga je geen nieuw contract aan met je leasemaatschappij dat is er vaak de mogelijkheid om de auto uit je vorige lease over te nemen als occasion.


Zakelijke Financial Lease Occasion


Ook voor zakelijk gebruik kun je een gebruikte auto leasen, of een bus als dat beter bij je bedrijf past. Veel nieuwe bedrijven gaan binnen twee en vijf jaar alweer stuk, maar ze hebben in de tussentijd al wel allerlei contracten afgesloten. Een auto op de zaak via een zakelijke financial lease hoort daar vaak bij. Deze auto’s en bussen zijn vaak dus nog gloednieuw of maar een jaar of twee oud. Nog in prima staat dus om te dienen als werkpaard voor jouw bedrijf. Ook een zakelijke lease occasion wordt dan tegen een korting aangeboden. Bij Wittebrug lease kun je voor een aantrekkelijke prijs zakelijk een occasion leasen:  

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *