Selecteer een pagina
Geld besparen

Wanneer je altijd al door je geld heen bent voor je volgende salaris wordt gestort is het noodzakelijk om te bekijken waar je geld kunt besparen.

Maar ook wanneer je niet standaard geld tekort komt is het goed om eens te kijken waar je geld kunt besparen. Zo houd je misschien meer geld over voor leuke dingen, of om te sparen voor toekomstige dromen.

Wellicht wil je je kinderen laten studeren zonder studieschuld, eerder stoppen met werken of een sabbatical nemen voor een wereldreis. In dit artikel staan veel tips om geld te besparen. Bijvoorbeeld op je boodschappen, vakanties, vaste lasten en spullen.

Geld besparen op boodschappen

Wat je per maand uitgeeft aan boodschappen kan flink oplopen, zeker als je een gezin hebt. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je uitgaven op boodschappen te verlagen.

Koop groente en fruit op de markt

Verse groente en fruit zijn op de markt meestal een stuk goedkoper dan in de supermarkt. En vaak scheelt het ook verpakkingsmateriaal. Heb je geen tijd om apart naar de markt te gaan, koop dan in de supermarkt in ieder geval de hele groentes en niet de voorgesneden versie. Het is een stuk goedkoper en ze zijn langer houdbaar als ze nog niet gesneden zijn.

Een andere mogelijkheid is om groente uit de diepvries te kopen. Dit is ook een stuk goedkoper. Omdat het meestal direct na de oogst wordt ingevroren hoef je niet bang te zijn voor verlies van vitamines.

Wil je geld besparen op de boodschappen koop dan hele groentes

Koop minder vlees

We realiseren het ons misschien niet meer, maar vlees is eigenlijk een luxeproduct. Je kunt prima wat minder vlees eten. Vervang het dan niet met dure vleesvervangers, maar met peulvruchten uit blik.

Een bergje zwarte bonen naast je aardappels en groente lijkt misschien niet erg aantrekkelijk. Maar er zijn zat gerechten waar peulvruchten prima in passen. Je kunt bijvoorbeeld kidneybonen eten in een Mexicaanse schotel en linzen of kikkererwten in een Indiaas gerecht. Op internet zijn genoeg lekkere recepten zonder vlees te vinden.

Koop minder frisdrank

Je kunt al op frisdrank besparen door B-merken te kopen in plaats van A-merken. Maar je kunt nog meer geld besparen door het helemaal niet meer te kopen. Water uit de kraan is veel goedkoper en gezonder.

Wanneer je gewend bent om altijd zoete drankjes te drinken is het even afkicken. Wil je niet alleen water drinken, dan is een fles aanmaaklimonade een alternatief waar je weken mee kunt doen.

Koop huismerk

Van bijna ieder A-merk dat in de supermarkt ligt is een goedkoper huismerk beschikbaar. Bij veel mensen leeft het idee dat het huismerk minder lekker is. Soms is dat ook zo, maar vaak ook niet. Het komt soms zelfs van dezelfde productielijn, maar met een andere verpakking erom. Je kunt het in ieder geval proberen.

Doe geen boodschappen als je honger hebt

Mensen die met honger de supermarkt in lopen kopen meer. Wanneer je honger hebt ben je gevoeliger voor impulsaankopen. En waarschijnlijk koop je dan geen gezonde dingen, maar is het snoep bij de rij voor de kassa moeilijk te weerstaan.


Gooi geen eten weg

Er wordt ontzettend veel voedsel verspild. Een deel daarvan is echt niet nodig. Maak er een sport van om geen eten weg te gooien. Van groente die je over hebt kun je makkelijk een lekkere soep maken. Kliekjes van het avondeten kun je de volgende dag als lunch eten. Of je kunt zoals vroeger een ouderwetse kliekjesdag houden met alle restjes van de week.

Het meeste eten is ook geschikt om in te vriezen. Dat kun je ook doen met gesneden groente. Ben je alleen, dan is een hele courgette misschien een beetje veel in een gerecht, je kunt dan alles snijden en wat je niet gebruikt invriezen.


Geld besparen op spullen

Als we iets nodig hebben zijn we geneigd om naar een winkel of webshop te gaan en het nieuw te kopen. Maar dat is lang niet altijd nodig. Marktplaats staat vol met prima spullen. Kleding die nauwelijks gedragen is, meubels die nog zo goed als nieuw zijn, speelgoed waar weinig mee gespeeld is en ga zo maar door. Wanneer je iets nodig hebt, kijk dan eerst even op Marktplaats. Iets een tweede leven geven is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.


Vaste lasten

Waarschijnlijk heb je best veel lasten die je maandelijks moet betalen. Je huur of hypotheek, energie, verzekeringen, abonnementen, tijdschriften, misschien zelfs een loterij? Zet deze lasten eens op een rijtje en kijk waar je kunt besparen, zie ook mijn blog over vaste lasten verlagen. Zijn er verzekeringen die goedkoper kunnen? Wordt het niet eens tijd om over te stappen van energieleverancier?


Neem zelf eten en drinken mee

Dagelijks je lunch kopen in de kantine van je werk is veel duurder dan altijd zelf boterhammen meenemen. Wanneer je onderweg bent is het ook handig om zelf altijd een flesje water bij je te hebben. Dan ben je minder geneigd om bij de benzinepomp of op het station een duur drankje te kopen.

Neem zelf boterhammen mee naar het werk

Gebruik kortingscodes

Veel webshops hebben tijdelijke kortingsacties. Wanneer je een bepaalde code gebruikt krijg je een bedrag of een percentage korting. Nou moet je die code maar net weten. Gelukkig zijn er speciale websites die al deze codes verzamelen. Zoek dus even naar ‘kortingscode’ + de naam van de webshop om te kijken of er nog leuke kortingsacties zijn.


Goedkoper op vakantie

Voor vakanties gelden op verschillende momenten verschillende tarieven. Zo is het in het hoogseizoen veel duurder om op vakantie te gaan dan daarbuiten. Ben je niet afhankelijk van schoolvakanties of de bouwvak, dan kun je veel geld besparen op je vakanties door in het laagseizoen te gaan.

Is het hoogseizoen je enige optie? Ook dan kun je nog besparen op je vakantie. Boek je je vakantie lang van tevoren, dan krijg je vroegboekkorting. Je kunt ook wat risico nemen en op het laatste moment een last-minute boeken.

Ga je met het vliegtuig op vakantie dan kun je daar ook op besparen door je eigen vliegticket te kopen. Je kun nu zelf je luchthaven, vertrekdatum en aankomstdatum bepalen.

Je kunt eenmaal op vakantie ook nog geld besparen. Bijvoorbeeld door zelf te koken en niet steeds uit eten te gaan. Zit je in een hotel en heb je geen gelegenheid om te koken? Dan kun je alsnog je lunch veel goedkoper eten door in de plaatselijke supermarkt een paar broodjes en wat drinken te halen. Neem plastic bordjes en wat bestek mee en je kunt lekker picknicken.


Handige apps om geld te besparen

Je kunt jezelf ook een handje helpen met geld besparen door de volgende apps te installeren.

Grip

Wanneer je geld wilt besparen is inzicht in je uitgaven erg handig. De app Grip is een kasboekje in app-vorm. De app is door ABN Amro ontwikkelt, maar inmiddels te koppelen met bijna alle banken in Nederland. Deze app leest al je uitgaven die je van je rekening betaalt automatisch in. Ook kan de categorie automatisch toegevoegd worden. Het is dus met deze app weinig werk om je kasboekje bij te houden.

Pepper

In deze app worden door de gebruikers allerlei aanbiedingen en kortingscodes bijgehouden.

Benzine-Jip

In deze app kun je zien waar je in de buurt het goedkoopste kunt tanken. Door de combinatie met Google maps kun je ook nog zien hoe lang je onderweg bent naar deze verschillende tankstations.

Too good to go

Deze app is bedoeld om voedselverspilling te voorkomen. Restaurants en supermarkten kunnen overgebleven eten via deze app goedkoop aanbieden.


Geld besparen op het huishouden

Het is waarschijnlijk niet je grootste kostenpost, maar op schoonmaakmiddelen kun je ook flink besparen. Heel veel schoonmaakmiddelen kun je makkelijk zelf maken. Ze zijn dan vaak natuurlijk en beter voor het milieu.

Je kunt allesreiniger prima vervangen door water en azijn, met eventueel en druppeltje geurolie om het lekkerder te laten ruiken. Op internet zijn ook recepten te vinden om wasmiddel en zelfs vaatwasblokjes zelf te maken.