Selecteer een pagina
een beeldscherm met logo om geld te verdienen met youtube

Geld verdienen met YouTube, dat lijkt alleen weggelegd voor populaire influencers met miljoenen volgers. Maar het is toegankelijker dan je denkt.

Toen YouTube net begon met advertenties mochten alleen populaire kanalen meedoen met het partnerprogramma en moest je ervoor gevraagd worden.

Op internet circuleert deze informatie nog steeds. Maar dat is al lang niet meer zo. Je kan tegenwoordig zelf gewoon met een vinkje aangeven of je geld wilt verdienen met YouTube. Zodra je de 1000 abonnees hebt bereikt begint de teller te lopen. Jij krijgt dan een deel van de opbrengst van de advertenties die bij jouw video’s te zien zijn.


Hoe start je een YouTube kanaal?

De eerste stap om geld te verdienen met YouTube is het starten van een YouTube kanaal (channel in het Engels). Dit is ontzettend simpel. Het enige wat je nodig hebt is een gmail-adres.

Wanneer je naar YouTube gaat kun je rechtsboven inloggen met je gmail-account. Wanneer je ingelogd bent klik je rechtsboven op je profielfoto en dan verschijnt de optie ‘Create a channel’. Als je daarop klikt word je stap-voor-stap meegenomen in het proces van het creëren van je kanaal.


Maak een logo en een banner

Het hebben van een logo is geen vereiste, maar zolang je dat niet hebt staat er bij al je video’s de eerste letter van je naam. Omdat je pas geld gaat verdienen met YouTube wanneer je 1000 abonnees hebt, moet je het je kijkers aantrekkelijk maken om te abonneren op je kanaal. Dit zullen kijkers sneller doen wanneer je kanaal er een beetje professioneel uitziet, met een mooi logo.

Op de website www.pixabay.com kun je gratis rechtenvrije plaatjes downloaden en deze mag je ook commercieel gebruiken. Je kunt het nog een beetje bewerken, bijvoorbeeld met het gratis programma Paint. Let erop dat het in een cirkel wordt weergegeven.

Een banner is iets minder belangrijk. Deze zien mensen pas als ze echt naar jouw kanaal gaan. Je logo staat bij ieder filmpje. De banner is de brede afbeelding die bovenaan ieder kanaal staat. Deze kun je op dezelfde manier maken als je logo.

Wel wordt aangeraden om een afbeelding van 2560 pixels breed en 1440 pixels hoog te uploaden. Het belangrijkste moet in het midden staan, want afhankelijk van het apparaat waarop wordt gekeken kan de afbeelding worden bijgesneden.


Upload video’s

Het belangrijkste wat je moet doen om geld te verdienen met YouTube is natuurlijk het uploaden van video’s. Het uploaden zelf is erg makkelijk. Je kunt je video zelfs vanaf de verkenner naar YouTube slepen (drag and drop).

Maar om geld te verdienen met YouTube moeten je video’s natuurlijk bekeken worden en het liefst zo veel mogelijk. Je moet uiteraard zorgen voor video’s van goede kwaliteit. Maar als niemand je video’s te zien krijgt, dan is al je werk voor niks. Het werk wat je na het uploaden nog moet doen is daarom minstens zo belangrijk. Raffel dit niet in een paar minuutjes af!


YouTube is een zoekmachine!

YouTube is na Google de meest gebruikte zoekmachine. Als jij zelf iets wilt weten is er ook een grote kans dat je op YouTube gaat zoeken. Wanneer je je video’s uploadt moet je het ook als een zoekmachine behandelen.

Wanneer je al een website of blog hebt, dan heb je vast al eens gehoord van SEO, search engine optimization. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat je je tekst zo schrijft dat hij goed gevonden wordt door Google. Dit moet je voor je video’s dus ook doen.

Na het uploaden van je video moet je nog een titel, een omschrijving en keywords invoeren. Denk hier heel goed over na, want wat je hier invult speelt een belangrijke rol in of je video’s gevonden worden. Dit is voor een nieuwe video zelfs de belangrijkste manier om gevonden te worden.

Daarna gaan de likes een grote rol spelen, dus zorg ook dat je filmpje aansluit bij waar mensen naar gezocht hebben. Je kunt wel allerlei populaire zoekwoorden als keywords invullen, maar als je video daar helemaal niet over gaat zorgt dat alleen maar voor teleurstelling.


De thumbnail

Wanneer je video in de resultaten van een zoekopdracht komt, dan zien de kijkers een thumbnail, zo’n klein plaatje. Na het uploaden van je video krijg je drie suggesties voor de thumbnail die bij jouw video wordt weergegeven. Hier kun je uit kiezen. Dit zijn screenshots uit jouw filmpje. De vierde mogelijkheid is dat je zelf een thumbnail uploadt. Het is aan te raden deze optie te gebruiken.

Zoek zelf maar eens iets op in YouTube en let op waar je zelf het snelst op zou klikken. Met een zelfgemaakte thumbnail kun je nog extra duidelijk maken wat een kijker van jouw video kan verwachten. Bij een tutorial kan je bijvoorbeeld een plaatje van het eindresultaat met de titel van de video erbij als thumbnail gebruiken.

Het is natuurlijk wat extra werk om zo’n thumbnail te maken, maar wanneer je geld wilt verdienen met YouTube moeten jouw video’s eruit springen zodat meer mensen gaan kijken. Dat is het extra werk echt waard.


Geld verdienen met YouTube, voordat je 1000 abonnees hebt bereikt

De voorwaarden om geld te gaan verdienen met YouTube zijn door de jaren heen een aantal keer veranderd. Eerst moest je gevraagd worden, daarna hoefde je alleen een vinkje aan te klikken en kon iedereen geld verdienen. Op dit moment moet je nog steeds dat vinkje aanklikken, maar ga je pas geld verdienen als je 1000 abonnees hebt en er in het afgelopen jaar 4000 uur naar je kanaal is gekeken. En wie weet wat de voorwaarden in de toekomst worden.

Je kunt echter ook geld verdienen met YouTube op andere manieren. Een veel gebruikte manier om met websites geld te verdienen is affiliate marketing. Je promoot een product op je website en voor bezoekers die via jouw link iets kopen ontvang jij commissie. Dit kan je bij YouTube ook toepassen. Dan plaats je de affiliate link in de omschrijving bij je video. Vergeet niet om in je video te zeggen dat er een link in de omschrijving staat!

Platforms waar je zowel digitale of  fysieke producten kunt vinden om te promoten zijn onder andere:  Paypro, Daisycon en tradetracker

Als je een eigen product hebt om te verkopen kun je deze ook promoten met video’s. Je kunt bijvoorbeeld video’s maken van hoe jouw product het beste gebruikt kan worden. Als je YouTube gebruikt om meer geld te verdienen aan je eigen product, dan wil je misschien zelfs wel de mogelijkheid om geld te verdienen met YouTube uitzetten. Dan worden er geen advertenties meer getoond bij jouw video’s en heb je dus ook niet het risico dat je kijkers via de advertenties bij je concurrent terechtkomen.


De call-to-action

Het maakt niet uit op welke manier je YouTube wilt gebruiken om geld te verdienen. Je video moet altijd eindigen met een call-to-action. Hierbij roep je je kijkers op om iets te doen. Je kijker oproepen om zich te abonneren op je kanaal past eigenlijk bij ieder doel.

Wanneer je iets wilt verkopen, dan verwijs je de kijker naar de links in de omschrijving van je video. Dit kunnen affiliate links zijn, maar ook links naar je eigen producten. Wanneer je ook een website hebt kun je mensen ook nog oproepen om je website eens te bezoeken.