Selecteer een pagina

Wat doet een makelaar?

Je kunt zowel bij de aankoop als bij de verkoop van een huis een makelaar inschakelen. Wat doet een makelaar dan voor je? Een makelaar kan je helpen bij alle onderdelen van het proces.

Bij het kopen van een huis kan een makelaar je helpen bij het zoeken, taxeren en het bieden op een woning. Bij het verkopen van je huis kan de makelaar je helpen bij de bepaling van de prijs, het maken van de foto’s en advertenties, het organiseren van open dagen, het geven van rondleidingen en het onderhandelen met potentiële kopers.

Voor deze diensten rekenen makelaars meestal een percentage van de koopsom, dat wordt courtage genoemd. Het is niet verplicht om een makelaar in de arm te nemen bij de aankoop of verkoop van een woning.

Wat doet een verkoopmakelaar?


Een verkoopmakelaar begeleidt je, zoals de naam al zegt, bij de verkoop van je huis. Om te beginnen helpt hij of zij je met het vaststellen van de vraagprijs. Daarna helpt de makelaar je bij het promoten van je huis.

Er worden mooie foto’s gemaakt, je huis komt op websites zoals Funda en vaak ook op social media. Zijn er geïnteresseerden, dan geeft de makelaar een rondleiding en ook de onderhandelingen en het opstellen van een koopovereenkomst verlopen via de makelaar.

Als een makelaar al het bovenstaande doet noem je het een full-service makelaar. Je kunt bij internetmakelaars vaak ook delen van het pakket voor een vaste prijs afnemen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je huis wel op Funda te plaatsen, maar rondleidingen en onderhandelingen zelf te doen.

Wat doet een aankoopmakelaar?


Een aankoopmakelaar helpt je juist wanneer je een woning wilt kopen. Een aankoopmakelaar kan je helpen met zoeken. Ze zijn vaak als eerste op de hoogte wanneer een huis in de verkoop komt.

Heb je je droomhuis gevonden, dan gaat de aankoopmakelaar voor je onderhandelen. Een aankoopmakelaar kan vaak beter onderhandelen, omdat hij er niet emotioneel bij betrokken is. Het verschilt per makelaar of hij een vast bedrag rekent, of een percentage van de prijs van het huis.


Lees ook dit interessante artikel