Selecteer een pagina

Jong ondernemen, hoe werkt dat?

Jong ondernemen:

Ook jongeren kunnen vol met plannen zitten om te ondernemen. En gelukkig heb je in Nederland ook de mogelijkheden om jong te ondernemen. Ben je 18 jaar of ouder, dan kun je jezelf bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Maar je kunt je ook al op jongere leeftijd inschrijven, als je ouders of voogd er toestemming voor geven. Je ouders of voogd moeten ook toestemming geven voor alle andere grote beslissingen die met je bedrijf te maken hebben.

Handlichting

Wanneer je 16 of 17 bent kun je bij de kantonrechter een handlichting aanvragen. Met een handlichting mag je handelen alsof je meerderjarig bent en dat is erg handig als je jong wilt ondernemen. Je ouders of voogd moeten wel toestemming geven voor deze handlichting. Wanneer je jonger bent dan 16 kom je niet voor een handlichting in aanmerking. Dan blijf je voor de wet handelingsonbekwaam en heb je voor alles toestemming van je ouders of voogd nodig.

Voordelen van jong ondernemen

Jong beginnen met ondernemen heeft veel voordelen. Als je nog niet vele jaren in dienstverband in het bedrijfsleven hebt doorgebracht zit je nog niet vastgeroest in oude denkpatronen. Je kunt nog creatief denken. Ook heb je waarschijnlijk nog weinig financiële verplichtingen.

Wanneer je nog een thuiswonende scholier of student bent heb je veel minder geld nodig dan wanneer je al een koophuis hebt en een gezin om te onderhouden. De druk is dus veel lager om snel veel geld te moeten verdienen. Dit geeft meer tijd om te experimenteren en om te ontdekken wat je leuk vindt en wat werkt.

Natuurlijk zijn er ook nadelen

Als je jong gaat ondernemen zul je nog veel moeten ontdekken. Je hebt waarschijnlijk nog weinig werk- en levenservaring om uit te putten. Dat wil niet zeggen dat je geen goede ideeën kunt hebben, maar het kan zijn dat je daardoor wat vastloopt op de uitvoering. Het kan ook zijn dat je nog wat minder serieus genomen wordt wanneer je erg jong bent.

Gelukkig zijn er ook ervaren ondernemers die het leuk vinden om voor jonge ondernemers als mentor te fungeren. Laat de nadelen je vooral niet tegenhouden. Je doet er ook ontzettend veel ervaring mee op waar je later alleen maar voordeel van kan hebben.

Lees ook dit artikel:

Wat is ondernemen en hoe doe je dat?

succesvol ondernemen