Beginnen met ondernemen is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Je brengt een bezoekje aan de Kamer van Koophandel (KvK), je betaalt daar een paar tientjes en daarna kun je jezelf officieel ondernemer noemen.
Naast de formaliteiten is ook het ondernemen zelf heel toegankelijk. Dankzij internet is het zelfs mogelijk om zelfstandig een onderneming te starten zonder startkapitaal.
Dat ondernemen populair is blijkt wel uit het feit dat eind 2019 het aantal ingeschreven ondernemingen in Nederland de grens van 2 miljoen is gepasseerd. De reden voor de meeste mensen om een onderneming te beginnen is om geld te gaan verdienen met iets dat ze leuk vinden. Maar om daar succesvol in te zijn is meer nodig dan een papiertje van de KvK. Er zijn ook verschillende manier om te ondernemen? Wat past bij jou?
Wat is ondernemen?
Ondernemen is een breed begrip, dat volgens Van Dale ‘op zich nemen’ of ‘beginnen te doen’ betekent. Maar dit artikel gaat over ondernemen in de zakelijke zin. Zelfstandig Ondernemerschap kan omschreven worden als: ‘Een bedrijf beginnen waarmee je financieel risico neemt met de hoop om winst te maken’.
De bovenstaande omschrijving geeft duidelijk het verschil tussen het ondernemerschap en een vaste baan aan. Wanneer je een baan hebt in loondienst, dan heb je een contract voor een vast aantal uren per week en daarvoor krijg je een vast salaris. Wanneer je gaat ondernemen heb je niet zo’n garantie. Loopt je bedrijf goed, dan kun je veel geld verdienen. Loopt het niet goed, dan verdien je minder of zelfs niks.
Door internet kun je tegenwoordig wel een bedrijf beginnen met weinig financieel risico. Er zijn veel soorten ondernemingen die je kunt beginnen vanuit huis, bij wijze van spreken zittend aan je keukentafel. Dit geldt natuurlijk niet voor ieder soort onderneming. Begin je een aannemersbedrijf, dan zal je wel vooraf moeten investeren in gereedschap. Begin je een winkel, dan moet je eerst voorraad inkopen.
Wat komt er kijken bij succesvol ondernemen?
Waarschijnlijk wil je gaan ondernemen vanuit een talent of een passie. Of je hebt een gat in de markt gevonden en een nieuw product ontwikkeld. Maar bij succesvol ondernemerschap komt meer kijken dan een fantastisch product of goed zijn in een vak.
Besteed aandacht aan marketing
Klanten weten niet vanzelf dat je bedrijf of je product bestaat. Daarvoor moet je aan acquisitie of marketing gaan doen. Het vinden van klanten is een essentieel onderdeel van ondernemen. Je kunt wel een fantastische fotograaf zijn, maar als niemand dat weet, hoe kom je dan aan opdrachten? Heb je nu nog geen idee hoe je dat gaan doen? Dan kun je er een cursus in gaan volgen of de taak aan iemand anders uitbesteden.
Wees niet te goedkoop
Wanneer je succesvol wilt zijn als zelfstandig ondernemer moet je je klanten kwaliteit bieden. En je moet ook uitstralen dat jij kwaliteit levert. Wil je klanten trekken met lage prijzen, dan straal je uit dat jij je eigen diensten of producten zelf weinig waard vindt.
Een veelgemaakte fout door startende ondernemers is een te lage prijs te vragen voor hun producten. En juist met een lage prijs trek je het type klanten die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en die nog veel gaan klagen ook. Hard werken en er weinig mee verdienen is waarschijnlijk niet waarom je wilt gaan ondernemen.
Maak een plan
Voordat je begint met ondernemen is het verstandig om een plan te maken. Wanneer je een lening nodig hebt is het maken van een ondernemingsplan verplicht. Maar ook wanneer je geen lening nodig hebt is het verstandig om een ondernemingsplan te maken. Het helpt je om over een aantal zaken van tevoren na te denken in plaats van maar lukraak wat te gaan doen.
Wil je een eigen website? Ga je die zelf maken, hoeveel tijd plan je daar dan voor in? Wil je die laten maken, hoeveel budget heb je er dan voor? Het is verstandig om binnen je ondernemingsplan een financieel plan en een marketingplan te maken. Maak er voor jezelf ook een tijdsplanning bij, dan weet je wat je belangrijkste taken van het moment zijn wanneer je jezelf aan het werk zet.
Blijf jezelf ontwikkelen
De wereld staat niet stil en dat zou jij ook niet moeten doen. Zorg dat je je blijft ontwikkelen in je vakgebied en op het gebied van zelfstandig ondernemen en durf in jezelf te investeren. Zorg er wel voor dat dit niet ten koste gaat van het ondernemen zelf. Er is altijd nog wel een cursus die je kunt doen om je vaardigheden nog meer te verbeteren, maar het moet geen excuus zijn om niet aan het daadwerkelijke werk te beginnen.
Aan de andere kant kan het ook zijn dat je het zo druk hebt dat je persoonlijke ontwikkeling er niet van komt, waardoor je in de toekomst mogelijk kansen gaat missen. Neem in je jaarplan op hoeveel tijd je aan persoonlijke ontwikkeling wilt besteden en houd je daar aan.
Verschillende soorten ondernemingen
Er zijn een aantal verschillende soorten ondernemingen die je kunt starten. En daarmee wordt hier niet het aantal verschillende rechtsvormen bedoeld, daarover kun je meer vinden op de website van de Kamer van Koophandel. Hier geven we een aantal voorbeelden van de soorten ondernemingen die je kunt starten.
Franchise onderneming
Bij franchising sluit je je als ondernemer (franchisenemer) aan bij een grote organisatie met een bekende formule (franchisegever). Er zijn franchiseorganisaties in allerlei sectoren. Voorbeelden van bedrijven die met franchisenemers werken zijn HEMA, Subway en De Hypotheker.
Als franchise ondernemer start je je eigen filiaal met deze formule. Het voordeel is dat je al start met een bepaalde naamsbekendheid. Het nadeel is dat je minder vrijheid hebt om te ondernemen. Je formule staat al vast, je assortiment, je betaalt vaak een bijdrage aan landelijke reclamecampagnes en vaak draag je ook een deel van je omzet af aan de franchisegever. De exacte voorwaarden verschillen per organisatie.
Online onderneming
Online ondernemen is erg toegankelijk vanwege de lage kosten om te starten. Je kunt vaak starten vanuit huis, waardoor je flink op je kosten bespaart. Het kan als online ondernemer wel wat lastiger zijn om aan klanten te komen. Wanneer je bijvoorbeeld een winkel huurt in een drukke winkelstraat, dan lopen er dagelijks al veel mensen langs je etalage. Wanneer je een online winkel hebt moet je er wat meer moeite voor doen om gevonden te worden.
Online ondernemen is enorm populair. Het is makkelijk en goedkoop om een online onderneming te starten en het geeft je veel vrijheid. Vrijheid bijvoorbeeld om je eigen werktijden en werklocatie te bepalen. Zo zijn er online ondernemers die zichzelf ‘digital nomads’ noemen. Zij kunnen overal werken waar ze internet hebben en op die manier de hele wereld zien en reizen en werken tegelijk.
Parttime onderneming
Wil je graag zelfstandig ondernemen, maar durf je het nog niet aan om je baan op te zeggen, dan kun je ook een parttime onderneming beginnen. Als het financieel mogelijk is kun je bij je vaste baan wat minder gaan werken en in de tijd die vrijkomt aan je eigen onderneming gaan werken. Let wel op dat wat je doet niet nadelig is voor je huidige werkgever. Wees eerlijk en maak afspraken.
Jong ondernemen
Wanneer je 18 jaar of ouder bent, dan kun je je inschrijven bij de KvK en beginnen met zelfstandig ondernemen. Maar ook wanneer je jonger bent dan 18 kun je een eigen bedrijf beginnen. Wanneer je 16 of 17 bent kun je bij de kantonrechter een handlichting aanvragen. Daarmee kun je zelfstandig handelen en hoef je niet overal toestemming van je ouders/voogd voor te vragen. Je ouders of voogd moeten wel toestemming geven voor deze handlichting.
Wanneer je jonger bent dan 16 dan kun je ook al gaan ondernemen, maar dan heb je voor iedere handeling toestemming nodig van je ouders of voogd. Je kunt je wel inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar ook daar heb je toestemming voor nodig.
Ook als kind moet je inkomstenbelasting betalen wanneer je winst maakt met ondernemen. Sinds 1 januari 2020 mag je als kind onder de 18 onbeperkt bijverdienen zonder dat dit van invloed is op de kinderbijslag die je ouders ontvangen. Wanneer je als kind al wat vermogen opbouwt met je onderneming wordt dat via box 3 belast bij je ouders. En vergeet niet dat je tot je 16e leerplichtig bent! Lees hier verder als je meer wilt weten over jong ondernemen.
Duurzaam ondernemen
Het woord ‘duurzaam’ wordt veel genoemd wanneer het gaat over het milieu, maar duurzaam ondernemen is veel breder dan dat. Een duurzame ondernemer houdt rekening met de drie M-en: mens, milieu en maatschappij. Hierbij horen dus ook zaken als gelijke kansen voor mannen en vrouwen en niet inkopen bij bedrijven die mensenrechten schenden. Een andere veel gebruikte term voor duurzaam ondernemen is maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Hieronder staan enkele interessante boeken over zelfstandig ondernemen.