Selecteer een pagina
Handleiding om opties te kopen

Wil je opties kopen? Opties zijn als beleggingsinstrument wat moeilijker te begrijpen dan aandelen. Het kopen van je eerste optie kan ook overweldigend zijn, omdat er zoveel verschillende zijn.

Je kunt al call of put opties kopen en dan heb je ook nog keuze uit verschillende uitoefenprijzen en verschillende expiratiedata. Weet je eenmaal welke je wilt, dan is het proces niet veel moeilijker dan het kopen van een aandeel.

In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je opties kunt kopen. Alle screenshots in deze handleiding zijn van DEGIRO, omdat we daar zelf beleggen vanwege de lage transactiekosten. Bij andere platforms ziet het er misschien wat anders uit, maar de principes zijn hetzelfde.

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


De optiematrix

Wanneer je een optie wilt kopen en je zoekt op het onderliggende aandeel, dan verschijnt er meteen een hele lijst. Dit wordt de optiematrix genoemd, of de options chain. Zo ziet het eruit bij Ahold Delhaize in april 2021.

de optiematrix is een hele lijst met opties die je kunt kopen

Bovenaan zie je de huidige koers van het aandeel. Bij de opties zie je links CALL, rechts PUT en in het midden staat de optie. AH 18.00 16APR21 is de optie op Ahold Delhaize met een uitoefenprijs van 18.00 euro met een expiratiedatum van 16 april 2021. Omdat er zoveel op het scherm staat is het niet goed leesbaar op deze screenprint, dus we zoomen even in op de linkerrij, de call opties. We scrollen ook even naar beneden, naar de uitoefenprijzen die dichterbij de huidige koers liggen.

Call optie Ahold

Nu zie je een rij cijfertjes. Er staat boven wat deze cijfers zijn, maar dat is in deze uitsnede niet te zien. De belangrijkste cijfers zijn de dikgedrukte, de linker is de biedprijs en de rechter de laatprijs. De biedprijs is het hoogste bedrag waarvoor iemand op dit moment bereid is om te kopen, de laatprijs is het laagste bedrag waarvoor iemand op dit moment wil verkopen.

De ruimte daartussen is de spread. Deze spread is eigenlijk je verlies wanneer je koopt en direct weer verkoopt. Je moet er vanuit gaan dat je koopt voor de laatprijs en verkoopt voor de biedprijs. Wanneer er een grote spread is kun je jezelf afvragen of je deze optie wel wilt kopen. Er is op dat moment waarschijnlijk weinig interesse, anders lagen deze prijzen wel dichter bij elkaar. 

Wanneer je geen optie wilt kopen voor de volgende expiratiedatum, maar voor een datum verder in de toekomst, dan kun je verder door de pagina’s van de option chain klikken, of bij het filter je gewenste datum selecteren.

De optie kopen

Je ziet helemaal links een groen vierkantje met een witte K erin (en bij de put opties zie je dat rechts), dat is de koopknop. Het rode vlak met de V is de verkoopknop. 

Wanneer je op de koopknop drukt, dan krijg je weer een scherm waarin je verschillende mogelijkheden ziet. Je kunt kiezen tussen een market order en een limit order en tussen een dagorder of een doorlopende order. Dit werkt hetzelfde als bij aandelen en hierover staat meer uitgelegd in mijn artikel hoe koop je aandelen. 

Een belangrijk verschil met aandelen is dat je opties altijd koopt per contract van 100, terwijl de koersen zijn gegeven per stuk. Wanneer je bijvoorbeeld de call optie AH 23.00 16APR21 uit het bovenstaande voorbeeld wilt kopen, betaal je geen 1,07 per stuk, maar 107 euro. Het verwarrende is dat je wel als aantal 1 in moet vullen. Je koopt 1 contract van 100 stuks.

De plaats order knop bij DEGIRO om opties te kopen of te verkopen

Daarnaast betaal je transactiekosten. Bij DEGIRO is dat op het moment van schrijven € 0,85 per contract voor opties die op de Euronext Amsterdam verkrijgbaar zijn en € 0,95 voor indexopties. Dat zijn, zoals de naam al zegt, opties op de index. Dit bedrag betaal je per contract. Dus wanneer je als aantal 10 kiest, dan betaal je € 8,50. De kostenstructuur is dus anders dan bij aandelen. 

Een put optie kopen gaat precies hetzelfde als het kopen van een call optie.

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Een optie schrijven

Je kunt opties niet alleen kopen, je kunt ze ook schrijven. Een optie schrijven betekent dat je een optie verkoopt die je niet hebt. Je zit dan als het ware aan de andere kant van het optiecontract. Een call optie is een afspraak dat je voor een afgesproken prijs op een afgesproken datum 100 aandelen kan kopen. Dit contract ga je aan met iemand, dat is de schrijver van de optie.

Wanneer jij een call optie uitoefent, dan is deze persoon (of instelling) verplicht de aandelen aan je te leveren. Wanneer je een optie schrijft, dan zit je aan de andere kant van het contract. Het kan zo zijn dat de koper en schrijver samen een nieuwe optie creëren.

Er is geen één vast aantal opties, maar er kunnen altijd nieuwe gecreëerd worden, wanneer er zowel vraag als aanbod voor is. Wanneer je een optie koopt of schrijft weet je niet of je de optie van iemand anders overneemt, of dat je een nieuw contract creëert.

Om een optie te schrijven klik je op de verkoop knop van een optie die je niet hebt. Dan kun je ook kiezen voor een market of een limit order. Maar in plaats van dat je geld betaalt, ontvang je geld bij deze transactie. Iemand anders betaalt geld aan jou om de tegenpartij van het contract te zijn. Je moet hier wel alsnog transactiekosten over afdragen, dat betalen beide partijen aan het platform. 

Risicovol

Het schrijven van een optie is zeer risicovol. Bij een call optie ben je verplicht om 100 aandelen voor de afgesproken prijs te leveren. Heb je deze aandelen niet in je bezit, dan ontstaat er na uitoefening een short positie in je portefeuille en moet je de aandelen terugkopen voor de prijs van dat moment.

Voor een put optie geldt dat je bij uitoefening van de optie verplicht bent om de aandelen van de tegenpartij te kopen voor de uitoefenprijs. De koper van een optie mag zelf weten of hij of zij de optie uitoefent of niet. Dit zal alleen gebeuren wanneer er winst mee te behalen valt. Als schrijver van de optie ben je echter verplicht je aan jouw kant van het contract te houden, wanneer de koper zijn optie uitoefent. 

Het schrijven van een optie doe je meestal niet zomaar. Je kunt combinaties maken van verschillende opties, of opties en aandelen, waardoor je minder risico loopt. Daarover kun je meer lezen in mijn artikel wat zijn opties.


Combinatieorders

Naast het kopen en schrijven van losse opties, kun je bij de meeste brokers ook combinatieorders inleggen. Dit kun je doen wanneer je een strategie met meerdere opties wilt uitvoeren, bijvoorbeeld een call credit spread, zoals in het hierboven genoemde artikel staat omschreven.

Wanneer je voor beide opties een losse order inlegt, dan heb je kans dat ze niet tegelijkertijd uitgevoerd worden en dat je daarvoor eventjes wat meer risico loopt. Zeker wanneer je de posities voor een wat gunstigere prijs dan de huidige marktprijs wilt openen. Wanneer je een combinatieorder inlegt, dan kun je een totaalprijs bepalen wat je voor de combinatie wilt betalen (of ontvangen). De combinatie wordt dan in zijn geheel uitgevoerd zodra dit mogelijk is. 

Een combinatieorder kun je niet aanmaken door op de koop- of verkoopknop te drukken. Er is een aparte knop voor het plaatsen van een combinatieorder. Bij DEGIRO zit rechtsboven een blauwe knop met ‘Plaats order’.

Rechts daarvan zit een pijltje naar beneden en wanneer je daarop klikt kun je een combinatieorder plaatsen. In de mobiele versie klik je op het blauwe rondje met het witte plusje aan de onderkant van je scherm. Je ziet dan een zoekbalk en daaronder staat in kleine blauwe letters ‘andere orders’. Wanneer je hierop drukt kun je een combinatieorder kiezen. 


Meer lezen over opties

Opties zijn ingewikkelde beleggingsinstrumenten, maar met fantastische mogelijkheden. Je kunt veel meer profiteren van koersstijgingen, je kunt er het risico van koersdalingen mee afdekken en je kunt zelfs winst maken wanneer de aandelenkoersen dalen. Dit artikel is een praktische handleiding hoe je in opties kunt handelen. Maar wil je meer lezen over wat opties precies zijn en wat je er allemaal mee kunt doen, lees dan dit uitgebreide artikel.


DEGIRO heeft al meer dan 65 prijzen gewonnen voor hun platform
en bieden een van de laagste tarieven op de markt.

Wil jij ook opties kopen of beleggen in aandelen en ETF’s?

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.