Selecteer een pagina
rood staan

Rood staan bij de bank, op je betaalrekening, is peperduur. Dat wil je liever voorkomen. Maar soms heb je nou eenmaal te maken met onverwachte kosten, waarvoor je het geld op dit moment niet hebt.

Maar er zijn meer manieren om tijdelijk wat extra geld tot je beschikking te hebben. Je kunt een persoonlijke lening afsluiten, een doorlopend krediet of een minikrediet.

Geld lenen kost altijd geld, je zult het altijd met rente terug moeten betalen. Maar als het nou echt niet anders kan, dan is het fijn dat er verschillende opties zijn, die goedkoper zijn dan rood staan bij de bank.

In dit artikel wordt uitgelegd wat de verschillende opties zijn om rood staan bij de bank te voorkomen en welke optie in welke situatie het beste is.


Wat is rood staan bij de bank?

Rood staan bij de bank betekent dat je meer geld hebt uitgegeven dan je op je bankrekening had staan. Je staat dus in de min. In feite leen je geld van de bank. Over het bedrag dat je rood staat betaal je rente. Hoeveel hangt af van de rentestand van het moment, maar rood staan bij de bank is wel een van de duurste manieren om geld te lenen.

De makkelijkste manier om te voorkomen dat je in de min staat is te zorgen dat je dat simpelweg niet kan. De mogelijkheid om rood te staan kun je in internetbankieren makkelijk uitzetten. Veel mensen die aan het eind van de maand in de min staan hebben ook geld op hun spaarrekening. Terwijl de rente op een spaarrekening heel veel lager is dan wat je betaalt voor het rood staan.

Op het moment van schrijven (juni 2020) is de rente op de spaarrekeningen van de grote banken 0,01% of zelfs helemaal nul, terwijl rood staan 9,9% rente kost. Gebruik eenmalig wat geld van je spaarrekening om te zorgen dat je betaalrekening wat buffer heeft en zorg dan dat je nooit meer rood hoeft te staan.

rood staan bij de bank kost veel geld

BKR registratie bij mogelijkheid tot rood staan

Het BKR is het Bureau Krediet Registratie. Iedere schuld die je hebt staat geregistreerd bij het BKR. Als je bij de bank de mogelijkheid hebt om rood te staan, zelfs al gebruik je die niet, dan wordt dat door het BKR gezien als een doorlopend krediet.

Wanneer je kredietlimiet hoger is dan EUR 250 wordt de mogelijkheid tot rood staan bij het BKR geregistreerd. Dit kan gevolgen hebben voor de aanvraag van een andere lening, bijvoorbeeld een hypotheek. Nog een reden om de mogelijkheid om rood te staan bij je bank uit te zetten.


Geld lenen met een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening biedt de mogelijkheid om geld te lenen, waarbij het hele bedrag van de lening direct op je rekening wordt gestort. Je spreekt vooraf af hoeveel je per maand terugbetaalt en wat de looptijd van de lening is. Meestal is een persoonlijke lening EUR 2.500 tot EUR 50.000 en meestal wordt het gebruikt voor een grote uitgave, zoals de aanschaf van een auto of een verbouwing van je woning.

De looptijd van de lening is meestal 5 jaar. Een persoonlijke lening gebruik je voor een geplande grote uitgave waarvoor je niet genoeg spaargeld hebt. Dit is een veel gunstigere manier om geld te lenen voor een dure aanschaf dan langdurig rood komen te staan op je bankrekening.

iemand geld lenen voor een persoonlijke lening

Geld lenen met een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een lening waar je geld van kan opnemen wanneer je het nodig hebt. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Je hoeft dus niet het hele bedrag in één keer op te nemen, zoals bij een persoonlijke lening. Wanneer je geld hebt opgenomen betaal je naast rente ook een maandelijkse aflossing.

Een doorlopend krediet is behoorlijk flexibel. Je kunt boetevrij extra aflossen wanneer je weer wat extra geld tot je beschikking hebt. En geld dat je hebt afgelost kun je ook weer opnemen als je het weer nodig blijkt te hebben.

Hoeveel geld je maximaal kunt opnemen heet de kredietlimiet. Je krediet staat ook geregistreerd bij het BKR met de hele kredietlimiet, ook wanneer je niet alles hebt gebruikt. De rente voor een doorlopend krediet is een stuk lager dan wat je betaalt voor rood staan bij de bank.


Wanneer is een doorlopend krediet geschikt en wanneer juist niet?

Een doorlopend krediet is bedoeld om wat extra financiële ruimte te geven. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden wanneer je gaat verbouwen, maar je weet nog niet precies wat het gaat kosten. Je hoeft dan alleen maar rente te betalen over het bedrag dat je daadwerkelijk opneemt, in tegenstelling tot een persoonlijke lening, waarbij je het hele bedrag direct krijgt gestort.

de man kan geld lenen door een lopend krediet

Het is niet verstandig om een doorlopend krediet af te sluiten wanneer je structureel elke maand geld tekort komt. Dan stijgt je lening iedere maand, waardoor ook je rentelasten maandelijks hoger worden en zo wordt je probleem met de maand groter.

Wanneer je structureel geld tekort komt en iedere maand rood komt te staan bij de bank zul je het op een andere manier moeten oplossen. Je uitgaven goed op een rijtje zetten en kijken waar je op kunt besparen. Te beginnen met het verlagen van je vaste lasten, of proberen om je inkomsten te verhogen.


Een minilening, minikrediet of flitskrediet

Minilening, minikrediet of flitskrediet zijn eigenlijk allemaal namen voor hetzelfde: een kleine lening die ook snel weer afgelost moet worden. Meestal gaat het om een lening van maximaal EUR 1.500 die na 30 of 45 dagen weer afbetaald moet worden.

Omdat deze lening zo snel afbetaald moet worden is die eigenlijk alleen geschikt om een bedrag voor te schieten waarvan je zeker weet dat je het binnenkort krijgt. Wanneer je vakantie bijvoorbeeld al betaald moet worden vlak voordat je je vakantiegeld krijgt. Een minilening heeft een hoog rentepercentage (< 10% in augustus 2020), maar omdat het maar een korte lening is kost het uiteindelijk maar een paar euro.

Een groot voordeel van een minikrediet is dat het snel geregeld kan worden. De aanvraagprocedure kan geheel digitaal verlopen en het geld kan de dag erna al op je rekening staan. Een minikrediet is meestal duurder dan rood staan bij je bank. Gebruik een minikrediet dus alleen als het niet anders kan.

Let op! Geld lenen kost geld


BKR-registratie en BKR-coderingen

Wanneer je rood staat bij de bank of een andere lening hebt wordt deze bij het BKR geregistreerd. Hieronder valt ook een telefoonabonnement waar een telefoon bij zit of een krediet bij Wehkamp.

Wanneer je een lening aanvraagt zal de leningverstrekker altijd bij het BKR kijken naar de leningen die je al hebt. Zo krijgt de bank of kredietverstrekker een idee van hoeveel leningen je al hebt en wat je maandelijkse verplichtingen zijn. De mogelijkheid om rood te staan bij de bank wordt dus ook geregistreerd, zelfs al maak je er geen gebruik van.

Wanneer je je betalingsverplichtingen niet nakomt, bijvoorbeeld je verplichte aflossingen voor een lening niet doet, dan kun je ook een BKR-codering krijgen. Er zijn verschillende BKR-coderingen. Je kunt al een BKR-codering krijgen wanneer je twee maanden je telefoonrekening niet betaalt. Na herstel van de codering blijft die nog 5 jaar zichtbaar.

De reden is dat bij mensen die ooit betalingsproblemen hebben gehad de kans groot is dat ze weer in de financiële problemen komen. Dat is voor een hypotheek- of kredietverstrekker belangrijk om te weten.

Denk niet te makkelijk over rood staan

Denk dus niet te makkelijk over rood staan en betalingsachterstanden. Als student rood staan lijkt misschien niet zo erg, omdat je binnen enkele jaren een goedbetaalde baan verwacht. Maar wanneer de betalingsachterstanden groter worden kan dit je nog lang achtervolgen en kan je met die goedbetaalde baan vervolgens geen mooi huis kopen, omdat die codering er nog is.

Ook verhuurders kunnen bij het BKR zijn aangesloten en kunnen daardoor je registraties en coderingen bekijken. Een BKR-codering krijgen kan dus langdurige gevolgen hebben. Denk dus goed na voordat je een persoonlijke lening of een (mini)krediet aanvraagt. Als het niet realistisch is dat je de lening op tijd terug kan betalen, dan maak je je problemen alleen maar groter.

Let op geld lenen kost geld!