Selecteer een pagina

Het verschil tussen investeren en beleggen

geld beleggen of investeren

Men zegt met regelmaat “ik ben aan het investeren”, maar in werkelijkheid hebben ze aandelen gekocht op de beurs van een bepaald bedrijf. Een betere term voor het woord investeren zou dan zijn beleggen. Beleggen en investeren lijken op elkaar maar het zijn feitelijk twee zaken waar best wel wat verschillen tussen zitten. Het is dan ook goed om deze verschillen eens voor u op een rijtje te zetten zodat u kennis hebt van hoe het precies in elkaar zit.


Beleggenen of  investeren; zijn er verschillen?

Het is belangrijk om het verschil tussen beleggen en investeren goed te kennen voordat u hiermee aan de slag wilt gaan. Het is voor een leek niet eenvoudig om de twee uit elkaar te houden, maar er zijn wel degelijk duidelijke verschillen.

Als u gaat beleggen, dan koopt u bijvoorbeeld aandelen van een bedrijf. U doet dit in de hoop dat het geld dat u heeft ingelegd op den duur meer waard wordt. Bij investeren is dat ook zo, alleen steekt u dan uw geld niet in aandelen.

U kunt bijvoorbeeld investeren in een startend bedrijf, maar ook in onroerend goed, dure machines en nog veel meer. Het is voor u van groot belang dat het bedrijf of project waar u in investeert een succes wordt, zodat u uw investering weer terugverdient. Uw betrokkenheid bij dit bedrijf zal dan ook groter zijn dan bij het bedrijf waar u alleen aandelen van koopt.

We kunnen het nog een beetje toespitsten. Beleggen is iets wat u alleen maar met geld doet, maar bij investeren kunt u naast geld ook investeren in tijd, inspanning en kennis van zaken.


Wat is beleggen nou precies?

Laten we om te beginnen eens bekijken wat beleggen precies inhoudt. Als u besluit om te gaan beleggen, dan wilt u proberen uw geld te laten groeien. Dit doet u door uw geld te besteden aan iets waarvan u dan hoopt dat het mettertijd in waarde gaat stijgen. Het meest voor de hand liggende is in deze natuurlijk aandelen.

Aandelen zijn waardepapieren van een bedrijf. U hebt dan eigenlijk een heel klein stukje van een bepaald bedrijf in handen, zonder dat u verder zelf veel invloed hebt op hoe het reilt en zeilt bij dat bedrijf.

Mensen die hun geld willen zien groeien moeten ook altijd de keuze maken tussen sparen of beleggen. Bij sparen hebt u de zekerheid van een vaste rente, maar bij beleggen hebt u de mogelijkheid dat u uw geld belegt in een bedrijf dat enorm in waarde gaat stijgen. Dat is wel gelijk ook het risico van beleggen, want als de waarde van het bedrijf daalt zijn uw beleggingen ook meteen minder geld waard.


En wat houdt investeren in?

Maakt u toch de keuze voor investeren, bijvoorbeeld in een bedrijf? Dan heeft u een grotere betrokkenheid bij het bedrijf of project. Dit kan een startende onderneming zijn, die kapitaal nodig heeft om het bedrijf van de grond te kunnen tillen. Het gaat dan ook niet maar om een aantal kleine stukjes van een bedrijf, vaak vertegenwoordigt een investering een groot deel van de totale waarde van het bedrijf. Het is dan belangrijk om als investeerder de vinger goed aan de pols te houden om te zien of uw investering goed wordt besteed.

Over het algemeen zal een investeerder ook veel actiever zijn om te helpen een succes te maken van een bepaald bedrijf. Net als bij beleggen heeft u hier wel het risico dat uw geld minder waard wordt als het bedrijf het niet zo goed doet. Het is zelfs mogelijk dat u al uw geld kwijt raakt.


Gaat u beleggen of investeren?

Als u over een grote som geld beschikt die u graag nog meer wilt laten groeien, dan is het goed om eens te bekijken wat voor mogelijkheden u bij beide opties heeft. Beleggen kan gezien worden als een soort van vermogensbeheer. U heeft een bepaald vermogen, dat u bijvoorbeeld wilt besteden aan aandelen die er als het goed is voor zorgen dat u straks een nog groter vermogen heeft. Het is een manier van met geld bezig zijn die nog wel eens de makkelijke manier wordt genoemd.

Toch komt er ook bij het beleggen heel wat kijken. U moet bijvoorbeeld een goede analyse maken van het bedrijf waar u aandelen van wilt gaan kopen. Niet alleen bekijken hoeveel de aandelen waard zijn en hoeveel ze wellicht zijn gestegen in waarde, maar ook wat voor plannen een bepaald bedrijf heeft en hoe het hier reilt en zeilt. Daarbij moet u ook goed in de gaten houden of er signalen zijn dat de aandelen van een bedrijf minder waard gaan worden. In dat geval moet hier snel op worden gereageerd. Als hulpmiddel zou u een technische analyse kunnen uitvoeren om een beter inzicht te krijgen op het koersverloop van de aandelen door het genereren van koop- en verkoopsignalen. Goede software hiervoor is Trading Navigator Methode van Harm van Wijk.

Bij investeren zal uw betrokkenheid bij een bepaald bedrijf of project groter zijn. Wellicht wordt u zelfs persoonlijk gevraagd of uitgenodigd om geld te investeren. Vaak is het dan zo dat de investeerder zelf ook mee gaat helpen aan het succes. Bijvoorbeeld door uw eigen netwerk in te schakelen om het bedrijf tot een succes te maken. Per slot van rekening wilt u uiteindelijk wel rendement op uw investering behalen.

Als investeerder investeert u niet alleen maar geld, maar ook tijd. Tijd die u besteedt aan het geven van advies, bijvoorbeeld. Investeren kan ook gedaan worden als u niet voor ogen heeft dat u hier winst mee wilt behalen. Misschien draagt u het bedrijf, project of campagne wel een warm hart toe en wilt u om deze reden geld investeren. Zodat de kans van slagen een stuk groter wordt. Waarbij gezegd moet worden dat ook beleggen gedaan kan worden als u een bedrijf extra wilt steunen succesvol te worden. Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij het steunen van een crowdfunding actie.


Hoe kunt u het beste geld investeren zonder risico?

risico beleggen en investeren

Uiteraard wil iedereen zijn geld het liefste zoveel mogelijk laten groeien, zonder hierbij het risico te lopen dat de investering toch niet helemaal succesvol is. Vaak is het investeren in een nieuw bedrijf of project dan toch iets onzekerder. Het hangt hierbij natuurlijk wel af van welke mensen er achter het betreffende project zitten. Zijn dit ervaren ondernemers, dan is de kans op een negatief resultaat een stuk kleiner dan wanneer hier beginnende ondernemers achter zitten.

Bij beleggen kan je ervoor kiezen om uw geld in een bedrijf te steken dat al een goede reputatie heeft. Met enige goede research hebt u zo een aantal bedrijven bij elkaar gevonden die u een goed rendement bieden. Maar ook hier kan het natuurlijk wel altijd mis gaan. Uw risico is minder groot, maar er kan altijd zomaar iets gebeuren waardoor het toch misgaat.


De keuze maken tussen beleggen en investeren

Of u wilt investeren of beleggen hangt van een aantal zaken af. Hoeveel tijd wilt u steken in het laten groeien van uw geld? Heeft u idealistische principes of wilt u gewoon echt gaan cashen met uw investering? En vindt u het een bezwaar om risico te lopen dat uw investering geen succes wordt? Allemaal zaken die het waard zijn om eens goed in de gaten te houden voordat u een keuze maakt. Het rendement op de investering kan zeer hoog zijn, maar dit kan ook het geval zijn bij beleggen.Lees ook het interessante boek: handboek investeren & financieren.

handboek investeren en financieren
Handboek investeren en financieren