Hoeveel zakgeld geef je je kind wanneer hij of zij naar de brugklas gaat?
De middelbare school is een heel andere wereld dan de basisschool en daar hoort voor je kind ook een ander uitgavenpatroon bij. Op de middelbare school is er een kantine waar wat gekocht kan worden en ook zal je kind meer zelfstandig op stap gaan, bijvoorbeeld naar de bioscoop.
Wanneer je kind naar de middelbare school gaat is het een logisch moment om het zakgeld te verhogen. Maar naar hoeveel precies?
Op de website van het Nibud kun je zien hoeveel zakgeld brugklassers gemiddeld krijgen. Hoeveel jij je kind het beste kunt geven hangt ook af van wat je kind er zelf van moet betalen.
Geef je kind die naar de brugklas gaat eens per maand zakgeld.
Wanneer je kind naar de brugklas gaat is het ook een goed moment om het zakgeld per maand te gaan geven in plaats van per week. Op de website van het Nibud staat vanaf 12 jaar ook het gemiddelde zakgeld per maand, terwijl het tot die leeftijd per week staat.
Met een maandbedrag kan je kind een beetje leren om te plannen met geld. Kinderen op de basisschool krijgen hun zakgeld meestal contant, vanaf de middelbare school kun je het beter over gaan maken op hun rekening. Zo kan je kind ook leren omgaan met een bankpasje en digitaal geld. Op de middelbare school moet er ook al vaak met een pinpas betaald worden.
Wat moet er van betaald worden?
Hoeveel zakgeld je het beste kunt geven hangt erg af van wat je kind er zelf van moet betalen. Moet je kind zelf een abonnement of prepaid kaarten voor zijn of haar mobiele telefoon betalen, of betaal jij dat? Moeten kadootjes voor verjaardagen van vriendjes of vriendinnetjes zelf betaald worden?
Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt met je kind. Wanneer je kind naar de middelbare school gaat is er bijvoorbeeld een schooltas nodig. Wat verwacht jij daarvan? Moet je kind daar de hele middelbare school mee doen? En als dat niet zo is moet het dan zelf betaald worden? Of ben je van plan ieder jaar een nieuwe tas te geven? Als iets duurs, zoals een rekenmachine, stuk gaat, moet je kind dat zelf betalen, of betaal jij? Of hangt dat er vanaf hoe het stuk gegaan is?
Extraatjes
Er zijn waarschijnlijk momenten dat je je kind wat extra zakgeld wilt geven. Bijvoorbeeld om uit te geven op vakantie. Dat is geen probleem. Of wil je je kind juist leren om zelf het hele jaar al wat te sparen voor de vakantie? Het is wel belangrijk dat je dit van tevoren met je kind afspreekt. Kinderen in de brugklas mogen nog niet werken, maar je kunt je kind wel wat klusjes laten doen om wat extra geld te verdienen.
Kleedgeld
Behalve zakgeld, kun je ook kleedgeld gaan geven wanneer je kind naar de brugklas gaat. Kleding is erg belangrijk in het leven van de meeste tieners en kleedgeld geven is een goede stap naar het zelf om leren gaan met geld. Door te kiezen voor minder kleding van een duur merk, of juist meer van een goedkoop merk, leren tieners de waarde van geld.
Leren omgaan met geld
Een belangrijke reden om zakgeld te geven is om je kind om te leren gaan met geld. Daarom is het ook belangrijk om je aan de afspraken te houden en je kind niet zomaar extra geld te geven wanneer hij of zij aan het eind van de maand tekort komt. Dan kunnen ze maar een keer niet met hun vrienden mee naar de bioscoop, maar daar leren ze wel veel van.
Laat je kind niet zomaar een schuld aangaan bij jou. Wanneer je kind iets duurs wil hebben, bijvoorbeeld een spelcomputer, kun je je kind beter leren om ervoor te sparen, in plaats van het voor te schieten en het in de toekomst in te houden op het zakgeld. Je kunt ook samen met je kind afspreken dat een deel van het zakgeld uitgegeven mag worden aan alles wat hij zelf wil, maar ook dat er een bepaald deel gespaard moet worden.
Wanneer je kind zelf iets groots kan kopen van het gespaarde zakgeld zal hij of zij er extra trots op zijn en er ook beter mee omgaan. Wanneer je kind naar de brugklas gaat en wat meer zakgeld krijgt dan voorheen, is een goed moment om zulke afspraken te gaan maken.
Zelf sparen voor je kind
Er zijn natuurlijk ook zaken waarvoor je als ouder graag wilt sparen voor je kind. Je kind hoeft echt niet alles zelf te betalen om goed om te leren gaan met geld. Misschien wil je het rijbewijs van je kind betalen, of wil je sparen voor de studie.
Wanneer je al lang van tevoren begint met sparen, dan kun je ook overwegen om te gaan beleggen. Wanneer je belegt haal je gemiddeld een stuk hoger rendement dan wanneer je spaart op een gewone spaarrekening. Maar doordat aandelenkoersen kunnen schommelen, kun je op kortere termijn ook verlies lijden. Wanneer je al jaren van tevoren begint met geld opzij zetten, dan is beleggen een goede optie.
Kleine bedragen per maand
Wanneer je al lang van tevoren begint met sparen, dan hoef je maar een klein bedrag per maand opzij te zetten voor de studie van je kind. En wanneer je lang van tevoren begint met beleggen, dan loopt het rendement in de loop der tijd lekker op.
Wanneer je op de 18e verjaardag van je kind 20.000 euro bij elkaar gespaard wilt hebben, dan moet je 92,59 euro per maand opzij zetten wanneer je helemaal geen rente krijgt en 84,58 euro bij een gemiddelde rente van 1%. Wanneer je een rendement van 7% per jaar hebt, dat is een reële verwachting bij beleggingen in aandelen, dan hoef je maar 47,51 euro per maand opzij te zetten om hetzelfde bedrag bij elkaar te krijgen.
De app Peaks is heel geschikt voor het beleggen van kleine bedragen. Bij deze app kun je de bedragen die je van je rekening betaalt laten afronden naar boven en het verschil gaat naar de Peaks beleggingsapp. Zo zet je ongemerkt steeds kleine bedragen opzij. Lees ook mijn artikel over je wisselgeld beleggen met Peaks
Daarnaast kun je ook nog een vast bedrag beleggen. In deze app kun je kiezen uit een paar goed gespreide, duurzame beleggingsfondsen, waardoor je risico’s minder groot zijn dan wanneer je zelf in aandelen van één of enkele bedrijven belegt. Om je geld tegen een beurskrach te beschermen kun je in de jaren voordat je het geld nodig hebt, het al gedeeltelijk van je beleggingsrekening af halen.