Selecteer een pagina
Een doe het zelf zonnepanelen pakket kopen

Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is een mooie manier om je huis te verduurzamen en om te besparen op je energierekening. Maar voor je hier van kunt genieten, zul je wel moeten investeren in de zonnepanelen.

Als je kiest voor zelf zonnepanelen kopen, kun je eenvoudig op zoek gaan naar de laagste prijs. Daarnaast is het mogelijk om ze ook zelf te installeren en zo flink te besparen op de montagekosten.

Zonnepanelen Centra verkoopt complete bouwpakketten met zonnepanelen, montagematerialen en andere benodigdheden. Zelf zonnepanelen kopen en installeren wordt op deze manier een stuk gemakkelijker. Bovendien geeft Zonnepanelen Centra een laagste prijsgarantie. Zo ben je niet alleen verzekerd van een handig bouwpakket met duidelijke instructies, maar weet je ook nog zeker dat je niks teveel zult betalen.


Waar moet je op letten als je zelf zonnepanelen gaat kopen


Zelf zonnepanelen kopen kan best spannend zijn. Het is immers een grote aankoop en niet eentje die je dagelijks doet. Daarom is het prettig om goed voorbereid te zijn. Om je op weg te helpen, geven we antwoord op een aantal belangrijke vragen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?


Een van de meest gestelde vragen is ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’. Dat is een logische vraag, want hoe meer panelen je nodig hebt, hoe hoger je investering zal zijn. Tegelijkertijd is het ook niet verstandig om te weinig zonnepanelen te plaatsen. Dit scheelt je misschien op de korte termijn geld, maar gaat je op de lange termijn juist geld kosten.

Je zult dan immers meer energie blijven afnemen bij de energieleverancier en kunt niet profiteren van een terugleveringsvergoeding. Het is dus belangrijk dat het aantal panelen dat je installeert goed aansluit op jouw energiebehoefte. Daarnaast moet het aantal panelen natuurlijk goed op je dak passen.

Om je hierbij te helpen heeft Zonnepanelen Centra een handige rekentool op hun website staan. Hier bereken je eenvoudig het aantal panelen dat op jouw dak zou passen en zie je ook direct wat het rendement van deze panelen zou zijn. Dat maakt het inschatten van het aantal panelen dat je kunt installeren een stuk eenvoudiger.

Is jouw dak geschikt?


Een andere vraag die waarschijnlijk bij je opkomt is: ‘Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?’ Gelukkig is het antwoord op deze vraag meestal: ‘Ja’. Er zijn een paar punten waar je op moet letten.

Allereerst moet het dak een sterke constructie hebben. Ten tweede is het voor een goed rendement van de panelen nodig dat er niet teveel schaduw op het dak valt. Daarnaast is een oostelijke, westelijke of zuidelijke ligging het meest ideaal. Hiermee zul je een zo hoog mogelijk rendement verkrijgen.

Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als op een hellend dak geïnstalleerd worden. Beide soorten daken vereisen wel hun eigen soort montagematerialen. Je kunt ervoor kiezen om de installatie zelf uit te voeren, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een gespecialiseerd vakman.

Voordat je zelf zonnepanelen koopt zie dan eerst of jouw dak geschikt is

Moet je een vergunning aanvragen?


Als je zelf zonnepanelen gaat kopen, wil je wel zeker weten dat dit mag. Je zit niet te wachten op een boete of andere problemen. Gelukkig heb je voor het plaatsen van zonnepanelen vaak geen vergunning nodig. Alleen als je in een monumentaal pand woont of als jouw woning deel uitmaakt van een beschermd stadsaanzicht heb je een vergunning nodig.

Kun je de zonnepanelen zelf installeren?


Bij aanschaf van zonnepanelen kun je ervoor kiezen om een doe-het-zelf pakket te bestellen. In dit pakket zitten alle benodigdheden om de zonnepanelen zelf op je dak te installeren. Als je een beetje handig bent, is dit zeker goed te doen. De uitgebreide handleiding zal je hier zeker bij helpen. Als je tijdens het installeren van de panelen toch tegen een probleem aanloopt, kun je altijd om hulp vragen bij de kundige klantenservice.

Durf je de installatie van de zonnepanelen toch niet zelf aan? Dan is het uiteraard ook mogelijk om het uit te besteden aan een vakman. Dit kost iets meer, maar dan weet je wel zeker dat de klus snel en vakkundig uitgevoerd wordt.


Tips na het zelf kopen van zonnepanelen


Als je de zonnepanelen hebt geïnstalleerd, ben je nog niet helemaal klaar. Er zijn namelijk nog wat regelingen waar je van op de hoogte moet zijn. Deze kunnen je flink wat geld besparen.

Meld je zonnepanelen aan bij de netbeheerder en energieleverancier


Als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd, ben je verplicht om deze aan te melden bij de netbeheerder. De netbeheerders houden zo een goed overzicht van alle elektriciteitsopwekkers die op het energienet zijn aangesloten. Daarnaast kun je de zonnepanelen aanmelden bij jouw energieleverancier.

Als je dit doet, kun je teveel opgewekte stroom terugleveren aan het energienet. Dit zal worden verrekend met de stroom die je van de energieleverancier afneemt. Dit heet salderen. Deze salderingsregeling zal vanaf 2023 in stapjes worden afgebouwd, waardoor je steeds minder zult kunnen salderen.

Voor de energie die je teveel opwekt en die niet gesaldeerd kan worden, kun je een terugleveringsvergoeding krijgen. Hoe hoog deze vergoeding is, hangt af van je energieleverancier. Het loont dus om energieleveranciers met elkaar te vergelijken, zodat je een zo hoog mogelijk bedrag ontvangt voor de teruggeleverde energie.

Helemaal als de salderingsregeling straks wordt afgebouwd, wordt deze vergoeding steeds belangrijker. Lees ook mijn artikel: jaarlijks energie vergelijken en overstappen: bespaar honderden euro’s per jaar!

Subsidies en andere regelingen


Het gebruik van zonne-energie wordt door de overheid gestimuleerd. Daarom zijn er verschillende subsidieregelingen waar je eventueel aanspraak op kunt maken. Voor welke regeling je in aanmerking komt, hangt af van jouw situatie.

Zo zijn er onder andere regelingen voor huiseigenaren, ondernemingen en coöperaties. Het is verstandig om uit te zoeken welke subsidieregelingen voor jou gelden, zodat je optimaal kunt profiteren van de subsidies. Hoe meer subsidie je krijgt, hoe lager je eigen investering zal zijn.

Behalve dat je mogelijk subsidie kunt krijgen, kun je sowieso gebruik maken van de mogelijkheid om de BTW terug te vorderen. De Europese wetgeving schrijft voor dat de BTW van de zonnepanelen teruggevraagd moet kunnen worden. Daarom is het als consument mogelijk om na aanschaf van de panelen de BTW terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit levert je toch mooi een besparing van 21% op!

Als je zonnepanelen koopt dan kun je 21% btw terug vragen van de belastingdienst

Om aanspraak te kunnen maken op deze terugbetaling moet je de aangifte binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de panelen hebt aangeschaft indienen. Bovendien moet de naam op de factuur van de zonnepanelen hetzelfde zijn als die op de energienota. Staat de energienota op naam van je partner? Let er dan op dat je ook de factuur van de zonnepanelen op die naam laat zetten. Anders kun je de BTW niet terugvorderen en dat zou zonde zijn.


Zoveel begeleiding als jij nodig hebt


Zelf zonnepanelen kopen is een spannende stap, maar wel eentje die je met de juiste voorbereiding vol vertrouwen kunt zetten. Bij Zonnepanelen Centra krijg je precies zoveel begeleiding als jij nodig hebt.

De doe-het-zelf pakketten zijn altijd voorzien van een duidelijke handleiding, waardoor het zelf monteren van de zonnepanelen zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt. Als je er toch niet uitkomt, staat er een kundige klantenservice voor je klaar. Zij helpen je ook graag bij het kiezen van de juiste zonnepanelen. Ook met andere gerelateerde vragen kun je bij ze terecht.

Vind jij het toch te spannend om de zonnepanelen zelf te installeren? Dan is een All-in pakket meer wat voor jou. Bij dit pakket zit installatie inbegrepen. Vraag een scherpe offerte aan en kom erachter hoe hoog de investering voor jou zou zijn.

Welk pakket je ook kiest, als je zelf zonnepanelen gaat kopen bij Zonnepanelen Centra ben je in ieder geval verzekerd van de laagste prijs. Kies voor de hoeveelheid begeleiding die bij jou past en geniet binnen no time van alle voordelen van zonne-energie. Wanneer begin jij met besparen?