Selecteer een pagina
Geld verdienen met Bitcoins hoe doe je dat?

Met stormenderhand heeft Bitcoin de forex markt veroverd. Deze nieuwe innovatie uit de oneindig hoge hoed van de moderne IT-branche legt een fascinerende nieuwe wereld aan onze voeten, met veel lucratieve mogelijkheden maar ook onbekenden.

We kregen daarom regelmatig de vraag voorgeschoteld: hoe verdien je geld met Bitcoins? Om daarop antwoord te geven moeten we je uitleggen hoe Bitcoins werken als financieel product. Dit doen we aan de hand van een vergelijking met “normaal” geld en de goudprijs. Want Bitcoin hangt hier als financieel product ergens tussenin.

Daarna gaan we in op welke verschillende manieren je geld kunt verdienen met deze unieke cryptocurrency. Nadat je inzicht hebt gekregen in de voor- en nadelen van elke methode kun je zelf bepalen hoe jij je geld verdient met Bitcoins.

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Hoe werkt Bitcoin en hoe verdien je geld met Bitcoin?


Om te weten hoe je geld verdient met Bitcoin moet je eerst weten hoe Bitcoin in grote lijnen werkt. We nemen daarom een paar begrippen met je door die je een beter inzicht geven in de wereld van de Bitcoin. Met dit inzicht ben je veel beter in staat om geld te verdienen met Bitcoin. We slaan hierbij het meeste van de technische kennis over, want je bent dit niet nodig. Ook hoef je geen expert te zijn op het gebied van computers.

Zoals we zullen leren werkt Bitcoin bijna net hetzelfde als de goudprijs. Als je al wat weet over hoe de goudprijs tot stand komt en wat er op van invloed is weet je eigenlijk bijna alles wat je moet weten over Bitcoin. Het is dan een kwestie van de nieuwe termen leren.

– Blockchains en Bitcoin Wallets


Een Blockchain is een term uit de informatica (IT) dat refereert aan een programma dat voortdurend en oneindig nieuwe data aan zichzelf kan toevoegen. Voor jou is het alleen interessant om te weten dat voor Bitcoin deze data bestaat uit twee dingen:

  • Alle transacties ooit gedaan in Bitcoins tussen Bitcoin adressen
  • De waarde van Bitcoin adressen (Bitcoin Wallets)
Plaats je  Bitcoin in een wallet



Bitcoins zijn dus niks meer dan getallen in deze Blockchain. Een fictief en gesloten systeem dat de transfer van Bitcoin waardes bijhoudt. Er zit dus niks dat echt is achter, geen goudstandaard en geen economie van een land. De waarde is geheel bepaald door hoeveel mensen ervoor over hebben.

– Fiat Geld


Fiat geld is geld uitgegeven als legaal betaalmiddel, meestal door een land. De euro is een voorbeeld van fiat geld. Fiat geld heeft in de waarste zin van het woord geen intrinsieke waarde omdat er niks achter zit. Vroeger waren de goudprijs of de zilverprijs veel gebruikte standaarden waar de prijs van het geld aan vast hing. Dit is tegenwoordig niet meer zo. De waarde van fiat geld wordt, op papier, volledig bepaald door de overheden. Bitcoin heeft ook geen intrinsieke waarde maar wordt ook niet uitgegeven of bepaald door een overheid, dus Bitcoin is geen fiat geld.

Toch is de realiteit een stuk complexer. De waarde van fiat geld, zoals euro’s, ponden en dollars, worden wel voor een deel beïnvloedt door het beleid van overheden, maar het is toch voornamelijk de economie die een grote invloed heeft op fiat geld. Fiat geld reflecteert dus voor een deel de meerwaarde die een economie of economische zone produceert. Dat laatste doet Bitcoin dus ook niet.

– Geld verdienen met Bitcoin is speculeren


Als je de drie onderwerpen hierboven bij elkaar optelt zal je opvallen dat de waarde van de Bitcoin pure speculatie is. Er zit niks achter dan de mening over die waarde van alle mensen die in Bitcoin handelen tezamen. Dit komt min of meer overeen met de waarde van goud. Deze hangt ook in het luchtledige en was vroeger volledig afhankelijk van wat mensen er voor over hadden. Het had geen direct nut en bracht geen meerwaarde aan de economie. Goud blinkt en daarom wou men er geld voor neer tellen.

Tegenwoordig wordt goud steeds meer gebruikt voor de daadwerkelijke productie van meerwaarde, bijvoorbeeld in microchips. Bitcoin als een lange serie eentjes en nullen op het internet heeft dit natuurlijk niet. Het antwoord op de vraag hoe je geld verdient met Bitcoins is in brede zin dus speculeren.


Hoe verdien je geld met bitcoins, drie manieren


Geld verdienen met Bitcoin kan op drie manieren. De eerste is natuurlijk door gewoonweg Bitcoin te kopen en jezelf zo goed mogelijk in te dekken tegen een bubble, de tweede is door CFD’s in Bitcoin te kopen en gebruik te maken van de volatiliteit en als laatste kun je nieuwe Bitcoins gaan delven (“mining”).

Er zijn drie manieren hoe je geld kunt verdienen met bitcoins

– Geld verdienen door Bitcoins te kopen


Buy & Hold, dus Bitcoins kopen en vasthouden kan een goede strategie zijn. Het rendement op jaarbasis kan zomaar 400% of meer zijn (2020-2021). Maar de groei van Bitcoin kan ook afnemen. Wanneer hij zijn piek bereikt is een sterk betwiste kwestie. We weten het eigenlijk niet zo goed, want Bitcoin is de eerste van haar soort. Tot dusver hadden we alleen de goudprijs als dichtstbijzijnde gelijke, maar de Bitcoin is de goudprijs allang voorbij. Op deze schaal is het afvragen of we deze vergelijking nog wel kunnen blijven maken in de toekomst.

Afromen kan je daarbij een mate van veiligheid geven. Met afromen koop je voor een bepaald bedrag aan Bitcoin. Elke keer dat je een bepaald percentage winst hebt gemaakt, room je dat af van het originele bedrag en zet je het om naar fiat geld. Je laat het originele bedrag gewoon staan. Op die manier loop je nooit meer risico dan het originele bedrag, dat je waarschijnlijk voor een groot deel kunt redden als de Bitcoin toch ooit implodeert. We geven een voorbeeld:

Je koopt voor 5000,- aan Bitcoin bij een crypto broker en laat dit staan. Over een maand tijd stijgt de prijs van Bitcoin met 5% naar 5250,-. Dit room je af naar 5000,- en neemt de 250,- op als winst voor die maand.

Als de gemiddelde koers met 5% stijgt per maand heb je dus 3000,- per jaar als rendement op een onveranderd kapitaal van 5000,-.


Bitcoins kopen voor fiat geld kun je het beste doen via een crypto broker zoals Bitvavo of Litebit. Deze maken het gemakkelijk om fiat geld te storten en in te wisselen voor Bitcoin en vice versa. Je hebt dan niet te maken met Bitcoin Wallets en alles wat daarbij komt.

Beide cryptobrokers voldoen aan alle relevante wetgeving en staan geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse Kamer van Koophandel.

– Geld verdienen met Bitcoin CFD’s


In plaats van direct Bitcoins te kopen kun je ook CFD’s (Contract for Difference) kopen met de Bitcoin als waarde. Je maakt dan gebruik van de volatiliteit die de Bitcoin eigen is om geld te verdienen. Met een Bitcoin CFD wordt je geen eigenaar van Bitcoins. Je sluit daarentegen een contract af met de crypto broker tegen de waarde van de Bitcoin op dat moment. Je verkoopt het contract op een later moment weer aan de broker voor de Bitcoin waarde op dat latere moment.

Als je correct speculeert en de waarde van de Bitcoin stijgt, dan verkoop je het contract dus voor meer dan waar je hem voor gekocht hebt. Maar wat Bitcoin CFD’s zo lucratief maken is het hefboomeffect dat je in kunt stellen. Met een hefboom krijgt je Bitcoin CFD een veel hogere waarde dan je inleg. De winst die je maakt wordt dan ook uitvergroot met dit hefboomeffect. Een voorbeeld:

Je koopt een Bitcoin CFD ter waarde van 10,- met een hefboom van 15. De waarde van de Bitcoin CFD is dus 150,- maar je hoeft maar 10,- te betalen om het te openen.

De waarde van de Bitcoin stijgt in de tussentijd met 5%. Je contract is nu dus 157,50 waard en je verkoopt hem voor dat bedrag. Je hebt dus 157,50 – 10 = 147,50 winst gemaakt met een inleg van maar 10,-.


Bitcoins zijn erg volatiel, dat wil zeggen de waarde fluctueert sterk op een dag. Schommelingen van 5% of meer zijn heel normaal per etmaal. Bitcoin CFD met een hefboom kunnen hier gemakkelijk van profiteren. Maar, wees je bewust dat als je verlies maakt dit ook met het hefboom wordt uitvergroot. Om je succes te vergroten moet je dus een technische analyse toepassen die de trend voorspelt.

Als je geld wilt verdienen met bitcoins dan is het verstandig om een technische analyse toe te passen

– Bitcoin Mining


De laatste en meest intensieve manier om geld te verdienen met Bitcoins is mining. In plaats van een overheid die nieuwe geldbiljetten drukt, ontstaan Bitcoins als verdienste voor het verrekenen van transacties. Dit wordt “mining” genoemd, het delven van nieuwe Bitcoins.

Nieuwe transacties worden bijgeschreven op de blockchain door een computer in verbinding met het internet. Maar, in plaats van één gecentraliseerde computer kan in principe iedere computer met een internetverbinding Bitcoin transacties verwerken.

Heel veel verbindingen zullen daarom tegelijkertijd dezelfde transactie verwerken. De eerste verbinding die het lukt om de transactie met succes af te werken en bij te schrijven aan de blockchain maakt een kleine kans op het delven van een nieuwe Bitcoin. Aangezien één enkele Bitcoin tienduizenden euro waard is is dit een lucratieve bezigheid.

In de praktijk gebruikt men “Mining Rigs”, dat zijn computers die geheel zijn gespecialiseerd in het maken van het soort berekeningen dat nodig is voor blockchains. Je maakt met je gewone computer geen kans op het winnen van zo’n transactie. Deze supercomputers zijn daar gewoonweg veel te snel voor. Als je zelf geld wilt verdienen met Bitcoin mining, dan zul je moeten investeren in een dergelijke Mining Rig of je aansluiten bij een gezamenlijke Cloud Mine.


Conclusie: geld verdienen met Bitcoins via Crypto Brokers


Hoe verdien je geld met Bitcoins? Voor ons is het duidelijk dat Bitcoins kopen bij een crypto broker de meest veilige manier is om te verdienen aan Bitcoin. Net als de rest van de markt laat Bitcoin een over het algemeen stijgende prijslijn zien. Daarmee is buy & hold vooralsnog de beste optie, tenzij je bereid bent het risico te lopen met Bitcoin CFD’s. In de afgelopen jaren laat Bitcoin een spectaculair rendement zien op de lange termijn, zelfs zonder hefbomen. Met een afroomstrategie kun je je verlies beperken tot alleen je originele inzet.

Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.