Veilig beleggen met succes is iets dat iedereen wel wil maar slechts weinigen ook doen. Beleggingen worden gemaakt met het oog op de toekomst. De belegging moet dus een rendement behalen. Dit gaat altijd gepaard met risico.
Succesvol heeft voor iedereen dus een andere invulling. Betekent dit met succes veel geld verdienen, of betekent succesvol veilig blijven met je investeringen?
Op de vraag hoe je succesvol en veilig kunt beleggen is dus geen eenduidig antwoord. Toch gaan we hem proberen voor jou in te vullen. Na het lezen van dit artikel kun je zelf je eigen antwoord geven op wat veilig beleggen voor jou betekent.
Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Rendement en risico: hoe veilig is beleggen?
Laat je je geld staan op de spaarrekening of neem je het mee naar huis om in een oude sok te stoppen? Veel mensen zijn bang om hun geld te beleggen. Beleggen is niet veilig, denken ze, dus laten ze hun geld staan. Maar een huis kan in de brand vliegen en een bank kan failliet gaan. Dus wat is veilig?
Begrijp het niet verkeerd, je geld staat veel veiliger op de bank dan wanneer het bij je in huis onder een matras ligt. Een bank heeft meestal ook een overheid achter zich die voor hen garant staat (weliswaar tot 100.000,- per klant), dat heb je bij je beleggingen weer niet.
Je neemt dus een bepaald risico als je je geld belegd. Hoe groot dat risico is nooit helemaal zeker. Je kunt echter de volgende vuistregel op de veiligheid van beleggingen toepassen: hoe hoger het verwachte rendement, hoe hoger het risico. Het tegenovergestelde is dus ook waar, hoe minder rendement hoe veiliger de belegging zal zijn.
Je kunt ook de verplicht bijgevoegde beleggingswijzer lezen over de risicogevoeligheid van bepaalde producten. Verschillende financiële producten zijn uit zichzelf al meer of minder risicogevoelig. We gaan de 3 populairste categorieën na
– Staatsobligaties
Staatsobligaties worden traditioneel altijd afbetaalt door de overheid en gelden als de meest veilige belegging die je kunt doen. Hoe rijker het land, hoe veiliger het is om hun obligaties te kopen. Natuurlijk kan een rijk land geld lenen tegen een betrekkelijk lage rente, dus het rendement op hun obligaties zal niet spectaculair zijn.
– Aandelen en ETF
Aandelen en ETF zijn iets risicogevoeliger. Je investeert nu niet in een heel land maar in een bedrijfssector of individuele bedrijven. Deze gaan makkelijker kopje onder dan de staat. Maar hier gebeurt ook de meeste innovatie en dus het meeste winstpotentieel. Met een goede spreiding over verschillende aandelen en ETF kun je hierin ook relatief veilig beleggen.
– Veilig beleggen in derivaten
Derivaten zoals opties, futures en natuurlijk de zeer populaire CFD hebben het hoogste risico. Ze beloven dan ook bij verreweg het hoogste rendement. Het risico bij derivaten is vrijwel altijd direct aanwezig. Een bedrijf waar je aandelen in hebt gaat bijna nooit van de ene op de andere dag failliet. Je kunt je aandelen nog verkopen, met enig verlies. Bij derivaten is het of je wint of je verliest, maar dan ook alles of niets. Veilig beleggen in derivaten is dus onmogelijk.
4 grondregels voor het veilig beleggen
Er is veel informatie te vinden over succesvol beleggen en we kunnen je genoeg tips geven om het goed te doen. Maar om altijd veilig te beleggen moet je de volgende grondregels goed in gedachten houden. Bij elke belegging kijk je eerst of ze voldoen aan deze 4 regels.
1. Beleg alleen wat je kunt missen en bouw reserves op
Bepaal welk bedrag je per maand kunt missen voor beleggingen en houdt je hieraan. Beleggen kent risico’s en je kunt je inleg verliezen. Als je inleg alleen dat is wat je kunt missen verlies je nooit te veel. Druk dit als een maandelijks concreet bedrag uit nadat je je budget op orde hebt gebracht. We geven ter illustratie een kort voorbeeld:
Maandinkomen (loon): 1.950,-
Vaste lasten: 1.100,-
Levensonderhoud: 500,-
Restant: 350,-
Reserve: 195,-
Te beleggen: 155,-
Om helemaal veilig te zijn moet je een reserve opbouwen. Je kunt hieruit putten mocht je in financieel slecht weer komen. Reserves zijn liquide middelen (geld op een spaarrekening) waar je meteen bij kunt komen. Je hoeft hiervoor dus niet eerst aandelen te verkopen.
Zet 10% van je maandinkomen opzij als reserve. Hoe groot je je reserve wilt hebben ligt aan jou. Sommigen bouwen een reserve van een jaar op, anderen slechts van één maand of een paar maanden. Bouw in elk geval 3.000,- aan reserve op voordat je je totale maandelijkse restant gaat beleggen.
2. Spreidt je beleggingen
Veilig beleggen betekent vooral veel spreiden. Dit valt een beetje uit te leggen als de keerzijde van “beleg alleen dat wat je kunt missen”. Blijf zoveel mogelijk onafhankelijk van elk van je individuele beleggingen. Als een belegging dan fout gaat, dan valt de schade mee. We leggen het wat concreter uit aan de hand van een voorbeeld:
Stel je hebt 20.000 euro belegt, alles in bedrijf X. Hieruit ontvang je 2.000 euro per jaar aan dividend. Je betaalt hiermee elk jaar de studiekosten van je zoon of dochter, á 1.700 euro. Dat wil prima. Maar nu gaat bedrijf X plotseling failliet en krijg je nul. De studiekosten van zoon of dochterlief moeten nu geleend worden en je bent je 20.000 euro kwijt.
Een andere manier: je hebt 20.000 geïnvesteerd in 8 verschillende bedrijven die samen 2.000 euro dividend per jaar uitkeren (ieders 12.5% van dit totaal, dus 250,- per bedrijf). Nu gaat bedrijf X weer failliet en je verliest 250,- dividend per jaar. Het overgebleven dividend is dan 1750,- per jaar. Balen dat je 12,5% van je kapitaal verliest maar je kunt de studie van je zoon of dochter nog steeds betalen.
Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
3. Maak een realistisch beleggingsdoel
De beleggingswereld is razend interessant en spannend. Veel beleggers zijn er ingestapt met romantische ideeën over dividend, rente-op-rente en snel rijk worden. Het tegenovergestelde is waar: de markt wordt aan de ene kant geregeerd door harde feiten en cijfers en aan de andere kant door grillige emotie. Om in deze wereld overeind te blijven moet je een beleggingsdoel hebben en daaraan vast blijven houden. In concrete getallen en datums wil je het volgende beantwoorden:
- Hoeveel kapitaal wil ik uiteindelijk hebben? (bv, 250.000 euro)
- Hoelang wil ik hierover gaan doen? (bv, 25 jaar)
- Hoeveel wil ik beleggen en hoe vaak? (bv, 300,- per maand)
- Hoe hoog moet mijn jaarlijkse rendement dan zijn? (bv, 7,4%)
Om de hoogte van je te behalen rendement met maandelijkse beleggingen uit te rekenen gebruik je de volgende formule: K (1 + r) t + B x 12 ((1 + r)t+1 -(1 + r))/ r. K is hier je begin kapitaal, r is de te behalen rendement, B is de maandelijkse belegging en t is de duur van de belegging in jaren. In het geval van de getallen hierboven zou je een rendement van 7.4% per jaar moeten halen.
4. Beleg bij een gerenommeerd beleggingsplatform, fonds of bank
Veilig beleggen begint bij een veilige instelling. Dit spreekt voor zich maar toch trappen veel beginnende beleggers er telkens weer in. Ze melden zich aan bij een platform of een fonds die er eigenlijk alleen op gericht is om je van je geld afhandig te maken. Beleggingsfondsen, banken en brokers staan niet garant voor je beleggingen. Het gaat er hier meer om dat de instelling zelf je niet probeert op te lichten, oneerlijk is over je kansen of gewoonweg ophoudt te bestaan.
Begin bij een bekend, betrouwbaar platform of beleggingsfonds. Als je zelf wilt beginnen met online veilig beleggen, dan raden wij het platform van DEGIRO aan.
Veilig beleggen in aandelen en ETF
Om veilig te beleggen in aandelen en ETF is vooral spreiding belangrijk. Je moet je portfolio zo opbouwen dat hij bestaat uit meerdere bedrijven en in elk geval 2 verschillende ETF bij verschillende beheerders.
Kies bij de ETF voor een indextracker, zoals de “S&P 500” en de “EU Top 600”. Deze volgen de gemiddelde indexwaarde van een enorme hoeveelheid bedrijven in een land of gebied (in dit geval de VS en de Europese Unie respectievelijk). Je maakt je portfolio hiermee in één klap erg divers, maar voor de prijs van een typische enkele aandeel in een bedrijf.
Bij het veilig beleggen in aandelen is het belangrijk dat je richt op meerdere bedrijfstakken. Beleg niet alleen in farmaceutica of de agrarische sector, maar spreid je beleggingen over in elk geval 6 sectoren. Vaak schuilen er diepere problemen achter een bedrijf dat het slecht doet en soms ligt het aan de gehele sector.
Kies voor beleggingen op de lange termijn en zoek bedrijven op die al langer meedraaien dan vandaag of gisteren. Je wilt dividend trekken maar dan wel van bedrijven die steevast al 5 jaar, 10 jaar, 20 jaar of nog langer dividend hebben uitbetaalt. Vermijd jonge bedrijven die veel dividend beloven of uitkeren.
Veilig beleggen met vast rendement
Gegarandeerd, vast rendement is een sprookje. Er zijn beleggingsfondsen die een gegarandeerd rendement beloven bij een lange investering. Deze is meestal betrekkelijk laag en vaak halen deze fondsen dat rendement ook wel. Dit maakt ze populair voor het pensioensparen. Maar als het fonds failliet gaat ben je je geld gewoon kwijt.
Garanties op een vast rendement, zonder dat daar een garantiestelling (door bijvoorbeeld een overheid) achter zit is verkooppraat. De hoogste garantie die je kunt krijgen zit dan ook op staatsobligaties. Deze worden, als ze van West-Europese of Noord-Amerikaanse komaf zijn, met nagenoeg 100% garantie afbetaalt. Veel van de garantiefondsen bestaan dan ook voornamelijk uit deze obligaties.
Beleggen zonder risico, kan dat?
Nee maar je kunt je risico’s wel minimaliseren. Veilig beleggen betekent dat je jezelf in weet te dekken tegen de grootste risico’s. Houdt je altijd aan de 4 grondregels die eigenlijk op het volgende neerkomen: niet te veel, niet alles op één paard, niet te snel en doe het bij een veilige instelling. Pas dus vooral op jezelf en leer hoe jij veilig in aandelen kunt beleggen.
Om tot slot Benjamin Franklin te citeren:
“In this world, nothing is certain except death and taxes.”
DEGIRO heeft 86 internationale awards gewonnen voor hun platform
en bieden een van de laagste tarieven op de markt.
Wil jij ook beleggen in aandelen en ETF’s?
Let op, beleggen is risicovol en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.